INTERNETUL OBIECTELOR: PARTENERIAT INTRE BOSCH SI VODAFONE. Plus: experiment cu masina condusa cu ”puterea gandurilor”

13-03-2011 2 minute Sublinieri

Grupul Bosch şi Vodafone au anunţat încheierea unui parteneriat strategic, la nivel global, pentru oferirea unui pachet de soluţii care să permită comunicarea automată între aparate şi sisteme. În viitorul apropiat, tot mai multe dispozitive şi sisteme vor fi capabile să emită şi să recepţioneze date automat, prin intermediul Internetului. Acest lucru permite apariţia unor servicii complet noi, care vor modifica viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Această inovaţie este denumită „Internetul obiectelor şi serviciilor”.

“Datorită progresului rapid al tehnologiei, dispozitivele folosite în viaţa de zi cu zi devin din ce în ce mai inteligente şi interconectate. Sarcina noastră este de a îmbina opţiunile aplicaţiilor web, ale funcţiilor cloud computing, dar şi noile modele de afaceri cu reţelele embedded, integrate “a declarat Dr. Heinz Derenbach, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bosch Software Inovations GmbH.

„Parteneriatul cu Bosch înseamnă că vom avea posibilitatea de a le oferi producătorilor, la nivel global, o metodă simplă de a activa şi gestiona wireless o gamă extinsă de dispozitive diferite”, a declarat Nick Jeffery, director general executiv al Vodafone Global Enterprise.

Conform prevederilor acestui parteneriat, Grupul Bosch, principalul furnizor global de tehnologie şi servicii, şi Vodafone, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii mobile pe plan mondial, vor oferi companiilor internaţionale o soluţie comună pentru facilitarea gestionării produselor prin intermediul cartelelor SIM integrate. Clienţii profită astfel de pachetele de soluţii complete (One-Stop-Shopping), dar şi de multe alte avantaje. Colaborarea va combina experienţa Bosch în proiectarea de senzori şi de procese automate pentru fluxul de lucru, bazate pe Platforma multi-service a Bosch, cu experienţa Vodafone în oferirea de reţele de calitate şi de instrumente de management.

Platforma multi-service Bosch, care permite firmelor să dezvolte procese automate, va fi integrată cu Platforma globală pentru servicii de date (GDSP) a Vodafone, care dă posibilitatea companiilor să gestioneze conectivitatea a mii de cartele SIM integrate pe plan mondial.

Platforma GDSP de la Vodafone asigură comunicarea la nivel mondial prin calităţile de reţea şi instrumentele de management oferite. În acest fel, schimbul de date se realizează central, prin mii de cartele SIM integrate în cele mai diferite aparate şi sisteme. Printr-o aşa numită platformă machine-to machine – prescurtat M2M – este posibilă realizarea unui schimb automat de informaţii între aparatele terminale, cum ar fi maşini, dispozitive automate, autovehicule sau containere, şi platformele centrale de pe Internet. Această soluţie va simplifica gestionarea fluxurilor de lucru în cadrul proceselor comerciale dintr-o mare varietate de domenii industriale, într-un mod intuitiv, integrat şi eficient din punct de vedere al costurilor.

Printre produsele care pot beneficia de cartelele SIM integrate se numără lifturile, sistemele de climatizare şi scările rulante cu sisteme de avertizare automate, care alertează echipele de întreţinere în cazul apariţiei unor probleme, trimiţând mesaje prin reţeaua de telefonie mobilă Vodafone.

*

Oamenii de ştiinţă de la Freie Universität din Berlin au reuşit să pună la cale un sistem care permite manevrarea unui automobil prin puterea gândurilor. Utilizând senzori care pot măsura impulsurile electrice ale creierului, oamenii de ştiinţă au programat un computer să traducă măsurătorile în direcţii precum “stânga” sau “dreapta” şi în comenzi precum “accelerează” şi “frânează”.

Sistemul a fost testat mai întâi în laborator, unde cercetătorii au reuşit să mişte un cub virtual, aflat pe monitorul computerului, folosind puterea gândului. Senzorii au fost apoi conectaţi la un automobil modificat să răspundă comenzilor acestui computer. Într-un test efectuat pe pista unui aeroport, unul dintre oamenii de ştiinţă a condus automobilul folosindu-şi gândurile.

Singurul inconvenient a fost că, între comanda creierului şi reacţia automobilului a existat o oarecare întârziere. De altfel, cercetătorii au recunoscut că sistemul trebuie să fie perfecţionat, însă este un semn că, în viitor, felul în care un automobil este condus s-ar putea schimba radical.

Nota noastra:

Internetul Obiectelor este un concept transformat intr-o serie de proiecte in prezent in derulare, unele din ele sustinute inclusiv de Comisia Europeana – prin care se intelege realizarea unei interactiuni intre lumea internetului si lumea obiectelor, adica lumea reala din jurul nostru. Obiectele pot comunica intre ele sau li se poate comunica prin intermediul retelei virtuale a internetului realizandu-se, astfel, jonctiunea dintre virtual si real. Proiectul din stirea de mai sus se refera la obiecte tehnice (machine to machine).

Despre Internetul Obiectelor (sau lucrurilor) am scris aici:

O Romanie informatizata, care ar presupune ca fiecare cetatean sa aiba o eticheta electronica sub forma semnaturii electronice, nu ar fi, de fapt, un prim pas catre acea lume visata de utopistii internetului: Internet of  Things? O lume in care fiecare obiect ar avea atasata o eticheta electronica (RFID sau altceva) si in care ar fi, astfel, integrat intr-un circuit omniprezent.

Pericolele sunt recunoscute chiar de cei care sustin acest proiect:

„Aceste tehnologii ne duc, de asemenea, la o confruntare făţişă cu probleme legate de tipul de societate pe care vrem să îl creăm (de exemplu, societatea controlului). Tehnologiile omniprezente (invazive faţă de viaţa intimă) sunt în mod evident legate de probleme care depăşesc aspectele pur tehnice, şi care trebuie abordate de autorităţile publice.”

In alta parte, Internet of Things este descris astfel:

Imaginati-va un numar enorm de smart tags interactionand intre ele si transmitand informatie de la unul la altul, in cadrul unor sisteme centrale si descentralizate. Imaginati-va cum obiectele reale din lume ar fi identificate prin RFID avand o prezenta digitala individuala. Aceasta dimensiune viitoare a tehnologiilor gen RFID este numita Internet of Things (IOT).

Desi programul avea stabilit drept tinta anul 2009, mare lucru nu au reusit cei de la Bruxelles sa transpuna din el in mod concret.

Intreg materialul, la:  CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA?


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “INTERNETUL OBIECTELOR: PARTENERIAT INTRE BOSCH SI VODAFONE. Plus: experiment cu masina condusa cu ”puterea gandurilor”

  1. E clar stiinta avanseaza cu pasi uriasi. Daca soferul gandeste la Dumnezeu in timp ce sofeaza, masina il va duce in Rai? 🙂

  2. Pingback: RETELELE WIRELESS pot fi folosite pentru SPIONAJ TOTAL
  3. Pingback: INTERNETUL OBIECTELOR e din ce in ce mai APROAPE… varianta IBM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. M/am gandit la o lume fara intimitate. Ca orice om poate sti codurile nucleare ale bombelor atomice. O liturghie in care toate gandurile vorbesc.O strada in care zumzetul gandurilor ar deveni surzitor. Totul fara liniste. Unde mai pui ca nu exista filtrul dintre a vorbi si a gandi. Satan nu avea acces la gandurile noastre, acum are. Stiam pana de curand ca numai Dumnezeu cunoaste gandurile noastre. Acum numai El si intreaga retea. E groaznic. Si asta cu voia lui Dumnezeu.

  5. @cris o:

    Cu ingaduina Lui, mai corect spus. In plus, totusi, diavolul nu va cunoaste niciodata adancul inimii, nici cu tehnologia, daca omul isi va pastra dimensiunea sa launtrica. Mai degraba va cunoaste gandurile omului pentru ca acesta renunta la intimitate si la interioritate.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare