SUA a elaborat un plan de EVACUARE pentru institutiile din Orientul Mijlociu in caz de RAZBOI. Rusia trimite ARMAMENT regimului din SIRIA

14-01-2012 3 minute Sublinieri

HARTUIELI INTRE NAVE IRANIENE SI AMERICANE


Guvernul american este îngrijorat din cauză că Israelul pregăteşte, în pofida obiecţiilor sale, o acţiune militară împotriva Iranului şi a creat un plan de urgenţă pentru salvarea instituţiilor sale din regiune, scrie Wall Street Journal în ediţia de vineri.

Potrivit cotidianului, preşedintele american Barack Obama, secretarul Apărării Leon Panetta şi alţi oficiali de rang înalt le-au transmis deja israelienilor o serie de mesaje, avertizându-i asupra consecinşelor unui asemenea atac.

Barack Obama l-a sunat joi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar generalul Martin Dempsey, care deţine cel mai înalt grad american, se va întâlni şi va dicuta pe această temă cu oficiali militari israelieni la Tel Aviv, săptămâna viitoare, adaugă Wall Street.

Cotidianul apreciază că armata americană se pregăteşte de numeroase posibilităţi de represalii la un raid militar israelian, inclusiv un eventual atac militar asupra Ambasadei Statelor Unite din Bagdad din partea miliţiilor şiite proiraniene.

În Irak se află peste 15.000 de diplomaţi, angajaţi ai Guvernului federal şi întreprinzători americani.

Statele Unite menţin în Kuwait, ca forţă de disuasiune, aproxiamtiv 15.000 de militari şi au mobilizat un al doilea portavion în regiunea Golfului, subliniază Wall Street Journal.

Vedete înarmate iraniene au “hărţuit” vineri, în două rânduri, nave militare americane staţionate în Golf, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Apărării, confirmând o informaţie prezentată de CNN, relatează AFP.

Primul incident s-a produs în Strâmtoarea Ormuz, teatrul unor tensiuni în creştere de mai bine de o săptămână între Teheran şi Washington, în momentul în care nava amfibie de transport USS Orleans trecea prin strâmtoare înspre Golf. Trei vedete rapide iraniene s-au apropiat, în acel moment, la mai puţin de 500 de metri de navă, fără să răspundă la încercările de contactare prin radio, în pofida regulilor maritime internaţionale, după care a rupt contactul definitiv, afirmă oficiali americani citaţi de CNN.

Cel de al doilea incident a implicat o navă a Pazei de Coastă americane, USCGC Adak, care se afla în trecere prin largul coastelor Kuweitului, moment în care a fost “hărţuită” de alte vedete iraniene rapide. Marinarii de la bordul USCGC Adak au declarat că i-au văzut pe iranieni agitându-şi puştile de asalt de tip AK-47 şi manipulând o mitralieră grea, potrivit CNN. Vedetele au încetat manevrele după un schimb radio cu o navă militară iraniană care se afla în apropiere.

Săptămâna trecută Teheranul a avertizat navele militare americane să nu se mai întoarcă în Golf, sub ameninţarea că vor avea de a face cu “toată forţa” Marinei iraniene, amplificând temerile cu privire la o eventuală închidere a Strâmtorii Ormuz, o cale strategică pentru transportul maritim internaţional de petrol. Casa Albă a apreciat că avertismentele Iranului trădează “slăbiciunea” regimului şi demonstrează eficienţa sancţiunilor împotriva controversatului său program nuclear.

Două portavioane americane, fiecare cu câte aproximativ 80 de avioane şi elicoptere la bord, se află în prezent în apropierea Strâmtorii Ormuz. Pentagonul a dat asigurări că US Navy va continua să trimită nave în Golf, trecând prin această strâmtoare stragică.

Iranul furnizează armament Siriei pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad să comită acţiuni de reprimare, afirmă oficiali americani de rang înalt.Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul unităţii Qods (din cadrul Gardienilor Revoluţiei), s-a aflat în capitala Siriei în ianuarie, conform oficialilor americani citaţi.

“Suntem siguri că generalul Qassem Soleimani a fost primit de membri de rang înalt ai regimului sirian, inclusiv de preşedintele al-Assad”, adaugă unul dintre oficialii citaţi.

“Apreciem că această vizită are legătură cu susţinerea pe care Iranul o acordă regimului sirian pentru reprimarea manifestaţiilor”, a spus oficialul citat, afirmând că există informaţii că Iranul ar furniza Siriei echipamente militare şi armament.

În paralel, Statele Unite au transmis, vineri, Rusiei îngrijorarea în legătură cu nava care ar transporta circa 60 de tone de echipamente militare în Siria.

“Am transmis preocuparea noastră Rusiei şi Ciprului, care a fost ultima escală a acestei nave”, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

O navă rusă transportând o “încărcătură periculoasă” se îndreaptă spre Siria, după o scurtă escală în Cipru, a dezvăluit vineri seară o sursă a armatorului. “Nava Chariot transportă o încărcătură considerată periculoasă, dar nu suntem obligaţi să ştim ce este în containere“, a declarat o sursă din cadrul companiei Westberg Ltd, cu sediul în Sankt-Petersburg.

Conform presei ruse, nava, care se îndreaptă spre portul sirian Tartous, ar putea transporta până la 60 de tone de echipamente militare exportate de compania rusă Rosoboronexport. Sursa din cadrul Westberg Ltd nu a confirmat această informaţie.

Nava Chariot a făcut escală în Cipru pentru realimentare, iar autorităţile cipriote i-au permis plecarea doar cu condiţia de a se îndrepta spre Turcia, în loc de Siria. Dar echipajul a decis să continue pe ruta iniţială după plecarea din portul cipriot.

O navă rusă transportând o “încărcătură periculoasă” se îndreaptă spre Siria, după o scurtă escală în Cipru, anunţă o sursă a armatorului, citată de Mediafax.

“Nava Chariot transportă o încărcătură considerată periculoasă, dar nu suntem obligaţi să ştim ce este în containere“, a declarat o sursă din cadrul companiei Westberg Ltd, cu sediul în Sankt-Petersburg.

Conform presei ruse, nava, care se îndreaptă spre portul sirian Tartous, ar putea transporta până la 60 de tone de echipamente militare exportate de compania rusă Rosoboronexport.

Sursa din cadrul Westberg Ltd nu a confirmat această informaţie.

Nava Chariot a făcut escală în Cipru pentru realimentare, iar autorităţile cipriote i-au permis plecarea doar cu condiţia de a se îndrepta spre Turcia, în loc de Siria.

Dar echipajul a decis să continue pe ruta iniţială după plecarea din portul cipriot.

Daca Iranul inchide Stramtoarea Ormuz, Statele Unite au un plan de rezerva pentru a salva o cincime din comertul zilnic de petrol. SUA este pregatita sa trimita… delfini. Amenintarea ca Iranul ar putea inchide Stramtoarea Ormuz a intins la maximum nervii autoritatilor americane, care l-au anuntat pe liderul iranian ca, daca intrece limita, SUA vor raspunde prompt.

Iranul ar putea bloca stramtoarea cu orice combinatie de mine, barci de viteza armate sau rachete pentru ofensiva impotriva navelor inamice.

Cu toate acestea, potrivit lui Michael Connell, expert al Centrului pentru analiza navala, “problema prioritara (n.r. pentru militarii americani) este sa gaseasca minele”. Pentru a rezolva aceasta problema, Marina SUA are o solutie pe cat de simpla, pe atat de vehiculata de presa, dar niciodata recunoscuta oficial: delfini antrenati special pentru a detecta minele.

Se pare ca delfinii antrenati special de Marina americana au fost folositi si in Golful Persic, ca parte a invaziei SUA in Irak. Oficialii americani recunosc ca prietenoasele mamifere au fost prezente in teatrul de operatiuni, dar nu comenteaza asupra rolului pe care acestea il indeplineau. Delfinii au o capacitate incredibila de a detecta obiecte aflate in apa si pot gasi o sfera metalica de numai cativa centimetri de la aproximativ 100 de metri departare.

De altfel, in 2010, cotidianul Seattle Times scria ca Marina are 80 de delfini antrenati sa detecteze explozibile numai in Golful San Diego.

Potrivit unui raport din 2003, delfinii doar detecteza minele, detonarea acestora ramanand in sarcina scafandrilor pirotehnisti. Insa mamiferele sunt suficient de mari pentru a declansa explozia daca se apropie prea mult. Perspectiva ce nu incanta deloc ONG-urile care se ocupa cu drepturile animalelor. De aici si teama autoritatilor de a vorbi despre acest subiect.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SUA a elaborat un plan de EVACUARE pentru institutiile din Orientul Mijlociu in caz de RAZBOI. Rusia trimite ARMAMENT regimului din SIRIA

  1. Pingback: Rusia inarmeaza SIRIA cu AVIOANE - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: Rusia si China au blocat rezolutia ONU care cerea SCHIMBARE DE REGIM IN SIRIA. Ce leaga Rusia de Siria? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare