Vaclav Klaus, presedintele Cehiei: O MAI MARE INTEGRARE EUROPEANA, GRESEALA FATALA

10-10-2011 1 minut Sublinieri

O mai mare integrare europeana este o cauza a problemelor UE si nu este o solutie la criza datoriilor, a spus presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, citat de agentia de stiri CTK, transmite RIA Novosti. Liderul ceh a facut aceasta declaratie in replica la propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a sustinut ca UE ar trebui sa impulsioneze procesul de integrare, pentru a putea rezolva criza datoriilor din regiune.

“Sunt indeosebi in total dezacord cu Barroso. Stiu ca se insala grav”, a spus presedintele ceh, sambata, in cadrul summitului Grupului de la Visegrad (V4), din care mai fac parte Ungaria, Polonia si Slovacia. Vaclav Klaus, descris de multi analisti drept un eurosceptic convins, a spus vineri ca problemele actuale din Zona Euro au fost cauzate de introducerea monedei unice, cand politica prevala in fata economiei, iar legile economice erau ignorate.

“Problemele curente ale Europei au fost provocate de procesul accelerat de integrare europeana. Acest lucru este destul de evident”, a spus Klaus, care a fost ministru de finante in perioada 1989-1992 si este considerat, de asemenea, un expert pe probleme financiare globale. “Barroso nu vine cu nicio alta propunere decat cea potrivit careia, daca o mai mare integrare europeana ne-a adus problemele actuale, hai sa incercam o si mai mare integrare. Cred ca aceasta abordare este fatal gresita”, a sustinut presedintele ceh.

El a recunoscut insa ca reprezinta punctul de vedere al unei minoritati in randul participantilor la summit. In discursul sau, presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a avut o pozitie diferita de cea a lui Klaus.Polonia insista asupra faptului ca trebuie sa intensificam integrarea europeana. Numai in acest mod putem iesi din criza”, a spus Komorowski. “Nu trebuie sa uitam ca trebuie de asemenea sa extindem Europa”, a mai sustinut presedintele polonez.

Legaturi:

Sustinatorii integrarii europene au fost comparati de presedintele ceh Vaclav Klaus cu comunistii din perioada sovietica, informeaza Reuters, preluata de NewsIn. Faptul ca Cehia asigura in prezent presedintia UE nu l-a oprit pe Klaus sa le spuna eurodeputatilor ca Parlamentul lor intervine prea mult in viata oamenilor. Presedintele ceh a mai declarat ca un tratat care ar sprijini si mai mult institutiile slabe ale blocului european ar inrautati lucrurile. El respinge “presupunerea ca nu exista decat un singur viitor posibil si corect…. acela al unei integrari tot mai mari”. “Nu cu multa vreme in urma, in partea noastra de Europa traiam intr-un sistem politic ce nu permitea alternativa si de aceea nici opozitie parlamentara. Aici, in Parlamentul Europeaan, nu exista decat o alternativa, iar cei care indraznesc sa se gandeasca la alte optiuni sunt calificati drept inamici ai integrarii europene”, a subliniat Klaus.

Euroscepticismul presedintelui ceh irita multe persoane in UE, chiar daca functia sa are o importanta mai mult simbolica. Klaus a mai spus ca, in pofida faptului ca nu crede ca exista alternativa la aderarea la UE pentru cehi, integrarea europeana ar putea lua multe forme. El a criticat din nou Tratatul de la Lisabona si a refuzat sa spuna cand il va semna. Klaus a criticat si raspunsul UE la criza economica si a spus ca blocul are nevoie de mai putina reglementare, nu de mai multaCategorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vaclav Klaus

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare