RETELELE WIRELESS pot fi folosite pentru SPIONAJ TOTAL

29-09-2011 1 minut Sublinieri

Ai o reţea Wi-Fi în apropiere? Dacă răspunsul este da, atunci află că semnalul radio generat de aceasta poate ajuta pe cineva suficient de motivat şi echipat cu aparatura necesară să-ţi urmărească fiecare mişcare prin locuinţă.

Experimentele făcute de cercetătorul Neal Patwari de la Universitatea din Utah au arătat că până şi respiraţia umană poate afecta intensitatea semnalului Wi-Fi. Cu fiecare respiraţie, expansiunea şi apoi destinderea plămânilor modifică undele radio emise de router-ul Wi-Fi sau placa de reţea a unui laptop, ducând la scăderea temporară a intensităţii semnalului. Aceste mici variaţii în intensitatea semnalului Wi-Fi pot fi detectate şi folosite pentru a calcula ritmul în care respirăm, determinând astfel cu certitudine dacă în încăpere se află cineva şi chiar starea de spirit. Spre exemplu, cineva care doarme are de obicei respiraţie lentă şi fără variaţii importante, în timp ce starea de veghe are drept consecinţă o respiraţie mai rapidă, uşor de deosebit pentru cineva cu pregătirea necesară.

Dacă monitorizarea respiraţiei ocupanţilor unei clădiri poate fi de folos pentru cineva care intenţionează să pătrundă prin efracţie, tehnologia poate merge mult mai departe decât atât, având sensibilitatea de a măsura variaţiile semnalului Wi-Fi cauzate de mişcările ocupanţilor din încăpere. Aparatura creată de cercetător este suficient de sensibilă pentru urmări mişcările unei persoane din spatele unui perete de beton şi chiar determina dacă aceasta se află în picioare, aşezată pe un scaun sau întinsă în pat. Pentru ca un astfel de echipament de spionaj să poate funcţiona nu este nevoie nici măcar ca reţeaua Wi-Fi să aibă originea în clădire. Este suficient ca atacatorul să creeze o reţea ad-hoc în apropierea locaţiei vizate.

Tehnologia are din fericire şi unele limitări, fiind incapabilă să genereze imagini detaliate pentru conţinutul încăperii, sau identifica cu acurateţe identitatea ocupanţilor din clădire.


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “RETELELE WIRELESS pot fi folosite pentru SPIONAJ TOTAL

  1. bau bau! 🙂

    TOTUL e cu dus si intors, inclusiv stirea asta. aici vedem doar dusul, ceea ce poate crea panica.

    dar ORICE inventie tehnologica, descoperire care poate fi folosita pentru rele, va fi folosita si pentru bune.

    cea mai evidenta aplicatie buna e un SISTEM DE ALARMA ieftin si eficient cu baza WIFI, de detectare a intrusilor intr-o locuinta. a…atacatorilor 🙂

    sau o aplicatie pentru a detecta si monitoriza apneea de somn, care afecteaza destul de multa lume, nu doar pe americani.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_apnea#Epidemiology

    la fel cu stirea despre citirea gandurilor, una e dorinta si cercetarea, pretentiile, si altceva e ce se poate si ce nu

    tabloul e complex, fiti atenti sa nu creati panica!

  2. documentati-va bine pe internet, cand prezentati stiri tehnologice, ceea ce am facut si eu :).

    prezentati echilibrat! inclusiv aplicatiile bune!

    TOATE descoperirile stiintei si tehnicii au si aplicatii pozitive de fiecare data

  3. in plus

    Există mecanisme de bruiaj, care generează un zgomot electromagnetic ce acoperă frecvenţele folosite de reţelele Wifi.

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi#Securitatea

    etc etc 🙂

  4. @cn:

    1. Inventiile sunt cu dus si intors insa stim de la parinti ca cel mai adesea ele sunt folosite in sensul rau al lor. Parintele Dionisie spunea ceva despre inaltimea mintii acestui veac drept pricina de cadere duhovniceasca. Se aplica si unor astfel de descoperiri. Dar mai e ceva: conteaza si scopul cu care sunt facute aceste lucruri. Cercetarile de acest gen sunt doar colateral folosite pentru lumea medicala sau alte aplicatii. Ele sunt, in primul rand, rodul ”curiozitatii” oamenilor de stiinta care vor neaparat sa patrunda cat mai adanc in tainele creatiei omenesti. Nu ca sa faca bine, ci din acelasi impuls demiurgic ce caracterizea epoca moderna. Si desigur ca dintr-un astfel de imbold nu poate iesi nimic bun – precum vedem.

    2. Nu intelegem si nu acceptam observatia legata de panica. Chiar e o problema daca nu se distinge intre maniera obiectiva, calma, de a prezenta lucrurile, si cea tabloida.

    3. Celelalte observatii repeta lucruri discutate la punctul 1. Completam cu urmatoarea observatie: pentru a avea tabloul complex nu trebuie sa procedam ca si cum nu avem criteriile de judecata a lucrurilor la noi acasa, si atunci trebuie sa punem cuminti avantajele si dezavantajele pe hartie, sa tragem linie si sa conchidem. Asta denota o mentalitate de gen ”tabula rasa”. Nu asta este mentalitatea noastra, daca tindem sa fim oameni duhovnicesti. Pe cele din lume le judecam prin prisma credintei, cu discernamantul credintei, incadrandu-le in context si intuind finalitatea lor.

    In plus, panica ar trebui sa fie straina de noi. Si raspunsul ortodox, dupa parerea noastra, pentru a nu crea panica, indiferent de ce descoperiri tehnice s-or mai face, nu este sa le gasim aplicatii pozitive (sau sa le imaginam) ci sa ne amintim ca avem un ”firewall” de netrecut: rugaciunea si harul.

  5. asa-i in lupta, inamicul pervers a incercat, incearca, va incerca SA PARA ca le poate pe toate, ca are nuj ce puteri nelimitate, ca stie totul despre tine. e doar o tactica mincinoasa ca sa iti slabeasca moralul, sa te demoralizeze.

    “asta stie totul despre mine, n-am nici o sansa”. stie cate ceva, dar te loveste unde ti-e mai frica, sa te zapaceasca. de tinut cont.

    si vezi si experientele martirilor romani din inchisorile comuniste.anchetatorii le spuneau lucruri mult mai dure(despre ei,apoi despre tradari ale prietenilor, mincinoase sau adevarate),

    dar credinta exceptionala a martirilor si in primul rand ajutorul cerut lui Dumnezeu, Caruia ne inchinam, si Caruia i se cuvine toata slava si marirea, au invins . pentru rugaciunile lor, ai mila de noi, Doamne, si vezi slabiciunile noastre

  6. @cn:

    Da, el pare, dar nu doar pare, ci chiar poate si uneori ii si este ingaduit sa se atinga de TOTUL din viata ta, chiar de trupul tau. Numai de suflet nu are voie sa se atinga. Asa stim din Biblie.

  7. @ admin

    da, Iov.

    tacticile sunt multiple, face lucrurile sa para mult mai importante decat sunt, o casa, un sampon, sau imaginea ta in ochii vecinilor, colegilor. sau te face sa crezi ca le poate pe toate. te testeaza oriunde ai fi.

    acum sa fim corecti- si noi punem botul, transformam in obicei, nu mai putem renunta, ca patimile prind putere si te invart de nu te vezi. tre sa se stranga fiecare in banda, cu Hristos, altfel nu vad ce am putea face

  8. @cn:

    acum sa fim corecti- si noi punem botul, transformam in obicei, nu mai putem renunta, ca patimile prind putere si te invart de nu te vezi. tre sa se stranga fiecare in banda, cu Hristos, altfel nu vad ce am putea face

    Nu stim pe cine poate ajuta acest mod de a pune problema. Minimizarea, subestimarea si ducerea in derizoriu a fenomenelor vietii contemporane este perfect echivalenta, ca efect final duhovnicesc, cu panicarea, alarmismul tabloid si hipnoza provocata de spectacolul raului. Noi pur si simplu trebuie sa luam aminte si sa fim realisti, si nu intelegem de ce un lucru asa simplu e transformat intr-o dilema asa complicata si intortocheata.

  9. @ admin

    daca au deranjat expresiile ” a pune botul”= a musca momeala, si “a se strange in banda”= a se replia, ca la fotbal, in aparare, cand adversarul ataca— iertati.

    deci rectific-

    “acum sa fim corecti- si noi muscam momeala, transformam in obicei, nu mai putem renunta, ca patimile prind putere si te invart de nu te vezi. tre sa se replieze fiecare in aparare, cu Hristos, altfel nu vad ce am putea face”

    asa cred ca suna bine chiar si pentru urechile cele mai exigente

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare