Guvernul impune SANCTIUNI si conditii draconice pentru beneficiarii AJUTOARELOR SOCIALE

28-12-2011 2 minute Sublinieri

Persoanele care primesc beneficii sociale, precum alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei, vor ramane fara aceste drepturi pe o perioada de cinci luni daca nu isi achita taxele si impozitele locale. Suspendarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale a fost decisa prin ordonanta de urgenta si este argumentata de Guvern prin necesitatea aplicarii prevederilor Legii asistentei sociale, informeaza Mediafax.
“Actul normativ prevede unele modalitati de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale si nu platesc taxele si impozitele locale, astfel incat sa fie implementate prevederile Legii asistentei sociale. Astfel, se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistenta sociala acelor persoane care nu isi vor achita taxele si impozitele locale”, este solutia Guvernului. In baza Legii asistentei sociale, autoritatile administratiei publice locale constituie un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis sa introduca si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei in situatia in care titularul nu depune in termen declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii acestui drept. Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern mai stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei. Ordonanta stabileste ca toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei, Guvernul sustinand ca nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale si ca acestea raman la acelasi nivel exprimat in lei si reglementat in prezent.

Actele normative modificate in acest sens sunt Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, Legea 416/2001 privind venitul minim garantat (ajutor care va fi acordat pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, similara celei utilizate in prezent pentru ajutorul de incalzire a locuintei), OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj sa reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si sa nu mai fie raportata la salariul minim, cuantumul indemnizatiei scazand ca urmare a modificarii sistemului de raportare. Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti – cu exceptia indemnizatiei de somaj – suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

Executivul a decis să îi sancționeze pe cei care primesc ajutoare sociale, dar nu își achită dările către stat. Astfel, beneficiarii de venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului, care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, pot fi suspendaţi din plată pe perioadă de până la 5 luni. Reintră în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. Precizăm că nu sunt vizaţi beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii.

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobată ieri de Guvern, se suspendă pe o perioadă de 5 luni beneficiul de asistență socială acelor persoane care nu își vor achita taxele și impozitele locale.

Actul normativ mai stabilește că toate beneficiile sociale se raportează la indicatorul social de referinţă, care are valoarea de 500 de lei, fără a fi modificate cuantumurile beneficiilor şi indemnizaţiilor sociale, acestea rămânând la același nivel exprimat în lei și reglementat în prezent.

Ce a decis Guvernul marți seară:

  • Venitul minim de inserţie – se instituie prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Se aplică din 2013
  • Alocaţia de stat pentru copii – se menţine la cuantumul actual
  • Alocaţia de plasament – se menţine la cuantumul actual
  • Indemnizaţii, stimulente şi ajutoare creştere copil – se menţin din prestaţiile actuale care privesc indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi stimulent lunar (OUG. Nr.111/2010) şi cele 7 tipuri de indemnizaţii şi ajutoare care se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu handicap 0-7 ani acordate în baza Legii nr.448/2006
  • Indemnizaţii persoane cu nevoi speciale – se instituie din 2013 la modificarea Legii nr.448/2006
  • Indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA – se menţine la cuantumul actual
  • Ajutor pentru persoane refugiate – se menţine la cuantumul actual
  • Ajutorul de urgenţă – se menţine la cuantumul actual şi va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare şi cele pentru tratamente în străinătate
  • Facilităţi – se menţin la cuantumul actual, respectiv contribuţiile de asigurări de sănătate (beneficiari de VMG şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului), transport persoane cu dizabilităţi, subvenţionare dobânzi credite pentru persoane cu dizabilităţi

Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare