REPORTAJ “ROMANIA, TE IUBESC” despre ratacirile preotului Cristian Pomohaci de la Mosuni. Si alte fenomene sectare de psihoza in masa si… marketing religios

20-03-2011 6 minute Sublinieri Print Print

Despre cazul pr. Pomohaci, despre sectele “Biserica Universala” (“preotii brazilieni”), vidrenii si Baha`i

 • UPDATE:

Reporter virtual: Sandra Stoicescu, adeptă a Kabbalah

Sandra Stoicescu a devenit adeptă Kabbalah, prezentatoarea de la Antena 3 urmând să fie imaginea celei de-a doua colecţii de bijuterii Kabbalah – „Casting yourself in a favorable light”, care va fi lansată, la Bucureşti, de Thea Haimovitz, originară din Israel. În România, printre adepţii sectei se mai află: Cătălin Botezatu, Gianina Corondan, Daniela Nane, ca să nu mai vorbim de numele celebre din străinătate: Madonna, Demi Moore, Ashton Kutcher și Mick Jagger.

***

Pe lângă cultele recunoscute oficial în România prosperă zeci de secte care funcţionează sub paravanul fundaţiilor care pretind că oferă ajutor spiritual. În fapt, câştigă bani grei din naivitatea şi disperarea oamenilor grav bolnavi, care ar face orice ca să trăiască. Un reportaj “România, te iubesc“, difuzat la PRO TV.

Fiecare caută un răspuns pentru viaţa sa şi-şi doreşte protecţia divină. În vremuri de criză, când mulţi au ajuns la capătul puterilor şi nu mai au de ce să se agaţe, credinţa îi linişteşte, îi ajută să-şi depăşească problemele.

Românii au mai mult ca oricând nevoie de credinţă şi-o cauta cu disperare oriunde. Pe lângă marile hramuri ale bisericii mamă care adună mulţimi impresionante, un alt fel de ortodoxie, spectaculoasă şi radicală se dezvoltă la Moşuni, un cătun de lângă Târgu Mureş. În fiecare săptămână, un simplu preot de ţară, Cristian Pomohaci, reuşeşte să adune în jurul său mii de oameni. Bolnavii incurabili îl caută, iar cei care îi sunt aproape, ucenicii, îl divinizează.

La fel s-a întâmplat şi cu soţia unui om de afaceri din Reghin, care locuieşte acum alături de părintele Pomohaci.

“Soţia mea îl vede ca pe Iisus Hristos pe pământ, îi pune poza la cap, e durere… I-am spus ca nu se mai poate, trebuie să se adune, să facă ceva, dar nu ai cu cine discuta. Spune că menirea ei este să aducă cât mai mulţi oameni acolo. Mulge vaci, face agricultură, păzeşte biserica, face slujbe în locul lui, e mâna lui forte”, povesteşte omul de afaceri.

Femeile de la Moşuni sunt, însă, mulţumite de ceea ce fac. Este şi cazul doamnei profesoare Otilia, pe care reporterii PRO TV au găsit-o îngrijind porcii din gospodărie. Face acest lucru de şapte ani.

“Pentru mine reprezintă chipul lui Hristos. Din toată inima vă mărturisesc că nu voi putea niciodată mulţumi lui Dumnezez că am ajuns la Moşuni. Am aici o casă şi o familie, ceea ce pentru un om singur ca mine, având în vedere statutul meu de femeie nemăritată, e mare lucru. Să ai o familie, mai mult decât una în limite biologice, e mare lucru“, spune Otilia.

Cadouri pentru biserică

Mulţi dintre cei care vin la Moşuni au probleme de sănătate grave şi sunt dispuşi să creadă şi să facă orice ca să trăiască. Simona Gurghean are feţita bolnavă de tetrapareză spastică. A fost la toţi doctorii şi acum încearcă şi calea credinţei. Deşi este pentru prima data la Moşuni, o trec fiori.

“E ceva deasupra noastră, nu ştiu, simt o căldură, simt o căldură deasupra mea, acum am simţit-o”...

Totuşi, nu este uşor să ajungi la părinte. Există liste de aşteptare, iar ca să te vindeci se spune că trebuie să asişti la slujba din noaptea de vineri. Înainte de slujba cea mare, eşti îndrumat de oamenii preotului să cumperi daruri pentru sfântul altar, ulei, prescură, vin, toate în valoare de 16 lei. Cu acatistul făcut în care explici de ce necaz vrei să scapi şi cu darurile mergi în biserică şi le laşi la altar. În funcţie de gravitatea problemei ţi se cere să cumperi un număr de lumânări care în general variază de la 50 la câteva sute. Lumânările se dau înapoi stinse şi ajung din nou la vânzare. Darurile care se aglomerează în altar, sunt apoi scoase pe uşa din spate a bisericii.

Slujba de vineri noaptea şi exorcizările

Este ora 12 noaptea şi biserica geme de enoriaşi. Într-o adâncă fervoare religioasă, toţi se pregătesc pentru apariţia părintelui.

În prima linie stau femeile despre care se spune că sunt îndracite. Maria lucrează la poşta în oraşul Victoria şi a ajuns la Moşuni când a văzut că se simte rău. Este stropită cu aghiasmă ceea ce pare că o doare.

“Mă chinuie un duh rău. Am venit la părintele, am luat 16 posturi”, spune Maria.

A fost pe la mai mulţi medici, dar, nedând de cap răului, a luat calea bisericii din Moşuni. Întrebat dacă femeile “îndrăcite” au un diagnostic, părintele Pomohaci răspunde laconic:

“Satana nu are diagnostic”!

După ce termină cu femeile, părintele Pomohaci exorcizează şi un bebeluş.

“Copilul acela micuţ îl avea pe diavol în el. Un blestem sau o satană, satana nu-ţi dă stare de euforie niciodată”, spune părintele.

La două noaptea, femeile sunt extenuate de postul lung şi aspru şi de atmosfera ireală din biserică. Li se spune că dacă vor să se vindece trebuie să repete şedinţele de exorcism, să ţină canonul şi să creadă că prin preot lucreaza Dumnezeu.

Practicile preotului Pomohaci nu sunt pe placul Episcopiei Alba Iulia. Părintele spune însă că ceea ce face el este ortodoxism românesc şi nimic mai mult.

“Eu nu sar din dogmele ortodoxe române, nu sar peste cal, nu exagerez în nimic. În afară de faptul că sunt mai lacom şi mai rău decât unul care nu are atât cât am eu. Îl iubesc mai mult pe Dumnezeu, îmi doresc să am mai mult şi să pot da celor din jurul meu”, spune preotul Pomohaci.

Catedrala credinţei, zece la sută din venituri pentru un miracol

Bucureşti. În căutarea unei vindecări se află şi zecile de oameni care vin zilnic la “Catedrala Credinţei”, un fost cinematograf de cartier, de pe Şoseaua Fundeni. “Biserica Universală” este creaţia unor brazilieni, iar predicile sunt pline de patos şi atrag mulţimile. Biserica Universala nu face parte dintre cultele recunoscute în România şi nu are personalitate juridică. În schimb are filiale în toată ţara şi multă putere. Cu ce îşi racolează adepţii, în special oameni foarte simpli? Cu promisiunea unei minuni.

Brazilienii îşi fac reclamă la un popular post de televiziune şi au întruniri zilnic. Ţin slujbe de vindecare pentru boli incurabile sau promit că redresează firme nenorocite de criză. Sâmbata se tine slujba pentru rezolvarea lucrurilor imposibile. Minunile se întâmplă însă numai dacă plăteşti. Cât? A zecea parte din salariu sau din pensie, bani pentru care brazilienii au produs şi plicuri tipizate.

“Credem în biserica asta. Dau a zecea parte din pensie. Am o pensie de 862 de lei”, spune o bătrână care vine aici.

Slujba de vindecare se transformă într-un spectacol amplificat de şase boxe puternice. Oamenii sunt invitaţi să închidă ochii şi să pună mâna pe acea parte a corpului care-i doare. Aşa zisul preot este îmbrăcat într-un halat alb, ca doctorii.

“În numele lui Iisus, orice este necurat, orice este rău, lasă-l, lasă-l, lasa-l”, spun oamenii în cor. “Ieşi cancer, ieşi, ieşi, ieşi”, sună altă rugă.

Tratamentul merge şi nu merge.

“Eu am fost cel mai mare beţiv, am fost cel mai mare beţiv şi încă mai beau. Acum m-am rugat la Dumnezeu şi de două şedinţe nu mai beau… Azi am băut două pahare de vin“, spune unul dintre membrii Bisericii Universale.

Adepţii Baha’i, gata să-şi sprijine financiar credinţa

Ne aflăm într-un apartament elegant din Bucureşti. Gazde ne sunt adeptii Baha’i, oameni educaţi care au găsit un răspuns pentru căutarile din viaţa lor după ce au renunţat la ortodoxie. 7.800 de români cred în învăţăturile lui Bahaulah, un persan care-a trăit la sfârşitul secolului XVIII. Adeptii Baha’i nu beau, nu fumează şi nu au lăcaşuri de cult.

Rareş Prunduş este specializat în marketing şi lucrează la o firmă din Bucureşti. Avea 14 ani când a auzit de credinţa Baha’i. Nişte prieteni alături de care învăţa engleză i-au vorbit de învăţăturile lui Bahaulah. L-a prins repede.

“A fost ceea ce căutam ca să mă liniştesc, pentru că nu mă simţeam în apele mele, eram rebel”, spune Rareş.

Credincioşii sunt convinşi că mesagerii lui Dumnezeu au fost Abraham, Iisus, Buddha, Mohamed. Însă ultimul trimis al lui Dumnezeu pe pământ, Bahaulah îi conţine pe toţi.

“În momentul în care eu am spus că sunt baha’i nu înseamnă că am renegat ce eram înainte, din contră, am acceptat mai multe. Contribui şi financiar. Cu cât pot”, spune Rareş.

Nota noastra:

Desi materialul contine multe opinii avizate si face cunoscute fenomene cu adevarat deviante, sunt strecurate si comentarii nefericite. Unul dintre ele apartine, cui altcuiva, decat reprezentantului Patrarhiei, pr. Constantin Stoica, ce considera ca ”exoricismele, in sensul consacrat al termenului”, nu s-ar practica in BOR. Si care-o fi sensul acela consacrat la care se refera pr. Stoica? Pentru ca exista in Moltiftelnicele Bisericii toata randuiala lasata de la Parinti pentru astfel de cazuri. Sa se fi referit pr. Stoica la sensul ”consacrat” de industria Hollywood? Asa ar mai avea ceva sens, desi, la ce “istoric” de gafe si declaratii aiuritoare are purtatorul de cuvant al Patriarhiei, orice e posibil… Desigur, altceva este a spune ca molitfele de alungare a demonilor nu se fac chiar oricum, oricand si de catre oricine.

De asemenea, sunt evident aberante si ignorante referirile la Biserica primara/”primitiva” (poate la ereziile gnosticilor?!), plus cliseele deja prafuite de tipul “Evul Mediu” versus “Secolul XXI”, “credinta oarba”, si altele la fel, deja previzibile si… “obligatorii” (au devenit un “must”) pentru orice ziarist/producator cu un nivel mai redus de cultura sau care nu doreste sa-si supere superiorii si sa se abata de la linia corecta politic.

Dincolo de aceste obiectii, ancheta facuta de realizatorii cam singurei emisiuni oneste si de calitate a PROTV este una reusita si laudabila, nu pare a se incadra in obisnuita tenta anti-bisericeasca si este chiar foarte utila, pentru a feri oamenii de invazia sectelor, a superstitiilor, a “vedetismului” “harismatic”, hipnotic, “minunist” sau doar emotional, si a escrocilor religiosi de tot felul, care cauta, sub o forma sau alta, sa le exploateze nevoile si sa le deturneze credinta in forme ratacite si primejdioase de “sentiment religios”, in directia unei spiritualitati “euforice”, “de consum” si cu tenta “harismatica”. Este mare lucru ca cineva a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa deconspire aceste cuiburi de viespi care duc in pierzare mii si mii de suflete credule.

Cu aceasta ocazie, poate se vor lua si masurile necesare fata de abaterile grave ale pr.-cantaret Pomohaci, despre care aflam acum ca este cercetat de Arhiepiscopia de Alba. A se vedea si primul link de mai jos…

Domnul sa ne pazeasca pe toti si sa ne tina in Biserica Sa si in Duhul Sau, pe calea imparateasca!

Legaturi:

*


Categorii

Articolele saptamanii, Documentare/ Reportaje, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Mirel Banica, Presa, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

99 Commentarii la “REPORTAJ “ROMANIA, TE IUBESC” despre ratacirile preotului Cristian Pomohaci de la Mosuni. Si alte fenomene sectare de psihoza in masa si… marketing religios

 1. ca sa nu mai vorbim de secta :”Oastea Domnului”…. care il venereaza pe apostatul Iosif Trifa

 2. @ Alexandru:

  De ce e apostat? Credem ca exagerezi. S-a mai discutat aici subiectul nu de mult. Oastea are mai multe “aripi”, unele sunt deja ca si iesite din Biserica (Simeria), altele sunt sub pastorirea pr. Vasile Mihoc si a unor ierarhi. Exista unele tendinte sau manifestari mai sectare chiar si in partea mai teafara, dar e prea mult, totusi ca sa-i numim astfel. Sunt recuperabili, dar trebuie sa iasa din caracterul lor elitist si pietist. La fel si visarionistii.

 3. Un documentar destul de tulburator. Oricum, din pacate pentru el si pentru “ucenicii” lui, lucrurile prezentate despre pr. Pomohaci sunt poate, dintre cele mai blande care s-ar fi putut spune.

 4. Am vazut integral emisiunea; preotul Pomohaci este ratacit si cazut in mare eroare:
  -sotia l-a parasit;
  -manipuleaza d.p.d.v. emotional pana la delir mistic pe cei naivi;
  -desparte femeile de barbatii lor – pacat mare; ori, “ceea ce-a legat Dumnezeu, nimeni sa nu desparta”, mai ales un slujitor al lui, nu?!
  -atitudine ireverentioasa si neconforma: le i-a pe dupa gat, le imbratiseaza si le saruta pe obraz…;
  -isi aroga intr-un mod nepermis o inivincibilitate in fata diavolului (mandrie) citind, cum poate numai la manastiri se citeste in caz de nevoie/primejdie mare moliftele Sf.Vasile cel Mare la ora 12.00 noaptea; Pr.Arsenie Boca spunea ca, e bine sa lasi citirea lor pe mana preotilor monahi care sunt mai pregatiti prin asceza mai aspra si felul de traire (fara nevasta, copiii…) si fara glas tare! Cei care au calcat/calca aceasta raman fara familie ca pedeapsa pentru indrazneala lor; exorcizarile se citesc cu post atat din partea familiei preotului cat si a penitentului; altfel…vine prapad peste ei!
  -consilierul Stoica de la Patriarhie iar a dat cu standu-n dreptul spunand ca nu exista exorcizari in Biserica Ortodoxa…puah!

  Am observat la cei cu Bahai sau la brazilienii aia cum vorbeau/strigau ca apucatii; iar romanii nostrii cum veneau ca oile spre abator la ei, fara discernamant; dar am mai observat CEVA: toti si toate care se duceau ca legati acolo, aveau fetele schimonisite, inspaimantatoare; n-ati observat si voi cat de urati erau?

  Spunea tot Pr.Arsenie Boca (daca nu ma insel…) ca, cei care se rup de ortodoxie si bat pe la alte porti, n-au fost niciodata ortodocsi decat asa…cu numele!

  Proorocul mincinos sunt sectele astea ticaloase care invaluie si prostesc pe multi!

  Cel cu Bahai-ul lui, salariat la o multi-nationala a spus la un moment dat ca a regasit in el si pe Moise, deci si pe Iisus, pe Alah, pe Budha…mi s-a urcat parul in cap cand l-am auzit!

  Vremurile din urma, nu gluma!

 5. OTV-ul se ocupa intens punandu-i pe sticla pe astia de alte natii cu sectele lor;

  melodii melancolico-blegoase, strigaturi, hahaieli, mormaituri…o salata asortata menita sa sature prostii si neinvatatii;

  prostia este tot pacat mortal ca si pacatul facut cu voia… asa ca, n-au cuvant de spus cu atatea carti dupa ’90 si cu o Biserica neprigonita!

 6. A! Am uitat!
  Am inteles ca Pr.Pomohaci a cantat/canta in emisiunile de divertisment alaturi de fite aproape dezbracate, de manelisti si alte ‘vedete’;

  Daca ar fi un ‘exorcist’ si un preot cum scrie ‘ca la carte’ ar avea SMERENIE nu slava desarta satisfacuta prin afisarea la televizor la tot felul de emisiuni de ‘divertisment’ si ar sta alaturi de preoteasa sa care l-ar scutii de razboiul desfranarii, amagirii…. fiindu-i si prieten, si sfatuitor impreuna-lucrator in asa grea misiune…

  Tot din emisiune l-am vazut imbracat in costum popular…

 7. Ar fi fost de preferat ca un asemena reportaj sa fi fost difuzat pe postul Trinitas, astfel incat lumea sa inteleaga ca Biserica se delimiteaza de astfel de devieri. Faptul ca a fost realizat si transmis de ProTv, cu mare audienta printre cei mai putin familiarizati cu credinta, daca nu si necredinciosi, poate raspandi o atitudine si mai ostila fata de Biserica, pentru ca in nestiinta lor, cei mai multi generalizeaza si extind aceste bube asupra intregii Biserici (toti cititorii de aici cred ca au auzit acele sabloane larg raspandite cu preotii corupti, indobitocirea si indoctrinarea maselor etc.) Totusi e bine ca s-a facut si aici, e ceva mai mult decat nimic. Celor ce au ochi de vazut si urechi de auzit le poate fi de folos.

 8. Este, intr-adevar, jalnica situatia, de plans. Nu doar ca sunt inselatori si inselati, dar nu prea exista disponibilitate spre credinta curata, dezinteresata, pentru viata, nu doar pt senzatie. Chiar si cei care nu au cazut in aceste inselari nu sunt departe de inselare. Daca unii cred prea tare in minuni, in “Duhul Sfant”, altii le socotesc de Ev Mediu, nestiind nici ei la ce se refera sintagma. Eu cred ca cei care cred in “Evul Mediu”, care vad credinta ca pe un obscurantism nu sunt departe nici ei de a cadea in (aceste) inselari daca ar ajunge in situatii limita, disperate.
  Pacat ca si Biserica oficiala are astfel de reprezentanti. Dar mai ales pacat ca unii (P. Daniel Corogeanu) au si de suferit groaznic de pe urma necredintei Bisericii.
  Oricum, e bine ca ne dezicem de inselati, dar da, Doamne, sa se propoaduiasca Evanghelia!

 9. poate ca n-ar fi rau sa folosim o singura masura in toate . Sau … sa n-o folosim deloc . Pr. Pomohaci nu este primul care greseste , au mai gresit si altii , poate mai putin , poate mai mult . Dar TOTI , absolut toti , au ierarhi care n-au considerat niciodata a fi o problema vreuna din greselile celor de sub ei . Nu este prima data cand in ograda PS Andrei Andreicut se constata nereguli , ba chiar foarte multe , ba chiar sectele infloresc in zona aceea si totusi PS Sa este laudat si inaltat si la propriu si la figurat . Acum va avea posibilitatea sa extinda experimentul la o scara mai larga de pe noul post de la Cluj . Dar … toate sunt roz si la locul lor si nici usturoi n-ai mancat , nici gura nu-ti miroase .

  In alta ordine de idei , vad ca se perpetueaza greseala ( intentionata ) facuta de protevisti prin care se alatura un preot ortodox ( pana una-alta , asta este ) unor rataciri dintre cele mai rele si viclene si ma asteptam sa vad in primul rand o explozie de indignare vis-a-vis de asta , de faptul ca ortodoxia este aruncata in acelasi lighean cu bahai , cu kabalah , cu vidreni si alte traznai . Pentru una ca asta nimeni nu face vreun protest , nimeni nu incropeste repede vreo lista de semnaturi . Si asta in conditiile in care se stie ca toata mass-media asteapta la cotitura orice deviere a slujitorilor credintei noastre pentru a lovi iar si iar temelia ortodoxiei .

  Nadejdea mea este Tatal , scaparea mea este Fiul , acoperamantul meu este Duhul Sfant , Treime Sfanta , slava Tie !

 10. Cat de naiv trebuie sa fii, ca sa crezi ca un om care duce o viata normala, laica si pe de-asupra mai face si abatere de la canoanele Bisericii Ortodoxe, are un astfel de har de a exorciza? Eu stiu ca acest lucru il puteau face doar unii sfinti care printr-o traire aparte, insemnand asceza, post negru zile in sir si rugaciune, ajungeau sa dobandeasca un astfel de dar de la Dumnezeu dupa ani si ani de nevointa! Consider ca ceea ce face acest asa-zis “preot” nu are alt scop decat obtinerea ilicita a banilor iar comunitatea de la Mosuni, pastorita de “sfintia” sa nu reprezinta decat o grupare separatista care in cel mai scurt timp, daca reprezentantii BOR nu vor lua masurile de rigoare, se va transforma intr-o noua secta!

 11. @ fane:

  Nu ne asteptam la astfel de pareri (specifice altui blog) de la fratia ta si nici la o aparare a preotului de la Mosuni pe baza ca nu “este primul care greseste”.

  1. Asa e, nu e primul, dar e unul din cele mai grave cazuri. In emisiunea asta, cum a zis si Lucian, s-a surprins prea putin. Fenomenul e de o amploare deja cancerigena in zona si nu numai. Era timpul ca macar in al XII-lea ceas sa se faca cev., pana nu e prea tarziu. Argumentul e la fel de “valabil” cu cele aduse de altii in cazurile Corneanu-Drincec si pr. Crecan. Nici ei nu erau primii care faceau ceea ce faceau. Atata doar ca ei faceau mai mare tam-tam si sminteala mai mare…

  2. La unii suntem dispusi sa gasim scuze si ratiuni duhovnicesti, iar in alte parte, nu. Mai ales daca e vorba de ierarhii traditionalisti (dar nu lipsiti de greseli si de slabiciuni), “sacul de box” predilect al tuturor. Tocmai fiindca sunt atat de ingaduitori, ca incaseaza orice, de la oricine, foarte usor. Ce simplu e sa lovesti in IPS Andrei… Mai greu e sa intelegi ce proptele teribil de puternice si de sus-puse si ce retea de aparare aproape intangibila are unul ca Pomohaci… Pr. Stoica se preface ca abia acum aude de “amploarea fenomenului”… Cand stie o tara intreaga ce Mecca oribila e la Mosuni, de ani de zile, si ce grozavie a ratacirii penticostaliste se intinde de acolo ca o pegra in Ardeal… Ca sa nu mai spunem de alte chestiuni mai… intime, despre care rusine este si a gandi. Mai ales in Postul Mare! Cazul e de caterisire, in mod flagrant, si nadajduim ca materialul TV sa poata ajuta sa se intample ceea ce, altfel, nu s-ar fi intamplat niciodata. Nu fiindca l-ar fi protejat IPS Andrei, ci tocmai ca altii, din alta parte…

  3. Exista cu siguranta in ograda oricarei eparhii, a oricarui mitropolit sau arhiepiscop cazuri grave de ratacire tolerate, din pacate. Asta nu inseamna ca trebuie sa aruncam cu pietre in ierarhi, fiindca nu stim (macar in cazurile de episcopi cinstiti si binecredinciosi) ce au de tras si cu cine… Din afara e mai usor de comentat si clevetit.

  4. Ce face pr. Pomohaci tine de Ortodoxie?! Ba chiar de “temelia Ortodoxiei”?! Ce am avut de reprosat emisiunii am facut-o in “nota noastra”. Noua insa nu ni se pare, cum am zis si acolo, ceva anti-biserica, ci anti-sectarism. E o perspectiva gresita, dupa parerea noastra, bazata pe prejudecata ca tot ce face ProTV e rau-intentionat. Deci si reportajul despre pr. Tanase din 1 decembrie?!

  Si da, e bine ca se pune intr-un lighean si cu celelalte… lighioane 🙂 Fiindca, din pacate, e la fel de dracesc. NU ESTE ORTODOXIE, ci este smintirea grava a Ortodoxiei. Tocmai ca asa se face diferenta intre normalitatea unor practici bisericesti echilibrate, in Duhul Traditiei, si deviatia acestor inselari, escrocherii si fenomene de isterie in masa.

 12. @admin ,

  1.-va rog sa cititi cu mai multa atentie , pentru ca nu-l apar DELOC pe pr. Pomohaci , ba mai mult , pot spune ca ma pacatuit pentru ca l-am antipatizat chiar inainte de a sti ceva despre el , pentru simplul fapt ca nu pot concepe un preot care canta muzica populara in concerte , pe scena , cautand aprecierea lumeasca .
  2.-chiar daca inca nu a ajuns la o asemenea amploare , cunosc inca un caz , vestit intr-o episcopie intreaga , cu aceleasi practici , cu strangere de punga grasa . La fel ca si in cazul Pomohaci , nici o reactie ierarhica .
  3.-In ” ograda ” cui a fost construita biserica ortodoxa care are pictati pe pereti pe gorbaciov , bush , papa paul al-II-lea si cine o mai fi ? Dar preotii care ” sfintesc ” biserica de gheata de la Balea Lac din subordinea cui sunt ?
  4.- Ce inseamna , mai concret : ” Mai greu e sa intelegi ce proptele teribil de puternice si de sus-puse si ce retea de aparare aproape intangibila are unul ca Pomohaci… ” . Aparat din sanul ortodoxiei ????!!! Adica cuiva ii este teama pentru scaunul lui sa-l dea jos pe acest preot-show-man ? Despre ce vorbim ? Are cumva si aceasta trecere cu vederea ceva duhovnicesc al dreptei socotinte si imi scapa mie ? Nu ca as fi eu vreo cine stie ce inteligenta sau sclipire …
  5.-o episcopie este , in general o comunitate destul de mica , iar informatiile se propaga destul de usor . A tolera unele persoane fara ca macar sa-i convoci si sa le atragi atentia sa inceteze , inseamna partasie , care poate conduce mai departe la derapaje ( ale aceluiasi sau ale altora , pe principiul compromisurilor ) poate mai grave . Efectul tuturor acestora se rasfrange asupra mirenilor de rand care , majoritatea fiind saraci ( material ) , abia isi inving tentatia de a le striga preotilor ca s-au imbogatit peste masura , defiland in masini care mai de care mai smechere si avand vilute care mai de care mai ochioase . Acestea sunt cele care se vad , harul lor , al preotilor nu se vede si nu poate fi apreciat de multime dar cele materiale se vad . Ne ferim sa provocam discordie la nivele inalte ale ierarhiei pentru a nu le da apa la moare diversionistilor schismatici dar incepem sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor pentru ca problemele s-au inmultit .
  6.-Daca ceea ce face pr. Pomohaci nu tine de ortodoxie , fiind inca in BOR , atunci de ce tine ? ( intrebare retorica , va rog nu raspundeti )
  7.-” E o perspectiva gresita, dupa parerea noastra, bazata pe prejudecata ca tot ce face ProTV e rau-intentionat.” -nu pot sa cred ca ati scris asta . Simplul fapt ca TOT CEEA CE FACE MASS-MEDIA ESTE FACUT PENTRU RATING , ar fi trebuit sa fie suficient . Altfel , daca ar fi gandit un pic romaneste , nu mai zic crestineste , n-ar fi asezat un caz deviant din biserica ortodoxa alaturi de toate zoialele lumii . Asta pentru simplul fapt ca chiar si un asemenea caz , este oricum mai bun decat toate celelalte luate la un loc .

  Admin , in copilarie , tatal sau mama dumneavoastra nu v-au spus :
  “-fiule , asta este gresit si nu trebuie sa faci . Daca mai faci , ti-o iei ” ? Asa-i ca acel cuvant a cantarit enorm pentru dvs ? Ce-i impiedica pe ierarhii nostri sa faca asijderea ? Au cumva teama de altceva decat de Dumnezeu ?

 13. dialog intre 2 tipi chercheliti intr-un bar de mahala :- as face orice pentru inca o sticla de vodca !zise unul , mi se usuca sufletul de sete ; – dupa cum vad eu ti-ai vinde si sufletul pentru o sticla de vodca !, serios ! completa primul , – dar nu am de unde sa o iau, ca zau as da ! completa al 2-lea , iti ofer eu si cu plata ramane cum ai zis, intra in discutie un tip ferchezuit, -aparut ca din senin linga masa lor ! – s-a facut zise betivul, batem palma si da sticla incoa ! si-si puse sticla la gura , – bei singur, la mine nu te gandesti da-mi si mie ceru celalalt !, ia-ti si tu, ii zise amicul ! ca ai cu ce plati ! – vreau si eu , dar tot asa cum a luat amicu, sa nu-mi dai marfa proasta ! – cu placere zise ferchezuitul si-i intinse si lui o sticla, pe care betivul o lua cu lacomie ! – ati facut o afacere buna domnilor , zise individul ferches , clipind smeker din ochi, si se indrepta spre iesirea barului, cand sa iasa se intoarse spre ceilalti consumatori ; – mai doreste cineva ! ? cam asta e societatea in ziua de azi, si nu doar pentru betivani !

 14. Sunt o multime de minciuni in reportaj.
  In primul rand ca nu se plateste ca sa ajungi in fata la slujba de dezlegari si nici sa vorbesti cu Parintele . In al doilea rand ca un dar nu costa 16 lei. Parintele nu baga mana nimanui in buzunar, cine vrea da cat vrea.
  Ceea ce se intampla la Mosuni nu este spectacol, ci este o realitate chiar daca ne convine sau nu.
  Ar trebui sa ne punem intrebarea: De ce oamenii Bisericii sunt atat de controversati de ceea ce se intampla la Mosuni si in acelasi timp tolereaza cu nonsalanta ceea ce intampla in zilele noastre cu pornografia, homosexualii, vrajitoare etc. La acest capitol patreaza tacerea si inchid ochii.

  Dar cand e vorba de un preot care se roaga Lui Dumnezeu, ajuta o mutime de oamenia aflati in nevoi, ii ajuta din pdv material si spiritual, respecta cu strictete ceea ce scrie in Noul Testament, mai Marii Bisericii arunca cu pietre si il judeca. In vremea Domnului Iisus, preotii vremilor acelora erau invidiosi pe El ca facea o multime de minuni si vindeca boli incurabile. Tot Domnul Iisus le vindeca si in zilele nostre la Mosuni, prin mana parintelui Cristian.

  Traim intr-o lume in care suntem pacaliti prin orice mijloc: suntem pacaliti la serviciu, suntem pacaliti de reclamele, suntem pacaliti de prieteni si dusmanani etc.Traim intr-o lume care ne pacaleste. Dar Dumnezeu nu ne pacaleste iar Cuvantul lui ramane in veac. Cercetati ceea ce se intampla la Mosuni si veti vedea ca nu este vorba de spectacol sau lucruri ostentative. Cercetati scripturile !!! Nu va lasati pacaliti de un reportaj care a ambalat intr-un mod ostil ceea ce se intampla la Mosuni pentru a pacali oamenii creduli si in necunostinta de cauza.

 15. @fane:

  1. Te grabesti si asa se fac multe greseli. Fenomenul Pomohaci nu are de-a face cu ortodoxia, cu Biserica. Este un fenomen sectar si e foarte bine ca a fost asezat laolalta cu alde universalii brazilieni si bahai. Sub nicio forma nu se poate spune ca Biserica a fost asezata in randul aceluiasi gen de fenomene, atata vreme cat punctul de vedere ortodox ”oficial” (dar si ortodox) este prezent prin reprezentantul Arhiepiscopiei Alba Iulia si prin lectorul Laurentiu Gheorghe. Parintele Stoica, asa cum ne-a obisnuit, da cu bata-n balta, insa ramane ideea ca i s-a cerut parerea avizata, oficiala a Bisericii (deci nu a fost pus laolalta cu fenomenele sectare!), nu e vina reporterilor ca raspunsul e aiurea.

  Cat priveste rationamentul cu ratingul, este eronat. Problema nu e neaparat asta, cand se ia in calcul si ratingul, ci cand se merge pe logica lui scopul scuza mijloacele. Adica atunci cand pentru rating faci orice si mai ales cand mergi pe lucrurile joase care speculeaza patimile oamenilor. Deci nu trebuie sa gandim mecanic si sa aruncam la cos totul ce este productie in mass-media, ca asa ar trebui sa aruncam la cos si cartile, inclusiv cele duhovnicesti, caci totusi ele sunt scrise si vandute ca sa ajunga la cat mai multi oameni, nu ca sa stea vrafuri prin depozite. Nu e asa greu sa ne exercitam discernamantul si sa vedem ce este facut cu onestitate jurnalistica, cu obiectivitate, atat cat se poate, si ce este manipulare joasa. Si daca nu il avem, atunci mai bine de abtinem de la a privi si comenta orice, e mai folositor pentru noi sa ne vedem strict de cele duhovnicesti.

  2. Te-ai gasit in Postul Mare sa ii gasesti vina Inaltului Andrei, ierarhul care atunci cand a sosit in Alba Iulia a gasit 2 biserici ortodoxe in tot orasul, pentru ca acum sa fie peste 20. Nu mai vorbim despre schiturile si manastirile care s-au ridicat sub obladuirea sa, pe un teren absolut viran anterior. Dar e greu si NU VREM sa vedem aceste lucruri bune, ci ii scoatem ochii noi, ca asa ne-a lasat Dumnezeu, sa vanam greselile ierarhilor, ca prolifereaza sectele! Dar te-ai gandit macar o secunda cum ar fi fost ca in eparhia Albei sa vina unul ca Sofronie, de pilda, sau Corneanu? Oare mai existau macar alea doua biserici ortodoxe cate erau la inceputul anilor 90 sau ar fi disparut si ele?

  Biserica de gheata este in ograda IPS Laurentiu, asa cum explicit am aratat in cateva postari, la vremea respectiva. Si in zona Clujului pot sa fie unele abateri. Sa lovim si in raposatul IPS Anania? Sau sa-i luam pe toti la rand si sa facem noi ordine, ca inchizitorii? Chiar e de mirare ca ai schimbat asa repede orientarea si duhul. La alta adresa gasesti amatori cati doresti, impreuna cu care poti participa la concurs de aruncat cu pietre in ierarhi. Cu foarte mult folos, si zidire…

  Si trebuie inteles ca e greu cu un fenomen de genul Pomohaci, in care sunt oameni fanatizati deja, un colectiv intreg, o miscare. Daca o rupi brusc cu respectivul, ai scos din Biserica o multime de oameni care il vor urma orbeste, ridicandu-i de acum si statuie de martir. Dar noua ne e usor sa ne dam cu parerea, sa se cateriseasca domne, ce mare discutie. Ei, uite ca e! Si noi credem ca mai buna este o actiune ferma, insa nu toti gandesc la fel si deseori s-a cautat pastrarea acestor miscari in interiorul Bisericii, sperandu-se la recuperarea lor, decat sa se procedeze la o actiune drastica ce ar fi radicalizat lucrurile. In plus, gandeste-te si tu putin, daca la ”slujba” de noapte participa un comisar SRI, si nici macar nu isi ascunde identitatea (sarmanul om…), ca sunt multii altii, puternici, care au fost prinsi in mrejele lui Pomohaci si care exercita presiuni din cercuri inalte.

  Deci – da, si noi credem ca e necesara fermitatea in cazuri gen Pomohaci si nu numai, insa, in acelasi timp, intelegem ca unii episcopi chiar nu se grabesc in astfel de cazuri, ca au de-a face nu doar cu fenomenul in sine ci si cu presiuni de alta natura, ca sunt si ei oameni si nu functioneaza brici (cum o facem noi, pe internet, pac-pac, nu…?, de cerem altora asa iute…) si, prin urmare, nu ii acuzam gratuit si fara nuante, aruncadu-i la cosul de gunoi al mandriei noastre, pentru ca nu au luat decizia caterisirii pana in acest moment.

 16. @Fane: desi faptele sunt cele evidentiate si sunt reale, totusi fratia ta parca prea pornit esti la stabilirea dreptatii 🙂 sa respectam totusi ierarhii si ierarhia si sa ii lasam sa rezolve problema; pentru ca acum, oadata readusa in prim plan cred ca vor trebui sa o rezolve, intr-un fel sau altul. Cartoful fierbinte arde la mana.

  Referitor la punctul 7, as zice ca te inseli amarnic. UN ASEMENEA CAZ este MAI RAU DECAT TOATE CELELALTE LA UN LOC.

  Iar fac apel la memoria-mi slaba – de fapt, pun direct din Evanghelie, ca iaca am gasit (vezi pversetul 6! e destul de clar. vezi si versetul 4, apoi si 10 pana la 17, e scris asa, ca procedura pe pasi, eh):

  Matei 18:

  1. În ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus şi I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărăţia cerurilor?
  2. Şi chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor,
  3. Şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor.
  4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăţia cerurilor.
  5. Şi cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte.
  6. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.
  7. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.
  8. Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic.
  9. Şi dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului.
  10. Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.
  11. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.
  12. Ce vi se pare? Dacă un om ar avea o sută de oi şi una din ele s-ar rătăci, nu va lăsa, oare, în munţi pe cele nouăzeci şi nouă şi ducându-se va căuta pe cea rătăcită?
  13. Şi dacă s-ar întâmpla s-o găsească, adevăr grăiesc vouă că se bucură de ea mai mult decât de cele nouăzeci şi nouă, care nu s-au rătăcit.
  14. Astfel nu este vrere înaintea Tatălui vostru, Cel din ceruri, ca să piară vreunul dintr-aceştia mici.
  15. De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.
  16. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.
  17. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.

 17. @Valeria:

  Dincolo de bani si de alte lucruri pe care aici e usor sa le contesti, raman marturiile incontestabile referitoare la ce se petrece acolo.

  Practica ”slujbei” de noapte, transele in care intra participantii, modul “transportat” in care rostesc rugaciunile, si asa-zisele exorcizari, pana si a unui bebelus (!), felul siropos si auto-victimizant in care vorbeste parintele, pana si ochii tulburi ai tuturor celor care vorbesc de acolo, striga asupra faptului ca in Mosuni e o grava inselare colectiva.
  Strigatoare la cer este si identificarea parintelui cu Hristos Insusi, leitmotivul celor intervievati de la Mosuni. Pe asta nimeni n-a falsificat-o si se cheama inselare grava. Acest oameni nu au fost adusi in Biserica, ei au fost adusi la Mosuni, la pr. Pomohaci. Ei nu au niciun fel de legatura cu Hristos, caci traiesc un fenomen de idolatrizare a parintelui.

  La fel este si marturia cealalta, cand a fost adus in biserica de la Mosuni pastorul penticostal – publica, nefalsificata. Lucru anti-canonic si dovada de duh penticostal. Se mai adauga la acestea si lautaria pr. Pomohaci. Fie, aceasta este una din ”micile” probleme ale sale, ca in sine nu e o abatere neinsemnata, insa comparativ cu celelalte rataciri, e ”floare la ureche”. Frumos ne sade! Il vedem pe Hristos in chipul unui lautar minunist! Doamne, iarta-ne si iarta-ma ca am si scris asa ceva.

  Cat priveste marii ierarhi care sunt ”controversati” de ceea ce se intampla la Mosuni… (verificati DEXul pentru a folosi corect cuvantul, data viitoare), e o culme a obrazniciei ce spuneti. In loc sa se foloseasca acest timp in care fenomenul a fost ingaduit si parintele inca ne-caterisit spre pocainta, spre vindecare de ratacire, in loc sa fiti multumiti ca nu s-a intamplat ceea ce se cuvenea, veniti cu acuze pentru ca episcopii sunt reticenti in ce va priveste!

  Si frumos va mai sade sa vorbiti de pacaleala, tocmai dvs! Mai bine luati aminte la Evanghelie si la ce spune Hristos:

  Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
  Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
  Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.
  (Matei 7, 21-23)

 18. Aici este dovada despre gradul de erezie a lui Pomohaci. Trebuia caterisit de mult.
  http://www.youtube.com/watch?v=j4LQYL8_Jz8
  Este un impostor.

 19. @Valeria

  Am baleiat fara sonor filmuletul postat de Miron Stelea Daniel.
  Incercati sa faceti si dumneavoastra la fel!Urmariti DOAR mimica pastorului si a preotului de la Mosuni. Si o sa ziceti ca si mine: Doamne apara-ne de cel rau!

 20. E o mare sminteala adusa credintei ortodoxe si ma rog lui Dumnezeu ca Inalt preasfinitul Andrei sa ia masurile necesare asupra acestui preot care aduce atata lume in ratacire.

 21. @ Alexandru!

  Fratioare, daca vrei sa vorbesti sau sa scrii ceva pe vreun forum despre Preotul Iosif Trifa, fii intelept si citeste mai intai cateva lucruri elementare din ISTORIA BOR, si cateva cursuri de SECTOLOGIE, si apoi da-ti cu parerea despre cine si ce a fost acest Preot, caci altfel arati cat de ignorant esti in materie de Istorie a neamului tau…!
  Pana la tine, NIMENI, nu a indraznit sa spuna, de 73 de ani de cand a murit, ca Preotul IOSIF TRIFA, este…”apostat”!
  “Apostat” inseamna un crestin Ortodox care S-A LEPADAT DE CREDINTA ORTODOXA!
  Preotul IOSIF TRIFA nu s-a lepadat niciodata, si in nici o circumstanta a vietii sale de Ortodoxie, si nici macar de vreo singura dogma sau invatatura de credinta Ortodoxa, ci a fost doar caterisit, mai…”desteptule”…
  “Caterisit” insemna altceva…, insa poate pentru tine sunt notiuni pe care le confunzi si iti sunt neclare…
  Insa chiar daca a fost “caterisit” de Mitropolitul Nicolae Balan care pastorea in acea vreme in Mitropolia Ardealului, nu a fost caterisit din motive dogmatice si doctrinare, sau macar pentru “abateri de la credinta ortodoxa” ci a fost caterisit strict din motive si ratiuni administrative si de ascultare fata de chiriarch…!
  Si chiar daca a fost caterisit, de un singur episcop, totusi A FOST REABILITAT DE UN INTREG SINOD AL BOR, fara ca ostasii Domnului sa ceara asta Sinodului, si fara ca sa faca vreun “lobby” pe langa Sinod, sau sa aiba vreo putere de a influenta Decizia Sinodului BOR!
  S-a incercat de catre unii dintre preotii si teologii din vremea Preotului Iosif Trifa (care nu-l aveau la inima, si care erau apropiati si lingusitori fata de Mitropolitul Nicolae Balan…) ca sa i se GASEASCA preotului Iosif Trifa in actiunea de compromitere si discreditare a lui si motive si ratiuni de INVATATURA si DOCTRINA Ortodoxa, cu care sa poata fi JUSTIFICATA mai bine si mai temeinic in fata credinciosilor care il simpatizau, “caterisirea” sa, care i-a fost aplicata de Mitropolit, DAR NU S-AU GASIT, desi i s-au luat la verificat si “puricat” ANI DE ZILE scrierile sale, cu “speranta” ca ii vor gasi IDEI ERETICE, dar nu s-au aflat…
  In schimb, chiar daca unnii dintre clericii si teologii Mitropoliei Ardealului din vremea Mitropolitului Nicolae Balan au incercat sa-i gaseasca IDEI ERETICE Preotului Iosif Trifa in Invatatura si Scrierile sale publicate, au fost MARI OAMENI DE CULTURA, apartinanad si culturii laice si celei Bisericesti Ortodoxe, care nu numai ca nu au vazut nimic gresit si eretic in Invatura si Opera Preotului IOSIF TRIFA, ci au apreciat sincer si critic si obiectiv VALOAREA invataurii sale si a contributiei scrierilor sale la LUMINAREA POPORULUI ROMAN si cu deosebire a credinciosilor crestini ortdocsi din perioada interbelica si din intregul cuprins al BOR. Printre acesti mari oameni de cultura au fost NAE IONESCU si NICOLAE IORGA, dar si celericii si teologii si oamenii de cultura GALA GALACTION si IULIU SCRIBAN!

  CATERISITI au fost si Sfintii TREI IERARHI (toti trei…in timpul vietii lor, ba chiar unul dintre ei, nu imi mai amintesc care, a fost caterisit cel putin de 6 ori…si apoi REPUS IN TREAPTA dupa fiecare caterisire), si din motive dogmatice…, dar ei au ramas tot SFINTII LUI HRISTOS si au fost REABILITATI de Biserica si de ISTORIA EI!

  Asa si preotul Iosif Trifa a fost ceterisit (dintr-un motiv despre care am scris mai pe larg, in urma cu ceva timp, si tot ca un raspuns ce ti l-am adresat tie…cand la rubrica DESPRE NOI a acestui site, iarasi deschisese-si malitios o tema “inflamabila” de discutie despre Oastea Domnului si despre Preotul Iosif Trifa…), dar ar fi bine sa intelegi ca Preotul Iosif Trifa mu a fost nicidecum un …”apostat”, si nimeni NU L-A DECLARAT VREODATA (pana la tine eviden…si exclusiv de catre tine) un …”apostat”, asa cum atat de usuratic, iresponsabil si ignorant ai afirmat, tradand prin asta ca ai mari lacune de cultura ortodoxa si istorie a Bisericii neamului tau!

  Prin urmare APOSTAZIA si CATERISIREA nu sunt tot una, si sper ca pe viitor nu vei mai indrazni sa numesti “apostat”, un preot reabilitat de SINODUL Bisericii noastre, si apreciat de marii oamenii ORTODOCSI ai neamului nostru… ci iti vei cantari mai mult vorbele tale…!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 22. Acel parinte este un ratacit care nu lucreaza cu dumnezeu ,i-a bani toti mosilor si babelor …Treziti-va oameni buni si cautati credtinta adevarata(ortodoxia) nu stati la catolici si alte religi in neadevar sau secte.. Dumnezeu sa ma ierte ca am judeat un parinte care cred ca este pierdut !

 23. Voi comenta cam in necunostinta de cauza – adica, fara sa fi vazut emisiunea in discutie din lipsa de timp. Si oricum prefer sa il mai vad o data pe Parintele Iustin decat aceasta nebuneala.

  Pe ierarh il vedem vinovat (l-am judecat si osandit) pe cei care merg acolo, ii consideram naivi, victime. Sunt cumva minori? A mers preotul la ei acasa sa le citeasca dracisme?

  De ce iau partea IPS Andrei?
  Cunosc un preot bun, foarte bun, care are o functie in administratia unei episcopii din care a vrut sa demisioneze de mai multe ori, ca sa nu se faca partas la pacate straine. Face ascultare de Parintele Iustin si ramane in functia aceasta totusi. Desi colaboreaza bine cu episcopul sau, preotul respectiv, nu poate sa faca mare lucru in functia in care este, pentru ca s intervine mai “de sus” peste capul episcopului. Mai de sus nu stiu exact ce inseamna, dar sigur nu e vorba de Cer.
  Cred ca IPS Andrei se bucura de aceasta mediatizare a cazului, ca sa poata sa face ceea ce poate ca ar fi vrut, dar nu a fost lasat sa faca.

  admin,
  postati doar daca dvs considerati ca e bine.
  Doamne ajuta! Si rabdare – cu fane, dar si cu mine.

 24. Sunt destul de trista si de speriata de ceea ce se intampla cu parintele Pomohaci . .. as fi vrut sa nu faca asta . ..
  IPS Andrei e unul din cei mai buni ierarhi. Eu sunt sigura ca are metodele sale de a rezolva problema asta . . .Cu dragoste, dojana . . .
  Timp de 5 ani am lucrat la Mitropolia OLteniei. Iar un preot dn Eparhia noastra, canta muzica populara. Fireste, nu la nivelul pr. Pomohaci! Ghinionul lui a fost ca a aflat IPS Teofan ca participa la emisiuni tv, ca danseaza si canta. A fost chemat imediat la Mitropolie si i s-a spus scurt: “parinte, ai de ales: preotie sau lautarie”. Parintele a decis ca vrea sa ramana preot si nu o sa mai cante niciodata . . . Deci, uneori functioneaza, daca opresti din timp lucrul rau.
  Multumesc pt publicarea reportajului, multumesc fratilor pentru comentariile lasate.

 25. La vremea de apoi vor fi MULTI PROFETI MINCIONOSI avind chipul bunei credinte luati seama sa nu va amagiti , sa nu va insele – Parintele Ilarion Argatu

  Referitor la acel preot care citeste la miezul nopti despre exorcizare … e fals ..in primul rind nu stropea cu aghiazama pe cei bolnavi ii stropea cu apa din sticla .Am vazut multe slujbe de exorcizare la Manastiri si chiar bisrici de mir ,dupa slujba ,stropirea cu aghiazma se facea numai cu busuioc si aghiazma , aghiazma.
  Preotul e preot , nu si cintaret de muzic a populara.
  Patriarhia Romana sa certeteze acest caz si s a ia masurile necesare Urgente

  Despre acei brazileni MARI EXCROCI , SPALATORI DE CREERE SLABE , HIPNOTIZATORI DE PRIMA CLASA.
  Din intimplare am fost in occident invitata la o reuniune de MARKETINK & PUBLICITATE into sala de peste 2000 de persoane , bine organizati , cu propii bodiguarzi , scena , microfoane , camere de luat vederi etc
  Am stat 20 de minute sa vad ce se petrece …predicatorul Acela IN BLUGI , DANSA , le spunea la oameni SA INCHIDA OCHII CA SA COBOARE DUHUL SFINT PESTE EI SA LE SFINTEASCA CHEILE DE LA APARTAMENT SI PORTOFELUL CU BANI , TOTI TREBUIA SA LE AIBA IN MINA PREGATIETE . toti inchideau ochii , eu Nu i – am inchis si ma uit direct la predicator pe scena nici el NU isi inchisese ochii ( excrocul )si se uita la mine a pus reflectorul pe mine si eu continuam sa ii tin ochii dechisi , ma lasat in pace , mi am zis daca nu ma lasa in pace am sa strig in gura mare ca isi bate joc de oamnei si de timpul lor , ca le ia bani si le spala creerele etc.Predicatorul cred ca mi citi gindurile pt ca a pus reflectoruol de la proiector numai pe min e , pe ochii mei icit am obosit si a decis sa plec , in momentul cind am iestit se duceau plicurile cu bani pe scena la picioarele lui ca si o ofranda .

  ROMANI CARE PARTICIPA LA ACESTE SLUBJBE A BRAZILENILOR , TREZITI-VA PINA NU E PREA TIRZIU. EI FACA BANI GREI PE MOTIVUL CA VA VINDECA DAR IN REALITATE VA INBOLNAVAESC MAI RAU , VA IA TOATA ENREGIA DIN CORP , VA SPALA CREERLE , VA INBOLNAVESC MAI RAU , FAC EXPERIENTA PE VOI , VA INEBUNESC SI NICI DUPA ACEEA NU VA LASA IN PACE.
  CE CREDINTA CAUTATI LA EI , EI AU NUMAI 500 DE ANI IN ISTORIE , CREDINTA ORTODOXA ESTE DE 2000 DE ANI.
  SE VA INTOARCE STEFAN CE MARE IN MORMINT SI O S AFITI JUDECATI D E SINGELE LUI CONSTANTIN BRINCOVEANANU CARE A PREFERAT S A MOARA CU COPII SI CU SFETNICUL LUI NUMAI SA NU TREACA LA MULSULMANI.

  Doamne lumineaza- i pe roamni , Maica Domnului punele in minte gindul cel bun , Sfintul inger protejeaza in tot locul.
  Maria

 26. Doamne fereste!!! Duhul lui Antihrist este deja in biserica…vrajitorii cu lucruri sfinte!

 27. Sa stam cu frica si sa luam aminte.

 28. Din pr. Gh Calciu, desi a mai fost postat pe acest blog, cred ca este mai actual ca oricand sa ne reamintim Noul cuvant catre tineri

  “…Oare ce cuvînt nou le mai poate spune cineva tinerilor mei prieteni? Au trecut de atunci ani îndelungaţi. O nouă generaţie s-a ridicat, călită de o experienţă unică şi, poate, atinsă de un nou scepticism, născut din contactul cu lumea Occidentului rătăcită de la dreapta credinţă. Poate că astăzi, chiar mai mult decît atunci cînd am rostit cele Şapte cuvinte…, sufletul tinerilor – pe care îi consider prietenii mei, ca şi atunci (căci tot în numele lui Iisus Hristos vorbesc) – ESTE LOVIT DE MALADII PSIHICE aduse din lumea largă de o propagandă perfidă, deghizată adeseori sub masca unei democraţii deşuchiate şi LUAND INFATISAREA CRESTINISMULUI, aşa cum SATANA SE IMBRACA IN LUMINA DE INGER PT. A INSELA PE CAT MAI MULTI.
  Atunci erai oprimat prin forta, ceea ce crea in tine o rezistenta naturala fata de un sistem de gandire materialist, cu aspect mistic. Nu credeai, tinere, in nimic din ce ti se spunea pe atunci, pentru ca, asa cum stii, sub forma adevarurilor relative, pe care stapanii vremii le proclamau ca adevaruri absolute, se ascundea o minciuna deopotriva totala si totalitara. Atunci glasul preotului ajungea la tine prin predica rostita cu pretul libertatii si chiar al vietii, iar adevarul lui Hristos iti consola sufletul ranit de violenta limbajului politic, de intreaga teroare a vremii. Atunci ti se vorbea de internationalismul comunist si de existenta exclusiv materiala, prin care se cauta uciderea iubirii universale a Mantuitorului. Atunci ti se spunea ca esti o simpla piesa, fara libertate, in mecanismul social si politic, ca numai integrarea in necesitate isi aduce libertatea. Hristos te chema insa la o libertate mai mare, de cu totul alt ordin, atunci cand spunea: “Sfinteste-i pe dansii intru adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul” (Ioan 17, 17) sau “Veti cunoaste Adevarul si Adevarul va va face liberi” (Ioan 8, 32).

  Nu este asa, prietenul meu, ca atunci Adevarul crestin ti se parea limpede si usor de inteles? Oare acum, in plasa de minciuni care te cuprinde din toate partile, mai poti distinge la fel de lesne adevarul de ne-adevar? Sub navala “evanghelizarii” de tip protestant si neoprotestant, in care adevaruri partiale ale crestinismului iti sunt predicate pe fondul satanic al rock-ului si in forma teatralizarii de cartier, cu racnete si lacrimi false, CU MINUNI SI VINDECARI CARE PLOUA PESTE CAPUL TAU BUIMACIT, cum mai poti gasi pe Hristos cel adevarat in inima ta? Ieri, sub teroarea ateismului comunist, puteai sa-ti impodobesti sufletul cu trupul Domnului, uns cu miresme, asa cum il pusesera in mormant Iosif si Nicodim. Astazi, sedus de ritmul infernal al tobelor si de vuietul cu ritm salbatic al “propovaduirii” sectante, nu-L mai gasesti pe Dumnezeu si stai, ca Maria Magdalena, plangand in fata mormantului gol al sufletului tau.
  Cine ti L-a furat pe Dumnezeu? Care gradinar L-a ascuns de tine, ca sa fii acum singur si sa plangi?

  Intoarce-te la adevarul simplu al credintei si la textul invierii lui Hristos. Alearga ca Petru si Ioan spre mormantul Domnului, apleaca-te, intra, si vei vedea si vei crede, cunoscand Scriptura, ca Iisus trebuia sa invieze din morti!…”
  Integral la: http://www.rostonline.org/rost/apr2006/calciu-cuvint.shtml
  si in engleza la: http://orthodoxword.wordpress.com/2009/04/27/christ-has-risen-within-your-heart-by-father-george-calciu/

 29. @ Gheorghita7 (nepublicat):

  Credem ca exageram cu interpretarea respectiva si mai si dezvaluim identitatea cuiva (daca e adevarata decodificarea) care, poate, a dorit sa ramana ascuns. Iarta-ne.

 30. Cel ce voieste sa ramina în adevarata traditie a Ortodoxiei va trebui sa fie ferm hotarit si rivnitor, fara a înclina spre fanatism, fara sa creada ca ar putea sa-i învete pe episcopii nostri ce sa faca. Mai presus de toate, trebuie sa ne nevoim sa pastram adevarata mireasma a Ortodoxiei, fiind macar putin “afara din lumea aceasta”, detasati de toate grijile si politica acestei lumi sau chiar de cea bisericeasca, hranindu-ne din mancarea nelumeasca pe care Biserica ne-o da cu prisosinta.

  Bine scrie Batrinul Macarie într-o scrisoare: “Fanatismul limiteaza modul de gindire al omului, dar adevarata credinta da libertate. Aceasta libertate se descopera prin fermitatea omului în toate momentele de fericire sau de tristete”.(…) Dar, pentru a simti aceasta, trebuie sa avem mireasma Ortodoxiei. Sa nu o pierdem!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/09/04/despre-sectarismul-ortodox-si-inselarea-dreptilor-hipercriticisti-pur-si-simplu-actual-iii/

 31. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/01/sfantul-ignatie-briancianinov-despre-diverse-forme-de-inselare-si-despre-cauza-lor-esentiala-lipsa-pocaintei-a-inimii-infrante-2/

  Intr-o asemenea nenorocire cad si cei ce se nevoiesc la rugaciune, dar leapada pocainta din ne­vointa lor, incercand sa atate in inima iubirea de Dum­nezeu, sa simta desfatare si extaz; acestia dau singuri apa la moara caderii lor, se fac straini de Dumnezeu, se fac partasi cu satana, se molipsesc de ura fata de Sfantul Duh. Acest fel de amagire este inspaimanta­toare; el este la fel de pierzator de suflet ca si primul, dar mai putin vadit; arareori duce la nebunie si sinu­cidere, dar strica, fara umbra de indoiala, si mintea si inima. Pe acesta, Parintii l-au numit, din pricina acelei stari a mintii careia ii da nastere, “parere”. (Prea­cuviosul Grigore Sinaitul, cuv.108, 128, Sfantul Ioan Carpatiul, cap. 49, Filocalia, vol.4). La acest fel de inselare se refera Sfantul Apostol Pavel, atunci cand spune:

  Nimeni, dar, sa nu va insele printr-o prefacuta smerenie si printr-o fatarnica inchinare la ingeri, in­cercand sa patrunda in cele ce n-a vazut, si ingamfan­du-se zadarnic cu inchipuirea lui trupeasca”. (Col. 2, 18).

  Cel tinut de aceasta inselare nutreste “parere” despre sine, alcatuieste despre sine “parerea” ca ar avea numeroase virtuti si merite, chiar si ca ar fi plin din belsug de darurile Sfantului Duh.

  “Parerea” este alcatuita din socotinte mincinoase si simtiri mincinoase; potrivit cu aceasta insusire a ei, se afla pe de-a­ntregul in partea tatalui si intruchiparii minciunii ­diavolul. Cel ce se roaga silindu-se sa descopere in inima simtirile omului nou, neavind putinta de face aceasta, le inlocuieste cu simtiri nascocite de el, ne­sabuite, la care nu intarzie a adauga lucarea duhurilor cazute. Socotind adevarate si izvorate din har simtirile gresite, atat ale sale, cat si cele rele de la demoni, el capata niste pareri pe potriva acelor simtiri care, ne­contenit insusindu-si-le inimii si intarindu-se in ea, ele hranesc si inmultesc parerile mincinoase; fireste ca dintr-o asemenea nevointa gresita iau nastere amagi­rea de sine si inselarea diavoleasca – “parerea”.

  “Pare­rea nu ingaduie celor parute sa ia cu adevarat fiinta” ­– a spus Sfantul Simeon, Noul Teolog. Cel caruia i se pare ca este despatimit nu se va curata niciodata de patimi; cel caruia i se pare ca este plin de har nu va primi niciodata har; cel caruia i se pare ca este sfant nu va ajunge niciodata la sfintenie. Sa fie limpede: cel ce socoate ca are lucrari duhovnicesti, virtuti, merite, daruri harice, care se maguleste si se desfata cu “pare­rea”, prin aceasta “parere” ingradeste lucrarilor du­hovnicesti, virtutilor crestine si harului Dumnezeiesc intrarea in el si deschide larg poarta pentru imbol­navirea de pacat si pentru demoni. Pentru cei molipsiti de “parere”, deja nu se mai afla nici o putinta de sporire duhovniceasca: ei au nimicit aceasta putinta jertfind pe altarul minciunii insesi principiile pe care se intemeiaza lucrarea omului, lucrarea mantuirii sale, si anume felul in care el priveste adevarul.

  In cei ce bolesc de aceasta inselare apare o ingamfare neobis­nuita: parca ar fi beti de sine, de starea lor de amagire de sine, vazand in ea o stare harica. Ei sunt patrunsi, plini peste masura de cugetare semeata si trufie, pa­rand, totusi, smeriti in ochii multora care judeca dupa aratare si nu pot sa pretuiasca lucrurile dupa roadele lor, precum a poruncit Mantuitorul (Mat.7,16; 12, 33), si cu atat mai putin dupa simtul duhovnicesc de care amintea Apostolul (Evr. 5, 14). Proorocul Isaia a zu­gravit in culori vii felul in care lucrarea inselarii prin “parere” s-a petrecut in arhanghelul cazut, lucrare care l-a amagit si l-a pierdut pe acest arhanghel.

  “Tu”, ii graieste satanei proorocul, “zis-ai in cugetul tau: ridica-ma-voi in cer si mai presus de stelele cerului voi aseza scaunul meu, sedea-voi in magura inalta peste muntii cei inalti, cei dinspre miazanoapte; sui­ma-voi deasupra norilor, fi-voi deopotriva cu Cel Prea Inalt. Si acum la iad te vei pogori si la temeliile pa­mantului”. (Isaia 14, 13-15).

  Pe cel molipsit de “parere”, Domnul il mustra in felul urmator:

  Tu zici: sunt bogat si m-am imbogatit, si de nimic nu am nevoie! Si nu stii ca tu esti ticalos si sarman si orb si gol”. (Apoc. 3,17).

  Domnul il sfatuieste pe cel inselat sa se pocaiasca; il imbie sa cumpere, de la nimeni altcineva decat de la Domnul Insusi, cele ce sunt de neaparata trebuinta, din care se alcatuieste pocainta (Apoc. 3, 18). Aceste cumparaturi sunt cu adevarat trebuincioase: fara de ele nu este mantuire. Nu este mantuire fara de pocainta, iar pocainta primesc de la Dumnezeu doar aceia care pentru primirea ei, isi vor vinde toata averea lor, adica se vor lepada de tot ce si-au insusit prin “parere”.

  (…)

  Semnul de obste al starilor duhovnicesti este adan­ca smerenie si smerita cugetare, unita cu gandul omu­lui ca este mai prejos decat toti, cu dragostea evanghe­lica fata de oricare semen, cu nazuinta de a fi in insingurare. Aici nu prea este loc pentru “parere”, intrucat smerenia sta in lepadarea oricarei destoinicii proprii, in adevarata marturisire a Rascumparatorului, in a-si pune in El toata nadejdea si reazimul: iar “parerea” sta in socotinta ca insusirile bune daruite de Dumnezeu le are omul de la sine, si in nascocirea pentru sine a unor insusiri bune care nu sunt de fapt. Ea este unita cu nadajduirea in sine, cu marturisirea rece si numai la aratare a Rascumparatorului. Dumnezeu este proslavit de inselat doar cu scopul de a se proslavi pe sine, asa cum a facut Fariseul. Cei tinuti de “parere” sunt de­dati in cea mai mare parte, patimii dulcetii, chiar daca se falesc cu cele mai inalte stari duhovnicesti, nemai­pomenite in adevarata nevointa ortodoxa; unii dintre ei se infraneaza de la inrobirea grosolana fata de pati­ma dulcetii, dar asta numai pentru ca in ei precumpa­neste pacatul pacatelor – trufia.

  (…)

 32. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DE CE CAUTA OMUL SEMNE, MINUNI SI VINDECARI PARANORMALE?
 33. Doamne, plans si cutremur inspira imaginile acestea. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa impinga cat mai departe venirea antichristului, caci daca ne uitam numai pentru cat de amagitoare “senzatii tari” de moment deviaza crestinul de la dreapta credinta, dar atunci cand antichristul chiar va face “minuni” mari si va da tot felul de lucruri celor care il vor urma, dezicadu-se de Hristos, oare cati vor devia ?
  Nadejdea este in rugaciunea pentru lume, ca sa se mantuiasca cat mai multi oameni, si cei smintiti sa se intoarca la ADEVAR.
  Doamne ajuta !

 34. @admin

  Imi pare rau sa va spun, dar dupa ce am citit comentariul dumneavoastra adresat mie, consider ca aveti boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte ( “Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
  este plin de mândrie, şi nu ştie nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
  zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.” 1 Timotei 6,3-5).

  Pentru ce judecati modul in care se roaga oamenii de la Mosuni? Citesc din Psalmi, ceea ce este o randuiala ortodoxa. Iar ceea ce numiti dumneavostra exorcizari nu reprezinta decat Moliftele Sfantului Vasile care se citesc impotriva “incepatorului rautatilor”. Reportajul a avut un caracter tendentios, iar modul “transportat” in care se spun rugaciunile nu trebuie generalizat de la cateva persoane la intreaga biserica.
  Ma uimeste felul in care vorbiti despre Parintele : “felul siropos si auto-victimizant in care vorbeste parintele”. Mi-e greu sa cred ca acestea sunt cuvintele Duhului lui Dumnezeu. De ce nu spuneti sa ne rugam pentru parintele Cristian, daca considerati ca e pe o cale gresita? De ce nu incercati sa vorbiti insusi cu parintele daca considerati ca greseste in ceea ce face. Biblia spune sa ne ajutam unii pe altii, nu sa ne vorbim de rau.

  ” Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşeală inima, religia unui astfel de om este zadarnică.
  Religia curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume.” Iacov 1; 26,27.

  In ceea ce priveste idolatrizarea parintelui Cristian in parte va dau dreptate. Sunt oameni care il idolatrizeza , dar Dumnezeu le va raspunde in vreun fel sau altul acelor oameni, nu trebuie sa ne ingrijim de asta. Vina nu este a parintelui, ci a celor care il divinizeaza.
  Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu are pe Pamant oameni alesi de dinainte, prooroci trimisi pentru a savarsi lucrarea Lui. Sunt preoti inzestrati cu mai mult har si mai multa putere duhovniceasca. Asta nu inseamna ca ii divinizam, ci Il slavim pe Dumnezeu ca ne-a binecuvantat cu asemenea oameni printre noi.
  Parintele va sluji la Mosuni pana cand Dumnezeu va considera ca si-a facut lucrarea.

 35. @Valeria:

  “Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
  este plin de mândrie, şi nu ştie nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
  zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.” 1 Timotei 6,3-5

  ” Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşeală inima, religia unui astfel de om este zadarnică.
  Religia curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume.” Iacov 1; 26,27.

  Ce dovada mai clara a faptului ca nu aveti nicio legatura cu Biserica Ortodoxa decat aceste citate care sunt dintr-o traducere protestanta a Noului Testament? Daca nici macar Evanghelia, nici macar Biblia, nu este folosita in editiile sale ortodoxe, atunci de unde pretentia “randuielii ortodoxe”? Ca din psalmi citesc si protestantii, ba chiar ii invata pe de rost.

  Randuiala ortodoxa este, printre altele, acolo unde preotul face ascultare de episcop. Dvs insiva ati recunoscut, insa, ca episcopii nu sunt de acord cu ce face pr. Cristian acolo. Iata, asadar, ca parintele iese din randuiala ortodoxa inca de la cele mai elementare principii ale sale.

  Ce sa mai zicem si despre idolatrizare, mai si recunoasteti, si va si mandriti cu asa ceva… Of, Doamne… Asta arata cat de grava este inselarea si ce proportii a capatat la Mosuni… Pana cand va ingadui Dumnezeu si va vadi apoi si va rusina, asa cum s-a intamplat cu toate inselarile de acest gen, si “fenomenul Pomohaci”.

 36. Valeria@

  Exista unele neoranduieli care poate nu sunt vizibile cu ochiul liber pentru cineva mai putin informat in legatura cu canoanele si practica Biericii. Pentru acestia faptul ca Episcopul nu este de acord cu ce se petrece acolo ar trebui sa fie de ajuns.
  Totusi, chiar pentru cineva mai putin avizat, cand urmaresti filmul in care este chemat acel penticostal sa tina cuvant de invatatura!!! intr-o Biserica ortodoxa!,lasand la o parte acest fapt inadmisibil ( indeajuns, in sine), nu se poate sa nu observi nimic ciudat. Fie, cel putin, si plansetul acela nestapanit, care are ceva patologic, al Pr. Pomohaci, caracteristic unui copil de 4-5 ani, planset nepotrivit care indica mai degraba o anumita labilitate psihica si iti spune clar ca acest om are el insusi mare nevoie de ajutor! Apoi, atmosfera din Biserica nu are nimic din buna cuviinta a rugaciunii ortodoxe. Este mai degraba ceva de genul “galeriei de suporteri”.
  E bine sa meditam, sa ne informam si sa ne ferim pentru ca pericolul nu este mic deloc. In joc este mantuirea, in ultima instanta.

 37. Spre deosebire de majoritatea dintre voi, eu va scriu din ceea ce am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele, adica din ceea ce am trait. Voi ati postat aici numai din ceeea ce ati citit pe internet, multe neadevaruri si ineptii, ati dezvoltat o URA care nu are ce cauta intr-un ortodox adevarat! Pacat de chipurile sfintilor de pe acest site care sunt intunecate de cuvintele voastre jignitoare! JUDECATI CA SA FITI JUDECATI! VREAU SA STITI CA NU VA IMPARTASESC OPINIILE SI PARERILE CARE ATACA UN PREOT ORTODOX, voi ii judecati pe marii ierarhi, ce sa mai zic de parintele Cristian! Pana acum cateva luni nu ati vrut macar sa-mi permiteti sa scriu pe site…Aveti acum curajul sa apara si mesajul meu? de cine va este frica? Iata ca s-a scris un nou capitol din cartea “sa lovim in ortodoxie”. Numai intr-un pom bun se da cu batul ca sa cada roadele…Inca o data imi aduc aminte de cuvintele Mantuitorului: “Daca pe Mine M-au prigonit si pe voi va vor prigoni”. Parintele Cristian nu trebuia bagat in acest reportaj alaturi de sectari. Parintele Cristian Pomohaci este un preot deosebit, un mare roman si un mare OM. Il cunosc de multi ani pe parinte iar cei de la protv puteau sa faca o emisiune de exceptie vorbind despre o biserica in care se zideste adevarata credinta, despre oamenii de alte confesiuni care au trecut la ortodoxie, despre darurile pe care Bunul Dumnezeu le-a dat oamenilor care se roaga acolo: tineri casatoriti care nu aveau copii, oameni care s-au vindecat de boli chiar incurabile, doctorii fara sa aiba ce sa le mai faca (chiar eu am vorbit cu o doamna care dupa 15 ani de stat la pat cu scleroza in placi s-a ridicat prin post si rugaciune), inclusiv am vazut oameni vindecati de cancer, oameni care s-au lasat de bautura si tigari, oameni care si-au rezolvat problemele cu tribunalul dupa ani intregi de chin si alte si alte probleme: a se citi la “Marturii” pe http://www.lamosuni.ro

  Tatal Nostru Sfant este cel care vindeca si ajuta credinciosii prin lacrimile, genunchii plecati, rugaciunile si dragostea de oameni si de Dumnezeu a Parintelui Cristian.

  Imi place foarte mult ca Parintele ne indeamna de fiecare data sa citim din Sfanta Scriptura si sa aplicam si sa traim Sfanta Evanghelie, ascult cu multa bucurie pricesnele si predicile minunate si unice ale Parintelui, indreptate mai ales impotriva pacatului.

  Din pacate oamenii care-l vorbesc de rau (majoritatea dintre voi), NU STIU despre cine vorbesc iar multi s-au invatat sa vorbeasca si sa scrie in necunostinta de cauza!!! In loc sa piarda timpul vorbind si mai ales scriind aiurea pe internet mai bine ar citi din biblie.

  P.S. 1) ORTODOCSII AR TREBUI SA FIE MAI UNITI SI SA NU MAI CREADA CA ORICE SE SPUNE LA TELEVIZOR ESTE si ADEVARAT! PATRONII PROTV-ULUI SUNT EVREI SI DECI IMPOTRIVA ORTODOXIEI: RUSINE PROTV si compania!!!
  2) NU MAI DATI CU PICIORUL IN CREDINTA ORTODOXA SI IN SLUJITORII EI!
  3) “sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit EU, asa sa va iubiti voi unii pe altii.” (porunca aceasta ar trebui sa si-o aminteasca credinciosii ortodocsi din ce in ce mai des pentru ca se uita). Ar trebui sa repetati de cel putin 3 ori pe zi acesta porunca, poate va mai trece din ura pe care o afisati!

 38. @ Valeria

  Spuneti : “Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu are pe Pamant oameni alesi de dinainte, prooroci trimisi pentru a savarsi lucrarea Lui.”

  Dar aveti grija pentru ca Sfantul Apostol Ioan spune :”1. Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume.” (Epistola 1 , Sf. Apostol Ioan, cap.4,1)

  Otodoxiei nu-i este caracteristica exaltarea in rugaciune cu voci ridicate, cumpararea unor anumite “daruri tip” de dus la altar, creearea unor comunitati si asezaminte pe langa preotii mireni cu oameni care-si parasesc familiile si copiii, preoti cantareti de muzica populara pe la televiziuni si in spectacole lumesti. Oare ati citit ce spunea Sfantul Ioan Gura de Aur despre preotii care participa la petreceri lumesti cantand si dansand ?
  Aveti grija ca cei stransi acolo deviati de la ortodoxie si sigur ca foarte vinovati sunt cei care-i smintesc pe crestini, dar si crestini care se smintesc asa usor vor da socoteala.
  Nu mai umblati dupa minuni, umblati dupa pocainta si smerenie, ca si boala sau necazuri de ne da Domnul, poate ca este spre mantuirea noastra si este bine sa le rabdam.

  Domnul sa fie cu noi toti !

 39. @Hrisanti:

  Referitor la “exaltarea in rugaciuni cu voci ridicate”:

  “Strigaţi lui Dumnezeu tot pământul; cântaţi şi vă bucuraţi şi cântaţi.” (Psalmi 97,6).

  “Strigaţi Domnului tot pământul, slujiţi Domnului cu veselie, intraţi înaintea Lui cu bucurie.” (Psalmi 99, 1)

  Citatele sunt din Biblia Ortodoxa.

  Interviul acelui domn din reportaj, care sustine ca nu se mai intelege cu sotia, nu este relevant. Daca este adevarat, trebuie cercetat cazul din ambele parti. Dar nu generalizati. Sau cel putin , dati exemple concrete. Eu una nu cunosc astfel de cazuri.

  Una este a “participa la petreceri lumesti cantand si dansand” si alta este a canta muzica populara la emisiuni slavind pe Dumnezeu si slujindu-I in acelasi timp.

 40. @Valeria:

  1. Din intamplare, citim si noi Biblia si, fara sa avem nevoie de atentionarea nimanui, chiar in varianta ortodoxa. A insira citate unul dupa altul nu ajuta pe nimeni, daca le descoperiti acum atunci folositi-le cu adevarat traind dupa ele, nu incercand sa aparati ce este de ne-aparat. Mai degraba ati lamuri acei membri ai fenomenului Mosuni care sunt activi pe internet sa paraseasca ideile penticostale si editiile biblice protestante si sa inceapa macar prin a citi si folosi Biblia ortodoxa.

  2. La fel de protestant este sa luati ad literram versetele din Biblie. Efectiv, in ortodoxie, nu se practica racnetele, exaltarea, strigarea, etc. Exista chiar un canon in acest sens. In Biserica exista randuiala, inclusiv randuiala cantarii psaltice, psalmodia, care nu din intamplare era atat de strict randuita de Sfintii Parinti, deoarece psalmodia introduce omul intr-o tonalitate comuna, intr-un duh de rugaciune. Stridenta, iesirea din psalmodie, inseamna violentarea acestui duh de rugaciune. Scenele de la Mosuni seamana cu o adunare penticostala si NU cu o biserica ortodoxa, cu o slujba ortodoxa, cu o atmosfera de pace, de rugaciune.

  3. Nu se poate justifica orice. A fi lautar este incompatibil cu a fi preot. Daca pana si acest lucru elementar il rasucim si il rastalmacim, gasind justificari pentru ce nu poate avea justificare…

 41. @anca

  Draga doamna anca, parintele Pomohaci e atat de deosebit, se pare, pentru ”parohieni”, incat pe internet, la o pagina pe care am ajuns de pe adresa indicata de dvs., am descoperit deja ca este numit SS – adica, nici mai mult, nici mai putin, Sanctitatea Sa.
  E cazul sa faceti o adresa celuilalt SS, Patriarhul Daniel, ca data viitoare cand mai participa la vreo intrunire pan-ortodoxa sau ceva, sa isi ia si colegul de sanctitate cu el. Asa ceva, sa nu participe SS de Moșuni si loctiitor de Veța si sa se intretina ca de la egal la egal cu ceilalti SS ai ortodoxiei, e de neconceput…

  Nu va mai afisati, va rugam, caci cu cat va afisati cu atat ies la suprafata penticostalismele mosunenilor, citatele din bibliile protestante, idolatrizarea si cultul pomohacian.

 42. Ce mai gasim frunzarind paginile de internet de ”lamosuni”:

  1. http://eunice.keyword-on.net/dece-mosuni/BB308/viewtopic.php?f=2&t=32&sid=c2d157c592ef839a5b5a8034897a7de2

  Comentariu: as dori sa va intreb de ce nu se face utrenia duminica dimineata?La toate biserciile din tara se face utrenia numai la Mosuni nu se face????Nu cred ca este un loc aparte in care sa nu se faca.Nici Sfanta Liturghie nu se savarseste asa cum ar trebui sa se savarseasca.De ce nu pomeneste pe Maica Domnului deloc in timpul Sfintei Liturghi, pt. ca randuiala asa spune?,ori noi ne facem randuiala proprie?Atunci cand este sunat parintele, de ce mint cei care raspund la telefon spunand ca parintele nu este, dar parintele este langa telefon?Minciuna este de la Dumnezeu sau de la diavolul?Cui slujesc cei ce raspund la telefon?Dumnezeu este Calea, ADEVARUL si Viata; nu poti sluji la doi domni odata!!!!! Unde ii adevarul la Mosuni daca se minte???

  Data: 27.09.2007 14:05

  Raspunsurile admiratorilor pr Pomohaci nu fac altceva decat sa confirme faptul ca nu se face utrenie la Mosuni si ca Maica Domnului nu e invocata.

  Cu ce drept judecam noi pamanteni randuielile din parohii?
  spui ca la mosuni, nu se face utrenie, iar eu te intreb la cate biserici din tara se face slujba vineri noaptea?

  Aceeasi admiratoare il numeste pe parintele Pomohaci PREASFINITIA SA!

  Apropo sa stii ca astazi dupa ce deja postasem mesajul catre tine m-a sunat Preasfintia Sa Parintele Cristian, sa mi multumeasca pentru tot ceea ce am scris pe diferitele forumuri, incepand de la cel referitor la lansarea Cd ului de colinde

  In alt loc se dau explicatii kilometrice, doar-doar sub potopul de vorbe multe se poate ascunde si incalcarea randuielii, referitor la pomenirea Maicii Domnului si utrenia de la Mosuni: http://eunice.keyword-on.net/dece-mosuni/BB308/viewtopic.php?f=2&t=22&sid=5fedc018d98a782f3c1612158e0bdbe5

  Din ”explicatii” reiese ca, de fapt, nu exista ecteniile de pomenire ale Maicii Domnului, ci doar Axionul, peste care chiar ar fi foarte greu sa se sara in timpul Sfintei Liturghii.

  In ceea ce priveste utrenia, se da o explicatie total aiuritoare, conform careia ar avea, practic, loc, in timpul proscomidiei, si doar asa, in ”taina”… Adica nu are loc utrenia!

 43. 2. Nu doar ca se citeaza din Biblii protestante si se foloseste numele protestantizat al Mantuitorului (Isus in loc de Iisus) dar se promoveaza si idei ”specifice”, cum ar fi vestita zeciuiala:

  http://eunice.keyword-on.net/dece-mosuni/BB308/viewtopic.php?f=2&t=92&sid=5fedc018d98a782f3c1612158e0bdbe5

 44. @ Valeria

  Un preot este urmasul Sfintilor Apostoli, vi-i inchipuiti pe sfintii apostoli cantand muzica populara amestecata cu propovaduirea Evangheliei ?
  Sfinti sunt martirii, aceia care isi sacrifica totul pentru Hristos, si nu aceia care se folosesc de Numele Domnului pentru fala personala si foloase materiale, ca sunt ei preoti avizi de reclama, sau enoriasi avizi de minuni pe banda rulanta, sau de spectacole de “indraciti”.
  Biserica ortodoxa nu are nevoie de predicatori protestanti,caci duhul protestant nu este Duhul Lui Hristos, EL a facut ascultare.
  Este rusinos ca un preot ortodox, caruia prin Har Dumnezeu i-a dat Adevarul spre pazire si propovaduire, aduce in biserica un ratacit plin de mandrie care predica tipand ca un bolnav psihic, incurajat in plus de tot felul de “raspunsuri” ale enoriasilor ! In biserica ortodoxa cand preotul predica nu il intrerupem la fiecare cuvant cu “amin” sau “aliluia”, etc.
  Hristos a venit umil, nu strident…

 45. 3. Si ca sa fie si mai evidenta influenta protestanta, iata cum se contesta de catre mosuneni (sau secta Pomohacilor) invatatura ortodoxa de baza: anume, intaietatea Predaniei inclusiv fata de textul Scripturii, sau intaietatea Sfintei Traditii fata de Scripturi, deoarece acestea din urma au ajuns la noi prin Traditia calauzita de Duhul Sfant:
  http://eunice.keyword-on.net/dece-mosuni/BB308/viewtopic.php?f=2&t=22&sid=5fedc018d98a782f3c1612158e0bdbe5

  Noi suntem deacord că “biserica ortodoxă este adunarea celor care mărturisesc Învăţătura Domnului Iisus Hristos depozitată în Sfânta Scriptură” dar nu înţelegem referirea la “Sfanta Traditie”. Să fie nevoie de a completa învăţătura pe care o putem extrage din Sfânta Scriptură, cu altceva pentru a ajunge la plinătatea învăţăturilor date de către Mântuitorul Iisus Hristos?? Cum să înţelegem afirmaţia “Invatatura Domnului Iisus Hristos, depozitata in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie”?? Să înţelegem că “Sfânta Scriptură” este incompletă în raport cu învăţăturile Mântuitorului, fiind aşadar necesare “comlpetări” aduse prin “Sfânta Tradiţie”??

  Să înţelegem aşadar că îvăţătura Domnului Iisus Hristos este “un cumul” între învăţătura depozitată în Sfânta Scriptură cu adăugiri de învăţături omeneşti (deoarece noţiunea de “tradiţie” nu poate fi decât asociată cu un început, dar Dumnezeu este fără de început!)?? Te rugăm aşadar să ne răspunzi, pentru a ne clarifica aceste probleme…

  Până atunci însă, noi te invităm (chiar dacă va trebui să ne înghesuim încă), să ne rugăm împreună, la casa Domnului din Moşuni.

  Raspundem noi: o asemenea conceptie se numeste PROTESTANTISM.

 46. Nici n-ar mai trebui atatea argumente, pentru oricine stie catusi de putin ce inseamna Ortodoxia si Biserica ortodoxa si, de asemenea, pentru cine are idee despre duhul, gandirea, limbajul, atmosfera, obiceiurile si inselarile specifice sectelor neoprotestante. Este cat se poate de clar ca la Mosuni este orice altceva, numai Ortodoxie nu. Cine nu e edificat, e rugat sa citeasca si fragmentele indicate la linkurile din subsolul postarii de aici din “Despre inselare” de Sf. Ignatie Briancianinov. Desi la Mosuni e ceva infinit mai grav si mai grosolan decat e descris acolo.

  Mai departe e treaba episcopilor, speram ca a viitorului Prea Sfintit de Alba-Iulia.

 47. anca@

  “Voi ati postat aici numai din ceeea ce ati citit pe internet, multe neadevaruri si ineptii, ati dezvoltat o URA care nu are ce cauta intr-un ortodox adevarat!”

  Noi am postat dupa ce am vazut filmele de pe internet si nici nu era nevoie de mai mult. Filmul cu vizita penticostalului era de ajuns, fara nimic in plus. Este edificator. Dati-ne voie, deci, sa ne indoim de capacitatea dvs. de a vedea corect.
  Cat despre ura, nici nu se pune problema. Este o interpretare a dvs. personala, o perceptie personala. Dezaprobare,insa, da. S-au adus aici destule argumente.
  Aparati, cu prea multa patima si prea putine contraargumente, o neoranduiala mult prea evidenta.
  Incercati sa cunoasteti ortodoxia adevarata! Spre binele dvs.

  Dumnezeu sa va lumineze!

 48. Devieri de la invatatura ortodoxa se fac in multe parohii.Pe unele evidente le sesizam,altele ne-au intrat pe nesimtite in obisnuinta.In unele cazuri vorbim de ispite ale pastorilor,in altele este vorba de viclenie.Numai Dumnezeu cunoaste inima omului…
  Despre preoti care deschid cartea am auzit cu totii.
  Am trait si alte momente zguduitoare.Un fost duhovnic care m-a consolidat duhovniceste si mi-a vindecat miraculos sora prin Moliftele Sfantului Vasile si cu rugaciunile intregii obsti monahale,a sfarsit prin dezlegari de pacate in grup si impartasanie pentru toata lumea.Bineinteles ca biserica a devenit neincapatoare.Cum sa banuiesti de viclenie un astfel de om care mi-a facut atat bine?Sa stam bine,sa stam cu frica,caci maine putem fi noi urmatorii…
  Din ce observ vrajmasul prinde cei mai multi pesti cu mreaja clevetirii slujitorilor din altare.
  Doamne,ramai cu noi!

 49. Da,rostesc aceste cuvinte si in acelas tim rostesc cuvinte prin care as vrea ca acele fiinte chinuite de suferinte trupesti si diverse necazuri care inca mai merg la Mosuni sa se reculeaga.Sa privesca catre inaltul cerului si sa fie convinsi ca tot ce fac,la indemnul popii nu este bine. Eu,noi, cei care am fost regretam acum dar degeaba nu mai putem recupera sumele aruncate in vant mai exact in buzunarele lui pomohaci si nici suferintele date de asa zise posturi absurde ,matanii,tipete haotice,etc nu le putem sterge asa usor…durerile fizice si morale ne chinuie in continuare. Treziti-va iubiti oameni si lasati-l pe acel om in lumea lui…

 50. Nu sunt de acord cu teoria cu psihologul de care spune in videoclip, cum ca citeste ca un psiholog pe chipul omului.

  Nici un psiholog nu poate citi pe chipul omului.
  Cei de la PRO TV vor sa poduca mai multa confuzie de ce nu spun (daca se dau asa de credinciosi) ca ceea ce face, face cu puterea vrajmasului care evident ca stie tot trecutul omului, mai ales faptele rele, si patimile.

 51. Nici un psiholog nu poate citi pe chipul omului.

  Daca e experimentat, te asiguram ca si acela poate citi multe si numai pe chip… In plus, in general sarlatanii versati stiu sa se exprime in asa fel, adica intr-atat de echivoc si de manipulativ, incat sa-ti dea impresia ca stie ceva, sa te sugestioneze mai mult, chiar si atunci cand nu stie sau nu vede mai nimic. Important e sa te capteze psihologic. In cazul preotului evident vrajitor din jud. Cluj, acolo e fara dubiu ca lucreaza cu puterea vrajmasului si nu cu altceva.

 52. Cine crede ca parintele Pomohaci este nedreptatit sau atacat, si chiar mai mult, prin aceasta atacandu-se inclusiv ortodoxia (?!), cum s-a pronuntat cineva anterior, sa faca bine sa citeasca mai mult din scrierile Sfintilor Parinti, ale Parintilor contemporani cunoscuti, mai ales pe subiecte legate de inselare, dupa care sa reflecteze mai mult si apoi sa se pronunte. Iar daca sunt unii care ataca ortodoxia, aceia sunt in primul rand cei pusi sa o pazeasca de toate formele de inselare si de influentele sectare si care in loc sa faca asta, chiar ei sunt cei care le introduc in Biserica, adica pastori transformati in lupi. Pentru ca sunt destui care se abat de al Sfintele Canoane, deschid cartea sau ghicesc si fara carte, prin ceea ce ei zic ca este Harul de la Dumnezeu, iar enoriasii au incredere pt ca este vorba de un preot. Insa atentie la faptele lor. A se urmari mai ales beneficiile materiale, pt ca ajung sa fie instariti si de obicei sunt legati de cele lumesti si duc un trai confortabil. Pe urma, ceea ce ii mai vadeste este si comportamentul, lipsit de smerenie sau imitand o falsa smerenie, precum si buna cuviinta de care ajung sa se lepede.

  Preotii sunt foarte luptati de cel rau, de aceea preotia este foarte grea. Daca nu se elibereaza de patimi, mai ales de cea a mandriei, a parerii bune despre sine, a slavei desarte, a dorintelor lumesti de tot felul, ajung repede sa se sminteasca si sa cada in inselari.

  Mare atentie la acest gen de slujitori despre care se spune ca fac minuni, caci sunt destui in tara. Putini dintre ei fac minuni la aratare prin Harul lui Dumnezeu. Minunile adevarate se fac in taina si in tacere prin rugaciune, fara demonstratii exterioare. Manifestarile zgomotoase si stridente de tip paranormal nu sunt de la Domnul. Nu pot face minuni adevarate cu Harul lui Dumnezeu decat cei foarte smeriti si cu o viata duhovniceasca mult imbunatatita (de obicei in cazul pustnicilr), o viata dusa in multa infranare (fara vile insatrite, masini luxoase, salva desarta). Celor care nu sunt foarte smeriti nu li se da aceasta putere pentru a nu cadea in mandrie. Dar oamenii vor minuni, de aceea au priza la oameni acesti preoti inselati sau fenomenele sectare care ofera minuni la minut. Cine vrea sa se osteneasca, sa se infraneze, sa planga pentru pacate? Prea putini. Ce rost are spun ei, daca avem si alte cai mai usoare si mai rapide la indemana, si desigur, mult mai … fascinante, show-uri mai ales, ca tot iubim spectacolul…

  Din pacate multi enoriasi sunt mai aproape de parohi si mai putin de Hristos. Ajung sa idolatrizeze slujitorul si nu pe adevaratul Stapan. Nu intamplator se spune ca sunt foarte putini preoti care se mantuiesc.

 53. De unde vine randuiala postului de 9 saptamani, inclusiv duminica ?
  Consider ca fiind abateri grave:
  1. A canta cantece lumesti, ca preot, mai ales la TV
  2. A invita oameni rataciti ( ex: penticostal ) sa predice in Biserica Ortodoxa !
  3. Parasirea sotiei/ familiei
  4. Practicile necanonice ( lipsa utreniei, a rugaciunilor catre Maica Domnului, posturi necanonice, incurajarea curentului “minunistic” etc. )
  La Mosuni nu este un duh ortodox.
  Vindecarile se pot face si prin puterea diavolului, pentru a- i insela.
  Trebuie sa cautam intai mantuirea si apoi vindecarea trupeasca/ reusita in cele lumesti. Boala/ suferinta tin si ele de pedagogia divina, pe care noi n-o putem patrunde.

 54. @ admin

  Poate citi numai chestii minore (cum ar fi tipul temperamentului, ce fel de persoana este introvertita, extrovertita samd.), pe care si alti oameni cu astfel de insusiri native le pot deosebi -fara sa fie neaparat psihologi – chiar dupa o simpla discutie cu persoana respectiva, dupa felul cum reactioneaza la anumite gesturi, intrebari, dupa expresivitatea chipului etc

  Repet, eu insa ma refeream la cu totul altceva, si anume la ceea ce se spune in videoclip si anume ca si un psiholog poate sti despre ceea ce a facut o persoana fara sa o cunoasca (faptele ei rele sau relele pe care altii i le fac, sau i le-au facut fara ca acea persoana sa stie)

  Va grantez ca nici un psiholog (limitandu-se strict la ceea ce cunoaste psihologia, fara alte practici ce tin de ocultism) nu poate sti astfel de amanunte despre viata cuiva daca nu este ajutat de o forta malefica (de cele mai multe ori nici el insusi nu realizeaza ca asa stau lucrurile, nstiind ce fel de duh este cel care ii spune unele lucruri)

 55. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Vindecari si vindecatori sau CUM DEOSEBIM SFINTENIA DE SARLATANIE?
 56. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SE VOR MAI CITI MOLITFELE SF. VASILE CEL MARE PE 1 IANUARIE? O decizie sinodala opreste citirea moliftelor in noaptea dintre ani, la initiativa episcopului de Husi, CORNELIU BARLADEANUL
 57. Am fost si acum 4 ani la mosuni si intradevar este rupt de realitate ceea ce se intampla. Sunt niste scene terifiante, iar noaptea la 12 cand se deschid unsile bisericii se imping oamenii unul in altul si te calca in picioare. Nu stiu daca sunt cu adevarat posedati cei care sunt “exorcizati”. Eu a ma vazut o fata care dupa ce am aflat ca e posedata a trecut si sa uitat la mine cu o privire cumplita de te lua frica.
  Nu stiu ce sa mai cred despre acest parinte. Bunica mea a mers la Mosuni timp de 7 ani deoarece avea probleme cu o cumnata de a ei care ii facea vraji ei si familiei dansei.
  Vinerea cand pleca la Mosuni acasa se intampla tot ce era mai rau.
  Cand nu a mai putut sa mearga la Mosuni deoarece suferea si de diabet a fost internata in spital pentru ca facuse cangrena la un deget de la picior preotul Pomohaci a fost in Medias la un spectacol si nici nu a vrut sa mearga pana la spital sa o vada.
  Asta a fost recunostiinta parintelui pentru ca a fost atatia ani la Mosuni si a cheltuit atatia bani in loc sa isi vada de sanatatea ei.
  Dupa o saptamana bunicamea a murit si preotul pomohaci ii spusese unei cunostiinte ca stia ca va muri dar nu putea sa-i spuna.
  Treziti-va la realitate oameni buni, nu va lasati inselati de acest om. Odata ce ai mers te acapareaza si te face cumva sa mergi in continuare.

 58. DOAMNE AJUTA,

  Imi cer iertare ca-mi adaug parerea , dar numai cu DUHUL UMILIT SI INIMA INFRANTA la rugaciune duminica la SFANTA LITURGHIE IN FATA DOMNULUI IISUS HRISTOS ,poate face ceva intru indreptarea celor care cu voie sau fara de voie gresesc,nimic acuzand sau spunand numai parerea nu v-a indrepta pe cel ce greseste. Iertare. DOAMNE AJUTA.

 59. Biserica universala este premergatoare BISERICII LUI ANTICRIST. AVETI DAR MARE GRIJA ce duh primiti in inimile voastre si cui va inchinati.Ma deranjeaza faptul ca Biserica noastra ortodoxa nu a luat nici o masura, nu mai avem oare conducatori slujitori adevarati ai lui Dumnezeu? Asa se pare, N-UI NICI UNUL! VAI NOUA!

 60. @un pacatos:

  Trebuie sa precizezi ca te referi la secta neoprotestanta braziliana cand spui ”biserica universala”, altfel se intelege cu totul altceva.

  Cat priveste Biserica noastra ortodoxa, aceasta are si va avea slujitori adevarati, atat printre preotii de rand cat si printre ierarhi, pentru ca scrie in Evanghelie ca se va izbi si de Portile Iadului insa nu va fi biruita. Totul este ca si noi sa avem ochi sa vedem si urechi sa auzim.

 61. AM FACUT O greseala gramaticala din cauza vitezei:*N-UI*, trebuia scris NU-I, ADICA NU ESTE.Imi cer iertare!

 62. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: “DESCHIDEREA CARTII” – GRAVA INSELATORIE CONDAMNATA DE BISERICA
 63. pcat ca lumea este asa cum este an tara noastra si nu deschide ochi profitori stau la toate colturile suntem invadati de toate sectele si ce se antampla asi fac de cap prin tara se instaleaza bine caci cine le poarta grija biserica noastra ortodoxa ar trebui sasi apere statutul de religie autochtona pe teritoriul tari si sa ceara reprezentantilor puteri sa ia masuri cu privire la acesti profitori ce traesc bine de pe urma multor oameni cesi cauta credinta an ceva ce nu prea stiu cum sasi caute adevarata credinta an bunul nostru Dumnezeu si sa nu mai puna mana an buzunar si sa dea la toti fumisti de bani ce nici pentru o clipa nu se gandesc la binele lor ci la veniturile lor cu asta cred ca pentru toti este evident cineva trebuie sa faca ceva nu numai un pust de televiziune ci si patriarhia romana va multumesc ?

 64. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NEGUSTORII APOCALIPSEI. De la testul social media apocalipsa zomby al CDC (Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor) la campania publicitara Ziua Judecatii – 21 mai 2011, realizata de Family Radio si &
 65. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PREOTII VRAJITORI CARE DESCHID CARTEA SI “GHICESC VIITORUL” (Ancheta “Romania, te iubesc”, PROTV)
 66. Sa fim serioşi…voi chiar credeti in asa ceva???? eu nu,mie personal mi se pare ca e un şarlatan care profita de suferinta şi diperarea oamneilor cu probleme ,daca ar fi o persoana onestă nu ar lua bani de pe saracii oamnei.Nu vedeti atâtea bătrîne care merg la Biserica si îşi scot ultimii leuţi din batista pt ca preotul să-i facă o rugaciune,deci totul se face contracost.Dumnezeu e la tot pasul,deci fi sigur că o rugaciune facută din toata inima si cu toata tăria e mult mai puternică decît o herghelie de preoti cumpăraţi. Iisus Hristos ne invaţă sa fim cinstiţi şi smeriţi nu sa profităm de problemele oamenilor creduli. Să ma ierte Dumnezeu ca îi judec pe aceşti oameni pt că până la urma toţi suntem pacatoşi şi greşim intr-un fel sau altul.

 67. Si diavolul poate face vindecari miraculoase, cu scopul de a atrage sufletele !

  Acest lucru se intimpla si atunci cind diavolul se arata in inger de lumina !

  DOAMNE AJUTA 1

  mIRCEA

 68. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ADUSE CU POSTA ELECTRONICA: Un caz fericit de delimitare fata de ratacirile unei carti New Age: DR. IOSIF NICULESCU
 69. @admin

  Doamne Dumnezeule…..acum va inteleg bine de tot de ce atrageati atentia asupra acelui blog ca risca sa se transforme intr-o secta . Vazind acst material, am facut automat legaturile si comparatiile care m-au lasat mut….nu pot sa cred nici acum. Cat de usor manipulabili suntem si mi-e rusine de mine cand ma gandesc la slabiciunea de a ma fi lasat asa de usor sa cad in plasa unui fost…..interlop cu pretentii de sfint….pina intracolo incat sa renunt de bunavoie la slujba mea si sa-mi pun in pericol familia. Ba chiar aveam intentia sa vind si casa pentru retragere cine stie unde. Acum va inteleg bine si inteleg si greutatea luptei voastre cu duhurile astea inselatoare dar si cu incapatinarea prosteasca a noastra, a acelora ce nu vrem sa deschidem ochii la timp.

 70. Pt ca am fost,efectiv ,agresata (verbal!),pe strada ,de catre o “credincioasa” a parintelui Pomohaci care,intamplator,iesise alaturi de mine de la o slujba(adevarata!),in mijlocul Bucurestiului,si care s-a apucat,spontan,sa(-mi)faca”apologia” parintelui si a celor ce se petrc la POmohaci-am dorit sa revad acest articol pe care il mai citisem,de altfel si am vizionat si inregistrarea emisiunii(asta nu o facusem).
  Ce pot sa spun?S-au spus deja destule si de catre admini si de catre comentatori…Poate doar”Vai,noua!”sau “Doamne, apara-ne pe noi, pe toti,de lucrarea celui rau!”
  Personal,nu stiu inca daca “diagnsticul”(Da!Ce sa-i faci,mie imi plac diagnosticele clare:)) pr Pomohaci este de “Excroc”,”Inselat” sau o com binatie a acestora doua.
  M-ar interesa insa ,daca cineva stie,care este rezultatul cercetarii efectuate de catre Arhiepiscopia locului.S-a dispus/shimbat ceva de atunci la Mosuni sau…??

 71. Eram la parinti in vizita si am fost “fascinat” de Parintele Pomohaci.Intr-o inregistrare din postul Adormirii Maicii Domnului,la un festival folcloric undeva la Sibiu,parintele a electrizat publicul prin cantari patriotice, duhovnicesti si piese vechi culese din folclor.In mana tinea un tricolor cules din multime.Era ovationat frecvent:”Bravo,parinte!”
  Stai si explica omului care-i lupu,care-i oaia…

 72. @cristi_g

  Pai,lupu-i pe dinauntru,oaia-i pe dinafara…:)!

 73. Pingback: "FENOMENUL MEDJUGORJE" promovat la emisiunea In premiera de la Antena 3! (VIDEO)
 74. Pingback: CAZUL HUIDU, prilej nimerit de promovare intensa a ASTROLOGIEI in mass-media
 75. Pingback: Pericolul legaturii cu duhurile cazute sau: "Cu uimire si infricosare" despre "USURATATEA CU CARE 'CRESTINII' DE ASTAZI SE INCRED IN VEDENII SI ARATARI"
 76. Pingback: 11.11.2011: ZIUA IN CARE SE VA ARATA VIZIONARUL CARE VA ARATA LUMII IESIREA DIN CRIZA... sau inca un prilej pentru PROMOVAREA ASTROLOGIEI LA TV
 77. Pingback: PREOTUL CONSTANTIN NECULA conferentiaza la SECTARII PENTICOSTALI DIN BEIUS in Duminica Ortodoxiei, sub semnul ”depasirii barierelor confesionale” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 78. Pingback: Arhimandritul Lazar: “LUMEA INCLINA CATRE UN CRESTINISM FALS, ISTERIC”. Cand inselarea si fanatismul devin normalitate in viata bisericeasca… -
 79. Pingback: Parintele Mihail Stanciu despre INDRACIRILE mai vechi si mai noi, despre EXORCISMELE adevarate si false si CUM SA DEOSEBIM INSELARILE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 80. Pingback: INVATATURA ORTODOXA DSPRE VRAJITORI, VINDECATORI SI PREZICATORI. “Chiar daca vrajitorii ar putea sa dea sanatate, tot trebuie să-i indepartam!” -
 81. Pingback: GADEA “LA” TANACU: Realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, lansat intr-o diatriba TABLOIDA, adevarata “sinteza” de PONCIFE, MINCIUNI SI CALOMNII aruncate asupra parintelui Daniel Corogeanu! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 82. Pingback: EREZII VECHI SI NOI: Ce carti mai scriu vracii contemporani, falsii vindecatori New Age? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 83. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
 84. Pingback: Despre Catedrala unde se înfăptuiesc minuni pe bandă rulantă | Simona Danda
 85. Pingback: PREOTUL POMOHACI – in fine, canonisit de Arhiepiscopia de Alba: A FOST TRIMIS LA MANASTIRE pentru pocainta, ca ultim avertisment inaintea caterisirii! - Recomandari
 86. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant: DE LA DARUL VORBIRII IN LIMBI LA “BOLBOROSELILE” PENTICOSTALE/ Cum intristam si alungam Duhul Sfant de la noi?/ DEMOLAREA SI DESCRESTINAREA SARBATORII PRIN DUH LUMESC SI RE-PAGANIZARE - Recomandari
 87. Pingback: Ce ne invata sfintii contemporani despre… SFINTENIE, LUCRAREA HARULUI, SPOVEDANIE, BINECUVANTARE si INSELAREA MENTALITATII MAGICE in practica ortodoxa -
 88. Dragi frati de la “Razboi intru cuvant”, din pacate materialul video de mai sus, dincolo de a prezenta cazul deviant de la Mosuni, loveste si in Biserica. A se vedea comentariile rautacioase si ignorante despre primele comunitati de crestini, etc. Va ganditi ca promovarea unor astfel de materiale poate face mai mult rau decat bine?

 89. @ Ciprian:

  Asta inseamna ca nu ai citit “NOTA NOASTRA” din articol. Sa nu mai fim asa superficiali, indraznim sa rugam…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare