Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, pentru A SPARGE BLOCADA ISRAELIANA

4-09-2011 1 minut Sublinieri

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul nu-si va cere scuze Turciei in legatura cu raidul comandourilor israeliene de anul trecut in care au murit noua cetateni turci, reiterandu-si astfel pozitia dupa ce Ankara a anuntat ca-si restrange relatiile cu statul evreu, transmite Reuters. Vineri, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat israelieni impotriva unei flotile ce se indrepta spre Gaza, la 31 mai 2010.​

“Noi nu trebuie sa ne cerem scuze ca soldatii din comandourile marinei s-au aparat impotriva activistilor violenti. Sper ca poate fi gasit un mijloc de a depasi disputa cu Turcia. Israelul n-a vrut niciodata ca relatia sa cu Turcia sa se deterioreze si nici in prezent Israelul nu este interesat in deteriorarea relatiilor“, a spus Netanyahu duminica, in timpul sedintei de guvern saptamanale. Seful Executivului de la Ierusalim a reiterat astfel o declaratie publicata de cabinetul sau vineri, dupa anuntul Turciei.

“Soldatilor din trupele speciale ale marinei vreau sa le transmit ca, in acelasi fel in care voi si restul soldatilor din IDF ne protejati, si noi va vom apara in orice loc si in orice forum”, a declarat Netanyahu, adaugand: “la fel repet si acest lucru: Statul Israel isi exprima regretul pentru pierderile de vieti”. (…)

Primul ministru al Turciei, Recep Erdogan, intentioneaza sa vizite orasul Gaza din Palestina pe 13-14 septembrie pentru a pune capat blocadei impuse de Israel Fasiei Gaza. Surse au declarat ca primul ministru va intra in Gaza prin punctul de granita de la Rafah, deoarece noile autoritati egiptene si-au dat acordul pentru acest lucru. (…)

Turcia si Autoritatea Palestinana au respins un raport al ONU cu privire la atacurile armatei israeliene efectuate asupra navei turcesti, anul trecut.  (…)

Legaturi:

Cabinetul de securitate israelian, reunit in noaptea de duminica spre luni, a decis sa nu lanseze o operatiune terestra de mare anvergura in Fasia Gaza, dupa ce miscarile palestiniene au anuntat un armistitiu, a afirmat radioul militar israelian, preluat de AFP.

 

Cabinetul a fost convocat de urgenta la ora trei dimineata (00,00 GMT) la Ierusalim de catre premierul Benjamin Netanyahu. Oficialii armatei au prezentat diferite optiuni de actiune in Fasia Gaza pentru a pune capat tirurilor de rachete spre sudul Israelului, a adaugat radioul.


La captul unei ore de discutii, cabinetul a decis sa nu lanseze o ofensiva terestra in Gaza, controlata de miscarea islamista palestiniana Hamas, “de teama de a nu declansa manifestatii in masa in Egipt, susceptibile sa destabilizeze regimul aflat la conducere la Cairo si sa afecteze astfel interesele Israelului in strainatate, in apropierea cererii palestiniene de aderare a unui stat palestinian la ONU, in septembrie”, potrivit sursei citate.

 

Cabinetul de securitate a fost convocat la cateva ore dupa ce principalele miscari palestiniene din Gaza au ajuns, potrivit Hamas, la “un acord informal pentru instaurarea unui armistitiu, cu conditia ca Israelul sa inceteze atacurile“. Potrivit unui lider Hamas, armistitiul va fi anuntat oficial luni, dar politia  a “primit duminica seara consemnul de a stopa tirurile”. Acest anunt a fost facut in urma unor contacte intensive, conduse in special prin intermediul Egiptului, in vederea calmarii situatiei.


Categorii

1. DIVERSE, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, pentru A SPARGE BLOCADA ISRAELIANA

  1. http://www.realitatea.net/mai-multi-pasageri-israelieni-au-fost-retinuti-pe-aeroportul-din-istanbul_867826.html

    Circa 40 de pasageri israelieni au fost reţinuţi la sosirea pe aeroportul din Istanbul, fără motiv, a anunţat Ministerul israelian de Externe, pe fondul tensiunilor cu Turcia.

    Un purtător de cuvânt a declarat că israelienilor – majoritatea oameni de afaceri – nu li s-a spus de ce sunt duşi într-o sală specială a aeroportului şi de ce le sunt confiscate paşapoartele.

    Pasagerii, care veniseră cu un avion Turkish Airlines, au primit paşapoartele şi au fost eliberaţi după 90 de minute.

    Potrivit radioului israelian, într-un alt avion Istanbul-Tel Aviv, pasagerii “au fost umiliţi”.

    Vineri, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian, după ce Ierusalimul a refuzat să prezinte scuze pentru raidul de anul trecut vizând o flotilă cu destinaţia Gaza, în care şi-au pierdut viaţa nouă activişti. Oficiali de la Ankara au precizat şi că suspendă toate angajamentele militare cu Israelul.

    Turcia insistă ca Israelul să îşi ceară scuze, dar Ierusalimul a refuzat în repetate rânduri.

    Relaţiile dintre Turcia şi Israel au fost practic îngheţate după incidentul din mai 2010, însă în prezent se află la cel mai scăzut nivel.

  2. Nu reuşesc să scap de impresia generală că Israelul este provocat. Mi se pare că Netanyahu a avut singura reacţie normală posibilă, dpdv politic şi militar şi cred că scuzele în faţa turcilor ar fi fost altfel interpretate de arabi decât le înţelegem noi. Poate mă îmţelepţeşte cineva, căci mi se pare ciudat să-i consider victime, israel fiind un stat mult mai puternic, din toate punctele de vedere. Adică, dacă aş fi eu Netanyahu, cum ar trebui să procedez în sitaţia dată? Unde greşesc? Iertaţi-mi ispitirea. Sper să nu alunecăm de pe subiectul propus. Doamne, ajută!

  3. @utzu:

    Nu e ispitire intrebarea, si e clar ca e provocare, insa de ambele parti, am spune noi. Daca punem in context, ne aducem ca Israelul a umilit Turcia intr-un mod mult mai fatis, cand min. de externe israelian a chemat ”la ordine” ambasadorul turc intr-o postura care era clara si, practic, oficiala pentru intreaga lume. Cumva, e inevitabila inflamarea crescanda de ambele parti. Daca am fi gasit si stirile de atunci ar fi fost si mai bine, dar greu sa te descurci in arhiva site-ului…

  4. Cunosc incidentul.. nu e nevoie de link. E ciudat că politicieni/diplomaţi de carieră nu “surprind” consecinţele unor astfel de atitudini şi se lasă purtaţi în acest vârtej al orgoliilor colective, cu un deznodământ destul de previzibil şi totodată tragic.
    Mi se pare “ciudat” ales momentul de către turci pentru a provoca. Israelul e în plin conflict/revoltă socială, pus în faţa declarării unilaterale a independenţei statului palestinean. Turcia care nu este presată de nevoia de a adopta în duh electoral poziţii tranşante, cu o situaţie economică şi politică stabilă, tocmai s-a trezit burzuluindu-se pentru un fond de probleme, care în mod uzual se rezolvă (dacă se vrea) cu alte instrumente/atitudini. Nu mă refer la cine are dreptate sau nu în oricare dintre problemele invocate, ci la faptul că Turcia pare că urmăreşte “să răstoarne masa”.
    Revenind la întrebarea despre cum ar trebui să procedeze Netanyahu, dpdv al condiţionărilor de ordin politic, social şi militar, în care se află acum, raportat şi la “specificul” politicii externe evreieşti, putem spera măcar la o lipsă de reacţie/pasivitate împăciuitoare? Sau vom continua sarabanda provocărilor, până în punctul în care vor considera că se poate trece la level 2?
    Doamne, ajută!

  5. @utzu:

    Cine poate sa stie…

    Oricum, e limpede o legatura intre presiunea Turciei si incercarea Autoritatii Palestiniene de a isi declara independenta. Probabil Turcia incearca sa isi consolideze si sa isi intareasca pozitia de lider dominant al lumii musulmane, in concurenta cu Iranul. Iar asta nu inseamna doar un rol de prestigiu, ci si legaturi si dominare concreta a unor regiuni din jur: Egipt, Palestina etc. Israelul este oricum, numai retinut nu. Chiar si acest raspuns clar, putea sa nu fie. Insa raspunsul raspicat al lui Netanyahu este atat un semnal fata de fortele armate (orice veti face, veti avea sprijinul nostru) cat si o punere la punct a Turciei, careia i se spune in fata ca nu are dreptul sa vina cu astfel de pretentii. Ceva de genul – nu iesiti din randurile in care ati stat pana acum ca nu este de voi. Aici noi suntem puterea.

  6. Da, tocmai asta încercam să spun, că mi se pare că acest răspuns, despre care spuneţi că putea să nu fie, este totuşi forţat de logica împrejurărilor. Israelul este un stat fără prieteni (în zonă), iar supravieţuirea sa depinde în mod direct de forţa militară pe care o proiectează în zonă, întrucât ne-a explicat machiavelli, pe o temă înrudită, că e mai bine să fii urât decât iubit. În această logică, mi se pare că netanyahu/israel s-a pus singur în situaţia exclusivă de a izbi mereu cu pumnul în masă, doar că acum nu mai poate hotărâ când anume să nu bată şi să se abţină. Turcia pe de altă parte e furată de mirajul de a putea izbi şi ea cu pumnul în masă mai tare decât Israelul, uitând de libertatea politică de a adopta şi alte poziţii, tocmai pentru că încă mai este percepută ca principala forţă economică şi culturală a islamului din Orientului apropiat. Spun încă, pentru că din momentul în care Iranul va obţine bomba nucleară, o să se ducă pe apa sâmbetei influenţa turciei, de orice fel, în zonă.
    Cred. Vorbesc de dragul supoziţiilor, deci nu e nevoie să-mi cântaţi în strună. La fel de bine se poate să fiu virusat de articolele sitului inliniedreaptă.ro, principalul element de lobby proevreiesc din mediul nostru online, pe care însă îl găsesc a fi foarte consistent şi solid intelectual, fără a fi neapărat nesincer. Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  7. http://www.hotnews.ro/stiri-international-10036552-egiptul-ridica-zid-jurul-ambasadei-israelului-din-cairo.htm

    Autoritatile egiptene au inceput ridicarea unui zid in jurul ambasadei Israelului la Cairo, lucrari ce au loc in conditiile in care relatiile dintre cele doua tari traverseaza o etapa delicata, relateaza luni AFP.

    Zidul de peste doi metri inaltime este un ansmblu de panouri de beton, amplasat pe un larg bulevard care duce la un pod, in fata cladirii ce adaposteste reprezentanta diplomatica. O parte a fost deja vopsita in culorile negru, alb si rosu, ale drapelului egiptean.

    Manifestatii importante au avut loc in ultimele saptamani in fata misiunii diplomatice a Israelului la Cairo, dupa ce cinci politisti egipteni au fost ucisi in timp ce fortele israeliene ii urmareau pe preaupusii autori ai atacurilor comise la 18 august in sectorul Eilat, din sudul Israelului, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

    Egiptul a cerut Israelului scuze oficale si o ancheta privind circumstantele mortii acestor politisti.

    In timpul uneia dintre aceste manifestatii, un egiptean a reusit sa escaladeze impozanta cladire si sa inlocuiasca steagul israelian cu cel al Egiptului, in uralele multimii.

    Oficiali egipteni citati de presa au asigurat insa ca zidul vizeaza protejarea locuitorilor, nu a ambasadei.

    Acest zid “are ca scop protejarea proprietatilor private din zona ambasadei si evitarea ciocnirilor intre manifestanti si locuitorii de la etajele inferioare ale cladirilor vecine cu cea in care se afla ambasada”, a declarat guvernatorul din Giza, Ali Abdel Rahmane, responsabil de zona in care se afla misiunea diplomatica israeliana.

    “Nu are nimic de-a face cu protectia ambasadei Israelului”, a asigurat el.

    Egiptul este prima tara araba care a incheiat un acord de pace cu statul evreu, in 1979.

  8. http://en.rian.ru/world/20110905/166423987.html

    The Defense Minister of Greece Panos Beglitis and his Israeli counterpart Ehud Barak signed a memorandum on military cooperation in Jerusalem on Sunday, the Greek Ministry of Defense reported.

    The contents of the memorandum is undisclosed. Panos Beglitis said that the two governments are intend to cooperate closely.

    “Our relations with Israel are not under the influence of the current condition,” said Beglitis.

    Greece has recently improved relations with Israel, exploiting the rift between Tel Aviv and Ankara over the Israeli attack on the pro-Palestinian Freedom Flotilla last year. The raid killed nine people, all Turkish nationals.

  9. un viitor “leader” al israelului cu o priza deosebita in intreaga lume, inclusiv cea musulmana, nu va putea sa descinda din actualul establishment politic. asta este, cred, sensul “miscariloir sociale” din israel, nu uitati ca de acolo trebuie sa plece schimbarea, de aceea cred ca tot ceea ce se petrece in israel in perioada urmatoare are loc pentru a crea fermentul unei iminente transformari viitoare in plan socio-politic. apoi, fara o victimizare totala si o paradoxala retragere (strategica) de pe pozitia ofensiva de pana acum, israelul nu va putea obtine atentia si simpatia europei si a intregii lumi. de aceea cred ca vanzoleala actuala, atat in plan extern cat si intern, au rolul de a aseza intr-un viitor apropiat starea de fapt pe un asemenea fagas, iar pozitionarea actuala a turciei, constient sau nu, contribuie semnificativ la acest joc. cand turcia “rastoarna masa” intr-o asemenea conjunctura nu stii niciodata ce pistolar de la acea masa, mai slab de inger, trage primul inspre cel ce marca de obicei toate poturile. sa fie acel pistolar siria, sa fie hamasul, hezbolahul, iranul..? asadar, cred ca prin actuala pozitie a turciei se urmareste (ocult) crearea unei contraponderi(aparente) mult mai substantiale a lumii musulmane in fata israelului ca prin provocari si inscenari tipice sa genereze un atac concertat sau haotic (siria cu hezbollah, posibil si hamas si iran), dar de o oarecare amploare, asupra statului evreu, iar pe fondul unei puternice crize politice interne, reactia idf-ului sa fie limitata sau sa lipseasca cu desavarsire, urmand ca, oripilata, “comunitatea internationala”, sa intervina pentru a le purta lor razboiul si abia in contextul astfel creat sa provoace criza greco-turca, in cadrul careia, datorita pozitiei “fundamentaliste” adoptata de guvernul turc in criza israeliano-araba, sa fie “lasata” rusia sa intervina, cu toate consecintele globale adiacente, greu, si nu prea, de intuit….e doar un scenariu geo-politic, altele asemenea ar putea fi puse in scena……

  10. @K:

    E un scenariu demn de luat in seama, intr-adevar. De altfel, din acest motiv si urmarim aceste evenimente, altfel nu ne-ar interesa in mod deosebit mizele geopolitice ale zonei. Oricum, pozitia Turciei nu este ceva (doar) ocult. Este si obiectiva situatia, datorita complexului de imprejurari interne si externe. Ocultele si conspiratiile nu pot reusi decat atunci cand sunt coapte conditiile pentru rasturnarea de situatie.

  11. e un scenariu plauzibil.. doar că e exclusiv. Adică odată pornit pe acest făgaş, al victimizării, nu mai poţi da înapoi. Ar trebui să fii sigur de deznodământ ca să rişti statuquo-ul privilegiat. Drept urmare, viitorul leader al Israelului trebuie să ştie sigur că toate elementele conjuncturale “lucrează armonios” pe o agendă comună (iertaţi-mi cinismul). Altfel, eu unul nu aş risca poziţia necontestată de forţă actuală a israelului, pentru un mise en place cu exigibilitate într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Greşesc?

  12. sunt aproape sigur ca la ora actuala toti rabinii din israel sunt pe twitter indemnand lumea sa iasa in strada…:)

  13. @k:

    Pai, aceste demonstratii ar fi din partea laica a Israelului, si initial se spunea ca printre revendicari ar fi si scaderea subventiei pentru evreii ortodocsi.

  14. Pingback: TURCIA VERSUS ISRAEL: premierul Erdogan suspenda contractele de armament si anunta ca vasele turcesti ar putea naviga langa Fasia Gaza
  15. Pingback: (Video): Dupa LIBIA, urmeaza Siria si IRANUL, spune jurnalistul Webster Tarpley/ TURCIA, GATA PENTRU OPTIUNEA MILITARA IN CONFLICTUL CU ISRAEL?
  16. Pingback: Israel ar putea sa invadeze FASIA GAZA dupa ce TEL AVIV a fost TINTA RACHETELOR HAMAS. Moscova critica reactia DISPROPORTIONATA a Israelului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare