REPORTAJE TULBURATOARE LA 10 METRI SUB ZAPADA: Acum inteleg de ce plang toti oamenii de aici… (video)

14-02-2012 10 minute Sublinieri

… nu din cauza statului la caldurica!

Si o intrebare ca sabia lui Damocles: CE SE VA INTAMPLA CAND SE VOR TOPI ZAPEZILE?

glodeanu3

Corespondentii Stirilor Pro Alex Dima si Cristian Corchis au incercat pe parcursul a 24 de ore sa vada cum fac fata situatiei familiile de sinistrati din Buzau. Oricat de sincere ar fi cuvintele si de emotionante imaginile, nu poti transmite cu adevarat ce simte un prizonier al zapezilor pana cand nu treci prin asta.

Au mancat si au dormit impreuna cu acesti oameni necajiti intr-o casa ingropata in zapada. Au aflat, astfel, ce inseamna iubirea de semeni, dar si lupta pentru supravietuire. De ce este vital sa-ti salvezi orateniile din ograda si cum nu conteaza cine esti in fata naturii.

S-a lasat intunericul peste localitatea Lunca, din Buzau, iar viscolul a inchis in fata toate drumurile. S-a deschis insa usa de unor oameni gospodari, care au primit echipa Pro Tv in caminul lor, la cativa metri sub zapada.

Cand ceasul arata in jur de 6 dimineata, nu mai era chip sa stai. Frigul era atat de patrunzator ca doare. Te dor oasele, te doare carnea de pe tine. Daca nu te misti, risti sa te transformi intr-un bloc de gheata. A trecut codul portocaliu peste acest suflete luni-noaapte. Pentru nenea Radu, gospodarul care a primit echipa Pro Tv in casa lui, timpul e ca o placa zgariata, pe care atunci cand pui acul sare fara gres in acelasi loc. De saptamani intregi, omul se trezeste parca in aceeasi dimineata.

Singura lui grija sunt animalele, pe care le-a adapostit de urgie intr-o anexa a casei. Stie ca, in fond, de ele depinde supravietuirea lui. Intre timp, se lumineaza bine, iar albul zapezii devine orbitor. Greul abia acum incepe. Pentru ca abia a cazut, zapada te inghite precum nisipurile miscatoare. In tot necazul, oamenii inca mai au puterea sa vada partea buna.

Ramasa singura in bucatarie, tanti Tinca, cea care ii sta alaturi de-o viata lui nea Radu, priveste cu ochii pierduti in blidele pe care urmeaza sa le umple. In ochii blanzi ai femeii se citesc ingrijorarea si disperarea. De atatea zile de cand se tot plimba de pe un acoperis pe altul, nenea Radu a invatat si tainele mersului pe 10 metri de zapada. Omul incearca sa se tina tare. Simte insa ca macar viata nu i-a oferit pana acum toate raspunsurile.

La Glodeanu Silistea si in alte 53 de localitati se vede cel mai bine asta. Doar doua zile, oamenii au avut legatura cu lumea, pentru ca acum caile de acces si casele sunt din nou troienite. Prea putini au reusit sa isi refaca rezervele de alimente sau de apa si sunt iar captivi.

In satele din Glodeanu Silistea a stat timpul in acelasi punct. A nins fara speranta pentru miile de oameni care au avut doar doua zile la dispozitie sa iasa din casele troienite. Acum toata zapada e iar la loc. Disperati, tineri si batrani au pus mana pe lopeti si s-au inhamat la o munca titanica. Trebuie sa mute la propriu muntii. Si daca se poate cat mai repede. Zapada incepe sa se inmoaie si exista riscul sa le ia locuintele pe sus.

Zapada a inceput sa se topeasca este tot mai grea si pune presiune pe peretii caselor. Deja se scurge apa prin pereti si ajunge in locuinte. Casele oamenilor arata ca niste jucarii strivite. Acesti soti si-au ridicat adapostul din caramida. Au crezut ca in felul acesta nu vor avea probleme. In realitate este dezastru.

In fata unui nou val de rele autoritatile nu par foarte pregatite. In ajutorul oamenilor au sarit si de aceasta data jandarmii care incearca sa le elibereze cat mai repede casele si curtile.

Capcanele iernii se dovedesc mortale in aceste zile. Lista sumbra a celor 79 de romani, secerati de frig, este completata de o batranica din Bacau. Ea a fost strivita de acoperisul casei, care s-a frant sub povara zapezii si a prins-o pe biata femeie, ca intr-o cursa de soareci. Infricosator este ca mii de oameni, din tot sudul tarii, traiesc in tensiune, pentru ca pot pati la fel.

Locuintele subrede gem de atata greutate. Noapte de noapte, peretii din paianta paraie si se pot frange oricand. Femeia avea 83 de ani si era din Casin, comuna ingropata, de cateva zile, sub nameti. Acoperisurile caselor de aici suporta tot mai greu presiunea troienelor, care incep deja sa imbibe zidurile cu apa, facandu-le tot mai fragile.

Batranica s-a urcat in pod dupa niste coceni de porumb, pentru ca lemne nu mai avea ca sa puna pe foc. Exact atunci, barnele au cedat si au prins-o dedesubt. Vecinii si-au dat seama ca n-o pot ajuta. Au sunat repede la 112 si un echipaj de la descarcerare a incercat s-o salveze, dar in zadar.

Copiii ei, care locuiesc in Onesti, au venit sa se ocupe de inmormantare. Cei din jur s-au speriat ingrozitor, iar acum trudesc cu lopetile, la zapada. Cand intri in aceste case, le auzi cum scartaie din senin si isi ingheata inima de spaima. Daca nu sunt eliberate mai repede, locuintele se pot frange ca niste bete. Pe neprevazute s-a prabusit si o parte din acoperisul spitalului judetean din Focsani, tot sub presiunea mormanelor de zapada. Din fericire, acolo nimeni nu a fost prins sub daramaturi.

Localnicii din comuna buzoiană Glodeanu Siliştea care abia reuşiseră să-şi cureţe locuinţele şi drumurile de zăpadă se confruntă din nou cu nămeţii după ce în judeţul Buzău a nins necontenit mai bine de 24 de ore. Ei spun că le este teamă să nu se dărâme casele pe ei din cauza glodeanu1ninsorilor repetate. După ce abia reuşiseră să sape tuneluri în zăpadă pentru a putea să iasă din case şi să ajungă la animale să le hrănească sau la magazine pentru a cumpăra mâncare, oamenii sunt din nou blocaţi în nămeţi.

În satul Corbu, unde marţi drumarii au reuşit să deszăpezească drumul judeţean, oamenii se aşteaptă la ce e mai rău. Tineri sau bătrâni, localnicii nu mai au speranţă, temându-se că pereţii caselor şi acoperişurile s-ar putea prăbuşi peste ei.

Păi, ne aşteptăm la ce e mai rău, ne-am luat lemne şi topoare în casă că dacă vine zăpada iar să avem cu ce ieşi din casă. Am ajuns să mă tem pentru viaţa mea în propria casă. N-a venit nimeni să ne întrebe, să vină cu o volă, să putem să dăm măcar o jumătate de metru de lângă casă. Acum au venit câteva utilaje de deszăpezire. Da, au venit pe stradă, pentru stradă, dar să ne ajute pe noi?“, se plânge Cati Enache din satul Corbu.

Femeia povesteşte că de trei săptămâni trăieşte un coşmar, fiind zile în care nu a avut ce mânca. Ea povesteşte chiar că trei zile a stat blocată în casă până când vecinii au venit să o salveze.

De pe 25 ianuarie trăim acest coşmar. Ne-au ajutat vecinii, am săpat tuneluri, am stat blocaţi trei zile în casă. Ne-au adus rudele de la Bucureşti mâncare când s-au curăţat drumurile, acum suntem iar cu muntele de zăpadă pe casă. Soacra mea nu a suportat să-şi vadă casa distrusă şi a plecat la nepoate în Bucureşti. O să cedeze acoperişul şi pereţii or să cadă pe noi, zăpada asta grea presează şi distruge tot. Noi singuri nu putem să răzbim, ne trebuie utilaje mari să dăm atâta mare de zăpadă cât s-a abătut peste noi“, a adăugat femeia.

Soţul lui Cati Eneche, nea Marian, a dat zile întregi la lopată să cureţe zăpada din curtea casei şi să facă tuneluri pentru a putea ieşi din locuinţa blocată de nămeţii care ating şi cinci metri. Omul spune că nu-l mai ţine trupul să o ia de la început şi se teme că nici vecinii care l-au ajutat la primul val de ninsoare nu-i vor mai veni în sprijin.

Eu aici făcusem, se şi vede pe la casă, azi noapte a pus-o la loc, acum trebuie să o dau iar, dar nu mai putem. Nu că mă tem pentru viaţa mea, da mă tem pentru clădirile astea că nu mai rezistă. Am spart şi podina ca să punem să ieşim şi să dăm zăpada de pe casă. S-au spart geamurile de la presiunea zăpezii, a spus Marian Enache.

Oamenii din Glodeanu Siliştea nu au curent de 11 zile, iar drumurile sunt din nou închise după viscolul care s-a pornit încă de duminică. glodeanu2Drumarii care lucrează în zonă de aproape trei săptămâni nu mai ştiu când vor încheia misiunea.

“Sunt aici de la prima zăpadă, nu mai facem faţă, ce reuşisem să curăţăm s-a aşezat din nou. Sunt nămeţi de cinci-şase metri. Ne-au astupat aici. Am reuşit azi să deblocăm Corbu şi Caşota, însă mai sunt alte sate la care nu s-a ajuns de două-trei săptămâni, mai sunt oameni la Cârligu Mic, la Cârligu Mare şi Văcăreasca”, a declarat Ion Dumitraşcu, drumar.

La Corbu a mers marţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu care a declarat că speră ca şi oamenii din celelalte sate să fie deblocaţi cât mai curând posibil.

“Nu au curent de 11 zile, s-au înlocuit stâlpii, acum cei de la Electrica verifică fiecare branşament să nu fie probleme. Suntem din nou sub zăpadă, avem aici patru utilaje, două acţioneză dintr-o parte, două din partea cealaltă. Sperăm ca mâine (n.r. – miercuri) să se întâlnească aceste utilaje, e foarte greu. E atât de multă zăpadă care trebuie disolcată. Ce reuşisem să facem până luni s-a dus, trebuie s-o luăm de la capăt“, a spus Mocanu.

Obosiţi şi tot mai lipsiţi de speranţă, oamenii din Glodeanu Siliştea se tem de un nou val de ninsori, dar şi de încălzirea vremii, care le-ar afecta şi mai multe locuinţele.

(Reportaj de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Autostrada A2, pe tronsonul Drajna – Feteşti, şi alte 26 de drumuri naţionale sunt închise, pe opt linii linii feroviare nu se circulă, iar 413 de trenuri sunt anulate. Potrivit MAI, 161 de drumuri judeţene sunt blocate, 259 de localităţi sunt izolate, iar în 31 nu este energie electrică. În ultimele 24 de ore au murit cinci persoane din cauza frigului, numărul victimelor ajungând la 79.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat ANM şi ANAR ar putea anunţa miercuri “posibilă situaţie de urgenţă” legată de inundaţii.

În trei localităţi din Buzău – Bisoca, Puieşti şi Râmnicelu – a fost instituită starea de alertă. Meteorologii au ridicat avertizarea de cod portocaliu, dar se menţine codul galben în Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Vrancea, Buzău, Brăila, Galaţi şi Tulcea. Potrivit meteorologilor marţi va ninge abundent în Muntenia, Dobrogea şi Sudul Moldovei, iar vântul va avea intensificări cu rafale de până la 60 – 70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

Gândul transmite LIVE evoluţiile din ţară

UPDATE 19.00 Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR) şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ar putea anunţa, miercuri, o “posibilă situaţie de urgenţă” legată de inundaţii, a declarat, marţi seară, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.

UPDATE 17.55 Un număr de 310 unităţi de învăţământ vasluiene, dintre care 285 de gimnazii, vor fi închise, miercuri, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, după ce conducerilor şcolilor au anunţat că elevii şi preşcolarii nu pot ajunge la cursuri.

UPDATE 16,08 Circulaţia pe 26 de drumuri naţionale rămâne închisă. A2 rămâne închisă pe tronsonul Drajna-Feteşti.

UPDATE 14.46 A2 şi alte 32 de drumuri naţionale rămân închise. Compania de Drumuri a permis reluarea traficului pe DN7 – Valea Oltului, DN6 Drobeta Turnu Severin – Orşova, DN2 Bucureşti-Urziceni, DN2A Slobozia-Constanţa, DN 3 Bucureşti-Lehliu, DN 3A, A2 pe sectorul Cernavodă – Constanţa, DN2, DN1 între Braşov şi Bucureşti şi DN1A Ploieşti – Braşov

UPDATE 14.05 Încă o linie feroviară a fost închisă, numărul trenurilor anulate ajungând la 413.

UPDATE 13.06 Încă cinci oameni au murit din cauza gerului. Numărul victimelor a ajuns la 79.

UPDATE 12.56 Lista actualizată a drumurilor închise din cauza zăpezii.

UPDATE 12:40 Cursurile vor fi reluate miercuri în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, după ce marţi toate şcolile au fost închise din cauza condiţiilor meteorologice.

UPDATE 12.20 În Caşin, judeţul Bacău un bătrân de 85 de ani s-a urcat în podul casei, iar acoperişul a căzut peste el, din cauza greutăţii zăpezii, a anunţat secretarul de stat al MAI, Mihai Capră.

UPDATE 12.15 Subsecretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că de la ultimul bilanţ până astăzi dimineaţă au murit din cauza hipotermiei alte 5 persoane – două în Constanţa, una în Ialomiţa, una în Sibiu şi una în Vrancea. Cauza exactă a morţii nu a fost însă stabilită, fiind în curs de realizare rapoartele de autopsie, astfel că nu este clar dacă aceşti oameni au murit de frig sau din alte cauze, a explicat Arafat.

La această oră, patru elicoptere ale MAI intervin la urgenţe medicale. La ora 11.45 erau 47 de cazuri medicale la care nu se putea interveni cu ambulanţele. Pentru judeţul Vrancea, se aşteaptă intervenţia unui elicopter de la Iaşi, care deocamdată nu poate decola.

UPDATE 12.02 161 de drumuri judeţene sunt blocate, 259 de localităţi sunt izolate, iar în 31 nu este energie electrrică, a anunţat secretarul de stat al MAI, Mihai Capră. “Punctul cel mai sensibil rămâne în continuare judeţul Buzău, care are cele mai multe localităţi fără curent electric (13). Am dispus celor de la Electrica să asigure generatoare”, a spus Capră.

ISU din Republica Moldova a oferit ajutor, însă autorităţile române l-au refuzat. “Ne-a emoţionat gestul lor, le mulţumim, însă suntem în măsură să gestionăm situaţia”, a explicat Mihai Capră.

UPDATE 12.01 Datele actuale nu generează avertismente îngrijorătoare legate de posibile inundaţii în perioada următoare, a declarat premierul Ungureanu, la finalul şedinţei de guvern.

UPDATE 11:23 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a anunţat că guvernul a aprobat alocarea sumei de 244.000 de lei pentru judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi şi Vrancea.

UPDATE 11:13 O parte din acoperişul Spitalului Judeţean din Focşani s-a prăbuşit, marţi dimineaţă, sub greutatea zăpezii, fără a exista victime.

UPDATE 10:33 Guvernul a avizat hotărârea care permite companiei Transelectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici. “Este un HG ca măsură asigu

UPDATE 10:24 Cursurile suspendate, marţi, în 7.156 de unităţi de învăţământ în care învaţă 1.103.635 de elevi. În judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Vrancea şi în municipiul Bucureşti şcolile şi grădiniţele închise în totalitate.

UPDATE 10.10 Şapte linii feroviare sunt închise marţi şi 349 trenuri sunt anulate.

UPDATE 10.08 CNADNR a cerut Curţii de Conturi să verifice contractele de întreţinere a drumurilor.

UPDATE 10.05 Codul Portocaliu a fost ridicat, rămânând în vigoare însă codul galben pentru judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Vrancea, Buzău, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

UPDATE 09.56 Autorităţile au instituit stare de alertă, marţi dimineaţă, în localităţile buzoiene Bisoca, Puieşti şi Râmnicelu, grav afectate de ninsori şi viscol, unde toate căile de acces sunt blocate de nămeţi care ating câţiva metri.

Valul de frig si ninsori care afecteaza Romania de peste zece zile a generat zeci de morti, localitati izolate, drumuri blocate, iar in fata vitregiilor naturii autoritatile statului au actionat haotic. Asta in conditiile in care Romania are inca din 2008, in acte, un centru unic de comanda. E vorba despre Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI) in cazul situatiilor de urgenta, proiect de peste 203,7 milioane dolari, finantat in comun de Guvern si Banca Mondiala.

Mai mult, un sistem informatic integrat (SMISU) ar fi trebuit sa fie operational inca din vara anului 2009, in conditiile in care in vara lui 2008 un consortiu format din firmele S&T Romania si APD Communications Ltd. (Marea Britanie) anunta castigarea acestui contract in valoare de circa 7,5 milioane de euro. In practica insa, nici una din aceste initiative nu este operationala.

In luna noiembrie 2008, oficialii din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MAI, in prezent), ai Ministerului Apararii, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si ai Bancii Mondiale anuntau inaugurarea la Ciolpani a Centrului National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI). Centrul ar fi urmat sa conduca si coordoneze activitatile de raspuns in caz de dezastru prin intermediul unui sistem informatic integrat national – Sistemul de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta (SMISU).

Tot acest proiect, finantat in comun de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, avea valoarea totala de 203,7 milioane dolari (din care 150 milioane dolari imprumut).

Comunicatul de la acea vreme anunta ca “SMISU – primul sistem integrat la nivel national care cuprinde elementele cheie necesare adoptarii deciziilor si conducerii unitare a interventiei in situatii de urgenta” va deveni total operational la finele lunii iunie 2009, dupa o faza pilot:

“Odata cu operationalizarea CNCCI a inceput si testarea functionarii SMISU in cadrul unui program pilot care cuprinde CNCCI, Centrul Operational National (CON) din cadrul IGSU, cinci centre operationale teritoriale (Arad, Bihor, Botosani, Bucuresti, Prahova) si centrul operational al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Testele au rolul de a valida solutiile tehnologice propuse de specialisti si evidentia, la nevoie, ajustarile necesare inainte de extrapolarea sistemului la nivel national. IGSU estimeaza ca sistemul sa devina total operational la finele lunii iunie 2009”.
SMISU, un sistem informatic integrat de 7,5 milioane euro in continuare nefunctional

De altfel, in vara anului 2008, furnizorul de solutii IT S&T anunta lansarea oficiala in Romania a acestui proiect.

“Finantat de Banca Mondiala, proiectul in valoare de aproximativ 7,5 milioane euro va fi implementat in termen de 12 luni de catre un consortiu format din companiile S&T Romania si APD Communications Ltd. (Marea Britanie) cu sprijinul companiilor britanice EUS Associates Ltd si Ultra Electronics APL. Unitatii de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative ii va reveni responsabilitatea de a coordona derularea contractului in calitate de reprezentant al beneficiarilor acestui sistem”, se arata in comunicatul S&T. Sistemul ar fi trebuit “sa conecteze toate centrele operationale pentru situatii de urgenta” si ar fi urmat sa fie “utilizat in toate etapele managementului situatiilor de urgenta: prevenire, planificare, raspuns si restabilirea starii de normalitate“, conform declaratiilor lui Victor Paul Dobre, secretar de stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative la acea vreme.

Detalii suplimentare despre acest contract castigat de S&T dar si despre ofertele respinse  – in acest document al MAI.

Alin Maghiar, purtator de cuvant al IGSU: Anul trecut s-au facut niste teste, dar softul la momentul respectiv nu a corespuns cerintelor contractuale

Ce s-a ales de acest sistem informatic si de Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei (CNCCI)?

“In noiembrie 2008 a fost inaugurata cladirea care trebuia sa deserveasca Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei – doar cladirea respectiva si toate utilitatile necesare. In momentul de fata suntem in faza de roll-out pentru softul care va fi folosit atat in cadrul centrului national cat si pentru centrele judetene, urmand ca la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie sa fie operationalizat 100% si acest centru sa fie folosit in conducerea si coordonarea interventiilor. Este vorba de Sistemul de management integrat a situatiilor de urgenta – SMISU. Nu am informatii la momentul de fata despre cat a costat, pentru ca nu IGSU a organizat licitatia, noi suntem doar beneficiarul si asta este tot ce pot sa va declar”, a precizat pentru HotNews.ro Alin Maghiar, purtatorul de cuvant al IGSU.
Cand ar fi trebuit sa fie operational acest sistem informatic?

Anul trecut s-au facut niste teste, dar soft-ul la momentul respectiv nu a corespuns cerintelor contractuale si a trebuit sa fie modificat si de aceea s-a prelungit cu 6 luni perioada de implementare”, a mai mentionat Alin Maghiar.

Datele de la Banca Mondiala referitoare la starea acestui proiect arata ca faza de testare a fost depasita si ca incepand din luna decembrie 2011 a inceput procesul de roll out a partii de hardware – furnizare si instalare de echipamente IT (routere, switch-uri etc) in 40 de centre din tara. Etapa este preconizata a se incheia pana pe 15 ianuarie 2012. Procesul de roll-out de software ar urma sa demareze la inceputul lunii februarie 2012 si va trebui finalizat pana la data de 20 aprilie 2012, conform unei prelungiri a termenului de implementare avizate de catre Banca Mondiala.


Categorii

Dezastre, calamitati, Documentare/ Reportaje, IARNA GREA ROMANIA, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “REPORTAJE TULBURATOARE LA 10 METRI SUB ZAPADA: Acum inteleg de ce plang toti oamenii de aici… (video)

  1. “Datele actuale nu generează avertismente îngrijorătoare legate de posibile inundaţii în perioada următoare, a declarat premierul Ungureanu, la finalul şedinţei de guvern.” Asta spune criminalul Ungureanu?!

    Am vazut emisiunile Protv. – apa intra DEJA in casa.

  2. Vin acum de la Oradea. Vine iar vreme grea, era ca in siberia, nu vedeam masinile din fata, sufla un vant de te lua de pe picioare, intr-o ora de-abia ne-am putut intoarce pe acelasi drum pe care am mers la Popesti, am ramas in zapada de 30 cm pe sosea. La Alesd era deja inchis drumul spre Marghita. am scapat de vifornita dicoace de Alesd, dar ne-a ajuns din urma la Izvorul Crisului, pe culme era vijelie deja, o luase pe scurtatura, nu venea pe E60 ca noi!

  3. Astia la Tv mint de-ngheata apele, un domn Sandu de la ANM, spune ca vantul nu a depasit nicaieri 50 km/ora. Cum sa fie atat? erau barbati pe langa masinile de pe strada care se clatinau pe picioare si mergeau aplecati din cauza vantului! Nu ma pun pe mine la socoteala, ca sunt mica si femeie, si cand am iesit la impins masina, n-am putuit sa imping ca trebuia sa ma tin de masina sa nu ma imburde vantul, dar pe aceia nu-i clatina un vant de 50 km/ora!!! Or fi fost si astia beti? cum zicea toader?

  4. Am mai postat un comentariu inaintea acestuia ‘pe 15 Feb 2012 la 19:38 # Eugenia” dar cred ca m-am grabit si am butonat ceva gresit. Scrisesesm ca tocmai ce m-am intosr din Oradea, pana la Popesti am fost, vine o furtuna mare, era un vant ca in Siberia, abia ne-am intors de la Popesti pe acelasi drum pe care mersesem cu o ora in urma, ne-am impotmolit in zapada pe drum, cam 30 cm unde am ramas noi, mai la margine era namete, sufla un vant de te lua de pe picioare. Am scapat de vijelie dicoace de Alesd, dar ne-a ajuns din urma in culme la Izvorul Crisului, vine incoace vreme grea. Drumul de la Alesd la Marghita era deja inchis cand am trecut noi prin Alesd.

  5. Nu stiu ce se intampla ca un alt comentariu postat inainte nu apare… butonez ceva gresit. Acum am venit de la Oradea si vine furtuna mare, vant de te ia de pe picioare, am ramas in zapada intre Popesti si Oradea, intr-un loc in care trecusem bine cu o ora mai devreme.

  6. @Eugenia:

    Le-am gasit la spam si recuperat, nu stim de ce au ajuns acolo.

  7. cred ca am butonat eu ceva gresit!!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare