TURCIA VREA SANCTIUNI INTERNATIONALE IMPUSE ISRAELULUI SI II EXPULZEAZA AMBASADORUL. De ce?

2-09-2011 4 minute Sublinieri

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a avertizat statul evreu că riscă sancţiuni internaţionale dacă refuză în continuare să îşi prezinte scuze pentru raidul asupra unui convoi umanitar din mai anul trecut, în care opt cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa, într-un interviu publicat astăzi de ziarul Today Zaman, preluat de Haaretz.

Davutoglu a subliniat în egală măsură că Turcia nu va mai accepta o nouă amânare a publicării raportului întcomit de ONU privind intervenţia marinei israeliene asupra flotilei care se îndrepta spre Fâşia Gaza cu ajutor umanitar. Publicarea raportului Comisiei Palmer a fost până în prezent amânată de trei ori, de fiecare dată cu acordul atât al Turciei, cât şi al Israelului. Documentul urmează să fie făcut public mâine, conform ultimei planificări. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut încă o nouă amânare, dar propunerea a fost respinsă de Ankara.

Turcia nu poate accepta o prelungire de încă şase luni, a subliniat Davutoglu. “Data agreată pentru publicarea raportului ONU este ultima pentru noi. Vom pune în aplicare planul B dacă Israelul nu îşi cere scuze”, a avertizat ministrul turc, fără a oferi însă detalii. El a precizat doar că este vorba despre “sancţiuni despre care atât Israelul cât şi comunitatea internaţională ştiu”. “Am aşteptat răbdători ca Israelul să ia o decizie. Se pare însă că Israelului îi este greu să ia o decizie. Turcia are în schimb o poziţie clară în acest context. Am spus deja că nu putem accepta aşa ceva”, a adăugat Davutoglu.

Turcia l-a expulzat vineri pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea unor detalii din raportul ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva unei flotile ce incerca sa sparga blocada in Gaza, transmite AFP. In timpul operatiunii israeliene din 2010, au murit noua cetateni turci.

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat vineri ca tara sa isi reduce prezenta diplomatica in Israel, in semn de protest fata de raidul israelian impotriva vaselor din Flotila libertatii. “Relatiile diplomatice turco-israeliene au fost redus la nivelul de secretar II. Intreg personalul aflat deasupra acestui nivel se va retrage in tara pana miercuri, cel mai tarziu”, a anuntat seful diplomatiei turce. Turcia l-a expulzat si pe ambasadorul israelian la Ankara. Potrivit Reuters, Gabby Levy se afla in Israel si si-a anulat planurile de a se intoarce in Turcia.

In plus, Ankara a anuntat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul. Raportul ONU sustine ca blocada navala impusa de Israel in Gaza este legala, insa statul evreu a folosit “forta fara motiv”. Documentul afirma, de asemenea, ca organizatorii flotilei au fost “nesabuiti”. In plus, raportul precizeaza ca “majoritatea victimelor au fost impuscate de cateva ori, inclusiv in spate sau de la distanta mica”.

Raportul cere Israelului sa-si prezinta scuzele “potrivite” si sa ofere compensatii familiilor celor morti si celor raniti. Pana acum, Israelul a respins cererile Turciei de a-si cere scuze. Oficiali guvernamentali de la Ierusalim au spus insa ca oferirea de despagubiri “este posibila”. Davutoglu a spus ca unele dintre afirmatiile din raport sunt “de neacceptat”.

Tensiune intre Turcia si Israel

Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul de anul trecut. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat. La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca “e de neconceput” ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs anul trecut. La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de Guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor. Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlandezul Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord. Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.

Sa fie intransigenta Turciei legata si de firava tentativa a Palestinei de a isi capata o recunoastere internationala a independentei in cadrul ONU?

Legaturi:

O analiza interesanta a Stratfor, care pune in evidenta postura cu totul particulara a Turciei in zona: o putere regionala aflata in plina afirmare si formare, inclusiv din punctul de vedere al identitatii. Turcia nu va mai fi, in niciun caz, aliatul secondant al SUA, ci va cauta sa isi gaseasca un loc propriu in politica internationala, ceea ce e foarte posibil sa incomodeze pe toti, chiar daca, in acest moment, guvernul turc duce politica “a fi prieten cu toti vecinii”. In realitate, remarca Friedman, aceasta politica externa este imposibil de realizat: nu ai cum sa fii prieten cu Iranul si cu Israelul in acelasi timp, cu Rusia si cu SUA, etc. Acest lucru il stie si puterea turca, insa, de fapt, duce aceasta politica pentru a castiga timp. De ce sa castige timp? Doarece Turcia se afla in aceeasi postura in care se afla SUA inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial: fara sa aiba un serviciu secret pus la punct, fara un corp diplomatic adecvat intereselor post-razboi si fara un plan strategic competent. Deci, oarecum, nepregatiti si ne-exploatand intregul potential aflat la dispozitie pentru rolul de super-putere de dupa conflict.

Este interesant ce fel de comparatie a ales sa faca editorul Stratfor – cu starea unei puteri in formare inainte de izbucnirea unui conflict mondial… de parca premisa de la care se pleaca in aceste analize este cum se pregateste fiecare tara si care este starea ei inainte de izbucnirea unui conflict decisiv pentru rearanjarea politicii internationale si nu numai. Ne amintim ca si in analiza dedicata Romaniei, Friedman a luat ca termen de referinta acest potential razboi. La fel de interesant este infatisarea identitatii duale a Turciei – ca tara marcata puternic de clivajul secular-religios. In timp ce secularii, mostenire a regimului Ataturk (despre acest regim evident masonic in agenda sa am mai scris si noi), detin o putere statala imensa (nu si guvernarea) religiosii sunt imposibil de neglijat ca forta sociala. Mai mult, constata Friedman, adancirea acestui clivaj nu ar duce decat la indepartarea traditionalistilor catre radicalii islamici (editorul Stratfor facand o clara demarcatie intre traditionalisti si radicalii islamisti). Asadar, coloratura islamica a acestei noi puteri regionale este de neevitat, lucru care contribuie din plin pentru a face, inca odata, din Turcia o tara incomoda pentru mai toate interesele… In orice caz, avand in vedere scopul vizitelor facute de Friedman (acela de a analiza zona estica europeana in raport cu Rusia), Turcia nu vrea sa aiba o confruntare cu Rusia, dar nici sa intre intr-o relatie de dependenta cu aceasta. Daca vor exista tensiuni cu Rusia, aceastea vor fi impotriva intentiilor turcesti.


Categorii

1. DIVERSE, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “TURCIA VREA SANCTIUNI INTERNATIONALE IMPUSE ISRAELULUI SI II EXPULZEAZA AMBASADORUL. De ce?

  1. cica razboaiele apar cand intra in conflict tarile emergente cu vechile puteri, adica cand se prabusesc imperiile; agarenilor li se arata acum un mare semn, cum se spunea intr-o profetie, iar semnul asta e prosperitatea crescuta si avantul care l-au luat fata de europeni care s-au cam baltit in criza; marea dilema e daca erdogan va trece de la vorbe la fapte, pentru ca la vorbe e clar ca a sarit calul in relatia cu israelul (dpdv al asteptarilor avand in vedere ca teoretic turcii sunt vasalii americanilor)

    sua nu va tolera clar aceasta tentativa de iesire de sub jugul anglo-american al turcilor si va folosi diverse mijloace pentru a-i pedepsi pe dezertori. problema mare e ca sua nu prea mai are capacitatea sa reactioneze corespunzator la toate provocarile, de aceea s-a amanat treaba cu siria si cu iranul; nu m-ar mira insa sa incerce ceva nou de data asta, 2 dintr-o lovitura sau de ce nu 3

  2. http://www.evz.ro/detalii/stiri/onu-raidul-israelian-asupra-flotilei-turcesti-pentru-gaza-excesiv-dar-blocada-legala-944057.html

    Si Turcii actioneaza intr-un mod destul de ciudat. Declarativ, ministrul de externe, acelasi Davutoglu, spunea intr-un interviu acordat Foreign Policy Romania ca Turcia are obiectiv clar si ferm de a adera la… UE. In acelasi interviu insa ministrul a reluat si problema neintelegerii cu Israel.

  3. UPDATE: Israelul a anuntat ca nu-si va cere scuze pentru raid, solicitand Turciei sa respecte legile martime internationale. Ierusalimul a afirmat ca “accepta” raportul ONU.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-9999918-turcia-expulzat-ambasadorul-israelian-ankara-suspendat-intelegerile-militare-israelul.htm

  4. Pingback: Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, marul discordiei
  5. Pingback: TURCIA VERSUS ISRAEL: premierul Erdogan suspenda contractele de armament si anunta ca vasele turcesti ar putea naviga langa Fasia Gaza
  6. Pingback: (Video): Dupa LIBIA, urmeaza Siria si IRANUL, spune jurnalistul Webster Tarpley/ TURCIA, GATA PENTRU OPTIUNEA MILITARA IN CONFLICTUL CU ISRAEL?
  7. Pingback: TURCIA, PUTEREA PE PICIOARE DE LUT. O radiografie geopolitica a vulnerabilitatilor Noului Imperiu Otoman - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare