(Video) Gheorghe Marmureanu: URMEAZA UN CUTREMUR CATASTROFAL IN ROMANIA. Cat de credibil este?

21-06-2011 2 minute Sublinieri

Nota: In ciuda subiectului extrem de delicat si serios, Gh. Marmureanu mai degraba arunca in ridicol problema si in psihoza colectiva lumea, prin desele sale contraziceri si prin discursul incoerent, fara cap si coada, dar formulat in asa fel incat da impresia celui care “stie el ceva”… In linia interventiilor sale de pana acum, chiar ar fi de asteptat sa revina cu o dezmintire in care sa sustina (ca altadata) exact contrariul… Sa se explice, oare, probabil, aceasta noua iesire iresponsabila la rampa, numai prin dorinta de a ramane cu orice pret in centrul atentiei, dupa recenta (si tardiva) sa retragere de la conducerea (executiva) a Institutului de Fizica a Pamantului?

Mărmureanu a spus că un cutremur catastrofal va avea loc și în România, cutremur de peste șapte grade. “Este exact fereastra potrivită”, a adăugat acesta.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a declarat, aseară, că un cutremur catastrofal va avea loc şi în România, un cutremur foarte adânc, de peste şapte grade. Specialistul a precizat totuşi că un cutremur precum cel din Japonia nu poate avea loc în România.

“Ceea ce se întâmplă acum în Japonia ştiam de multă vreme. Ştiam că va fi un cutremur acolo, dar nu ştiam că va fi de mărimea asta. Ştiam că este o fereastră: 2006 – 2022. Iar în Japonia povestea nu este terminată. Urmează partea de vest a Japoniei. Ei s-au temut de un cutremur pe partea vestică, nu pe cea estică. Noi am spus că până în 2006 nu va fi niciun cutremur puternic în Vrancea, dar după aceea o să vedem. Făcând analizele pentru România, am găsit că la noi urmează un cutremur foarte adânc, de peste 7 grade”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la B1 TV.

După seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi membru al Comisiei Europene de Seismologie, un alt reprezentant al lumii academice avertizează că Gheorghe Mărmureanu  face declaraţii hazardate. În 2009, Purcaru spunea că  directorul Institutului de Fizică a Pământului nu se pricepe  la predicţii, fiindcă nu are pregătirea necesară.

Mărmureanu,  în prezent director onorific la Institut, a lansat unele ipoteze la B1Tv din care se înţelege că ne aflăm într-o ”fereastră” care face posibil un  cutremur de peste 7 grade.

Profesorul Dan Lungu, expert în siguranţa structurilor la Universitatea de Construcţii din Bucureşti, s-a arătat intrigat de aceste noi ”prognoze”, susţinând că nu au nicio bază reală, iar Mărmureanu este la fel de ”precis” ca Vasile Hâncu.

Suntem aproape de un nou cutremur ca în 1977?

– Domnul Mărmureanu îşi schimbă deseori aceste declaraţii. În 2004 şi 2007 spunea că ne aşteaptă un cutremur, apoi a schimbat discursul, liniştindu-ne: nu mai vine! Ieri, pare să se fi sucit. Cam acesta e mesajul pe care l-a perceput populaţia, din emisiunea la care a participat: se apropie un cutremur major. Vreau să-i asigur pe români că, în maniera în care l-a calculat dl. Mărmureanu la televizor, nu va veni niciun cutremur. Dar dl. Mărmureanu spune multe, când apare în mass media. De pildă, a spus că a făcut el calcule cu pixul, pentru Centrala de la Cernavodă...vreo trei metri înălţime ar avea aceste lucrări. Mai spune că s-a implicat în proiectarea Casei Poporului. Dacă mai găseşte câteva persoane care să confirme acest lucru, eu mă înclin, dacă nu, o consider o reclamă fără bază.

– PR-ul pe care îl practică dl. Mărmureanu e mai puţin important decât prognozele pe care le face…

– Producerea cutremurului, de la un anumit prag în sus, nu mai respectă nicio regularitate geometrică sau algebrică pe care noi, oamenii, să o putem calcula. Toate cutremurele din sistemul solar se produc aleator, iar ”regularităţile” de care vorbeşte Mărmureanu n-au valoare: se spune că ai două cutremure majore pe secol, în Vrancea. Dar când au loc, nu ştim: pot fi la 100 de ani distanţă sau la 20 ani, după care trece un interval mai mare fără activitate seismică. Cutremurele mari din Vrancea au loc la 120-150 de kilometri adâncime. Dacă la cele crustale mai ştim câte ceva, la aceste cutremure de adâncime nici măcar nu avem un model, pe care să lucrăm. Sunt trei teorii, nu s-a ajuns la consens nici măcar din partea fizicienilor, de unde să mai faci şi prognoze…La nivelul discuţiilor în asociaţiile profesionale, luările de poziţie ale prof. Mărmureanu au fost criticate. Dar, omul e liber să declare ce vrea, ce visează nopatea, se mai poate şi răzgândi. Nu e singura persoană care face predicţii. A mai fost Hâncu, Istrate şi cine ştie câţi  alţi prezicători mai puţin mediatizaţi.

– Ce putem face, totuşi, pentru a limita numărul victimelor, în caz de cutremur?

– Strategia este să construieşti clădiri care să reziste la seism şi să le consolidezi pe cele vechi, care nu respectă normele europene sau pe cele, mai stricte, americane. Avem în capitală cel puţin 32 de blocuri care se pot prăbuşi la un cutremur mai important. Peste 100 sunt un pericol public, iar 400 sunt în clasa I de risc sesimic. Problema  e legislativă şi am înţeles că MDRT este în curs de îmbunătăţire a normelor, care să-i oblige pe proprietari să permită consolidarea.

– Sunt câteva teatre şi cinematografe cu ”bulină”. N-ar trebui închise?

-Ar trebui alcătuită o listă cu priorităţi. E bine că se renovează teatrul Naţional, dar aceea era o clădire sigură. Cu banii respectivi se puteau consolida câteva teatre cu risc seismic. Mi-e greu să spun  ce să facă autorităţile. Ca persoană privată, eu şi familia mea, de pildă, nu mergem la Teatrul Nottara, sau în alte săli de spectacole din blocurile vechi, neconsolidate.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “(Video) Gheorghe Marmureanu: URMEAZA UN CUTREMUR CATASTROFAL IN ROMANIA. Cat de credibil este?

  1. Ce nu stie domnul Marmureanu este cutremurul ce se va produce la viitoarea mea spovedanie…

  2. NOT AGAAAAAIN!
    Nu-mi vine sa cred ca mai exista un canal mediatic care mai preia declaratiile paranoice ale indivdului astuia din care NICI MACAR UNA nu s-a adeverit. Nu ma refer la voi, ci la mainstream-ul mediatic (canalelel de TV).

  3. @petra:

    Totusi nu e Hancu si declaratiile lui de pana acum erau exact contrare celor de acum – si, de fapt, daca e de gasit ceva problematic, tocmai aici ar fi problema, razgandirea radicala a directorului “de la cutremure”. Ca altfel, stiam si noi, nu, ca sunt relativ periodice aceste cutremure mari in tara noastra. Insa pana in acest moment tocmai Marmureanu spunea ca e departe, haaaat, cutremurul “cel mare”, ca abia de il vor prinde, cumva, nepotii nostri. De ce s-o fi razgandit? Nu stim. Insa, de fapt, razgandirea lui e cumva mai aproape de ceea ce spuneau si alti specialisti in domeniu.

    Ah, ca media preia mesajele apocaliptice, deja nu mai e o noutate. Apocalipsa face trafic si vinde, e clar. Si de asta s-au prins si astfel de “purtatori de mesaje” sau oameni vizibili mediatic. Ceea ce stim si noi este, insa, ca apocalipsa NU este doar atat, nu este doar vertij mediatic…

  4. Imi cer scuze. La Hancu ma gindeam….am confundat.

  5. Exact. Tocmai că apocalipsa nu poate fi un cutremur, o cometă, un dezastru nuclear global etc., oricâte consecinţe groaznice ar avea omenirea de îndurat. Apocalipsa este numai una şi nu este reprezentată de panica aceasta colectivă cum că ne vor zdrobi comete. Se pare că scopul a fost atins, întrucât dacă întrebi în dreapta şi în stânga, apocalipsa este fie cel mai “meşter” cutremur, fie cea mai “flaming” cometă, ăl mai “vicious virus” ori “doomsday killer wave”, fie nuş ce altă năzbâtie, numai lepădare de Hristos şi venirea antihristului nu e.

  6. dupa aceasta stire , isteria va atinge noi culmi . Exact ce trebuia in acest moment . Mai are cineva vreo indoiala despre directia spre care vor sa ne orienteze ?

  7. @cristi_g: Cutremurul la spovedania ta nu e nimic pe lângă cutremurul ce urmează zilele astea când mă voi spovedi. Presimt că va fi unul ce va depăşi scara Reichter ( sper că am scris bine numele scării de cutremure). 😛

  8. Am început de puţin timp să citesc Biblia din 1914 şi am observat că oriunde spune despre ce face Dumnezeu vorbeşte la plural ( ceva de gen: Dumnezeu au spus sau Dumnezeu au văzut etc. ). La început credeam că aşa era limbajul dar văd că la oameni e pus verbul cum trebuie. Întrebarea mea este: în textele originale aşa e scris sau a fost adăugat de traducătorii români din 1916? E ciudat că în alte Biblii nu apare această traducere.

  9. @Sorin

    Dupa cate imi amintesc, in ebraica numele “Elohim” folosit pentru Dumnezeu este un plural, si ascunde taina Sfintei Treimi. Dupa cum marturisim in Crez, Dumnezeu este unul singur dupa fiinta si in trei ipostasuri (Persoane).

    Corect este ca verbul sa se traduca la singular. E ca si cum am zice “Sfanta Treime a spus…”, “Sfanta Treime a vazut…”.

    Si sa nu uitam, textul Sfintei Scripturi poate fi citit de oricene, crestin sau nu, insa nu poate fi inteles decat in Biserica.

    Referitor la cutremur, vorbind metaforic, dupa cata tradare se petrece la nivel inalt, putem spune ca in Romania va urma un cutremur puternic, devastator, pe plan social, economic, politic. Si de ce ar fi exclus si un cutremur de pamant? Tradarea de acum este mai mare si mai cutremuratoare decat cea din 1940.

    Pr. Vasile

  10. Sa nu uitam nici de profetiile Pr. Arsenie Boca:

    “…..Ne-a mai spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri.”

    “Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Rusia. ( dupa spusele Parintelui Ilarion Argatu, aceasta se va intampla dupa ce va fi acceptata casatoria intre persoane de acelasi sex. Dumnezeu nu va permite sodomizarea unei tari ortodoxe – n. n. ) Atunci eu am zis: „Ungurii or să ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chiş Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mureş)”

  11. Cutremur catastrofal in Romania – poate de-asta vor ungurii autonomie!

  12. Pr. Iustin spune vorbe adevarate :
    “Tradarea este cel mai mare general, a cucerit multime de popoare.”

  13. Cred, iertare daca gresesc, ca in Sefer Bereshit (Cartea Facerii) se vorbeste despre Dumnezeu (traducerea adica, originalul nu l-am citit, nu stiu o boaba)

    ‘EL_Zeii, Binecuvantat fie Numele Lui’ (numai la plural)

  14. @ Florin M:

    Cutremur catastrofal in Romania – poate de-asta vor ungurii autonomie!

    Glumesti? Ce legatura are?

  15. Stirea aceasta cu cutreurul este menita sa deturneze atentia oamenilor de la problemele cu adevarat importante si care ard in acest moment in tara, spre alt ceva, in acest caz incercandu-se sa se creeze frica si sa aduca griji suplimentare. Numai ca giumbuslucul asta e cam vechi… pe semne nici nu au mai avut timp sa se gandeasca la alt ceva ce ar avea cu adevarat efectul pe care il doresc.

  16. @admin: vedeţi că în dreapta la rubrica stiri/recomandari nu mai apare nici o stire ( atunci când sunt în pagina principală ).

  17. @Sorin:

    S-a remediat, multumim!

  18. @admin
    glumeam… desi faptele la care me refeream numai la gluma nu ma indeamna…

  19. si noi ne-am mirat cu totii, foarte, de ceea ce a inceput dl Marmureanu sa spuna, in contradictie clara cu afirmatiile si calmarile sale anterioare … . Cica acum mai pot aparea, din cand in cand, niste “ferestre” ….

    pana la inceputul acestui nou mileniu nu a putut sa sesizeze aceste “ferestre”, acum proclama ca pot aparea. Peste noapte … . Mda.

    una peste alta, ce ne apare totusi ca ultim cuvant al sau ? :

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/cutremuratorul-domn-marmureanu-si-catastrofele-sale-935243.html

    Dumnezeul sa-l lumineze si sa ne lumineze pe noi toti, pacatosii.

  20. Pingback: Seismologul George Purcaru: e posibil un CUTREMUR PUTERNIC in Romania in 2012
  21. Pingback: Marmureanu: e posibil un CUTREMUR de 6-7 grade in acest an - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Seismologul Mircea Radulian: AM INTRAT INTR-O PERIOADA DE CUTREMURE MARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977 (video “In premiera”, TVR, plus alte marturii) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare