Cine te SPIONEAZA pe internet?/ ACTA BLOCAT/ Cum sunt SUPRAVEGHEATE retelele sociale prin CUVINTE CHEIE

5-03-2012 3 minute Sublinieri

spionaj internet

 

Cei de la Mozilla au lansat, vineri, o aplicaţie pentru browserul Firefox, care le permite utilizatorilor să vadă ce companii îi “spionează” pe internet, scrie Daily Mail. Mişcarea vine la doar o zi după ce Google şi-a pus în aplicare noile politici de confidenţialitate, despre care criticii spun că încală drepturile utilizatorilor şi sunt menite să furnizeze venituri suplimentare motorului de căutare, din publicitate.

Aplicaţia “Collusion” (înţelegere secretă) a celor de la Mozilla le permite utilizatorilor de Firefox să vadă firmele de publicitate online şi celelalte companii terţe care urmăresc istoricul lor pe internet, susţine CEO-ul Gary Kovacs. “Collusion” creează o “pânză” a interacţiunilor între căutările utilizatorilor, pe de o parte, şi “spioni”, de cealaltă, susţine Daily Mail. “Ideea este să le spunem utilizatorilor cât de puţin control au asupra datelor lor, pe internet”, spune Kovacs.

Mozilla intenţionează să facă o listă a celor mai “deranjanţi” observatori, pe care să o transmită companiilor care se ocupă cu protecţia datelor. “Când vom lansa versiunea finală a lui Collusion, utilizatorii vor avea opţiunea să contribuie la această bază de date. Vom pune cap la cap toate informaţiile şi vom ajuta cercetătorii, jurnaliştii şi experţii în securitate să explice publicului cum sunt urmăriţi utilizatorii pe internet”, a explicat Kovacs.

Parlamentul European frânează acordul internaţional pentru combaterea pirateriei online”, titrează El País. Reamintind că o petiţie semnată de 2,5 milioane de cetăţeni europeni tocmai a fost trimisă eurodeputaţilor, cotidianul madrilen apreciază că acordul ACTA va trebui să aştepte “cel puţin un an” pentru a fi adoptat:

Parlamentul European nu este convins că textul acordului respectă suficient drepturile cetăţenilor şi a decis să sesizeze justiţia europeană pentru a se pronunţa asupra sa. Eurodeputaţii dau asigurări că sunt de acord, pe fond, cu acest tratat comercial […], dar se tem de potenţialele consecinţe ale aplicării sale.

Dezbaterile, care vor preceda un vot de principiu în Parlamentul European pe 12 martie, se vor concentra, conform El País, pe faptul că:

acordul responsabilizează furnizorii de acces la Internet asupra conţinutului materialelor distribuite online, ceea ce deschide calea, conform criticilor, unui fel de cenzură numerică.

De altfel, comisarul UE responsabil de Justiţie, Viviane Reding, într-un comunicat transmis postului american CNN, a Google-spioncriticat în termeni duri compania Google, avertizând că “încalcă, într-un mod subtil, viaţa privată a cetăţenilor”, conform ziarului britanic The Guardian.

Criticile s-au multiplicat după ce compania Google a adoptat, pe 1 martie, noua politică în domeniul confidenţialităţii datelor personale ale utilizatorilor. Cotidianul The Guardian notează că Autoritatea franceză de reglementare în domeniul protecţiei datelor şi Comisia naţională pentru domeniul informatic şi libertăţi deja au trimis o scrisoare celebrului portal de căutare, informându-l că “nu răspunde prevederilor Directivei europene din 1995 privind protecţia datelor personale”:

Prin simplificarea procedurii de înregistrare a noilor utilizatori, modificările permit companiei Google să colecteze date despre căutările efectuate online sau despre înregistrările video accesate, despre hărţile geografice consultate, despre paginile web vizualizate, anunţurile publicitare accesate şi alte informaţii, în scopul îmbunătăţirii direcţionării serviciilor proprii şi campaniilor publicitare spre public.

– Cum ar fi să devii suspect după ce postezi pe Facebook că te simţi „bolnav”? Sau când spui unui prieten că „urmăreşti” un anumit show de televiziune? Sau când comentezi pe un forum, spunând că guvernul „îşi ia partea”? De fapt, lucrul acesta se şi întâmplă: orice menţiune legată de o vacanţă petrecută în Mexic sau o sesiune de cumpărături la „Target”, intră imediat în vizorul Departamentului pentru Securitate Naţională din Statele Unite, anunţă Huffington Post.
După cea mai recentă dezvăluire asupra modului în care guvernul american supraveghează reţelele de socializare, Centrul pentru Protecţia Datelor Electronice a postat on-line un manual utilizat de Departamentul de Securitate Naţională, care include sute de termeni (cum sunt cei evidenţaţi mai sus), folosiţi pentru scanarea informaţiilor asociate cu terorismul, dezastrele naturale sau ameninţările la adresa sănătăţii naţionale.

retele sociale spionateÎn documentul de 39 de pagini intră şi termeni expliciţi cum sunt „atac”, „Al-Quaida”, (cu mai multe tipuri de grafie), precum şi cuvinte care pot fi inofensive sau „periculoase”, în funcţie de context: „exerciţiu”, „misiune”, „val”, „iniţiativă”, „eliberare”, „organizaţie”.

Manualul a fost eliberat de Centrul de Operaţiuni la o săptămână după ce oficiali din structurile de Securitate Naţională au declarat, într-un proces, că analiştilor americani le este monitorizată activitatea on-line. Mary Ellen Callahan, şeful Departamentului de Securitate Naţională şi Richard Chavez, director al Centrului de Operaţiuni Naţionale au depus mărturie că reţelele sociale sunt supravegheate numai pentru context şi nu pentru a urmări opiniile care nu se aliniază cu guvernul.

Un oficial din structurile de protecţie a declarat că manualul este punctul incipient al acestei politici de supraveghere şi că măsurile nu se vor opri aici. Oficialul neagă, la rândul său, acuzaţia că guvernul ar monitoriza actorii care se opun politicilor guvernamentale.

Agenţia recunoaşte că manualul este vag şi are nevoie de actualizări. De exemplu, pe lista denumirilor asociate cu riscuri teroriste se află Hamas şi Hezbollah, dar şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, care a fost odată considerată grupare teroristă de către guvernul american. Acum organizaţia conduce o misiune diplomatică la Washington, iar liderul său, Mohmoud Abbas s-a întâlnit în câteva rânduri cu fostul preşedinte Bush şi cu preşedintele Obama.

Huffington Post a primit o serie de texte trunchiate, extrase de pe reţelele de socializare, asociate cu rapoartele realizate de analiştii de la Departamenul de Securitate. Un raport face legătura între un schimb de mesaje şi un atentat pus la cale de trei adolescenţi din suburbia Ogden, la nord de Salt Lake, descoperit la timp.

Alte rapoarte fac trimitere la un accidenet în lanţ produs din cauza închiderii drumului I 85 din Carolina de Nord, un virus scăpat de sub control la univeristatea George Washington, un pachet neidentificat depus la judecătoria din Alabama sau evacuarea a unei şcoli din Bronx, New York, în urma identificării unei substanţe suspecte.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Google, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Cine te SPIONEAZA pe internet?/ ACTA BLOCAT/ Cum sunt SUPRAVEGHEATE retelele sociale prin CUVINTE CHEIE

  1. Pingback: Parlamentul European A VOTAT IMPOTRIVA ACTA. Comisia Europeana nu renunta insa la proiect - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare