EVOLUTIA PROTESTELOR din Bucuresti si toata tara. STIRI, REFLECTARI IN PRESA STRAINA, REACTII

16-01-2012 5 minute Sublinieri

UPDATE

 

  • Gandul:

Militaru: 7.900 de persoane au protestat luni, 10 din 39 de proteste sunt finalizate

PROTESTE ÎN ROMÂNIA. La Sibiu, 1.200 de persoane cer demisia preşedintelui Băsescu

PROTESTE ÎN BUCUREŞTI. The Economist: “După 20 de ani în care “mămăliga nu a explodat”, românii dau “bătălia de la Bucureşti””

PROTESTE LA CLUJ. “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”

PROTESTE ÎN BUCUREŞTI. Peste 50 de persoane din Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie din Capitală

  • Mediafax.ro:

A patra zi de PROTESTE în ŢARĂ: Mii de oameni s-au adunat în pieţele marilor oraşe, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale – GALERIE FOTO

A patra zi de PROTESTE în ŢARĂ: Sute de persoane s-au adunat în pieţele marilor oraşe, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale – GALERIE FOTO

Presa internaţională: Protestele din România nu dau niciun semn că s-ar încheia. Protestatarii şi-au exprimat furia faţă de măsurile de austeritate, cerând demisia preşedintelui

The Guardian: Politicienii din România trebuie să se reconecteze la realitate

[…] Cu Emil Boc aproape singur, democrat-liberalii au ceru socoteală pentru gestionarea proastă a situaţiei, iar William Brânză, Cezar Preda şi Constantin Ostaficiuc i-au cerut premierului o remaniere care să mai acorde PDL un moment de respiro. De altfel, aceasta a fost considerată o variantă de lucru în cazul în care situaţia se va agrava, nefiind luată în calcul însă o depunere a mandatului întregului cabinet. Şi asta pentru că, susţin unii democrat-liberali, Emil Boc nu vrea să plece, fiind susţinut de o parte din garnitura de conducere a PDL.“A fost o terapie de grup. Nu s-a luat nicio decizie”, a comentat un lider democrat-liberal, adăugând că scenariul optimist prezentat Colegiului Director a fost că, dacă violenţele vor continua lumea îşi va da seama că, de fapt, este vorba de huligani care caută scandal şi nu de oameni nemulţumiţi. “Până la urmă ce să faci. Nu poţi să-ţi dai pentru nişte ciumpalaci”, a adăugat el.

În încercarea de a recupera la capitolul imagine, pedeliştii au anunţat au desemnat i-au desemnat pe liderii partidului care să discute cu societatea civilă şi partidele despre ieşirea din criza ultimelor zile. Astfel, prim-vicepreşedintele Teodor Baconschi se va ocupa de consultările cu cu structurile civice, secretarul general Ioan Oltean cu sindicatele, iar Emil Boc este mandatat să discute cu partidele. Primul pas în această strategie l-a făcut însă vicepreşedintele Elena Udrea, care împreună cu Roberta Anastase, a avut o întrevedere cu organizaţiile de revoluţionari, în Modrogan, chiar în timpul în care la Palatul Parlamentului se desfăşura Colegiul Director.

Clarice Dinu este editor al ziarului Gândul

Invitat in studioul Stirilor ProTV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre protestele din ultimele zile si despre posibilele urmari ale acestora. “Atata vreme cat manifestatiile sunt pasnice, oricat de dure ar fi lozincile scandate, protestele sunt in spiritul democratiei, sunt utile poporului”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

“Acestea atrag atentia guvernantilor ca nu pot merge la infinit cu persiflarea, cu prostirea pe fata, cu ignorarea oamenilor in procesul de reforma, pe care il fac incercand sa conduca poporul ca pe o turma, fara nicio incercare de colaborare cu el, probabil ii considera prea prost” Jurnalistul de la “Gandul” pecizeaza ca aceste proteste sunt urmarea unor luni si ani de zile de “acumulari, frustari si enervare”.

Nu conteaza foarte mult cine ar veni la putere, acum oamenii sunt interesati sa plece presedintele Traian Basescu, explica Cristian Tudor Popescu. Seful statului este tinta protestelor si cauza acestora, explica e: “Retragerea legii sanatatii e o ultima sfidare din partea presedintelui, nu e o recunoastere a greselii”.

Acum romanii nu mai vor discutii teoretice despre clasa politica, nu mai vor talk-show-uri, important e ce se intampla in viata lor. Referitor la controversele privind reacia jandarmilor la manifestarile violente din timpul protestelor, Cristian Tudor Popescu a precizat ca presa si unii lideri politici cauta sa faca propaganda si sa manipuleze in interesul lor. Nu exista nicio asemanare intre evenimentele de acum si cele din decembrie 1989, precizeaza jurnalistul.

“Atunci manifestantii nu aruncau cu pietre, erau soldati cu glont pe teava care trageau, oamenii au fost mitraliati cu gloante de razboi, fara sa fie violenti”. Faptul ca protestatarii au revendicari diferite este foarte bine, pentru ca asta demonstreaza ca este vorba de “un protest spontan, nu este nimeni in spatele lor, dar sa vedem cum vor evolua lucrurile cand va interveni politic USL.” Cristian Tudor Popescu precizeaza ca, in opinia lui, ideea politizarii protestelor nu este buna, pentru ca manifestarile populare spontane au o legitimitate reale, iar asumarea lor politica le-au pune in alta lumina.

Vorbind despre tinerii care au comis violente, jurnalistul spune ca este vorba de un act teribilist, “ca vanatorii care se pozeaza cu piciorul pe gatul leului ucis, ca sa arate pozele colegilor si nepotilor“. Acesti tineri nu au o ideologie, cum aveau cei care au iesit in strada in ’89. Solutia ideala sunt alegerie anticipate, precizeaza Cristian Tudor Popescu. “Nu-mi doresc izgonirea Guvernului, asta ar fi o dare inapoi a Romaniei”.

Cristian Tudor Popescu precizeaza ca acum Traian Basescu este facut responsabil si pentru ceva ce nu a facut din cauza mentalitatii lui. “In scaunele guvernului se afla bule de neant, printre cele mai imponderabile sunt domnul Igas si domnul Boc, care este un robot defect, nu functioneaza decat la comenzile domnului presedinte, si-a spalat creierul si si-a sters personalitatea.” Din aceasta cauza, oamenii nu sunt interesati de demiterea vreunui ministru, pentru ca au inteles ca acesti oficiali nu exista decat pe hartie, singurul care tine fraiele puterii si trebuie sa-si asume situatia este presedintele Basescu, adauga Cristian Tudor Popescu.

Peste 12.000 de oameni au protestat în toată ţara la sfârşitul săptămânii trecute, reiese din estimările Jandarmeriei Române. Printre nemulţumirile lor s-au numărat nivelul scăzut de trai din România, costurile prea mari ale vieţii de zi cu zi şi salariile şi pensiile mici.

gândul vă prezintă o hartă a evoluţiei numărului de manifestanţi la nivel naţional, pe judeţe.

Manifestaţiile spontane din toată ţara au fost declanşate în urma demisiei doctorului Raed Arafat, care a renunţat la funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii din princina unor nemulţumiri legate de noul proiect al Legii Sănătăţii, dar şi ca urmare a unor divergenţe cu preşedintele Traian Băsescu. După ce premierul a anunţat că proiectul privind reforma sistemului de sănătate a fost retras din dezbaterea publică, manifestanţii care ieşiseră în stradă pentru a-l susţine pe Arafat şi-au îndreptat lozincile împotriva actualei guvernări, iar protestele s-au ţinut lanţ tot weekend-ul.

Numărul protestatarilor s-a dublat de la o zi la alta

Rândurile protestatarilor s-au îngroşat de la o zi la alta. Astfel, dacă sâmbătă numărul românilor care au ieşit în stradă a fost între 3.000 şi 4.000, Jandarmeria a estimat că acesta a ajuns duminică la circa 8.700.

Mai mult, protestele de duminică s-au soldat cu 59 de răniţi, alte 26 de persoane fiind transportate la spital pentru îngrijiri suplimentare. Zece jandarmi dintre cei circa 2.000 însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi dintre ei fiind internaţi în continuare la spital.

Cu toate că duminică au avut loc proteste în toată ţara, mai exact în 41 de localităţi, cele mai grave incidente s-au petrecut în Capitală, unde protestatarii au creat pagube de peste 36.000 de euro. Dacă în restul ţării, manifestaţiile s-au încheiat paşnic, la Bucureşti, peste 240 de persoane au fost sancţionate contravenţional pentru tulburarea ordinii publice sau participarea la adunări neautorizate, iar alte 40 de persoane vor fi cercetate penal.

Protestele continuă pentru a patra zi consecutiv

Aproape 200 de persoane s-au strâns luni pentru a patra zi consecutiv în Piaţa Universităţii din Capitală.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină în cazul în care se vor repeta incidentele de duminică. Mai multe magazine din Centrul Vechi al Bucureştiului şi Piaţa Unirii au fost sparte, iar protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în cordonul de jandarmi. Manifestaţiile au fost reluate luni şi în restul ţării. La Timişoara au ieşit în stradă alte 70 de persoane, la Ploieşti aproximativ 80, la Galaţi circa 30, iar la Constanţa 50, potrivit Mediafax.

Manifestanţii din provincie s-au organizat pe reţelele de socializare

În cele mai multe oraşe din ţară, manifestanţii s-au înţeles pe reţelele de socializare cu privire la ora şi locul în care urma să aibă loc protestul spontan. Bacăul a fost singura localitate în care manifestanţii au cerut autorizaţie pentru organizarea evenimentului.

În Cluj-Napoca, unde protestul s-a desfăşurat paşnic, jandarmii au împărţit fluturaşi pentru a-i informa pe cei strânşi în centrul oraşului cu privire la prevederile legii care reglementează organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, relatează Mediafax.

La Târgovişte, protestele au început încă de vineri. La Vaslui, forţele de ordine nu au fost prezente pentru a-i supraveghea pe cei 30 de manifestanţi. La Ploieşti un bărbat a fost preluat de o ambulanţă pentru că i s-a făcut rău în timpul protestului. Un incident asemănător s-a petrecut şi la Braşov, unde o femeie a leşinat, având nevoie de îngrijiri medicale.

Microbiştii din Craiova şi Braşov au încercat să se alăture protestelor din Capitală

Un grup de 150 de persoane a ajuns duminică seara la gara din Braşov, intenţionând să ia un tren către Bucureşti şi să se alăture protestatarilor din Piaţa Universităţii, însă un cordon de jandarmi le-a blocat accesul în gară.

Alte 70 de persoane din Craiova au reuşit să urce într-un tren care urma să ajungă în Capitală, însă au fost opriţi de poliţişti în gara din localitatea Roşiorii de Vede. Circa 30 de persoane au fost date jos din tren şi duse la secţie pentru legitimare. Şeful galeriei echipei de fotbal Universitatea Craiova a confirmat că celelalte 40 de persoane din tren “au reuşit să treacă de filtrul poliţiştilor”, relatează Mediafax.


Categorii

1. DIVERSE, PROTESTE ROMANIA 2012, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “EVOLUTIA PROTESTELOR din Bucuresti si toata tara. STIRI, REFLECTARI IN PRESA STRAINA, REACTII

  1. In Cluj s-a protestat si la Opera Romana. CORUL ROBILOR in semn de solidaritate cu protestatarii din Romania:

    http://www.youtube.com/watch?v=yfeK1A8kykM

    “Solidaritate cu protestele din ţară

    La finalul premierei de duminică seară spectatorii au fost invitaţi să interpreteze celebrul “Va, pensiero” în română – “Dor de casă”, alături de artişti. În sală a fost fluturat şi drapelul României, iar o parte dintre protagonişti au îmbrăcat halate medicale, în semn de solidarizare cu protestele din Cluj-Napoca (dar şi din ţară), începute de la manifestarea susţinerii pentru medicul Raed Arafat.Gestul cu steagul era gândit dinainte, deoarece am dorit să sugerez publicului să facă o paralelă între ce se întâmplă în acţiunea descrisă în operă şi România de astăzi. Îmbrăcarea halatelor a fost însă conjuncturală, a fost o reacţie a colectivului artistic în momentul în care făceam opera, vizavi de ce se întâmplă în oraşe. Este un gest ce arată că artistul român nu se ascunde, ci reacţionează la ceea ce se întâmplă, prin ceea ce face pe scenă. Cel mai important este însă spectacolul ca atare“, a explicat Hausvater.”

  2. Tot de pe la Cluj, daca m-am ratacit prin gazetele locale:

    1. Protestele continua, pasnic ca si pana acum.

    “Clujenii sunt aşteptaţi diseară, de la ora 18.00, în Piaţa Unirii, la un nou protest anti-Băsescu şi anti-Guvern.

    Luni seara, peste 1000 de clujeni au mărşăluit pe străzile Clujului, mai bine de trei ore. Oamenii au afişat pancarte şi au scandat “România, stat poliţienesc“, “PDL şi USL, aceeaşi mizerie” sau “iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara”. S-a aruncat cu petarde, iar jandarmilor le-au fost oferite garoafe albe.

    Nu s-au înregistrat incidente.”

    sursa: Ziua de Cluj

    2. Reactia PDL local prin vocea domnului tovaras Tise – in acelasi ton cu centrul si cu demagogia basesciana.

    Pe scurt, ceva de genul: “Domle, SMURDU nici macar nu exista juridic, e mai mult treaba pompierilor dar cu toate astea e un privilegiat, a primit o gramada de milioane de lei in ultimii ani.“. “O suma extrem de importanta“, tine sa ne avertizeze Tise.

    Deci Arafat si ceilalti oameni din SMURD, cunoscuti sau necunoscuti, nu au nici o treaba, nici un merit. Banii alocati au facut totul. Si aici, iata cu cata darnicie se vorbeste despre banii cetateanului roman. Pentru ca nu e asa, aici nu e necesar sa se fereasca, au fost cheltuiti cu cap si roadele se vad de la o posta.

    Sa fiu in locul celor de la SMURD as merge la interventii cu masinile fluturand steagul romanesc. Ar fi de ajuns, ca protest. Pentru ca ei nu se pot opri din a salva vieti.

    sursa: Ziua de Cluj (http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/cinci-milioane-de-lei-in-trei-ani-bani-publici-pentru-smurd-cluj–82004.html)

  3. Raed Arafat revine la Ministerul Sănătăţii în funcţia deţinută anterior, după discuţii cu Traian Băsescu şi Emil Boc

    http://www.antena3.ro/romania/raed-arafat-revine-la-ministerul-sanatatii-in-functia-detinuta-anterior-dupa-discutii-cu-traian-basescu-si-emil-boc-151815.html

  4. Daca aceste proteste se incheie aici, ce au castigat “protestatarii”?
    Au castigat cumva simpatie, compasiune? Prea putin, pt ca huliganii si-au facut foarte bine treaba si oricum suntem atat de rai ca nici mila nu mai avem.
    Au castigat o noua lege a sanatatii mai buna decat cea veche? Vom vedea…
    Despre “demisii” – singura demisie ar fi a dlui Dr. Georgescu, si aceasta depusa “înainte ca premierul Emil Boc să anunţe reîntoarcerea la Minister a lui Raed Arafat” (dupa propria sa declaratie)
    Se pare ca au castigat revenirea lui Arafat la Ministerul Sanatatii. Dar pt asta s-a protestat?
    S-ar putea sa fi castigat (protestatarii, ca despre ei vorbeam) si niste roluri de actori…

  5. Pingback: Raed Arafat REVINE in Ministerul Sanatatii, dupa discutii cu BOC si BASESCU. Se pune “batista pe tambal”? - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: “ANARHIA” CONTROLATA – PRETEXT PENTRU INSTITUIREA STARII DE NECESITATE SAU PENTRU REPRESIUNI (in perspectiva)? - Razboi întru Cuvânt
  7. Fratilor ar trebui sa ne trezim odata sa vedem cu ochii liberi ceea ce se intampla intre noi si in fata noastra. Toata chestia asta cu protestele anti-basescu, anti-sistem sunt o facatura, o diversiune miseleasca. De fapt miza este Proiectul Rosia Montana. Sunt din Alba Iulia si cunosc in parte situatia. Peste cateva zile (in 28 ianuarie daca nu ma insel) se va discuta despre proiectul acesta minier demarat de Gold Corporation si sustinut de TOATA CLASA POLITICA din Romania si din Parlamentul European. Toata mascarada asta este o diversiune cum am spus, scopul fiind distragerea atentiei opiniei publice vis-a-vis de proiectul de la Rosia M. Se tem ca reactiile in cazul aprobarii proiectului vor fi puternice si atunci aceste revolte sunt perfecte pt a atrage atentia. E ca si cum un hot te tine de vorba la usa casei tale in timp ce altii din grupul lui intra pe fereastra si te jefuiesc. Avem atatea exemple: stim ca lucrurile rele sunt facute in ascuns, la intuneric cum se spune la Evanghelie,asa s-a intamplat cu introducerea actelor cu cip. Ne-am trezit ca avem o lege in care sunt aprobate actele cu cip. Asa s-a intamplat cu legalizarea avorturilor. La scurt timp dupa revolutie, printre atata nesiguranta si suparare in tara ne-am trezit ca avem lege care permite prunc-uciderea. Asa se intampla mereu.
    Deci lantul acesta de revolte programate mascheaza jaful pe care Gold Corporation in ,,colaborare” cu clasa politica din tara (indiferent de culoare) si cu cea din afara tarii il vor face in detrimentul poporului roman. Pierderile noastre ca popor sunt imense: materiale, sociale, medicale (bolile care vor fi provocate in toata Transilvania din cauza cianurii si a radiatiilor – pt ca aici va fi exploatat si uraniu nu doar aur!!!), spirituale (ganditi-va ca intre Alba Iulia si Rosia Montana exista o salba de manastiri extraordinare care vor avea de suferit din cauza exploatarii si a poluarii de toate felurile). Generalul acela austriac Bukow a distrus manastirile din Transilvania, dar se pare ca diavolul vazand ca acele manastiri au inviat a mai gasit un Bukow (Gold Corporation) care sa le distruga.
    Deci sa plecam capul si genunchii, si sa ne ridicam inima la Dumnezeu cu nadejdea ca nu va ingaduii inceperea acestui proiect.

  8. @claudiu:

    Parca nu erau chiar toti pentru proiect.

    Stiam ca e pe agenda Ministerului Mediului: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/13/rosia-montana-aproape-de-decizia-finala-a-ministerului-mediului/

    Insa tocmai ca declansarea acest proteste, unde se manifesta vizibil, pentru toata tara, opozitia fata de proiectul minier, este, poate singurul prilej de mai intarzia decizia!

  9. @ Claudiu:

    Putin probabil, pentru ca in strada se protesta si impotriva proiectului de la Rosia Montana. Si e ceva de o mult mai mare anvergura. Dar asta nu inseamna ca nu e vorba, in faza asta, de o deturnare diversionista. Insa nu credem sa fi fost asa dintru inceput, cum am mai zis. Poate ne inselam, vom vedea.

  10. Claudiu@

    Nu protestele sunt o facatura a puterii ci discreditarea si deturnarea lor.
    Cred ca piratu'(ii) national(i) ca si cei internationali de altfel, ar fi preferat sa fie liniste pentru “aranjarea” proiectului Rosia Montana sau poate aveau o alta diversiune in plan…

    “Deci sa plecam capul si genunchii, si sa ne ridicam inima la Dumnezeu cu nadejdea ca nu va ingadui inceperea acestui proiect.”

    De acord! Dumnezeu sa-i opreasca!

  11. Pingback: Baza de date cu PROTESTATARII DIN PIATA UNIVERSITATII? - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare