CU MÂHNIRE ȘI ÎNGRIJORARE, DESPRE O AMĂGIRE PRIMEJDIOASĂ în care riscă să fie antrenată subtil Mitropolia Moldovei… SuperTeach pentru ”MENTALITATE DESCHISĂ” în Educație – între Fundația/Școala VARLAAM, Institutul de dezvoltare personală al MORMONILOR AMERICANI și activiștii #REZIST anti-ortodocși

30-10-2019 11 minute Sublinieri

Captură de pe siteul oficial https://www.superteach.ro/

Conferințele SuperTeach, destinate formării „mentalității deschise”, despre care am mai scris anterior, continuă și în acest an cu o serie de evenimente în mai multe orașe din țară. Evenimentele sunt destinate profesorilor, iar obiectivul este infuzarea acestei „mentalități deschise” în educație, printr-o serie de programe de formare, ateliere și conferinte, certificate de Institutul Arbinger, o fundație MORMONĂ specializată în cultură organizațională, traininguri și consultanță în afaceri, prin Institutul Dezvoltării Personale România.

Inițiativa beneficiază anul acesta de implicarea ca vorbitori a unor oameni ai Bisericii, ca părintele Constantin Necula, dar este legată, de asemenea, și de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, mai exact de Școala ortodoxă Varlaam Mitropolitul, prin cel puțin doi dintre inițiatori/vorbitori. Într-adevăr, printre inițiatorii SuperTEach se numără Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundației Varlaam Mitropolitul – fondată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (în cadrul căreia funcționează și Școala Varlaam) – și președintă, totodată, a Institutului de Dezvoltare Personală. De asemenea, Adrian Timofti, director și profesor de istorie la Liceul Varlaam, apare în prezentarea oficială drept „facilitator Arbinger pentru Mentalitatea Deschisă în educație”.

Cine defilează sub steagul SuperTeach

Filosofia de bază a proiectului de formare și dezvoltare personală, deci a conferințelor SuperTeach, aparține IDP, care este reprezentantul local al Institutului Arbinger (USA), lider mondial în schimbarea de mentalitate”, cum se afirmă pe siteul oficial al reprezentanței. Specializat în cultură organizațională și consultanță în afaceri, Institutul Arbinger este fondat de C. Terry Warner, profesor la Brigham Young University (din Utah) și membru al sectei mormonilor. De altfel, Institutul-mamă este condus în prezent tot de un mormon – James L. Ferrell, și, din informațiile noastre, vorbitorii din partea Arbinger la conferințele SuperTeach din 2019 sunt tot mormoni. Printre „fețele” Arbinger se numără și foști membri ai armatei SUA cu experiență în zona serviciilor secrete americane.

Printre inițiatorii SuperTech România, alături de Cristina Gheorghe, se regăsesc Felix Tătaru, cunoscut om de publicitate și Dragoș Anastasiu, nimeni altul decât preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane și al Grupului Eurolines România. Acesta din urmă este un om de afaceri deosebit de influent și apropiat de președintele Iohannis (conform presei românești), al cărui nume apare implicat, recent, în două controverse mediatice, una lansată de jurnalistul Patrick Andre de Hillerin (nevoit să retragă articolele conținând informații – neprobate – despre pretinse legături ale unor servicii secrete românești cu traficul de droguri), cealaltă stârnită de afirmațiile sale despre posibila concediere a 400.000 de bugetari de către următorul guvern. Felix Tătaru, un vechi apropiat al Mănăstirii Sihăstria Putnei, este “Președinte-fondator al GMP Group, cel mai premiat grup de comunicare independent de pe piața locală, și Președinte in perioada 2016-2018 al IAA Worldwide, asociația profesioniștilor în marketing și comunicare ce include peste 4.000 de membri la nivel global”. Este notoriu ca fiind strateg al campanilor electorale pentru Traian Băsescu, Klaus Iohannis și PNL (2016, când l-a susținut pe Dacian Cioloș) toți acești mari oameni politici, afirmându-se, bineînțeles, ca niște foarte buni „prieteni” pentru Biserica Ortodoxă și pentru valorile creștine, precum se știe… Soția sa, Nadia, deține radioul pentru copii Itsy Bitsy unde s-au promovat, la un moment dat, probabil dintr-o regretabilă eroare, inclusiv educația sexuală și „învățăturile” despre diversitatea orientărilor sexuale.

Sursă foto: https://btarena.info/

La Conferințele SuperTeach din anul acesta de la Cluj vor participa, ca vorbitori, pe lângă părintele Constantin Necula, mormonul Mike Merchant, de la Arbinger, și nu mai puțin celebrii Tudor Chirilă și Cristi Dănileț.

Primul este cunoscut cântăreț, actor, om de televiziune și activist politic #rezist, implicat în mai toate protestele antiguvernamentale din ultimii ani. A combătut activ referendumul pentru căsătorie și are vehemente poziții anti-BOR.

Dănileț este un controversat judecător, dar și activist civic (mai mult politic, după părerea noastră), figură centrală a mișcării #rezist din justiție, care s-a opus încrâncenat reformelor de limitare a abuzurilor procuroresc-polițienești comise în anii din urmă și legăturilor incompatibile statului de drept dintre justiție și servicii secrete. A combătut și el, activ, referendumul pentru căsătorie, ceea ce îl face, desigur, deosebit de potrivit a se alătura companiei numelor de mai sus…

„Mentalitatea deschisă” – o teorie de management

Sursă foto: www.idp-romania.ro

Revenind la filosofia de dezvoltare personală promovată de Arbinger și de asociații săi din România, creație a unui filosof mormon, aceasta se bazează pe un cadru de explicare a acelor mecanisme psihologice care ar obtura înțelegerea cu ceilalți. Potrivit unor critici, una din problemele teoriilor de bază lansate de Arbinger este că nu se bazează pe cercetări științifice verificabile; în plus, istoriile ilustrative prezentate ar fi, de fapt, fictionale. Este cel puțin ironic ca autorii Arbinger, care-și fac un titlu de glorie în demascarea auto-amăgirii (self-deception), să fie acuzați de netransparență în literatura pe care o produc. Așadar, este vorba mai degrabă despre teorii afirmate narativ și justificate prin tot felul de pilde – genul de literatură soft pentru publicul tipic al teoriilor de dezvoltare personală, o adaptare la mediul de business a unor precepte etice de sorginte creștină, așa cum sunt ele accesibile unor mormoni. Unii dintre aceștia consideră, de altfel, că aceste principii sunt validate și de mari companii (extrem de controversate pentru stilul rapace de a face afaceri), precum Amazon.

Proiectul din România se bazează pe ideea de „mentalitate deschisă” (outward mind, în original), o teorie dezvoltată de doi autori de la același Institut Arbinger (aici un rezumat succint al ideilor de bază), prin care se promovează un cadru mental orientat către ceilalți, către nevoile, obiectivele și provocările cu care aceștia se confruntă. Astfel, o „mentalitate deschisă” înseamnă a vedea în ceilalți persoane, nu obiecte, și înseamnă a fi preocupat mai degrabă de binele colectiv (al organizației) decât de propriul interes, astfel încât să existe un angajament și o implicare autentice din partea membrilor organizației. Frumoase precepte, nimic de zis, deși, în opinia noastră, modelul ignoră complexitatea vieții umane și raporturile asimetrice din organizații și, dincolo de termenii mai pretențioși și diagramele care desenează pe tablă ceea ce oricum e evident, se poate rezuma la ideea: e bine să fim buni cu ceilalți și… să fie bine, ca să nu fie rău. Poate cineva contrazice aceste bune intenții? Cât de mult reușește să modifice calitatea vieții oamenilor această teorie e mai greu de estimat, deoarece nu abundă cercetările experimentale. De pildă, e foarte greu să spui nu unui manager care se poartă drăguț cu tine și e atent la nevoile tale, dar care te folosește pentru scopuri vădit nedrepte și corupte ale companiei, ori care exploatează cinic disponibilitatea celor din jur de a da prioritate „celuilalt”. Iar ceea ce contează cu adevărat într-o organizație nu se regăsește în filosofia explicită asumată de conducere, ci în fapte, sau, în limbaj de specialitate, în practicile dominante ale acesteia. Schimbarea mentalității nu e suficientă chiar din perspectiva teoriilor de management organizațional, când problemele țin și de structura socială și culturală (apropo de superficialitatea cu care sunt transplantate în context românesc modele organizaționale specifice altor culturi).

Cartea Mentalitatea deschisă a fost tradusă în română de Mihail Neamțu, iar ex-premierul și actualul lider PLUS Dacian Cioloș, boicotar de frunte al referendumului familiei, care conduce astăzi grupul europarlamentar progresist Renew al președintelui francez Macron, a participat la lansarea acesteia.

Din păcate, a reușit să amăgească și oameni de bună-credință, care nu au reușit să vadă ce se ascunde sub spoiala de suprafață. Nu, chiar nu e nicio legătură între trainingurile Arbinger și evanghelicul „fratele meu e viața mea”, așa cum nu e nicio legătură între literatura de management sau dezvoltarea personală, ale cărei origini datează în psihotehnica începutului de sec. XX, adică în manipularea eficientă a angajaților, și Evanghelie. Și așa cum nu e nimic evanghelic în scopurile marilor companii care folosesc aceste traininguri cu scopul fundamental de a fi mai eficiente, adică de a obține profit. Un manager care se poartă atent cu nevoile angajaților nu e deloc un lucru rău, în mod evident, dar el rămâne, fundamental, un manager. Ceea ce este esențial este obiectivul companiei sau al organizației sale, așa cum arată, de altfel, chiar teoria mentalității deschise așa cum e expusă de promotorii ei. Să luăm un exemplu, Amazon, firma exemplificată ca validând preceptele de leadership comune și institutului Arbinger. Este Amazon o firmă care exploatează și care e văzută de mulți ca un pericol social, inclusiv prin angajamentele puternicului său șef? Mai contează, atunci, că în interior angajații sunt, eventual, gestionați prin tehnici Arbinger? Sau: este Dacian Cioloș amabil și respectă, poate, preceptele respective în relația cu cei din Renew sau din echipa sa? Poate că da, căci oricum e pasionat de tehnicile New Age de mindfulness (pe care soția sa le voia introduse și în programa școlară), dar schimbă asta cu ceva obiectivele politice la care a achiesat și pe care le promovează activ? Dar ne gândim: poate că astfel, oamenii sunt ajutați să-și adoarmă mai ușor conștiințele ca să poată contribui la agendele murdare ale celor puternici amăgindu-se că rămân, în același timp, buni creștini și oameni plini de bunăvoință și de iubire?

Da, există o verosimilă asemănare a preceptelor cărții Mentalitatea deschisă cu unele idealuri creștine, însă ar trebui să știm că verosimilitatea nu este același lucru cu adevărul și cu veridicitatea, după cum spunea și Părintele Rafail Noica:

„(Si fac o paranteza: Daca am crezut ceva bisericesc vreodata, intotdeauna s-a adeverit: Biserica este Incredibilul, dar Adevarat. Si continuind paranteza, va spun: Atentie la verosimil, fiindca minciuna incearca sa fie verosimila. Dumnezeu nu incearca sa fie verosimil, ne spune lucruri incredibile, dar adevarate. Adevarul se apara pe sine singur, minciuna trebuie sa apara ca adevar ca sa fie credibila)”.

La urma urmei, Antihristul va fi și el o copie verosimilă a lui Hristos, iar cultura neoprotestantă americană abundă de adaptări secularist-milenariste ale Evangheliei (vezi curentul Evangheliei prosperității ca exemplu). În această discuție de pe reddit, un manager se întreabă dacă e o idee bună să aducă traineri mormoni de la Arbinger în compania sa. I se răspunde că institutul funcționează ca un „cult” (ca o sectă) și că teoriile despre „mentalitatea deschisă” provin doar de la Universitatea din Utah (mormonă), autorii fiind autoreferențiali, fără a fi susținute de cercetări experimentale și multiple, cum este cazul cu teoriile realmente științifice din management.

sursa foto: Romanian Business Leaders

Dar, dincolo de substanța teoriei „mentalității deschise”, necazul ei este ca al oricărei alte teorii ce încearcă să scoată din contextul lor unele precepte de inspirație creștină. Noi, creștinii, avem o viziune asupra lumii care subîntinde comportamente, valori, atitudini. Un mindset, ca să folosim chiar limbajul lor. O minte deschisă către Dumnezeu și către aproapele, care ne este frate întru Domnul și pe care-l iubim întru Hristos. Adăugirea întru Domnul/ întru Hristos nu este doar de complezență, ci spune ceva exact despre deschidere și despre viziune (mindset) pe care nu-l regăsim în teoria mentalității deschise. Da, ești chemat, creștin fiind, să te uiți la celălalt ca la un om, nu ca la un obiect (sau ca la un mijloc, dacă ne gândim la morala kantiană), să ții seama de binele tuturor, nu doar de binele și interesele tale. Dar cum vei face distincția între nevoile, obiectivele și provocările celuilalt (care provin, de altfel, din cultura dominantă din jur) și dorințele sau pretențiile sale nejustificate? Pe care morala creștină le consideră flagrant greșite? Și ce te faci dacă aceste dorințe nu sunt doar ale unui coleg, ci devin un fel de a fi nu doar în organizația ta, ci în toate organizațiile? Spre exemplu, cum te vei comporta, pe modelul „mentalității deschise”, într-o organizație – ca cele mai multe corporații din lume la ora actuală – în care ești solicitat să afirmi diversitatea orientărilor sexuale și a identităților de gen, să aplauzi obiectivele minorităților LGBT, așa cum se face, deja, programatic, în cadrul „Lunii LGBT”? Cum vei rezolva conflictul – intern și organizațional – între cerințele unei mentalități deschise, care-ți spune să îl privești pe celălalt ca persoană, cu obiectivele sale, și cerințele moralei creștine, care-ți spun că faci un rău și ție și celuilalt dacă îi validezi „obiectivele” greșite? Și aici vorbim despre realități organizaționale. Aceste lucruri deja se întâmplă, cum am văzut în cazul IKEA din Polonia:

Mi-a spus că mulți polonezi, fie acum, fie în curând, se vor confrunta cu o alegere clară: să-și calce pe conștiință sau să-și piardă joburile. „Ce vei face dacă vei avea nevoie de acel job pentru familia ta?”, a întrebat el. „Este un lucru greu de cerut oamenilor, să renunțe la joburile lor din cauza asta. Aici, în Polonia, se ține evidențe permanente ale angajaților. Nu poți pur și simplu să renunți și să iei alt job. Termenii în care ai părăsit jobul sunt consemnați. Dacă demisionezi din cauza asta (refuzul afirmării „mândriei LGBT” – n.n.) și nu poți să te acoperi, te va urmări pretutindeni. Îți poate afecta cariera permanent.” I-am spus că în SUA, pe aceeași cale, Capitalismul Vigilenței Culturale a devenit cea mai puternică forță împotriva libertății religioase.

Cum îi pregătim pe elevi, pe profesori, să facă față discursului pervers despre diversitate și incluziune (care nu sunt și pentru creștini), cu traininguri despre „mentalitatea deschisă”? Nu vor fi ei acuzați că sunt egoiști și autocentrați și cu „mentalitate închisă” pentru că nu sunt „supportive”, nu sunt „aliați” ai „diversității”? Cum îi pregătim pe oameni pentru provocările dure la adresa libertății lor religioase, la adresa conștiinței lor? Nu sunt speranțe prea mari cu privire la roadele acestei învățături, cel puțin dacă ne luăm după postările Institutului de Dezvoltare Personală.

Iată, de pildă, abordarea IDP în privința migrației:

Problema migrantilor apare constant in stirile internationale. Asistam la cazuri dramatice pe nave din Mediterana, la dispute politice intre lideri ai unor democratii europene, la recomandari de solidaritate din partea Comisiei Europene.

Cu ce mentalitate abordam aceasta problema? Reusim sa mai vedem sufletele cu priviri pierdute in lacrimi ale refugiatilor? Reusim sa ne punem macar pentru putin timp in pielea lor, sa le intelegem disperarea, sa le intelegem motivele pentru care fug? Oare noi cum am reactiona in fata razboiului, a foametei, a atacurilor teroriste, a ideii de a-ti pierde copiii?

Ne va fi frica, ii vom privi cu suspiciune, ne vom inchide granitele, ne vom inchide ochii si ii vom ignora?

Romania a fost zilele acestea, alaturi de alte 5 state europene, tara care a acceptat sa primeasca migranti de pe nava Open Arms. Doar Spania, Franta, Germania, Luxemburg, Portugalia si Romania au raspuns apelului facut de ONG-ul care i-a ajutat pe migranti. Chiar daca acestia nu au mai ajuns pana la urma si pe meleaguri romanesti, fiind repartizati in celelalte 5 tari, actul in sine este de apreciat.

Sa ai o mentalitate deschisa, in care sa vezi omul de langa tine, sa te pregatesti pentru a putea fi de ajutor, sa creezi relatii, sa asculti pareri si sa intelegi situatii, toate acestea te fac OM.

Fapte.
258 de milioane de persoane locuiau in 2017 in alta tara decat cea natala, adica 3% din populatia lumii se compune din migranti, din care 10% se deplaseaza de nevoie. Acest procent de 3% nu este nou, se pastreaza constant de 50 de ani.

Tarile lumii trebuie sa inteleaga situatia, sa vada, sa isi masoare impactul pe care il pot avea si sa isi ajusteze eforturile si viziunea pe termen lung. E o realitate in fata careia nu putem inchide ochii.

sursa foto: SuperTeach la Sibiu, pagina FB, Adrian Timofti

La asta se reduce discuția despre migrație? Interesantă aplicare a preceptelor „mentalității deschise”. Probabil cei dinăuntrul granițelor nu au nevoi, obiective și nici nu cunosc provocări demne de avut în atenție de vreme ce îi excludem, destul de perfid, din discursul nostru. Nici nu mai contează dacă respectivii migranți sunt folosiți în jocuri cu miză mai mare ce țin de schimbarea demografică și culturală a unor regiuni continentale. Contează că singurul mod în care demonstrezi că ești om față de migranți constă în deschiderea granițelor, de parcă alte mijloace nu ar exista. Nu spunem aici că trainerii „mentalității deschise” au un obiectiv explicit răspândirea ideologiei „diversității” orientărilor sexuale și de gen, ci că acest cadru conceptual este inadecvat provocărilor reale din lumea din jur și cea organizațională și că mai degrabă îi va pregăti pe cei din „target” să fie mai deschiși către acceptarea și afirmarea „mândriei LGBT”.

Populară, firește, printre mormoni și alte secte neoprotestante americane, probabil și în mediile de business de aceeași extracție religioasă, contestată în altele, această filosofie de dezvoltare personală nu pare să fi răzbătut până la nivelul educațional în mod sistematic, programatic. Cu excepția României, unde sunt preluate aceste teorii, aceste povești bune pentru a-i face să se simtă moral superiori pe liderii din afaceri și, cu largul concurs al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, le transformă în practici pedagogice, acum transformate în proiect național dedicat profesorilorPrincipiul ar fi ca profesorii să devină atenți la copilul din fața lor, la nevoile și provocările sale, pentru a-i ajuta să-și descopere „măreția” din ei. Totuși, credem că problemele din sistemul nostru educațional chiar nu pot fi rezolvate prin adaptarea acestui model și a unui limbaj de lemn corporatist care în esență spune un lucru elementar, de bun-simț, ce poate fi transmis prin propriile resurse culturale și religioase locale, fără astfel de importuri. Mult mai util ar fi ca acești oameni puternici, care au legături în lumea politică și lumea oamenilor de afaceri, să facă lobby pentru finanțarea sistemului educațional cum scrie în Constituție, și pentru sprijinirea acelor asociații de părinți care vor o educație normală în școli.

Dar, chiar și așa vagă cum este teoria „Mentalității Deschise”, cât de credibili sunt promotorii SuperTeach care popularizează ideea deschiderii către ceilalți, către nevoile și preocupările lor, cu oameni care s-au făcut remarcați tocmai prin atitudini polarizante, stigmatizante față de întregi categorii sociale? Cu activiști ai urii angajate față de semenii lor, inclusiv creștini?

Să ne înțelegem: oamenii de afaceri, publicitarii, activiștii politici anti-creștini au tot dreptul să se asocieze și să promoveze teorii de management, fie ele și de origine mormonă. Problematic este transferul necritic al unor teorii precare în câmpul educațional și inacceptabilă aplicarea lor într-un liceu ortodox sau promovarea lor, mai mult sau mai puțin directă, sub umbrela instituțională a Bisericii ori folosind vectori de autoritate din rândul acesteia.

Outward Mind sau Closing of The Romanian Mind?

Nu putem să nu ne întrebăm, pornind de aici, cum e posibil ca astfel de teorii ambigue și nu foarte științifice, de sorgine mormonă, care au ca funcție exercitarea unui control mai eficient asupra elevilor și asupra angajaților, pentru a-i face mai conformiști obiectivelor venite de sus, de la leader, să devină viziunea de bază a unei școli ortodoxe și proiect național de training pentru profesori promovat, cel puțin anul trecut, inclusiv pe portalul Doxologia sau în Ziarul Lumina?

Cum e posibil ca activiști politici extremi, adversari înverșunați ai referendumului pentru căsătorie, oameni care, apropo de „mentalitatea deschisă” și de „auto-amăgire”, sunt vârfuri ale propagandei mincinoase și dezbinatoare care a devastat țara în ultimii ani, să se afișeze în proiecte care sunt legate instituțional, chiar dacă indirect, de MMB?

sursa foto: SuperTeach la Sibiu, pagina FB, Adrian Timofti

*

Notă explicativă:

Mormonii sunt o sectă al cărui principal grup se regăsește în „Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, fondată la 1830 de Joseph Smith, considerat profet (ca toți succesorii săi, lideri ai grupării). Pornind de la ideea ca toate celelalte denominațiuni au apostaziat, liderii sectei se intemeiază pe mitul „Cărții lui Mormon, o istorie fictivă scrisă de Smith, dar carte de bază pentru doctrina mormonă. Printre practicile sale religioase se număra și poligamia, interzisă, însă, formal, la finele sec. XIX. În SUA sunt localizați mai ales în statul Utah. Teologia lor trinitară este cu totul diferită de cea a denominațiunilor creștine: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt ființe separate, distincte, primele având trupuri fizice, pe când a treia persoană ar fi doar spirit. Mai mult decât atât, Tatăl ar fi tatăl efectiv, real, al tuturor oamenilor, al căror suflet a pre-existat căderii lui Adam și înainte de a avea și trup. Există și o „mamă cerească”. Omul poate deveni ca Dumnezeu conform doctrinei mormone. Creația nu a fost zidită din nimic, așa cum spune creștinismul, ci din materie pre-existentă. Mormonii cred în existența vieții extraterestre, care s-ar găsi într-o planetă aflată lângă tronul lui Dumnezeu. Mormonii consideră că persoanele care nu cunosc Evanghelia pot fi mântuite dacă trăiesc potrivit preceptelor evanghelice așa cum le înțeleg ei – iar asta poate fi o explicație pentru faptul că inclusiv în teoriile Arbinger, deși se folosesc în mod evident idei similare creștinismului, nu se menționează niciodată originea lor. Diferențele doctrinare și de cosmologie sunt atât de mari, încât nu sunt considerați, îndeobște, creștini. 

Un mormon american celebru în România a fost Jeffrey Franks, reprezentant al FMI în timpul anilor austerității din timpul președinției lui Traian Băsescu. Cu acea ocazie, presa românească a prezentat mai multe informații despre mormoni, arătând implicarea lor masivă în lumea marii finanțe, Goldman Sachs recrutând absolenți ai universității mormone, dar și legăturile cu serviciile secrete americane. De asemenea, Der Spiegel, preluat de EVZ, arăta că locația principală a operațiunilor NSA – celebrul serviciu american de spionaj devoalat de Edward Snowden pentru supravegherea electronică orwelliană a cetățenilor americani și nu numai – se află în Utah, capitala mormonilor. Potrivit Der Spiegel,

locația pentru servere nu a fost aleasă întâmplător. Utah găzduiește cel mai mare număr de mormoni din lume. Comunitatea religioasă și foarte patriotică își trimite tinerii în toată lumea ca misionari – și mulți sunt recrutați de Armata Gărzii Naționale din Utah, a cărei Brigadă de Servici Secrete Militare folosește 1.600 de lingviști. NSA are acces nelimitat la acești lingviști, iar un insider crede că aceștia sunt folosiți la „analizarea telecomunicațiilor internaționale”.

1600 lingiviști într-un serviciu secret local? Misionari trimiși în toată lumea? Sute de absolvenți ai Universității din Utah recrutați de Goldman Sachs? NSA? Ok, stim, totul e teoria conspiratiei si rautatea invidiosilor care nu pot sa inteleaga resorturile generoase acestei invazii mondiale a Binelui dezinteresat, zdravan finantat si “inteligent” fortificat… Si totusi, poate ne mai gandim, pana nu ne trezim, in cativa ani, cu o intreaga generatie de profesori (si chiar de preoti, dar asta e alta poveste, care cere o documentare aparte!) complet reeducata, discret si subtil, adica o elita care sa ofere suportul necesar al implementarii cu succes a agendei “diversitatii” si in tara noastra mult prea “inchisa” in mentalitati conservatoare pana acum…

Contul de Facebook al Institutului de Dezvoltare Personală

Legaturi:

Anticamera antihristului: LUMEA MINCIUNII SI A INSELATORIEI generalizate si organizate, LUMEA CRIMELOR SOCIALE PERFECTE. “De aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciuni”

ITSY BITSY, radio pentru copii al familiei TATARU: emisiuni de parenting despre ORIENTARI SEXUALE “DIFERITE” care trebuie acceptate drept FIRESTI (!) si “beneficiile” MASTURBARII. Si asta nu e totul: SUPERTEACH, “mentalitatea deschisă” și… Mitropolia Moldovei?

CONTRACTELE DE MILIARDE DE DOLARI PENTRU ARMAMENT AMERICAN SI LUPTA ANTICORUPTIE. Interesele SUA, aroganta Ambasadelor si sustinerea “DRONELOR” Kovesi si Iohannis/ Legatura dintre COMISIOANELE CONTRACTELOR, Hotnews, Felix Tataru si viitoarea campanie pentru alegerile prezidentiale: “Nici fanarioţii nu s-ar fi gândit vreodată că românii ar putea ajunge atât de jos!”

Judecatorul Cristi Danilet educa poporul de pe Facebook pe tema PEDOFILIEI, aratand ca “infractiunea de pedofilie nu exista”. Este aceeasi schema de “normalizare” ca in cazul homosexualitatii?

CpF: Acuzaţiile absurde la adresa Coaliţiei şi repetarea lor psihotică nu constituie opinii sau dezbatere, ci o CAMPANIE DIRIJATĂ de MANIPULARE/ Cristi Danilet, un adversar al familiei traditionale in teorie …si in practica/ CUM ARATA O LUME ORWELLIANA/ Cum dezinformeaza platforma ”RESPECT”/ Istoria MANIFESTULUI GAY

ZIUA CEA MARE A TESTULUI REFERENDUMULUI. IPS Laurentiu Streza: „Dacă pierdem examenul acesta, multe lucruri vor veni şi vom plânge apoi, nu se va mai repeta niciodată momentul!”/ IPS TEOFAN: “Cu îndrăzneală sfântă să ne mărturisim crezul nostru lăuntric”/ Coalitia pentru familie: REFERENDUMUL, SANSA NOASTRA ISTORICA/ Boicotul referendumului: o manevra de tip comunist/ Majoritatile discriminate si statul totalitar

Sefii serviciilor secrete din RUSIA si SUA la Bucuresti. Teme de discutie: SCUTUL ANTIRACHETA si SPIONAJUL ELECTRONIC/ Spionaj la summit-ul G8 din 2009/ Secta mormonilor: candidati manciurieni si in cazul NSA, GIGANTUL SECURISTIC AMERICAN

ASASINUL ECONOMIC JEFFREY FRANKS ESTE MORMON. Mormonii – secta antihristica si bazin de recrutare pentru CIA si FBI (si VIDEO)

SECTELE MANIPULATIONISTE. Ce este SCIENTOLOGIA si cum se camufleaza in CENTRE DE FILOSOFIE APLICATA, asociatii de REABILITARE a criminalilor si de gestionare a RESURSELOR UMANE


Categorii

Corporatism, Educatie, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., IPS Teofan, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CU MÂHNIRE ȘI ÎNGRIJORARE, DESPRE O AMĂGIRE PRIMEJDIOASĂ în care riscă să fie antrenată subtil Mitropolia Moldovei… SuperTeach pentru ”MENTALITATE DESCHISĂ” în Educație – între Fundația/Școala VARLAAM, Institutul de dezvoltare personală al MORMONILOR AMERICANI și activiștii #REZIST anti-ortodocși

 1. Mi se pare mie sau expresia “tfl-ist” capătă o nouă dimensiune ? Tocmai ce şi-au completat rândurile cu teologi practicanți , care pot să dea credibilitate oricărui proiect promovat , prin simpla lor prezență. Chiar nu realizează pericolul la care expun oile propriei turme? Unde este înțelepciunea , duhovnicească , proverbială aproape , a preotului ortodox , ca să nu mai vorbim că aici se vede şi implicarea unor ierarhi , direct sau prin cozi de topor ,de ei “finisate , aproape nu mai contează .
  Iisus a mers , intr-adevăr , în mijlocul vameşilor , fariseilor dar nu ca să adere la vreo idee corecta politic ci tocmai pentru a propovădui Adevărul ,oricât de abrupt era cazul…
  Dacă exista deja o ruptură vizibilă , între generații , de acum înainte am putea vorbi fără să greşim deloc , despre o completă separare a drumurilor. Discernământul , dreapta socotință , trezvia , vor deveni doar nişte expresii goale de conținut pentru tinerii care vor cădea pradă , iată , tehnicilor opănmainzi-lor girați chiar de …păstori. Propovăduirea iubirismului necondiționat va ocupa atât de mult timpul tuturor încât nimeni nu-şi va mai aminti de prima poruncă…
  Doamne , mai îngăduie-ne , te rugăm !

 2. Te rugăm, Doamne, Iisuse Hristoase, dărâmă toate planurile murdare ale dușmanilor Tăi și ale celor care vor să smintească tineretul român! Nu îngădui, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ca această țară, despre care ai spus că este GRĂDINA TA, să fie transformată într-o țară a antihriștilor, prin păcate din ce în ce mai mari!

  ,,Mentalităti deschise” spre ce? Spre împotrivirea față de poruncile divine? Încotro ne îndreptăm? Spre o altă prigoană a creștinilor din partea acestora? Aceștia nu-l neagă direct pe Dumnezeu, căci nu au acest curaj, ci susțin cu ipocrizie că au ,,mentalităti deschise”, vrând să lupte împotriva lui Dumnezeu sub masca modernismului.

  Hristos a fost, este și va fi actual până la sfârșitul veacurilor, iar lupta împotriva virtuților creștine este o sminteală de care vom da seama cu toții, dacă o acceptăm. Așadar, :
  La pocăintă, nu la desfrânare!
  La smerenie, nu la mândrie drăcească!
  La Rai, nu la Iad!
  La mărturisire cu prețul vieții, nu la tăcere vinovată care ne face părtași la faptele anitihriștilor întunecați la minte de legiunile de diavoli ce-i stăpânesc! Amin.

 3. Când nu cedează ispitelor , duhovnicii noştri sunt ,din nou, sub oblăduirea minunată a Duhului Sfânt. Iată cât de frumos propovăduiesc :

  http://anonimus.ro/2019/10/daca-mergi-la-moaste-esti-prost-daca-iti-costumezi-copiii-in-cadavre-esti-destept/

 4. @fane

  Așa e, dar din păcate, prea puțini vedem asta. Mulți “teologi” de teapa lui Neamțu, Baconschi sau Papahagi (cel din urmă e filolog, dar susține multe conferințe în spațiul ortodox) sunt promovați de mitropolii, episcopii, organizații gen ASCOR, deși au în spate multe lucruri dubioase, cum se poate vedea și aici.

 5. Scoala nu are voie sa mai creasca oameni seriosi, puternici si pe care sa se bazeze tara, scoala devine circ si teatru de papusi orientat spre “creativitate” (podul dracilor). Priviti exemplu de manipulare si profesori indoctinati de noile teorii educationale, vechile teorii de distrugere a crestinismului.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/creatorii-de-educatie-cum-reusesc-niste-profesori-din-romania-sa-si-faca-elevii-sa-vina-cu-drag-la-scoala-1217947
  Veti vedea generatiile care vin ca sunt inadaptabile si dependente de pastile antidepresive. Tratamentele cu pastile pentru nebuni au devenit ceva banal in noua scoala medicala, majoritatea occidentalilor sunt imbuibati de pshihotrope. Si daca mai facem si legatura dintre dictatura corporatista si interzicerea cresterii animalelor si cultivarii plantelor de tarani sub diverse pretexte de siguranta alimentara, o sa ne dam seama cat de aproape de anticrist e omenirea.
  Trebuie reintroduse molitvele sf. Vasile cel Mare actualizate in toate bisericile pe 01.ian daca vrem sa mai avem vre-o sansa, pt ca noi suntem legati de maini si picioare, oricat ne-am ruga elita duce poporul spre iad.

 6. Dovada ca sistemul statal al unui popor crestin ortodox a fost pregatit in cele mai mici detalii sa treaca de partea satanei. Ce sa mai zicem de crestinii eretici care au fost prostiti mereu primii, la noi s-a ajuns abia dupa ce ne-au dat exemplele de “civilizatie din apus”.
  https://www.activenews.ro/stiri-sanatate/Doi-elevi-de-liceu-din-Satu-Mare-ajunsi-la-varsta-majoratului-au-obtinut-in-instanta-aprobarea-pentru-operatia-chirurgicala-de-schimbare-de-sex.-Aceasta-e-decontata-de-CNAS-din-bani-publici-158839

  Dar nu va inspaimantati, trebuie si anticristul sa aiba pe cine sa se razbune aratand cu degetul spre civilizatia crestina care a innebunit si sa aduca el modificarile de rigoare, coborandu-i pe crestini la statutul de sclavi si ridicandu-i pe cei alesi la statutul de clasa conducatoare…Vor lua toti pecetea celui care “readuce normalitatea la nivel global”.

 7. Pingback: Andrei Dincă - Consilierul diabolic al Marii Resetări a intrat și în Sihăstria Putnei și a promovat-o la „team-building-ul” Asociației SuperTeach - Revista România Culturală
 8. Pingback: Pericolul SuperTeach. Scrisoare deschisă – MAGAZIN CRITIC
 9. Pingback: Pericolul SuperTeach. Scrisoare deschisă – Alianta Parintilor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare