SOROS si ROUBINI ARATA CU DEGETUL LA LIDERII POLITICI pentru inrautatirea crizei sau DEMAGOGIA “PROFETILOR CRIZEI”

1-10-2011 1 minut Sublinieri

Politicienii au pierdut controlul crizei economice, iar pieţele financiare împing lumea în depresiune, a afirmat, vineri, miliardarul american George Soros, cerând Europei să înfiinţeze o Trezorerie comună, să-şi recapitalizeze băncile şi să protejeze băncile vulnerabile. Cel mai important pas pe care Europa îl poate face pentru a evita o depresiune globală este “ridicarea unei protecţii împotriva contagiunii unui posibil faliment al Greciei“, a spus Soros.

“Deoarece un tratat european pentru înfiinţarea unei Trezorerii comune ar avea nevoie de prea mult timp, în acestă perioadă statele membre ar trebui să apeleze la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a umple acest vid. Atât băncile cât şi obligaţiunile unor ţări precum Spania şi Italia trebuie protejate. Pentru a reduce presiunea asupra obligaţiunilor guvernamentale ale unor state precum Italia, BCE ar trebui să scadă rata de discount”, a scris miliardarul într-un articol pentru cotidianul Financial Times.

BCE ar putea încuraja ulterior statele să se finanţeze singure prin obligaţiuni cumpărate de bănci. Băncile ar putea, într-o anumită etapă, să aplice un nou discount obligaţiunilor la banca centrală, iar astfel statele s-ar putea refinanţa pentru circa 1% pe an în timpul “perioadei de urgenţă”. “Nici BCE şi nici Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară nu ar mai cumpăra obligaţiuni de pe pieţele financiare , a adăugat el.

Facilitatea de stabilitate ar trebui folosită pentru a garanta şi recapitaliza băncile, care ar urma să menţină fluxurile de credit sub îndrumarea şi monitorizarea BCE. Aceste măsuri ar permite Greciei să intre în incapacitate de plată fără să cauzeze o prăbuşire globală. Asta ar însemna că Grecia ar fi forţată să intre în faliment. Cum s-ar descurca Grecia ar depinde de greci“, a spus Soros. Planul ar putea fi pus în aplicare doar cu sprijinul opiniei publice, întrucât guvernele şi băncile cel mai probabil s-ar opune, a conchis miliardarul.

Haosul din Europa va deveni din ce în ce mai mare dacă politicienii nu încep să acţioneze şi să se oprească din “cacofonie”, a declarat vineri analistul american Nouriel Roubini, în Polonia. “Se pune prea mult accentul pe austeritate fiscală, care este importantă, bineînţeles, dar primordială este revigorarea economiei”, a explicat economistul care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008. Tot el este de părere că statul elen ar trebui lăsat să intre în incapacitate de plată şi să renunţe la euro, pentru a-şi revigora competitivitatea, informează Bloomberg.

Mesajul “profetilor crizei” vrea sa spuna, de fapt, ca politicienii au dat dovada de nehotarare si nu au luat acele decizii “corecte” care ar duce la intarirea autoritatilor centrale – in speta, pan-europene. Este acelasi gen de mesaj emis si de JM Barroso, care indemna la actiune hotarata dat fiind momentul crucial in care se afla UE si deriva pietelor financiare.

Adica o demagogie care serveste aceluiasi scop: problema scapa de sub control, deci avem nevoie de… SI MAI MULT CONTROL, global si total, daca se poate. Pe de alta parte, astfel de mesaje contribuie la creionarea unei stari de haos si tulburare, descrisa de multi parinti ca fiind caracteristica pentru vremurile de pe urma, cand solutia la problemele omenirii va parea a fi propovaduirea mincinoasa a antihristului, “Salvatorul” chemat si rugat de toti sa vina si sa faca… ordine.

Pentru celelalte materiale legate de George Soros si Nouriel Roubini vezi arhiva:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/nouriel-roubini/

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/george-soros/

SI:


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SOROS si ROUBINI ARATA CU DEGETUL LA LIDERII POLITICI pentru inrautatirea crizei sau DEMAGOGIA “PROFETILOR CRIZEI”

  1. Convingerea ca starea de haos a fost in mod deliberat creata, este oferita si de catre apreciatul Tomas Sedlacek. Primit cu mare entuziasm de catre presa, privit drept un moralizator care nu numai ca ne ofera explicatii privind cauzele crizei actuale, dar cauta sa ne faca sa intelegem cat mai clar nevoia de a privi schimbarile vremurilor drept o normalitate.

    Cautand mai multe informatii despre domnia sa si eventuale legaturi intre filozofia care sta la baza convingerilor sale, am aflat cateva citate din nou-promovata carte “Economia binelui si a raului”.

    Titlul este provocator in primul rand prin separarea clara dintre bine si rau.
    Dar continutul promite a fi o adevarata excursie in istorie, imbinand filozofia cu stiinta, religia, teologia, mitologia. Strabunii se pare ca au solutii la problemele noastre.

    Nu am reusit inca sa gasesc cartea, ce-i drept nu am avut timpul necesar pentru a o cauta, dar citatele gasite pe site-ul domniei sale dezvaluie punctul de vedere al unei celui care nu este strain de ceea ce se intampla astazi si incearca sa ne faca mai intai de toate sa ne asezam comod in fotoliile noastre si sa ne schimbam mentalitatea, ca de aici se pare ca pleaca totul.

    Pe masura ce am parcurs citatele respective, am strania impresie ca modelul ce se vrea a fi prezentat si ovationat la scena deschisa este preluat de undeva. Un proiect indraznet care lasa in urma o sumedenie de intrebari. Cel putin pentru mine.

    Tendinta intoarcerii in trecut pentru a gasi solutia salvatoare la civilizatiile antice, poate fi o alternativa la dorinta de reintoarcere la traditia ortodoxa?

    S-a spus despre economie ca ea poate oferi mai multe informatii despre sine atunci cand isi exprima slabiciunea, nu atunci cand ea este infloritoare. Corect. Se vrea oare o analogie cu “Puterea mea se desavarseste in slabiciune”?

    Pacatului stramosesc ii este data o alta interpretare: cea a supra-consumului. Intai de toate Eva a mancat din mar, apoi i-a dat si lui Adam.

    Cand Iisus a spus sa nu ne facem griji pentru ceea ce vom manca si vom imbraca, a vrut sa spuna ca, de fapt ne ingrijoram de ceea ce vom manca, pentru ca mancam prea mult; ne ingrijoreaza ceea ce vom imbraca, pentru ca avem prea multe lucruri si mult prea putine dulapuri(?).

    Cel care invata sa controleze visele cuiva, va fi in masura sa-i controleze realitatea.

    Criza este un fenomen de crestere (economica, ulterioara).
    Ai observat vreodata ca cea mai buna metoda de a face ordine intr-un sertar este aceea de a rasturna initial totul si abia apoi a le aranja?

    Inainte de a ajunge in pamantul fagaduintei, evreii au avut de traversat mai intai desertul.

    Si, cel mai bun exemplu care ni se da, este sacrificiul lui Iisus, pogorarea la iad care precede Invierii Sale si Inaltarii la cer.

    La finalul lecturii, chipul bland al parintelui Iustin imi repeta (pentru a cata oara?) :
    “Solutii omenesti nu sunt, dragii mei…”.

    (sursa: http://www.65pole.cz/sedlacek/book_files/QUOTES%20final.pdf )

  2. Pingback: Economistul-”profet” ROUBINI: IN 2016 E POSIBILA O CRIZA ECONOMICA MAI PUTERNICA DECAT CEA DIN 2008 [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare