Exportam titei si electricitate, desi suntem in PENURIE GRAVA

28-12-2011 1 minut Sublinieri

Deşi firmele româneşti au reuşit să exporte curent şi petrol de zeci de milioane de euro, în ţară este o nevoie acută de ambele resurseFirmele româneşti au exportat 54.000 de tone de ţiţei brut în primele opt luni ale acestui an, în valoare de aproape 30 de milioane de euro, potrivit datelor de la Statistică. România este o ţară net importatoare de petrol, acesta fiind, de altfel, cel mai cumpărat produs din străinătate. Până în septembrie, importurile au fost de circa 2,5 miliarde de euro echivalentul a 2,4 milioane de tone. Cei mai mari importatori sunt LukOil şi Rompetrol care rafinează ţiţeiul din Kazakhstan şi Rusia în rafinăriile Petrotel şi Petromidia.

În ceea ce priveşte electricitatea, România ocupă o poziţie de exportator net vânzând 2,2 GWh cu 106 milioane de euro, în primele opt luni ale anului. Importurile au fost de doar de 19 milioane de euro corespunzătoare a 0,46 GWh. Este de presupus că o bună parte din curentul vândut aparţine companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica care produc cea mai ieftină electricitate pentru că energia termo este scumpă fiind prohibitivă pentru export. Exporturile noastre de curent se duc câtre ţări precum Serbia, Bulgaria, Ungaria ori Moldova. Importurile se fac din Serbia şi Moldova.

Din iulie, România a fost afectată de o secetă cumplită care a golit lacurile Hidroelectrica, companie care nu a mai putut să onoreze toate contractele pe care le avea, anunţând forta majoră. Conducerea companiei a avut acces la prognozele meteo care indicau o a doua parte a anului extrem de secetoasă, însă a preferat să uzeze la maxim pentru a maximiza profiturile Hidroelectrica până l momentul în care nu a mai fost suficientă apă disponibilă.

Odată cu forţa majoră de la Hidroelectrica, termocentralele din ţară au început să producă la capacitate maximă pentru a suplini deficintul de electricitate de pe piaţă. Curentul termo fiind mult mai scump decât cel hidro, este de aşteptat să crească factura la electricitate în prima parte a anului viitor.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare