The Guardian: GRECIA ESTE SANTAJATA DE TROICA FMI-BCE-CE. Roubini sfatuieste Grecia sa urmeze calea… Argentinei

22-09-2011 7 minute Sublinieri

„Troika” formată din Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi membrii Uniunii Europene a crezut că pot salva Grecia, însă au condus la creşterea datoriilor ţării atunci când era evident că acordarea de împrumuturi nu era cea mai bună idee, se arată într-o analiză publicată de ziarul britanic The Guardian. Autorul materialului subliniază că Grecia a ajuns în situaţia de faţă cu ajutorul celor trei instituţii de mai sus.

Grecia era falimentară în 2010, însă „troika” a impus guvernului elen mai multe măsuri de austeritate, iar rezultatele au fost dezastruoase: consumul s-a prăbuşit şi împreună cu acordarea de credite bancare, astfel încât nucleul economiei elene a fost zdrobit. Însă, măsurile pe care guvernul condus de premierul George Papandreou ar trebui să le implementeze – o parte chiar de la 1 octombrie – nu au ca efect imediat stabilizarea situaţiei în Grecia, ci eliberarea unei noi tranşe de împrumut de la FMI.

În analiza The Guardian se afirmă că Grecia a fost şantajată de trioul FMI/BCE/UE: la începutul lunii septembrie Grecia a mai primit un ultimatum – continuaţi să luaţi noi măsuri de austeritate sau, în caz contrar, nu mai primiţi bani pentru acoperirea găurilor din buget.

Întrebat dacă tăierea salariilor şi pensiilor se va face de la 1 octombrie, ministrul de finanţe elen, Evangelos Venizelos, a răspuns răspicat: „Da, evident!”. Chiar şi cu aceste noi măsuri, economiştii estimează că datoria Greciei va ajunge în câteva luni la 150% din PIB.

Şomajul, una dintre problemele majore

Grecia are în momentul de faţă 900.000 de şomeri, iar estimările specialiştilor indică 1,2 milioane de oameni fără loc de muncă în maxim şase luni de acum încolo. La o populaţie de 11 milioane de locuitori cifra este dezastruoasă. La asta se adaugă scăderi repetate ale produsului intern brut (PIB) în 2009 şi în 2010, scădere care a ajuns la 10% în 2011, deşi măsurile luate în 2010 ar fi trebuit să ducă la un PIB cu doar 7% mai mic faţă de anul precedent.

În acelaşi timp datoriile externe ale Greciei au continuat să crească, după ce în 2009 ajunseseră la 115% din PIB. Estimările nu arată însă o scădere a banilor pe care Grecia îi datorează organismelor de la care a continuat să împrumute bani, iar previziunile pentru 2013 arată o datorie mutant de 200% din PIB.

Ziarele greceşti au publicat o serie de măsuri de austeritate fiabile care ar putea ajuta Grecia să supravieţuiască fără să declare falimentul şi pentru a păstra moneda euro. Pe lista măsurilor se află desfinţarea a 20.000 de locuri de muncă din sistemul de stat, tăierea salariilor şi a pensiilor şi îngheţarea lor pe o durată nedeterminată, creşterea preţurilor la combustibil, închiderea unor companii aflate pe pierderi şi deţinute de stat, tăierea cheltuielilor cu sistemul de sănătate şi accelerarea procesului de privatizare a marilor companii.

“Mingea este acum în terenul Greciei. Implementarea acestor măsuri este esenţială”, spune Bob Traa, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional la Atena. Acesta spune însă că dacă toate aceste măsuri sunt luate fără a începe o colectare susţinută a taxelor efortul guvernului de la Atena va fi făcut în van.

Strauss-Kahn: uitaţi de datoriile Greciei

„Datoria Greciei trebuie să scadă, nu să crească”, a declarat în primul său interviu după eliberarea din arest Dominique Strauss-Kahn, fostul director al FMI. Acesta a mai spus că „guvernele europene şi creditorii privaţi ar trebui să-şi asume pierderile mai degrabă, decât să se mai joace pentru o vreme”.

„Guvernele ţărilor din Uniunea Europeană nu rezolvă problemele, ci fac ca acestea să se adâncească pe principiul „bulgărelui de zăpadă” care crreşte şi face problemele tot mai mari şi mai mari”, a mai spus socialistul francez.

Citeşte aici care sunt sumele pe care Grecia le datorează mai multor ţări din Uniunea Europeană

Grecia nu are nevoie de FMI pentru a-şi reveni

În realitate, notează The Guardian, Grecia se află în pragul intrării în imposibilitate de plată şi de a abandona moneda europenă pentru a se întoarce la drahmă. Din păcate, problema majoră este că economia Greciei este şi mai firavă decât în 2010, iar rezultatele oricăror măsuri adoptate nu mai sunt previzibile, iar sfârşitul poate fi catastrofal.

Şi totuşi, există măsuri care pot fi luate în interesul grecilor şi nu al băncilor, al guvernelor altor ţări şi al unor instituţii de creditare? Analiza făcută de ziarul britanic concluzionează că da, există soluţii. Dar acestea trebuie aplicate din interior, fără a se ţine cont de lumea din afara graniţelor elene.

Primul pas ar fi ca Grecia să declare falimentul fără a încredinţa frâiele acestui proces către bancheri, FMI sau UE. Însă, chiar dacă intrarea în faliment este făcută pentru a-i asigura Greciei anularea datoriilor, băncile elene nu sunt de acord cu această măsură, având în vedere că pentru unele dintre ele pierderile generate ar putea duce la falimentul instituţiei bancare. Astfel că, sarcina cea mai delicată a guvernului Papandreou este să constrângă băncile să accepte unele măsuri. Însă, în acelaşi timp, politicienii de la Atena ar trebui să apeleze la un auditor extern care să spună cât de legitimă este această măsură ce va afecta iremediabil sistemul bancar.

De asemenea, analiştii sunt de părere că „ajutoarele” oferite Greciei de FMI şi guvernele europene să fie declarate ilegale, de acelaşi audit extern.

Cel de-al doilea pas ar fi ca Grecia să iasă din zona euro, dar într-o aşa manieră încât să fie în interesul clasei muncitoare, nu al marilor firme şi al băncilor. În ciuda previziunilor făcute, Grecia nu se va prăbuşi dacă renunţă la euro. Ieşirea din zona euro este pentru eleni cea mai bună cale pentru a redeveni competitivi şi de a-şi vedea economia recuperându-se.

Analistul britanic mai notează că guvernul elen trebuie să adopte cât mai repede drahma, să naţionalizeze băncile şi să impună o serie de controale de capital foarte severe asupra firmelor. Însă, Atena trebuie să se asigure că poate susţine pătura săracă a populaţiei prin asigurarea unei rezerve considerabile de combustibil, hrană şi medicamente, precum şi o redistribuire a veniturilor dinspre cei foarte bogaţi către cei mai săraci. Cu aceste măsuri luate, conchide analistul britanic, Grecia ar trebui să înceapă să-şi revină în câteva luni, revenirea fiind ajutată de o devalorizare a monedei ce ar stimula industria şi ar duce la o creştere a exporturilor. Însă, Grecia trebuie să decidă acum în ce direcţie pasează mingea ce se află în terenul lor.

Într-o analiză publicată pe site-ul Financial Times, Nouriel Roubini susţine că Grecia trebuie să se declare în incapacitate de plată şi să abandoneze moneda euro.

Ideea de bază pe care Roubini o subliniază în articol este că Grecia se va confrunta cu mulţi ani de recesiune şi deflaţie dacă va păstra mondeda euro. Chiar şi o restructurare a datoriei suverane nu va salva ţara, deoarece aceasta nu este competitivă în sistemul de euro şi nu poate înregistra o creştere economică. Este nevoie de devalorizarea monedei, ceea ce ţările din zona euro nu vor permite.

Roubini a explicat faptul că, fără o creştere economică, situaţia datoriilor rămâne nesustenabilă. Măsurile fiscale draconice, insolvenţa şi slaba competitivitate nu vor face decât să adâncească recesiunea pentru încă 10 ani.

Astfel, singura soluţie pentru ca Grecia să iasă din acest cerc vicios este, potrivit lui Roubini, revenirea la drahmă. “Ca o căsnicie care nu mai funcţionează şi trebuie încheiată, e mai bine să urmezi anumite reguli ca separarea să fie mai puţin costisitoare pentru ambele părţi. Despărţirea este dureroasă, chiar şi cu aceste reguli. Să fie clar: ieşirea din euro va fi grea. Dar să priveşti implozia economiei şi a societăţii greceşti va fi şi mai greu”, scrie Roubini.

“Evitarea unei implozii a sistemului bancar, după ieşirea din zona euro ar implica, din păcate, impunerea unor măsuri precum în Argentina – cum ar fi îngheţarea depozitelor bancare şi controale de capital – pentru a preveni un colaps financiar dezordonat. În mod realist, o mulţime de daune colaterale vor avea loc, dar acestea ar putea fi gestionate şi limitate. Băncile ar putea primi o nouă infuzie de capital din partea guvernului, prin emisiunea de obligaţiuni de recapitalizare. În timp ce această recapitalizare ar duce iniţial la creşterea datoriei publice, reducerea datoriei publice de la un nivel foarte scăzut ar da o anumită marjă fiscală pentru a atinge o astfel de recapitalizare”, spune Roubini.

În ceea ce priveşte restul Europei, Roubini este încrezător că o intrare în incapacitate de plată a Greciei poate fi realizată într-un mod ordonat, negociabil, care nu va produce efecte groaznice asupra celorlalte ţări. Totuşi ţări din Europa precum Irlanda şi Portugalia vor trebui, probabil, să iasă din zona euro în viitor, dar nu înainte ca acestea să-şi restructureze datoriile.

O ieşire a Greciei din zona euro poate avea beneficii secundare. Alte economiile afectate de criză din zona euro vor avea apoi şansa de a decide pentru ele însele dacă doresc să urmeze acest exemplu sau să rămână în euro, cu toate costurile care decurg din această alegere. Indiferent de ceea ce face Grecia, băncile din zona euro trebuie să fie recapitalizate rapid. Pentru acest lucru este nevoie de un nou program la nivelul Uniunii Europene, dar nu unul care bazează pe estimări şi teste de stres false. O ieşire a Greciei ar putea fi catalizatorul pentru această abordare”, scrie Roubini.

Citeşte aici analiză completă a lui Nouriel Roubini.

Prim-ministrul Greciei, George Papandreou, s-a întâlnit încă de anul trecut cu laureatul Premiului Nobel, Nouriel Roubini, profesor renumit la Stern Business School de la Universitatea din New York. Roubini este mai bine cunoscut sub numele de „Profetul crizei” deoarece în urmă câţiva ani el a prezis criza economică mondială care afectează în prezent toate statele.

Roubini a susţinut că dacă „Grecia vrea să îşi recâştige credibilitatea va trebui să iasă din uniunea monetară europeană şi să revină la drahmă”. El a adăugat că „indiferent cât de realiste şi de necesare sunt măsurile luate de autorităţile elene, acestea nu pot rezolva problema unei datorii publice uriaşe”. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Yiorgos Petalotis, a susţinut că laureatul premiului Nobel „are opinii diferite decât cele ale guvernului”, dar „asta nu înseamnă că nu putem discuta această variantă“, relatează portalul athensnews.gr.

Presedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a declarat miercuri ca partidul sau este pregatit sa torpileze Fondul de salvare al Zonei Euro, instituit pentru a evita falimentul Greciei, pentru a stopa ceea ce el numeste “petrecerea” datoriilor din tarile care utilizeaza moneda unica europeana, relateaza AFP. “Recesiunea va sosi oricum dar, daca oprim aceasta petrecere, mahmureala va fi mai putin dureroasa decat daca o sa continuam sa traim din datorii”, a spus Sulik, intr-un interviu acordat agentiei de presa.

“Ar fi mai bine daca o tara mai importanta decat Slovacia ar bloca intarirea Fondului de salvare dar, daca nu voi avea o alta posibilitate, as putea sa o facu eu”, a adaugat el. Guvernul premierului Iveta Radicova se pronunta pentru intarirea Fondului european de stabilitate financiara. Dar acest guvern de coalitie de centru dreapta, care dispune de 79 dintre cele 150 de fotolii ale Parlementului, nu poate aproba acest plan de salvare fara sustinerea celor 22 de deputati ai miscarii liberale Libertate si Solidaritate, condusa de Sulik, membru in aceasta coalitie.

Intarirea Fondului de salvare trebuie ratificata de cele 17 state membre ale Zonei Euro. Bratislava intentioneaza sa discute acest proiect in data de 11 octombrie. “Daca Grecia se prabuseste, anumite banci se vor prabusi probabil si ele si oamenii isi vor pierde economiile. Guvernele trebuie sa salveze banii acestor oameni, este mult mai ieftin decat sa salvam tarile indatorate”, a spus Sulik, care are 43 de ani.

El a refuzat sa precizeze in ce conditii ar putea partidul sau sa sustina acest proiect: “Ar fi o eroare sa raspund la aceasta intrebare. Pentru moment spunem nu“. Membra a UE din 2004 si a Zonei Euro din 2009, cu pretul mai multor reforme dureroase, Slovacia este singura tara care a refuzat sa participe la primul imprumut de urgenta acordat Greciei in 2010.

Nota noastra:

Analiza din The Guardian este prima, din randul mass-mediei occidentale mainstream, sau, cel putin, prima pe care o cunoastem, care confirma ceea ce Sf. Sinod al Greciei, diversi observatori independenti, inclusiv alde ca noi am tot repetat: “acordurile” cu FMI-BCE-CE sunt, de fapt, un SANTAJ.

Problema e ca astfel de materiale apar cam tarziu pentru presa occidentala. Si sunt elaborate dintr-o puternica perspectiva stangista, parca special pentru a ideologiza punctul de vedere. Nu in ultimul rand, personajul “greu” citat de The Guardian este D. Strauss-Kahn, controversat si compromis, chiar daca e fostul sef al… FMI, recent trecut printr-un scandal urias care are un puternic iz de santaj si intimidare la randu-i.

In orice caz, observam o coincidenta cu punctul de vedere exprimat din spatiul rusesc, care considera si el ca solutia favorabila Greciei ar consta in iesirea din zona euro. Lucru care este, de altfel, real…:

SOLUTIA REALA PENTRU GRECIA AR FI IESIREA DIN UE

Nu in ultimul rand, un astfel de articol virulent anti-FMI, BCE si CE ar putea fi inca un semnal ca euroscepticismul revine iar la putere in Marea Britanie... Si nu numai in “perfidul Albion”. Si alte voci sunt tot mai critice fata de centralismul european, in contrast cu vocile “categorice” care sustin crearea Statelor Unite ale Europei.

Aparent in acelasi sens pare a fi si sfatul dat de Roubini Greciei: iesirea din zona euro si declararea falimentului. Dar vedem ca, de fapt, perspectiva este cu totul alta: Roubini vorbeste despre o “cale argentiniana” pe care ar trebui sa o ia Grecia, si vorbeste nu din punctul de vedere al intereselor grecesti, ci din cel al bancilor cu expunere in aceasta tara si al celorlalte membre ale UE. In final, iesirea Greciei din zona euro ar servi, dupa Roubini, unei alt obiectiv: recapitalizarea acelorasi banci din spatiul european, dupa sfatul dat recent de FMI...


Categorii

Acordul cu FMI, Articolele saptamanii, Criza datoriilor suverane, Grecia, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “The Guardian: GRECIA ESTE SANTAJATA DE TROICA FMI-BCE-CE. Roubini sfatuieste Grecia sa urmeze calea… Argentinei

  1. Pingback: Nouriel Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI/ Angela Merkel vrea SANCTIONAREA TARILOR CU DATORII. Care ar fi consecintele?/ Uniunea Europeana sau AL PATRULEA REICH/ Grecia incotro?
  2. Pingback: GRECIA da afara 30.000 bugetari, scade salariile a inca 100.000 si DA AVIZ European Goldfields sa le exploateze aurul
  3. Pingback: Nigel Farage: CEI CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT PLATITI PENTRU ASTA/ S-a terminat cu democratia in UE?
  4. Pingback: GRECIA face REFERENDUM ce se poate solda cu IESIREA DIN EURO, ROMANIA ESTE INGHESUITA DE BNR SI GUVERN SA ADOPTE, SINUCIGAS, MONEDA UNICA
  5. Pingback: REFERENDUM SAU SANTAJ? Reactia anti-democratica a LIDERILOR UE, FMI SI A PIETELOR fata de propunerea lui Papandreou
  6. Pingback: GRECIA: Papandreou, inlocuit cu un fost lider grec al Bancii Centrale Europene? Alegeri anticipate, iesirea din euro si alte scenarii: TRUCAJ SAU CRIZA POLITICA REALA?
  7. Pingback: CRIMA FINANCIARA? Seful statisticii (fost om al FMI) din GRECIA - acuzat ca A UMFLAT DELIBERAT DEFICITUL BUGETAR!
  8. Pingback: Grecia VA PARASI ZONA EURO daca nu OBTINE INCA UN ACORD cu CREDITORII internationali. BISERICA, TAPUL ISPASITOR? - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului: EUROPA S-A DEMONIZAT! Cum se traieste acum in Grecia de sub dictatul economic european? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 – video) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare