Declaratii provocatoare ale oficialilor unguri la Universitatea de Vara Baile Tusnad: ”AVEM NEVOIE DE UNIFICAREA NATIUNII MAGHIARE” si ”TINUTUL SECUIESC AR INTARI SUVERANITATEA ROMANEASCA”

21-07-2011 3 minute Sublinieri

In deschiderea lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, vicepremierul maghiar, Semjén Zsolt, a declarat ca maghiarii din Transilvania trebuie sa decida singuri daca vor vota la alegerile din Ungaria si ca dubla cetatenie nu poate fi dezlipita de acordarea dreptului la vot. Semjén Zsolt a anuntat ca, pana in prezent, au fost inregistate 120.000 de cereri pentru dubla cetatenie si 50.000 de cereri de schimbare a numelui. “Pentru ca natiunea maghiara sa supravietuiasca istoriei trebuie sa sustinem pastrarea culturii si a limbii dar asta nu este de ajuns. De aceea avem nevoie si de unificarea natiunii maghiare si de aceea avem nevoie de dubla cetatenie”, a spus oficialul maghiar. (…)

Daca luam din punct de vedere istoric, putem face o analogie intre natiunea maghiara si un scaun cu trei picioare. Unul din picioare este reprezentat de maghiarimea din interiroul Ungariei, al doilea picior sunt maghiarii care traiesc in bazinul Carpatic iar al treila picior maghiarii emigrati in toate colturile lumii. Aceste trei entitati compun un tot. Daca unui scaun cu trei picioare ii pica unul din picioare, atunci tot scaunul cade. Responsabilitatea noastra nu este doar pentru maghiarii din Ungaria, ci si pentru cei din Transilvania si cei emigrati in alte parti.

Guvernul maghiar instalat in urma cu un an a urmat indeaproape ideile expuse mai sus si a adoptat legislatia prin care se recunoaste apartenenta la natiunea maghiara. Acesta noua lege spune, spre deosebire de legile anterioare, ca statul maghiar nu numai ca se simte responsabil de comunitatea mghiara de pretitutindeni, ci si ca este responsabil pentru maghiarimea din toate partile lumii. Exista o singura natiune maghiara.

Datele demografice arata ca procesul de asimilare al maghiarilor din afara granitelor tarii s-a intetit. Au fost luate cateva masuri anterior dar nici una care sa rezolve problema asimilarii. Astfel, acordarea dublei cetatenii reprezinta solutia pentru asimilarea maghiarilor din afara tarii.

Daca privim un alt aspect istoric, chiar si daca Trianonul nu ar fi existat, tot trebuia acordata dubla cetatenie. Dupa Trianon este un obiectiv de importanta strategica pentru ca maghiarimea rupta de tara mama care si-a pastrat limba si cultura sa fie ajutata sa reintre in randul natiunii maghiare.

Pentru ca natiunea maghiara sa supravietuiasca istoriei trebuie sa sustinem pastrarea culturii si a limbii dar asta nu este de ajuns. De aceea avem nevoie si de unificarea natiunii maghiare si de aceea avem nevoie de dubla cetatenie. (…)

Dupa ce anul trecut dubla cetatenie a fost aprobata va anunt ca recent am ajuns la 120.000 de duble cetatenii acordate. In plus, au fost inregistrate 50 000 de cereri de schimare a numelui, asta inseamna jumatate de milion de acte. Asta inseamna ca oamenii au cerut ca pe documente sa nu scrie Tiberiu Szabo nascut in Cluj ci Szabo Tibor nascut in Koloszvar. (…)

Nu vreau sa evit nici problema autonomiei. Suntem obligati si devotati fata de problema autonomiei. Presa intreaba despre autonomie ca despre o chestiune nemaivazuta. Maghiarimea fie ea in Romania sau alte parti nu a cerut niciodata nimic ce nu se incadra in normele europene. Nu putem accepta ca mebrii maghiarimii si minoritatii maghiare sa fie considerati cetateni de mana a doua in Uniunea Europeana. De ce noi nu am avea dreptul la ce altii deja au primit in cadrul UE? Exista un singur set de reguli atat pentru minoritatea maghira, catalana, tiroleza si altele. Pe ce baza se spune ca ce altora le este permis noua ne este interzis mai mult ca nici sa nu ne gandim la asta? As vrea sa spun clar ca suntem devotati fata de problema autonomiei. As vrea sa le transmit prietenilor romani ca ceea ce cerem noi nu este cu nimic mai special decat precedentele deja existente in Uniunea Europeana.

Romania va fi o tara de succes numai daca si maghiarimea de aici va fi multumita si fericita. De aceea, suntem obligati sa ne ajutam unii pe altii. Ungaria a depus eforturi uriase pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Eu cred ca Romania a facut tot ceea ce trebuia facut pentru a intra in Schengen. Este incorect ce s-a intamplat, pentru ca tarile din occident din cauze de politica interna au pus piedici peste piedici intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Ministerul de Externe s-a luptat pentru Romania. Pot sa va spun ca intrarea in Schengen este in linie dreapta. (…)

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Németh Zsolt, a afirmat, miercuri, la Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că înfiinţarea regiunii Ţinutului Secuiesc nu ar slăbi, ci mai degrabă ar întări suveranitatea românească, transmite corespondentul NewsIn.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Németh Zsolt, a afirmat, la deschiderea celei de a 22-a ediţie a Universităţii de Vară Bálványos de la Băile Tuşnad, că politica comuniunii naţionale şi acordarea cetăţeniei maghiare este caracterizată foarte bine de motto-ul taberei, “Creşte laolaltă ce aparţine laolaltă“. Secretarul de stat ungar a recunoscut că acum 10 ani el nu ar fi sprijinit acordarea cetăţeniei duble, ci mai degrabă emigrarea maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei. Németh Zsolt a subliniat că acordarea cetăţeniei întăreşte acum intenţia maghiarilor de a rămâne pe plaiurile lor natale.

Politicianul a accentuat importanţa comuniunii popoarelor din Europa Centrală şi a afirmat că înfiinţarea regiunii Ţinutului Secuiesc nu ar slăbi suveranitatea României. “Între români şi maghiari există o legătură puternică iar înfiinţarea regiunii Ţinutului Secuiesc nu ar slăbi ci mai degrabă ar întări suveranitatea românească”, a spus Németh Zsolt.

La deschiderea Universităţii de Vară a luat cuvântul şi preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toró T. Tibor. El a vorbit despre faptul că, recent, Tribunalul Bucureşti a refuzat, pe fond, înregistrarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania. El a menţionat că refuzul instanţei de a înregistra noul partid maghiar nu influenţează existenţa Universităţii de Vară Bálványos. “Evenimentul (refuzul înregistrării, n.r.) nu influenţează existenţa taberei, deoarece Tusványos este instituţia cea mai stabilă a Europei Centrale şi de Est, iar procesul Bálványos, curge în continuare cu vârtejul lui puternic, în propria albie”, a spus Toró T. Tibor.


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Declaratii provocatoare ale oficialilor unguri la Universitatea de Vara Baile Tusnad: ”AVEM NEVOIE DE UNIFICAREA NATIUNII MAGHIARE” si ”TINUTUL SECUIESC AR INTARI SUVERANITATEA ROMANEASCA”

  1. In tot cazul, ceea ce este de admirat la maghiari este solidaritatea lor, a celor din tara cu cei din diaspora, ceea ce la noi, la romani, nu se intampla. Dimpotriva, se alimenteaza dezbinarea natiunii romane, iar romanii sunt considerati (sau desconsiderati) pe categorii politice, sociale, etc !
    In Franta, francezii care traiesc in alte tari, si sunt multi care traiesc in Canada, SUA, Japonia, nu sunt condamnati de nimen ca si-au construit viata in alta parte si au drept de vot (de obicei prin corespondenta)indiscutabil, din moment ce sunt francezi de origine.
    Orice stat normal se intereseaza de toti cetatenii lui, din tara si din afara, si vegheaza ca drepturile lor sa fie respectate sau se implica diplomatic in situatii critice, ceea ce la nivelul Romaniei ori nu exista, ori se manifesta atat de slab si de neprofesionist incat nu este luat in seama…
    Ma rog lui Dumnezeu sa nu ingaduie dezmembrarea Romaniei, desi daca vreodata acest lucru se va intampla, o meritam, caci suntem un popor usor coruptibil si manevrabil…
    Dumnezeu sa ma ierte !

  2. Pingback: Premierul maghiar Orban la Baile Tusnad: "Dubla cetatenie este un pas spre unificare"/ Laszlo Tokes: "Cerem autonomia Ardealului, a Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium"
  3. Pingback: TINUTUL SECUIESC PE STEMA IPJ Covasna, prin ordinul tradator al ministrului agramat Traian Igas
  4. Pingback: PREGATESC EXTREMISTII MAGHIARI LANSAREA UNEI MONEDE PARALELE (SIC) IN TINUTUL SECUIESC?
  5. Pingback: RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului? - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini, articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: BASESCU "se" rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare