Suntem santajati sa ADOPTAM LEGEA BIG BROTHER/ Camere video de SUPRAVEGHERE pe SOSELE/ Avocatul Poporului considera ILEGALE practicile POLITIENESTI de inregistrare VIDEO si a CONVORBIRILOR TELEFONICE

14-01-2012 6 minute Sublinieri


Legea Big Brother, cum a fost numita legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie si de internet, trebuie sa intre in vigoare cat mai repede, a spus agentul Romaniei la Curtea Europeana de Justitie, Razvan Horatiu Radu, in cadrul unei conferinte de presa. El a asigurat ca, in forma actuala, legea nu incalca drepturile omului. Intarzierea ar putea atrage o actiune in instanta impotriva Romaniei, la Curtea Internationala de Justitie, intrucat Romania se afla in faza a doua a procedurii de incalcare a tratatelor.

“Legea cum este la momentul actual nu incalca niciun drept al omului si v-o spun cu tot simtul de raspundere. Stiti ca patru ani m-am ocupat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (n.r. Horatiu Radu a fost agentul Romaniei la CEDO), deci nu pot fi suspectat ca nu cunosc domeniul Conventiei Europene a Drepturilor Omului”, a spus Radu vineri, la bilantul de activitate pe 2011 al Serviciului Contencios UE. […]

Nota noastra:

Evident, acelasi tertip penibil folosit de autoritati cand se grabesc sa impuna legi anticonstitutionale: garantia nu este… legea in sine, ci “credeti-ma pe cuvant”. Lucru care ii arata a fi, cu atat mai mult, mincinosi, de vreme ce realitatea este cu totul alta si directiva europeana ce impune “legea big brother” e contestata pe teren juridic de mai multe tari membre UE si. A se vedea, pentru detalii, trimiterile de mai jos:

A se vedea mai jos si opinia avocatului poporului despre filmarea video sau inregistrarea convorbirilor telefonice.

Duşurile reci ale Puterii asupra populaţiei în plină iarnă nu încetează defel. După tensiunile de la sfârşitul anului în jurul figurii Regelui Mihai şi presiunile de acum asupra medicului Raed Arafat, iată azi aflăm că vechea lege a reţinerii datelor de trafic revine în atenţia Guvernului. Taman în anul electoral 2012 ni se serveşte plăcinta caldă a unei legi a încălcării drepturilor omului. Astfel, aflăm că legea cunoscută generic sub numele „Big Brother” trebuie să intre în vigoare „cât mai rapid”, aceasta fiind conformă normelor privind drepturile omului, pretinde Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul Uniunii Europene (CJUE), Răzvan Horaţiu Radu. În conferinţa de presă de azi, Radu a fost secondat de omologul său francez, Geraud Sajust de Bergues de Escalup, director adjunct pentru Dreptul UE şi Drept Economic Internaţional în cadrul Diviziei Afacerilor Juridice din Ministerul Afacerilor Externe al Franţei. Cum vor reacţiona operatorii de comunicaţii, vom afla săptămâna viitoare… […]

Ce e Legea Big Brother, varianta europeană?

Iniţiativa legislativă cunoscută sub numele legea „Big Brother” are la bază Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006. Directiva prevede obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 şi 24 de luni, sub rezerva condiţiilor prevăzute de directivă şi a avut ca termen limită de transpunere în legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007. Autorităţile române nu au reuşit să respecte termenul limită de transpunere a directivei. Astfel, Comisia Europeană a trimis României, în 27 noiembrie 2007, o scrisoare privind declanşarea primei faze a procedurii de încălcare a acquis-ului comunitar, iar la 23 septembrie 2008 un aviz motivat prin care cerea României să ia măsurile necesare de conformare cu acquis-ul comunitar. Urmare a acestui aviz motivat, Parlamentul a adoptat Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Ulterior, în octombrie 2009, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile Legii 298/2008 sunt neconstituţionale, legea fiind abrogată.

MCSI prins la mijloc între UE şi presiunea pieţei autohtone

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a început din vara lui 2011 promovarea unui nou proiect de lege care obligă operatorii telecom să stocheze, pentru şase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS şi email-uri, care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranţă naţională. Proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, şi deputatul PDL Adrian Bădulescu. Potrivit cotidianului „Gândul”, proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Vreme susţine că a încercat să elimine prevederile neconstituţionale. Acesta a adăugat că, dacă nu se adoptă această lege, România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanşată procedura de infringement. Ministrul MCSI a apelat la calea parlamentară, deşi la ministerul de resort este în lucru un proiect similar, care a fost criticat însă de mai multe ONG-uri. Dacă legea Big Brother va fi adoptată de Parlament în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă se vor reţine timp de şase luni numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul şi numele acestora. În cazul serviciilor de Internet – poştă electronică şi telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicările prin telefon sau internet se vor reţine data, ora iniţierii şi încheierii comunicării, ora conectării şi deconectării de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

Cum să credem în proxime legi care sunt deja încălcate?

„În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului comunicării sau a informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice, în aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedură penală şi cele din legile speciale în materie”, se arată în proiectul de lege depus de deputaţii PDL. Finalmente, spune legea, după şase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil. Sarcina autorităţilor româneşti este extremă, într-o ţară unde vocile opoziţiei parlamentare, mass media şi societăţii civile sunt extrem de diminuate de zgomotul propagandistic al unei puteri prezidenţiale. Mai mult, datele oficiale indică ascultarea în prezent a mii de cetăţeni, politicieni, oameni de faceri, invocându-se dosare de corupţie, de crimă economică şi alte speze juridice grave. În această ecuaţie, poziţiile operatorilor de comunicaţii electronice, de voce, date şi internet, trebuie să fie foarte clare pentru că asemenea operaţiuni de înregistrare şi stocare necesită evidente investiţii care nu servesc defel scopului acţionarilor companiilor respective, dimpotrivă. O puternică ripostă a societăţii civile, prin mass media poate oferi şi la noi, ca şi în Germania, motive de meditaţie profundă pentru oamenii puterii în direcţia promovării Legii Big Brother, mai ales într-un an electoral, într-un stat unde oricum serviciile speciale ascultă pe rupte în funcţie de comenzile comanditarilor.

Ioan Vaciu

Inspectoratul de Stat pentru Control în Transporturile Rutiere (ISCTR) va monta pe drumurile naţionale de interes camere video destinate controlului şoferilor profesionişti şi a vehiculelor acestora, spune Virgil Cucliciu, şeful inspectoratului, numit în funcţie la conducerea autorităţii în luna noiembrie. ISCTR a fost înfiinţat în decembrie 2011 şi a preluat activitatea de control prestată anterior de către Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român şi Compania de Autostrăzi.

Camerele, altele decât cele folosite în prezent de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, vor permite atât urmărirea plăţii rovinietelor în transportul profesionist (peste 3,5 tone masă maximă autorizată şi peste 8+1 persoane), cât şi starea tehnică a vehiculelor.Spre exemplu, dacă vedem un camion că scoate prea mult fum atunci deducem ori că nu are starea tehnică corespunzătoare ori că este prea încărcat iar motorul e suprasolicitat. Atunci vom trimite un echipaj mobil de control care să îl verifice“, spune el.

Verificarea se va face de către aceste echipaje mobile în care vor activa aproximativ o treime din numărul total de inspectori ai autorităţii. Acesta este în prezent de 250 de inspectori. De asmenea verificarea stării tehnice în traseu se va face cu platforme mobile de tip MAHA, aceasta fiind o firmă germană ale cărei echipamente de control permit măsurarea emisiilor de la motoare, starea tehnică a frânelor, etc. . “Ni s-a aprobat pentru buget să dăm drumul la sistemul de urmărire online. Vom avea camere amplasate pe toate drumurile care ne interesează şi în clipa în care vedem că o maşină scoate fum sau că de abia se mişcă vom anunţa echipajul mobil pentru a o opri şi verifica“, spune inspectorul-şef.

Totodată ISCTR a achiziţionat 57 de platforme mobile de cântărire a autovehiculelor, acestea fiind în prezent în stadiul de omologare. Astfel de platforme sunt deţinute şi de CNADNR însă sunt prea puţin folosite de către compania de drumuri la verificarea tonajelor camioanelor.

Vid legislativ la amenzile şoferilor profesionişti

Una dintre problemele ISCTR este faptul că actele normative în vigoare ce stabileau sancţiunile acordate şoferilor profesionişti au fost aborgate odată cu înfiinţarea ISCTR în decembrie 2011, fără a fi aprobate altele noi. Guvernul avea obligaţia legală de a elabora o hotărâre de guvern care să impună noile sanţiuni până la data de 4 ianuarie 2012, însă nu a respectat-o. Ca urmare ISCTR nu poate decât constata abaterilor şoferilor profesionişti în trafic, urmând ca după apariţia actului legislativ să aplice amenzile. “Vom folosi ordonanţa transporturilor rutiere din 2001 (neabrogată -n.r.), facem procesele verbale iar sancţiunile le vom aplica după apariţia actului normativ“, spune Virgil Cucliciu.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, spune că filmarea şoferilor opriţi în trafic pentru diferite abateri de către poliţiştii rutieri este ilegală şi încalcă protecţia imaginii persoanei. Avocatul Poporului susţine că filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală

Avocatul Poporului susţine că filmarea şoferilor de către Poliţie este ilegală
Foto: RTV

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat joi că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliţia Rutieră, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat, potrivit Mediafax. El a adăugat că fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia Românii, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.

Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi înregistrată, ci să îi ceară şi acordul pentru acest lucru.

Întrebat dacă înregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei înregistrate ar trebui să fie “expres şi echivoc”. El a afirmat că vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.

Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de relaţii clienţi. Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc”, a spus Iancu.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, persoana care nu doreşte să îi fie înregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire. Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.

Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat, în 29 decembrie 2011, că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini.

“În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri”, preciza comisarul şef Lucian Diniţă.

El spunea că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei, până în prezent fiind instalate zece camere pe maşinile Poliţiei Rutiere.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Suntem santajati sa ADOPTAM LEGEA BIG BROTHER/ Camere video de SUPRAVEGHERE pe SOSELE/ Avocatul Poporului considera ILEGALE practicile POLITIENESTI de inregistrare VIDEO si a CONVORBIRILOR TELEFONICE

  1. Pingback: BIG BROTHER LA HOTEL: devine obligatorie furnizarea datelor personale in SISTEMUL INFORMATIC la care Min. de Interne are acces in timp real - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: BIG BROTHER PENTRU FERMIERI! Uniunea Europeana va supraveghea cu DRONE si din SATELIT fermierii subventionati - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Google isi modifica politica de CONFIDENTIALITATE incepand cu 1 MARTIE. Sensul deciziei + “DOSARUL” PANOPTICONULUI GOOGLE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Cine te SPIONEAZA pe internet?/ Cum sunt SUPRAVEGHEATE retelele sociale prin CUVINTE CHEIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Big Brother in sectorul 2 al Capitalei: sute de camere de SUPRAVEGHERE in intersectii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: LEGEA BIG BROTHER, de stocare a telefoanelor si a datelor de trafic, PERMITE INSCENARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: LEGEA BIG BROTHER, aprobata in COMISIE. Urmeaza dezbaterea in PLEN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Legea Big Brother a fost ADOPTATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: BIG BROTHER PE SOSELE LA ORDINUL UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: LEGILE SUPRAVEGHERII – IMPOTRIVA CETATEANULUI OBISNUIT SI PENTRU SIGURANTA MAFIILOR SECURISTICE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare