(update) Consilier FMI: IN CATEVA SAPTAMANI AM PUTEA AVEA UN COLAPS AL DATORIILOR SUVERANE, URMAT DE O PRABUSIRE A INTREGULUI SISTEM FINANCIAR. Daca…

9-10-2011 3 minute Sublinieri

  • Adevarul:

Oficial FMI: În 3 săptămâni întregul sistem financiar se va prăbuşi fără un plan

În aproximativ două-trei săptămâni va izbucni o nouă criză financiară globală, a avertizat unul dintre consilierii Fondului Monetar Internaţional, explicând ce se va întâmpla în cazul în care liderii politici europeni nu vor reuşi să vină cu un plan eficient pentru a rezolva problema datoriilor din zona euro.

Într-un interviu acordat BBC, Robert Shapiro a explicat că problema nu este limitată la o bancă belgiană relativ mică (făcând referire, cel mai probabil, la problemele băncii Dexia), ci “vorbim despre cele mai mari bănci din lume, despre cele mai mari bănci din Germania, din Franţa, probleme care se vor răspândi în Marea Britanie şi în toată lumea, tocmai din cauză că sistemul financiar global este atât de strâns”.

Comentariile sale vin la o zi după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a anunţat că va tipări încă 75 de miliade de lire (pe lângă cele 200 anunţate deja) pentru a stimula creşterea economiei.

Dacă ţările europene nu pot aborda criza financiară într-un mod credibil, cred că în dou[-trei săptămâni vom avea un colaps al datoriilor suverane, ceea ce ar provoca o prăbuşire a întregului sistem bancar european. Din punctul meu de vedere, aceasta va fi o criză mai gravă decât cea din 2008, a declarat Robert Shapiro.

Cade Grecia, cade şi întregul sistem bancar european

Deja nu mai este o noutate că statul elen se află la un pas de faliment, iar oficialii europeni încearcă să găsească soluţii pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro. O eventuală intrare în incapacitate de plată a datoriilor ar putea deteriora întregul sistem bancar european, întrucât băncile de pe continent sunt expuse direct sau indirect datoriei greceşti.

Tocmai de aceea, oficialii europeni încearcă să-şi pregătească sistemele bancare în faţa unui eventual colaps. Propunerea noastră către toate statele membre este o acţiune coordonată de recapitalizare a băncilor şi să scape de eventualele active toxice“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Însă chiar şi o recapitalizare a băncilor europene nu ar putea să-i liniştească pe investitori, deoarece aceştia vor continua să pună la îndoială capacitatea guvernelor de a îndeplini costurile de împrumut.Injectarea de capital în băncile din Europa nu va fi suficientă pentru a rezolva criza. Recapitalizarea trebuie să fie susţinută de măsuri care să consolideze datoria suverană“, a explicat Huw van Steenis, analist bancar la Morgan Stanley din Londra.

“Criza bancară nu va fi rezolvată până când criza suverană nu este rezolvată”, a spus un alt analist citat de BusinessWeek.

Merkel şi Sarkozy: Avem un plan. Totul clar, dar secret. Cei doi lideri au căzut de acord pe soluţiile pentru bănci

Liderii Germaniei şi Franţei au promis duminică, după întâlnirea de la Berlin, un nou pachet pentru soluţionarea crizei din zona euro a datoriei, dar nu au oferit detalii de niciun fel legate de recapitalizarea băncilor.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat după discuţiile purtate la Berlin că scopul lor a fost acela de a veni cu răspuns durabil pentru problemele Greciei, au căzut de acord asupra modului de recapitalizare a băncilor şi a unui plan de accelerare a coordonării politicilor economice în zona euro la summitul G20 de la Cannes care are loc pe 3-4 noiembrie, transmite Reuters.

“Suntem conştienţi de faptul că Franţa şi Germania au o responsabilitate specială pentru stabilitatea monedei unice”, a spus Sarkozy la conferinţa de presă comună şi a adăugat că răspunsul celor două puteri ale Europei va fi “livrat” la sfârşitul acestei luni “pentru că Europa” trebuie să-şi rezolve problemele până la summitul G20 de la Cannes.

Presaţi de reporteri, cei doi lideri au refuzat, în mod repetat să discute detaliile planului lor. Sarkozy şi Merkel au mai spus că sunt “în total acord” pe tema recapitalizării băncilor europene, în ciuda poziţiilor mai multo oficiali din Paris şi Berlin care, în ultimele zile, au susţinut că cele două capital sunt pe poziţii divergente.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se vor reuni în cursul zilei de duminică în încercarea de a găsi un punct de vedere comun privind modalităţile de recapitalizare a băncilor europene, parte a planului de salvare a zonei euro, informează CNN.

Principala temă de discuţie de pe agendă este necesitatea unui plan pe termen lung privind coordonarea politicilor fiscale din cele 17 state membre ale zonei euro. Pe lângă divergenţele existente între Franţa şi Germania pe acest subiect, există şi teama statelor mai mici că ar putea deveni subiecte ale unei dominaţii din partea celor mari, reducând astfel rolul Comisiei Europene.

Discuţiile se vor axa şi în jurul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (ESFS) şi asupra modului în care cele 440 de miliarde de euro alocate până acum fondului de salvare a zonei euro vor fi folosite pentru salvarea statelor care se confruntă cu o criză a datoriei suverane.Berlinul consideră că recapitalizarea băncilor ar trebui făcută cu fondurile proprii ale acestora, iar apoi cu fonduri din partea guvernelor naţionale, urmând ca banii de la ESFS să reprezinte o soluţie ultimă. “Am convenit cu Germania că băncile trebuie să aibă mai mult capital, inclusiv cele franceze”, a declarat François Baroin, ministrul francez de Finanţe.

Înainte de întâlnirea cu Angela Merkel, Nicolas Sarkozy s-a întâlnit cu Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Ea a avertizat, în luna august, privind necesitatea recapitalizării băncilor europene, aproximând costul acestei operaţiuni la 100-200 de miliarde de euro.

Angela Merkel a declarat, în cursul zilei de miercuri, că sunt aşteptate, în noiembrie, rezultatele comisiei de auditori internaţionali pentru a fi luată o decizie concretă. În plus, Nicolas Sarkozy a declarat că, în calitate de preşedinte al summitului G20 din acest an, care va avea loc la începutul lunii noiembrie la Cannes, vor fi oferite soluţii pentru criza datoriilor suverane din zona euro.

FMI cere constant, in ultima vreme, alaturi de UE, “recapitalizarea bancilor”. Acest lucru inseamna, practic, finantarea bancilor. Cu alte cuvinte, bancile care ar suferi pierderi din cauza intrarii in incapacitate de plata a unor state – Grecia, sa zicem – trebuie despagubite prin injectii de capital facute de guverne si bancile centrale, si asta chiar anticipativ, inainte ca intrarea in faliment sa aiba loc propriu-zis.

Dar, dupa cum vedem mai sus, recapitalizarea bancilor – de fapt, jecmanirea tuturor cetatenilor in folosul sistemului bancar – nu ajunge pentru a remedia criza datoriilor suverane. Aceasta nu poate fi “rezolvata” decat prin “solutia finala” – regimuri stricte de aplicare a austeritatii, de tip malthusian.

Declaratiile de mai sus sunt, prin urmare, un adevarat santaj psihologic pentru a crea presiune in favoarea “planului” – adica in favoarea crearii acelor structuri de guvernanta economica europeana care sa aplice recapitalizarea si austeritatea malthusiana.

Un santaj care vine numai bine inainte de intalnirea celor doi lideri europeni – Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, care se presupune ca vor decide asupra modului in care va fi aplicat “planul.”


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “(update) Consilier FMI: IN CATEVA SAPTAMANI AM PUTEA AVEA UN COLAPS AL DATORIILOR SUVERANE, URMAT DE O PRABUSIRE A INTREGULUI SISTEM FINANCIAR. Daca…

  1. Aşa este! Adicătelea băncilor, prin care s-a realizat în practică acţiunea de subjugare a ţărilor (denumită acu datorii suverane) şi care au ajuns în mod logic să fie perdante, acum tb să li se înapoieze capitalurile din banii popoarelor, pe care tot ele le-au jecmănit. Astfel încât de la începutul crizei ce stă să vină (că doar nu ne va ocoli), majoritatea dintre ele (de bună seamă, că cele “bune”, adică cele care s-au pliat perfect pe planurile globaliştilor- apropos, acu ar fi şi un moment oportun, ca aceştia din urmă să dea un bobârnac bancherilor care au şi alte viziuni decât cea main-stream), să stea din nou deasupra valului, devenind muuult mai puternice.
    La fel pare logic, că apoi vor fi ejectaţi şi actualii guvernanţi, pe de o parte fiind nevoie de ţapi ispăşitori, pe de alta, ei nemaifiind de folos atunci când se va fi instalat o oligarhie mondială, iar guvernele şi parlamentele îşi vor fi pierdut în totalitate puterea.
    Iacătă cum dezbinarea dintre guvernanţi şi popor va conduce la căderea ambelor părţi şi înrobirea tuturor; stau şi mă întreb câteodată- de unde atâta inconştienţă şi lipsă de clarviziune la unii conducători, ca de ex Băsescu, Papandreu. Cum de pot fi într-atât de nebuni, încât îşi pun nădejdea pt ei şi pt urmaşii lor în banii acumulaţi şi în cei care-i manipulează???
    Mare păcat, vorba păr. Adrian, că noi românii ne ucidem viitorul şi rămânem dezbinaţi. Iar acest păcat ne conduce şi pe noi la înregimentarea în structura lumii viitoare. Doamne fereşte!!

  2. Tb să mai fac o mică remarcă, dar zic eu f explicită în ceea ce priveşte “strategia”, sau mai bine spus seriozitatea FMI: “Ea (Chr. Lagarde)a avertizat, în luna august, privind necesitatea recapitalizării băncilor europene, aproximând costul acestei operaţiuni la 100-200 de miliarde de euro.” Deci într-atât de exactă şi bine fundamentată este strategia FMI, şi bazată pe o viziune absolut clară, încât aproximarea este de vreo 100….200 mlrd. Euro colo-şa. Că dealtfel, ce contează 100 mlrd. Euro? Un mizilic pt FMI, căci doară le scoate imediat de la câteva popoare din UE sau de aiurea!
    Lăsând ironia la o parte, probabil că cifra de 100-200 mlrd Euro le-a scăpat, deoarece nici ei nu cred, că această criză va trece cu cele 100 sau 200 sau 400 mlrd de Euro. Aceşti bani i-ar ajuta numai ca să mai slăbească unul sau mai multe popoare, fie pe greci, fie pe germani, sau pe francezi, sau pe cine le vine mai bine la îndemână într-un moment dat. Dacă stau să mă gândesc, ce înseamnă pt România diferenţa (aproximarea) dintre 100 şi 200 mlrd de Euro, mă ia cu ameţeală…. Pe de altă parte, noi ştim, că nici banii aceştia mulţi nu ne-ar ajuta cu nimic, dacă nu ne-am pocăi şi nu ne-am întoarce către Dumnezeu! Doamne-ajută-ne s-o facem mai bine mai curând decât mai târziu!

  3. Devine imbolnavitoare aceasta obsesie cu “crizele” si “prabusirile”. Nu zic ca nu sunt sau nu pot fi situatii reale, dar umanitatea a dezvoltat o adevarata sete/bucurie de astfel de evenimente si preocupari cat se poate de negativiste, care nu pot fi generate si hranite decat de suflete bolnave. De ce sa nu cladim o atitudine pozitiva si o preocupare cu lucrurile care ne pot scoate din astfel de situatii? De ce sa nu cautam vindecare propriu-zisa, si nu doar ameliorare a simptomelor chiar in faza in care suntem pe patul de moarte? Evident ca duhul acestor timpuri nu voieste astfel de lucruri, dar trebuie macar sa o marturisim — Dumnezeu nu voieste ca omul sa cada in deznadejde si disperare, ci dimpotriva, El cere de la om o atitudine plina de nadejde si veselie duhovniceasca indiferent de circumstantele lumesti!

  4. @ Ioan C:

    Ai citit si nota noastra explicativa?

  5. @admin

    Acum am citit-o mai bine. De fapt, “vindecarea propriu-zisa” deja se pune la cale in mod negativ.

  6. @ cristian:

    Lipsa de viziune, crezi? E doar o simpla si banala… vanzare de suflet, un pact cu diavolul. Ca in cele din urma, desigur, isi va bate joc si de ei, asta chiar nu au cum sa o stie ei de acum, totusi. Insa, pana la un punct, chiar vor fi protejati si asigurati, probabil, atunci cand toti ceilalti amarasteni ne vom scufunda. Nu sunt atat de nebuni. Nebunie sau prostie mare e la slugile lui care nu vor avea cum sa aiba toti parte de aceeasi protectie. Ei sunt Turcanii care vor fi sacrificati dupa ce sunt folositi la maximum.

  7. Dacă stau să mă gândesc, ce înseamnă pt România diferenţa (aproximarea) dintre 100 şi 200 mlrd de Euro, mă ia cu ameţeală…. Pe de altă parte, noi ştim, că nici banii aceştia mulţi nu ne-ar ajuta cu nimic, dacă nu ne-am pocăi şi nu ne-am întoarce către Dumnezeu! Doamne-ajută-ne s-o facem mai bine mai curând decât mai târziu!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/10/cum-poate-invia-sufleteste-un-tanar-puterea-minunata-a-rugaciunii-pentru-ceilalti-predici-audio/

    Arma pe care trebuie sa o folosim in vremurile acestea: RUGACIUNEA. Vremurile acestea grele au si acest avantaj, ca ne obliga sa recurgem la cele mai puternice arme duhovnicesti, fara de care nu am putea rezista.

  8. actualele structuri trebuie sa cada…atunci cand aceasta criza isi va fi produs toate efectele europa va fi repusa in situatia anterioara ww2 invrajbita mai rau decat atunci…Domnul sa ne miluiasca…fiecare natie isi va urma interesul si instinctul primar de supravietuire sau de expansiune…cat timp “civilizata” va boli si-si va pansa ranile macinata de probleme interne, barbarii rasaritului se vor sfasia din nou intre ei ca atatea ori in istorie. apoi vom suferi o noua reeducare, ultima, cine-o mai prinde ziua aia…

  9. Pingback: UNGARIA, LA CHEREMUL FMI?/ PLANUL DE RECAPITALIZARE AL LUI BARROSO: Vor finanta guvernele europene BANCILE?
  10. Pingback: NIGEL FARAGE: ADERAREA LA U.E, O GRESEALA ISTORICA URIASA!. Ce arma letala a stat la baza Imperiului European?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare