ADUSE CU POSTA ELECTRONICA: Un caz fericit de delimitare fata de ratacirile unei carti New Age: DR. IOSIF NICULESCU

18-06-2011 3 minute Sublinieri

Marturisirea de credinta a dr. Iosif Niculescu (96 de ani), fost detinut politic si erou in cel de-al doilea razboi mondial, traducatorul si editorul cartii Vindecarea arborelui genealogic a dr. Kenneth McAll

Am primit spre difuzare din partea unui preot ortodox:

La editura Harisma 1993, a aparut cartea “Vindecarea arborelui genealogic” a dr. Keneth Mc All, tradusa din limba engleza in limba romana de dr. Iosif Niculescu, care, intr-o marturisire publica facuta in ajunul duminicii Ortodoxiei 2011 s-a lepadat de continutul eretic al acesteia, aratandu-ne noua cat de usor ne inselam si cat de placuti lui Dumnezeu si Bisericii sunt aceia care recunosc amagirea si se caiesc pentru ea.

Despre dl. doctor Keneth (actualmente mutat la cele vesnice) vorbeste el insusi. Este un chinez ce a suferit in razboiul al doilea mondial (chinezo-japonez), absolvent al scolii medicale din Edinburgh, fiu de misionari protestanti (congregationali). Sustine ca s-a intalnit cu Iisus (Nu-L numeste Mantuitor si Domn in cartea sa), Care i-a vorbit dupa ce a fost atacat de banditi, aratandu-i drumul intr-o alta directie decat cea voita de el (pag.24-25). Este convins ca a fost chemat la o lucrare de vindecare a milioane de suflete. Relatand multe cazuri de “vindecari” sustine ca poate vindeca prin rugaciune arborele genealogic al fiecaruia dupa o randuiala de “liturghie” scotiana savarsita de un “preot” catolic sau protestant. Dupa una sau mai multe “liturghii” se obtine, chipurile, vindecarea (iertarea) celui pentru care se face rugaciune, mutat la cele vesnice. Rugaciunea lui Keneth alunga stafiile, fantomele, spiritele rele, vindeca boli trupesti si psihice. Recomanda si o randuiala de binecuvantare a caselor si a locurilor, de sfintire a lor, desi nu are apa sfintita in mod autentic.

Din perspectiva ortodoxa nu putem vorbi de o sanatate duhovniceasca decat in cadrul Sfintei Traditii ortodoxe a Dumnezeiestilor Parinti, ajutati de harul Sfintelor Taine si al dumnezeiestii Liturghii, unica si inconfundabila fata de asa zisele “Liturghii “catolice si protestante. Tainele ereticilor nu sunt valide, desi au aceleasi denumiri ca cele ortodoxe, caci deosebirile sunt de esenta, tocmai din cauza pierderii de catre eretici a harului Dreptei Credinte.

Semnul crucii la eterodocsi deosebit de cel ortodox, nu transmite real binecuvantarea, puterea si sfintenia lui Dumnezeu.

“Impartasania” ereticilor este doar paine si vin, iar Impartasania Bisericii este Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos.

Arborele genealogic nu se vindeca in totalitate, data fiind libertatea sufletelor de a nu dori vindecarea sau iertarea, aici sau dincolo. Mantuitorul Iisus Hristos spune: “Multi sunt chemati dar putini alesi” (Matei 20,16). Prin Sfintele Liturghii, parastase si alte ierugii se iarta sufletele celor adormiti in nadejdea invierii si a vietii vesnice. Dupa iesirea sufletului din trup, sufletele nu umbla pe aiurea pe pamant, ci sunt in mana si in stapanirea lui Dumnezeu. Frica de morti vine de la diavolul. Nu exista fantome sau stafii cum crede Keneth, ci demoni care iau chipul celor adormiti pentru a-i infricosa pe cei ramasi. Zgomotele ciudate din case vin de la demoni, de la ei vin imaginatia si vedeniile care nu sunt in acord cu continutul Revelatiei Dumnezeiesti.

Minunile si aratarile de la Lourdes ca si cele din alte locuri (Fatima, Medjugore etc.) sunt inselari demonice. Acestia nu pleaca doar pentru ca ii rugam noi, ci cu post si rugaciune, iar rugaciunea facuta in afara Dreptei Credinte nu e ascultata de Dumnezeu. Demonii nu se infricoseaza de comisiile de exorcizare, exorcizarea fiind o harisma data celor ce petrec viata intru sfintenie, in smerenie hristica. Biserica se roaga pentru cei adormiti in buna credinta si ii invata pe credinciosi ca sa se roage pentru intoarcerea la Dreapta Credinta a tuturor celor rataciti, dar numai in rugaciunile lor particulare. Credinciosii nu se pot ruga pentru cei adormiti intru paganism sau pentru cei pe care Biserica i-a condamnat ca eretici. Biserica nu se roaga in cultul Ei public pentru sinucigasi si copii avortati, dar aceasta o pot face credinciosii in rugaciunile lor particulare. Exista minuni adevarate si minuni false dar Biserica le valideaza pe cele adevarate. Ea nu recunoaste intre sfinti pe cei care au trait in Occident dupa 1054 si nici pe cei inselati: Elisabeta a Ungariei, Tereza de Aqvila, Toma d’Acvino, Malachia, Caterina de Bologna, Jean Viamney din Ars, Bernand etc. care au auzit de Ortodoxie, dar nu au trecut la Ea, asa cum doctorul Keneth l-a cunoscut personal pe parintele Galeriu, dar nu a facut pasul decisiv spre Dreapta Credinta.

Apostaziind de la Ortodoxie, Occidentul a imbratisat erezia inselandu-se si demonizandu-se, fiind constient de acest pacat din cauza caruia simte ca nu traieste in Adevar, ci in inchipuire, chinuindu-se de inraurirea demonilor. El incearca sa scape de ocultism, magie, vrajitorie, practici spiritualiste etc. prin rugaciuni inspirate mai degraba de catre tatal minciunii.

Concluzionand, cartea “Vindecarea arborelui genealogic“, a doctorului Keneth este eretica, new-age-ista, ecumenista, sincretista, inselatoare si otravitoare. Observam ca pe primele doua pagini, ca si pe ambele coperti sunt imprimate semne oculte si antitrinitare.

Daca am citi lucrarea Despre inselare” a Sfantului Ierarh Ignatie Briancianinov sau lucrarile Sfantului Nicolae Velimirovici, ne-am lumina si mai mult in privinta ratacirilor vechi si contemporane si am intelege ca a trai in duhul Ortodoxiei cat mai mult cu putinta ne aduce vindecarea si mantuirea noastra, dar si a intregii lumi.

Pe aceasta tema s-au scris doua articole in revista Icoana din adanc, numerele 1 si 2 din 1998. Porunca a doua a Bisericii Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca ne interzice citirea cartilor eretice.

Mărturisire

În seara zilei de sâmbătă 12 martie 2011, anul mântuirii, în faţa lui Dumnezeu, Slăvit în Sfânta Troiţă, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, şi a conştiinţei mele, mărturisesc şi mă lepăd din toată inima de rătăcirea cuprinsă în cartea: „Vindecarea arborelui genealogic” a dr. Kenneth McAll, pe care am tradus-o din engleză cu profesor Laura Datcu, circa doi ani, şi (…) am tipărit-o la Editura Harisma, repetându-i retipărirea peste trei ani… Înşelat la început de rătăcirea cuprinsă în cele recomandate de autor, pe parcursul anilor, mi-am dat seama de ideile rătăcite cuprinse în susţinerile din ea. De aceea, adăugând şi lipsa mărturisirii cultului Sfintei Cruci, declar că mă lepăd de această lucrare şi-mi pare rău de rătăcirea în care am căzut, rugându-L pe Domnul Iisus Hristos să mă ierte.

Declar de a asemenea că interzic celor de după mine a refolosi spre reeditare această traducere.

Dr. Iosif Niculescu
12 martie 2011

Sf. Ierarh Grigore Dialogul şi Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul, Sfântul Simeon Noul Teolog şi Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, în ajunul Sfintei Duminici a Ortodoxiei

(sursa foto)

Legaturi:


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “ADUSE CU POSTA ELECTRONICA: Un caz fericit de delimitare fata de ratacirile unei carti New Age: DR. IOSIF NICULESCU

  1. Slava Domnului ca si-a vazut intunericul si s-a pocait! Un erou pana la capat…

  2. Cred ca Dumnezeu nu la lasat pe acest om in intuneric deoarece a suferit mult in viata, dar in inima lui el dorea binele. Toata slava se cuvine lui Dumnezeu, cel ce cunoaste pe robul lui. Intr-adevar un erou prin voia lui Dumnezeu.

  3. @admin
    Ideal ar fi, dupa parerea mea, asa cum prezentati si comentati (intr-o oarecare masura) Sfinti Parinti ai ortodoxiei, sa faceti la fel si cu ereziile.

    Se spune ca teoria-i teorie, dar practica omoara pe multi. Prin exemple concrete ar fi mult mai usor de retinut lucrurile de care trebuie sa ne ferim.

  4. Slava lui Dumnezeu pentru toate!Este o pilda de smerenie si de marturisire pentru noi toti.Dumnezeu,Maica Domnului si toti sfintii sa-l acopere in veci!

  5. @ Carmen:

    Nu prea intelegem cum… Nu avem la indemana cate o astfel de dezicere pentru fiecare erezie/ratacire…

  6. Util, din punctul meu de vedere, ar fi indicatiile bibliografice privind ereziile vechi si noi. Spre rusinea mea, cunosc foarte putin despre subiectul in sine. Iar ceea ce prezinta wikipedia, este si insuficient si greu de inteles fara alte cunostinte conexe. De aceea mi se pare util un manual de teologie.

    Stiu insa, din proprie experienta, ca atunci cand privesti doua sau mai multe lucruri in paralel, poti observa foarte usor diferenta dintre ele.

    De pilda, la ora actuala circula foarte multe povestioare cu efect moralizator. Ce bine este sa gandesti pozitiv, sa fii bun, iar cel mai adesea este speculata dorinta de a fi cel mai bun, de a fi acceptat in societate, de a evolua in plan profesional, etc.

    Fireste, nu poate fi nimic rau in toate aceste recomandari. Insa ele nu-si afla finalitatea in Hristos, ci in stimularea mandriei, a constiintei propriei valori, a prezentarii nevoii de putere, de dominare, drept evolutie spirituala. Culmea, caracterizata de cele mai multe ori drept spontaneitate, incredere in sine, vointa ferma, etc.

  7. @ Carmen:

    Da, aveti dreptate; am mai abordat astfel de teorii de tip New Age legate si de “dezvoltarea personala” si, cu ajutorul Domnului, intentionam sa o mai facem. Ca sa luam insa toate ereziile vechi la rand ne cam depaseste puterile. Dar intelegem necesitatea.

  8. Citeam putin mai devreme, ca toate ereziile au ca punct de plecare mandria.

    Iar erezia contemporana denumita new-age se pare ca este cea mai rea dintre toate, intrucat cuprinde multe rataciri la un loc.

    Si mai spunea un lucru interesant, cel putin pentru mine, acela ca “Scopul Noii Ere acum nu este să golească bisericile, ci, dacă este cu putinţă, să le umple cu oameni care să aibă cugetarea pervertită, adică cu cei care vor fi de acord că toate religiile, şi Creştinismul împreună cu ele, sunt acelaşi lucru, sunt căi care duc la acelaşi scop.”

    (http://orthomihail.wordpress.com/2011/05/22/ereziile-contemporane-o-adevarata-amenintare-partea-i/)

  9. Va multumesc din suflet!

  10. Oricine propovăduiește din afara Bisericii un alt hristos, o altă evanghelie, o altă mântuire, este despărțit de Hristos și este un îndrăcit, sortit anatemei veșnice. De aceea, intrarea în Biserica lui Hristos înseamnă pomenirea la și integrarea în miridele proscomidiei.

    Recomand tuturor credincioșilor creștini ortodocși să-și intensifice unirea cu Mântuitorul Hristos prin Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei (nu atât îndesite – deși e foarte indicat, mai ales Spovedania -, repet, ci intensificate, adică pregătite și prelungite prin pocăință), prin citirea rugăciunilor și a Sfintei Scripturi, prin viață curată și minte luminată în cuget ortodox, prin cunoașterea vie a lui Dumnezeu, prin fapte bune și iubitoare de semeni.

    De asemenea, să avem clare ținta și prioritățile: mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției lui Dumnezeu care nu e din lumea asta. Viitorul nu va fi deloc confortabil trupește, ci plin de primejdii, persecuții, înșelări și manipulări și omenești și diavolești, dar numai dacă suntem uniți cu Hristos în Liturghie și în Biserică vom putea străbate calea spre cer și spre viața veșnică în Hristos.

  11. Intru totul de acord cu Parintele Mihail.

    Multumim foarte mult Parintelui pentru aceasta recomandare deosebit de valoroasa si de care ar trebui sa tinem cont cu totii.

  12. Pingback: "MEDJUGORJE" - O MARE INSELARE CATOLICA, promovata si la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)
  13. Pingback: CAZUL HUIDU, prilej nimerit de promovare intensa a ASTROLOGIEI in mass-media
  14. Pingback: 11.11.2011: ZIUA IN CARE... SE VA ARATA UN VIZIONAR PE PAMANT - pretind astrologii TV (sarlatani sau rataciti)
  15. Pingback: PREDICI SI TALCUIRI LA DUMINICA DINAINTEA NASTERII DOMNULUI. Genealogia Mantuitorului. Sensul pomenirii stramosilor lui Iisus. Cum ne pregatim pentru Craciun?
  16. Și Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost acuzat că scoate demoni cu belzebutul. Acuzatorii lui, preoții de atunci, au pierit dar ideea a rămas.
    Pentru că a prefațat această carte, Părintele Galeriu a fost aspru criticat de către unii colegi (pentru că în dogma ortodoxă copiii nenăscuți sunt considerați că aparțin *economiei* lui Dumnezeu și nu se fac rugăciuni pentru ei) dar și mult lăudat de către cei care au înțeles importanța apariției ediției în limba Română sau au beneficiat de această informație. Este o carte despre suflete, pentru minte și fapte.
    Personal, consider că nu ar trebui să existe dispute pe tema copiilor nenăscuți, între reprezentanții sau susținătorii celor două religii, anglicană și ortodoxă, amândouă în Iisus Hristos lucrătoare, pentru că lectura acestei cărți a schimbat multe vieți, incluzând-o între ele și pe a mea. Și tot personal consider că a face bine în jurul tău nu ține cont de religia pe care o practici ci ține cont de calitatea ta de Om. Pentru că în fiecare om, Duhul Sfânt poate lucra după voia Sa și nici o dogmă nu-L poate împiedica. Pentru că *Pomul se cunoaște după roade și omul, după fapte* Pentru că la Judecata de Apoi oamenii se înfățișază cu faptele lor și nu cu vorbele Bisericii din care au făcut parte. Iar pentru că sunt creștin ortodox și mă bucur de îndrumarea Bisericii drept păstrătoare a credinței în Iisus Hristos, nu mă simt atins de nici un fel de erezie căci tuturor celor care au recunoscut că El este Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos le-a cerut așa:
    *Iubiți-vă între voi așa cum v-am iubit Eu , așa vă voi cunoaște că sunteți ai Mei!.*

  17. @ Valentini Francisco

    A face bine in jurul tau nu tine de calitatea ta de om, ci tine de calitatea ta de om binecredincios in invatatura cea dreapta a Domnului Iisus Hristos. Ce calitate de om poate avea cineva, cand stim foarte bine ca omul este o fiinta cazuta. Mintea si inima omului sunt pervertite din cauza caderii, iar “binele” pe care il face omul este un “bine” al mintii lui cazute.
    Hristos Dumnezeul nostru nu a zis sa faci binele in numele tau de om “bun”, indiferent ce credinta ai avea, ci a zis sa faci binele in numele Lui, asa cum El, impreuna cu apostolii si sfintii Lui ne-au invatat.

    “Cel ce va da acestora mai mici in numele Meu …”

    Precum a zis ca nici nu exista o alta religie mantuitoare in afara Ortodoxiei. De aceea a indemnat sa fuga binecredinciosii de eretici si de pagani. Sa nu stea cu ei la masa, sa nu se intinda cu ei la vorba, sa nu se roage cu ei … Ci daca se intampla sa ai contact cu ei, sa incerci odata si de doua ori sa-i aduci la ortodoxie, iar dupa aceea sa te desparti de ei.

    Biserica Ortodoxa este singura continuatoare a Adevarului lui Iisus Hristos, a invataturilor sfintilor Sai apostoli si a sfintilor nostri parinti. Ea este singura care a pastrat credinta nealterata, nemodificata, neadaugata si nescazuta in nici-un fel.

    Exista atatea exemple in toata Sfanta Scriptura, cea adevarata, ortodoxa si nu in bibliile sectare din care s-au scos capitole intregi.
    Exista foarte multe articole cu invataturi in sensul celor scrise de mine, chiar aici pe site.

    Iar ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, am sa-ti dau doar 2 exemple:

    1. Patriarhii si imparatii unsi de Dumnezeu, dreptii Lui din vechiul Testament faceau faptele Legii, proroceau, faceau minuni, erau sfinti ai lui Dumnezeu si cu toate acestea, la trecerea in nefiinta se pogorau in iad. Deci nu doar ca faceau acel “bine” omenesc despre care vorbesti tu, ci inca si mai mult decat atata faceau. Si totusi se pogarau in iad.

    2. Satana cu toate legiunile lui de diavoli stie sigur ca exista Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, si totusi ei au fost aruncati din Imparatia Cerurilor si se chinuie in iad. Deci, ei nu doar cred, ci ei stiu sigur ca El exista si totusi se perpelesc in iad.

    Ia aminte la invataturile inselatoare si mincinoase ale celorlalte religii eretice sau pagane, caci singura religie Adevarata este Biserica Ortodoxa. Nu exista alte “biserici”.

  18. @s.n.

    Pai cele doua argumente aduse invalideaza exact teza ta.

  19. @ Doroteea

    Poti sa argumentezi in cateva cuvinte?

  20. @sn
    Ai si tu dreptate, ar tr sa argumentez un pic..dar sunt cam obosita acum. 🙁 Gandeste te si tu ce am vrut sa spun, mie mi se pare ca are logica. Dar poate mi a scapat ceva..

  21. @ Doroteea

    Si mie mi se intampla ca atunci cand sunt putin obosit sa citesc un pic mai repede, mai pe sarite, sau chiar daca as incerca sa citesc mai atent, oboseala tot mi-ar diminua atentia. Ni se intampla tuturor, doar suntem oameni.

    @ Valentini Francisco

    Ca o completare la comentariul nr. 19:

    “Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.

    Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat.
    „Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute!

    Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.

    Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos.
    Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: „Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu„, Domnul le-a raspuns: „acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El”, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El.

    In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad.
    Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!

    Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu.
    „Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – „ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus„. Veti replica poate: „Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta„.
    Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute!”

    Integral: http://acvila30.ro/sf-ignatie-briancianinov-despre-mantuirea-ereticilor-aviz-ecumenistilor/#more-111896

    “Iarăşi îţi aduc, fiu credincios al Bisericii de Răsărit, cuvânt de sfat nemincinos şi bun. Acest cuvânt nu e al meu: este cuvântul Sfinţilor Părinţi. De la ei vin toate sfaturile mele. Păzeşte-ţi mintea şi inima de învăţătura mincinoasă.
    Nu vorbi despre creştinism cu oameni molipsiţi de învăţături mincinoase; nu citi cărţi despre creştinism scrise de dascăli mincinoşi. Adevărul se află în tovărăşia Duhului Sfânt: El este Duhul Adevărului.
    Minciuna o însoţeşte şi o ajută duhul diavolului, care este minciună şi părintele minciunii. Cel ce citeşte cărţile dascălilor mincinoşi intră negreşit în părtăşie cu duhul viclean şi întunecat al minciunii. Lucrul acesta să nu ţi se pară ciudat şi de necrezut: aşa spun răspicat luminătorii Bisericii, Sfinţii Părinţi.

    Dacă în mintea şi sufletul tău nu este scris nimic, Adevărul şi Duhul să scrie în ele poruncile lui Dumnezeu şi învăţătura Lui duhovnicească. De ţi-ai îngăduit a-ţi mâzgăli de tot tablele sufletului cu felurite cugete şi întipăriri neduhovniceşti, fără a lua aminte cu înţelepciune şi fereală: “Cine e scriitorul, ce scrie el?“, curăţă cele scrise de scriitori străini, curăţă prin pocăinţă şi lepădarea a tot ce este împotrivitor de Dumnezeu. Să scrie pe tablele tale doar degetul lui Dumnezeu.
    Pregăteşte pentru acest scriitor minte şi inimă curată, vieţuind cu evlavie şi întreagă înţelepciune: atunci, rugându-te tu şi citind sfintele cărţi, pe nebăgate de seamă şi în chip tainic se va scrie pe tablele sufletului tău legea Duhului.

    Nu-ţi este îngăduit să citeşti alte cărţi despre religie decât cele scrise de către Sfinţii Părinţi ai Bisericii Soborniceşti a Răsăritului. Acest lucru îl cere Biserica de Răsărit de la fiii săi. Iar dacă gândeşti altfel şi socoţi porunca Bisericii mai puţin întemeiată decât socotinţa ta şi a celorlalţi de un cuget cu tine, atunci nu mai eşti fiu al Bisericii, ci judecător al ei.
    Mă numeşti mărginit, neluminat îndeajuns, rigorist? Lasă-mă în mărginirea şi în celelalte neajunsuri ale mele: voiesc mai bine a rămâne cu toate aceste neajunsuri, fiu al Bisericii de Răsărit decât ca, având toate părutele calităţi, să mă fac mai deştept decât ea şi, ca atare, să-mi îngădui a nu-i da ascultare şi a mă despărţi de ea. Adevăraţilor fii ai Bisericii de Răsărit le va face plăcere glasul meu. Aceştia ştiu că cel care voieşte a primi înţelepciunea cerească trebuie să lepede înţelepciunea sa pământească, oricât de mare ar fi ea, să o lase deoparte, să o taie, s-o recunoască drept nebunie, aşa cum este ea de fapt (I Corinteni 3, 19).

    Înţelepciunea pământească este vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu: ea, legii lui Dumnezeu nu se supune şi nici nu poate (Romani 8, 7). Dintru început aceasta este firea ei; aşa va şi rămâne până ce va lua sfârşit, când pământul şi lucrurile de pe dânsul, iar dimpreună cu ele şi înţelepciunea pământească, vor arde (II Petru 3, 10).

    Sfânta Biserică îngăduie citirea cărţilor eretice numai acelor mădulare ale sale care au mintea şi simţirile inimii vindecate şi luminate de Sfântul Duh, care pot deosebi întotdeauna între adevăratul bine şi răul ce se preface a fi bine şi se ascunde sub chipul adevărului.
    Marii bineplăcuţi ai lui Dumnezeu, care au cunoscut neputinţa cea de obşte a tuturor oamenilor, s-au înfricoşat de otrava eresului şi a minciunii. Ca atare, ei au fugit cu toată râvna de împreună-vorbirile cu oamenii molipsiţi de învăţăturile cele mincinoase şi de citirea cărţilor eretice. Având înaintea ochilor căderea preaînvăţatului Origen, a lui Arie cel iscusit în certuri, a lui Nestorie cel bun de gură şi a altor bogaţi în înţelepciunea acestei lumi, ce au pierit din pricina nădăjduirii în sine şi a părerii de sine, ei (bineplăcuţii) au căutat mântuirea şi au aflat-o în fuga de învăţăturile mincinoase, în ascultarea faţă de Biserică până în amănuntele cele mai subţiri.
    Păstorii şi dascălii cei purtători de Duh şi sfinţi ai Bisericii nu citeau scrierile ereticilor celor hulitori de Dumnezeu decât siliţi de nevoia de neînlăturat a întregii obşti creştine. Prin cuvântul lor plin de putere, cuvânt duhovnicesc, ei au înfierat rătăcirile, au vestit tuturor fiilor Bisericii primejdia ascunsă în scrierile eretice sub numele frumoase ale sfinţeniei şi evlaviei.

    Eu şi cu tine însă trebuie să ne păzim neapărat de citirea cărţilor alcătuite de dascăli mincinoşi. Orişicine a scris despre Hristos, despre credinţa şi duhovnicia creştină fără să fie mădular al Bisericii de Răsărit, singura sfântă, poartă numele de dascăl mincinos.”

    Integral: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/18/sfantul-ignatie-briancianinov-nu-vorbi-despre-crestinism-cu-oameni-molipsiti-de-invataturi-mincinoase-nu-citi-carti-despre-crestinism-scrise-de-dascali-mincinosi/

  22. Foarte clar și acoperitor spune Sfântul Ignatie.
    Să luăm aminte.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare