SOLUTIA REALA PENTRU GRECIA AR FI IESIREA DIN UE/ Bancile franceze – retrogradate, China pune conditii implicarii in criza zonei euro

14-09-2011 2 minute Sublinieri


Iesirea Greciei din UE ar ajuta la cresterea competitivitatii sale dar ar putea avea un efect de domino care ar narui zona euro, au spus analistii. Multi economisti si policyakers cred ca un faliment al Greciei este iminent. (…) Analistii spun ca Grecia… nu ar fi capabila sa isi imbunatateasca competitivitatea atata tip cat face parte din zona euro.

“Grecii au nevoie de un astfel de pas, in primul rand. Economia lor are nevoie de moneda ieftina. Revenirea la drahma si devalorizarea ar produce un soc pe termen scurt, dar ar da companiilor locale un avantaj competitiv, a spus Kirill Tremasov, seful departamentului analitic al Bancii Moscova. (…)

Tremasov a spus ca UE va prelungi starea actuala a Greciei atata timp cat e nevoie pentru a se asigura ca pierderile pentru celelalte tari sunt minimale. “Economia Greciei a colapsat, dar bondurile italiene si spaniole sunt amenintate, ceea ce ar atrage consecinte dezastruoase”, a mai spus Tremasov. “Acesta este un scenariu catastrofic pe care cred ca liderii UE nu vor permite sa aiba loc”. Tremasov a spus ca un faliment al Greciei si reintroducerea drahmei ar costa UE cel mult un trilion dolari, un pret pe care el il gaseste “digerabil”. (…)

 

Inca o analiza care arata cat de contrara intereselor economice obiective este fortarea intrarii Romaniei in zona euro.

De aici se intelege mai bine incapatanarea cu care liderii europeni, ca Angela Merkel, exclud varianta iesirii Greciei din zona euro: ar fi un precedent care ar duce la destramarea UE, or ideea este, dimpotriva, sa se speculeze crizele in directia intaririi UE…

  • Capital:

Grecii devin noii căpşunari ai Europei

Grecia, în faliment din cauza religiei

Vă sună cunoscută afirmația de mai sus? Cel mai probabil că da, pentru că este o expresia unei poziții pe care am întâlnit-o destul de des pe forumul site-ului capital.ro, expusă ca reacție la articolele despre starea catastrofală a Greciei.

Am ales să pun această afirmație în titlu, deși nu este opinia pe care o împărtășesc, tocmai pentru a contura în jurul ei o serie de observații și a deschide poate chiar o dezbatere, sper eu, constructivă. (…)

  • Hotnews:

 

BNP Paribas intentioneaza sa vanda active de 70 miliarde euro pentru a tempera temerile investitorilor

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a anuntat un plan de vanzare al activelor riscante, in valoare de 70 miliarde de euro, pentru a tempera temerile investitorilor cu privire la gradul de indatorare si finantarea bancilor franceze, in conditiile in care ratingurile rivalilor sai au fost reduse, potrivit Reuters.

Reprezentantii bancii au aratat ca institutia de credit isi va reduce activele bilantiere cu circa 10%. De asemenea, BNP Paribas isi va reduce necesitatile de finantare in dolari cu 60 miliarde de dolari pana la finele lui 2012. (…)

Moody’s a retrogradat ratingurile Societe Generale si Credit Agricole si a mentinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas

Agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat cu o treapta ratingurile Societe Generale si Credit Agricole si a mentinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas,ca urmare a expunerii acestor banci la criza datoriilor suverane ale Greciei, potrivit Reuters. Ratingul Societe Generale a fost redus la “Aa3” de la “Aa2”, iar perspectiva asociata acestui calificativ este negativa. Calificativul Credit Agricole a fost coborat de la “Aa1” la “Aa2”, iar cel pentru soliditate financiara de la “C+” la “C”.

In ceea ce priveste BNP Paribas, Moody’s arata ca a mentinut sub supraveghere ratingul “Aa2” al bancii in vederea unei posibile retrogradari, care va fi de cel mult o treapta. Moody’s mentioneaza ca bancile franceze, dintre care doua au subsidiare pe piata elena, au cea mai mare expunere pe Grecia, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale. (…)

Premierul Chinei promite sa sprijine Europa, indicand si cu ce pret

Premierul Chinei, Wen Jiabao, sustine ca va sprijini Europa in ceea ce priveste criza datoriilor, insa Europa trebuie sa recunoasca economia chineza drept o adevarata economie de piata, potrivit Sibex. Wen afirma ca a comunicat presedintelui Comisiei Europene dispozitia Chinei de a investi bani in tarile europene, insa a insistat ca UE sa recunoasca Chinei statutul de adevarata economie de piata inainte ca World Trade Organization sa-i recunoasca aceasta pozitie in 2016. (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “SOLUTIA REALA PENTRU GRECIA AR FI IESIREA DIN UE/ Bancile franceze – retrogradate, China pune conditii implicarii in criza zonei euro

  1. cred ca daca Grecia va iesi din UE,pentru binele organizatiei anterior numite ,si Romania va avea acelasi parcurs.Situatia econimica e dezastruasa si cred ca noi vom fi urmatoarele victime-economic vorbind,la pachet cu iesirea din UE.asa as tinde sa cred,ca si noi vom iesi din acest soviet contemporan.

  2. @andy:

    Pai, in realitate, iesirea din zona euro ar fi chiar singura optiune de a mai avea vreo sansa sa respiram economic si social…

  3. si dupa cum toti politicienii de la noi vor sa ne tarasca pana in zona euro cred ca un dezastru economic este este inevitabil,la fel,pachet cu excluderea din UE.Si cred ca prind contur si profetiile parintilor care spuneau de o unitate a popoarelor ortodoxe.

  4. profetiile parintilor care spuneau de o unitate a popoarelor ortodoxe.

    Care profetii?

  5. “Focul care s-a aprins în Balcani se va extinde. Stăpânirea rusească de astăzi se va răsturna şi popoarele ortodoxe ale Balcanilor se vor ciocni cu popoarele din NATO, pe terenul Turciei, care va dispărea de pe hartă.”

  6. @andy:

    Ah, este vorba despre caderea Turciei. Da, e mai putin decat o unificare propriu-zisa a popoarelor ortodoxe si oricum face parte dintr-o faza care se va derula cu repeziciune, fiind caracterizata prin fluiditate, nu prin stabilitate. Vor fi deja vremurile antihristice atunci…

  7. @daniela:

    Este citat tocmai in postarea asta…

  8. N-am fost atenta!

  9. “Am ales să pun această afirmație în titlu, deși nu este opinia pe care o împărtășesc, tocmai pentru a contura în jurul ei o serie de observații și a deschide poate chiar o dezbatere, sper eu, constructivă.” spune autorul articolului respectiv.

    Afirmatia nu a fost inclusa in titlu ci a fost chiar PUSA CA TITLU! Ca sa vezi, in revista CAPITAL! Indiferent ce spune autorul mai departe in articol, nu cred deloc ca a scris acest articol cu bune intentii. O da el serpuita, dar…
    Dupa parerea mea, alegerea titlului nu este facuta cu scopul declarat de catre autor. Adevarul este ca multora li se imprima in memorie doar titlul unui articol, functionand ca o informatie subliminala, continutul mai putin. Ca sa nu mai vorbim de cei care nici nu citesc articolul deloc si raman doar cu titlu.
    Este destul sa parcurgi “dezabterea” pe care o deschide articolul, in comentariile cititorilor de la sfarsitul acestuia, si te lamuresti cam ce discutii “constructive” naste.

  10. @daniela:

    Totusi e cam mult sa facem un astfel de proces de intentie autorului din cauza titlului. E o tehnica foarte obisnuita, uneori o folosim chiar noi, de a pune un titlu care sa atraga, sa intrige si sa dai, apoi, in text, demonstratia exact inversa. Efectul este mult mai mare la o astfel de discrepanta cand vrei sa demonstrezi o teza decat atunci cand titlul este in linia celor demonstrate in articol. E articol de opinie, nu articol de stire, ca sa fie parcurs doar titlul.

  11. @ Daniela:

    Si mie mi se pare ca e o mica manipulare la mijloc. Daca intentia era doar una de a starni dezbaterea si atat, era firesc sa puna semnul intrebarii, nu sa sune ca o afirmatie. Da, cei mai multi citesc numai titlurile si cu asta raman, mai ales cand vor doar sa li se confirme ideile.

  12. Pingback: LUPTA PENTRU UNIFICAREA ECONOMICA SE ASCUTE. Soros si Barroso vor trezorerie comuna europeana. OFICIALII EUROPENI NE COLINDA APOCALIPSA: Europa este in pericol, criza zonei euro ar putea duce la razboi in Europa
  13. Incerc pe scurt sa prezint unele lucruri mai putin stiute despre Grecia si pe care le-am aflat si eu de curind.

    In primul rind vaicareala si amenintarile de la luna la luna cu: de luna viitoare n-o sa mai avem bani de salarii si pensii fac parte din razboiul psihologic al UE plus Papandreu (deja numai spun PASOK pentru ca sint membrii ai acestuia care nu sint de acord cu deciziile luate de seful partidului). Aceasta amenintare este facuta tocmai datorita opozitiei unor membrii ai aparatului politic (din tot spectrul: stinga, dreapta, centru stinga/dreapta)si opozitiei populatiei.

    In al doilea rind, abia acum Grecia simte mai exact ce inseamna pierderea suveranitatii. UE a trimis pina acum 400 aprox. de specialisti care sa suprvizeze:
    1.la nivel central activitatea ministerelor
    2.la nivel local: sa evalueze activitatea acelor companii de stat care chiar daca nu sint pe lista de inchidere ar trebuie restructurate.

    Am sa ma concentrez putin pe al doilea punct. Acum citeva zile a aparut o stire, considerata “scarry” dar neluata foarte in serios, in care Ministreul german al economieie propunea nici mai mult nici mai putin decit trimiterea de casti albastre care sa stringa taxele de la greci si sa asigure/forteze vinzarea bunurilor statului( http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8755881/Germany-and-Greece-flirt-with-mutual-assured-destruction.html sau http://cebil.gr/news/Germanos-epitropos-Steilte-koinotikoys-ypalliloys-stin-Ellada. Pe un ton mai “rational”, Comisarul pentru energie al UE, care este tot german (coincidenta, evident!),Günther Oettinger, declara acum citeva zile ca: ” ar trebui sa trimitem…experti la Atena, ca sa sprjinim governul grec cu know-how”. (http://www.polonia.com.ro/2011/07/29/send-eu-pensioners-to-help-greece-commissioner/)

    Si acum atentie, declaratia este doar de acum citeva zile (3-4), conform surselor dar lucrul asta se intimpla deja. Stiu sigur ca una dintre companiile statului care mergea bine si care este de interes strategic (si cam singura pe care o au grecii),nu dau amanunte din motive personale, si care NU este pe lista de inchidere va fi re-evaluata in Octombrie/Noiembrie de o comisie de experti germani! Mai exact, acum 2 zile a venit stirea bomba peste angajatii intreprinderii ca: PINA LA SFIRSITUL LUNII acesteia, toti cei care sint aproape de pensie (dar care mai aveau intre 1-5 ani pina atunci) sint pensionati iar cei care slab calificati (muncitori presupun) vor fi de asemenea pusi pe liber (desi inca nu se stie exact citi pentru ca totusi nu poti sa pui toata forta de munca bruta pe liber pentru ca altfel n-ar mai avea cine sa faca treaba “de jos”). Restul asteapta luna noiembrie si comisia de expertize germana care va evalua: ce departemente sint necesare si care nu, care personal calificat este necesar si care nu, etc. Intre timp, orarul de lucru a devenit brusc draconic, iar incercarile de a coagula o opozitie sint descurajate: daca organizatia sindicala doreste sa se intilneasca cu angajatii in pauza de masa, de exemplu, atunci membrii securitatii fac o lista cutoti cei care au participat la intilnire. oamenilor a inceput sa le fie frica ca daca vor fi vazuti intr-o astfel de adunare vor fi dati afara.

    Ceea ce ma uimeste si ingrijoreaza este rapiditatea extraordinara cu care se trece la fapt si radicalitatea actiunilor. Am observat aici fenomenul pe care-l obeservasem si in Romania: lumea nu vrea sa vorbeasca de noua situatie, nu vrea sa se gindeasca la sabia lui Damocles care sta de-asupra capului tuturora . A, si inca ceva: au crescut brusc taxele pe bunurile imobiliare: paminturi si case. Taxele astea sint de asa natura incit, daca se va continua in ritmul asta, lumea va prefersa sa=si vinda proprietatile pe ce apa nu curge numia ca sa scape de platirea unor taxe. Asta imi aduce aminte de Romania si de pamint….cum s-a ajuns ca, datorita taxelor si a lipsei de seriozitate a arendasilor, cei care aveau pamint sa si=l vinda la preturi de nimic pentru ca nu aveau nici un venit, ba chiar mergeau in pierdere in multe cazuri. Dinpunctul meu de vedere, taxele de acest gen au doua roluri: 1. cel stiut, de a aduce bani la buget; 2. cel mia putin stiut, de a pauperiza populatia pina la punctul in care este fortata sa renunte de bunavoie si pe nimic la bunurile imobiliare care, evident, vor intra pe alte miini….din care greu vor mai iesi.

    Ma uimeste rolul absolut malefic pe care-l joaca Germania in afacerea asta si campania de discreditare a grecilor care sint tot timpul prezentati de mass-media germana in principal ca: puturosi, profitori ai “muncii” Germanilor,etc. Ca exista un adevar in faptul ca grecii(spre deosebire de alde noi) au beneficiat de fondurile structurale masive de la UE,ani buni, asta nu se poate nega. Ca grecii ar fi putut in tot acest timp sa-si construiasca si un sector productiv (o industrie, ceva…) si sa nu se bazeze numai pe servicii si turism iarasi este adevarat. Dar campania de presa germana este una care demonizeaza un popor intreg (exagerind si chiar mintind grosier) tocmai pentru a scuza, explica, legitima amestecul Germaniei in aspectele interne ale Greciei.

  14. erata: turism tot servicii inseamna. Vroiam sa spun: turism si banci

  15. admin2@

    EXACT!

  16. Pingback: SANTAJUL CRIZEI: Bolnavii de cancer din Grecia au ramas fara medicamente
  17. Pingback: THE GUARDIAN: GRECIA ESTE SANTAJATA DE TROICA FMI-BCE-CE. Roubini sfatuieste Grecia sa urmeze calea... Argentinei
  18. Pingback: GRECIA da afara 30.000 bugetari, scade salariile a inca 100.000 si DA AVIZ European Goldfields sa le exploateze aurul
  19. Pingback: GRECIA FACE REFERENDUM CARE POATE DUCE LA IESIREA DIN EURO!/ Romania este inghesuita de BNR si de interesele colonialiste, SA TREACA, SINUCIGAS, LA EURO!
  20. Pingback: REFERENDUM SAU SANTAJ? Reactia anti-democratica a LIDERILOR UE, FMI SI A PIETELOR fata de propunerea lui Papandreou
  21. Pingback: CRIMA FINANCIARA? Seful statisticii (fost om al FMI) din GRECIA - acuzat ca A UMFLAT DELIBERAT DEFICITUL BUGETAR!
  22. Pingback: Scenarii catastrofice despre iesirea Greciei din EURO: ”STARE DE RAZBOI”, ”INCEPUT AL DEZASTRULUI”/ Merkel a ajuns la vorba lui Papandreou: vrea REFERENDUM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI!/ Uniunea Europeana sau... AL PATRULEA REICH? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Grecia ameninta ca ar putea parasi zona Euro/ BISERICA, TAPUL ISPASITOR? MIZA ARESTARII STARETULUI EFREM - Recomandari
  25. Pingback: Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI!/ Uniunea Europeana sau… AL PATRULEA REICH? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare