Cumplită tragedie la Piatra-Neamț. INCENDIU la secția ATI a Spitalului Județean. „Unde sunt vocalii de acum câțiva ani, care cereau demisia guvernului pentru Colectiv? Arșii de vii dintr-un spital nu se pun, numai cei de la un concert?”/ Mesajul IPS IOACHIM BĂCĂUANUL – un preot ortodox se luptă pentru viață în acel spital!

14-11-2020 6 minute Sublinieri

Hotnews:

VIDEO Incendiu la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț: 10 morți, alte 7 persoane în stare critică / Tătaru a ajuns la fața locului

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Pacienții internați pe secție erau bolnavi Covid-19. Până la ora 20.35, erau confirmați 10 pacienți morți, iar alte șapte persoane, inclusiv medicul de gardă, sunt în stare critică. Răniții sunt transferați la Iași.

UPDATE 22.41Medicul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț rănit in incendiu a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a mers la spital.

UPDATE 22.00 Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a ajuns la Piatra Neamț acum. În această noapte va merge și la Iași, unde vor fi transferați răniții
„S-a aruncat în flăcări pentru a-i salva” – spune managerul Spitalului din Piatra Neamț
UPDATE 21.25 Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitală

UPDATE 20.58 Bilanț victime:

  • 10 persoane decedate,
  • 7 în stare critică, printre care și medicul de gardă.

Persoanele rănite urmează să fie transportate la Iaşi

Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la Spitalul Judeţean Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi. Conform acesteia, spre spitalul din Piatra Neamţ au plecat două autospeciale transport victime multiple şi două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple.

„Aducem deocamdată şapte pacienţi, din care unul care a suferit arsuri şi şase care au Covid-19”, a informat Diana Cimpoeşu, citată de Agerpres.

UPDATE 20.35 Numărul deceselor a ajuns la zece
„Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.

UPDATE 20.22 Ministrul Nelu Tătaru a oferit detalii într-o intervenție la postul Digi24:Opt morți / Cauza incendiului – posibil scurtcircuit

  • „Un incendiu într-un salon ATI, salon cu pacienți infectați SARS-CoV-2, intubați. În urma acestui incendiu, avem și opt decese.
  • Medicul de gardă din secția de Terapie Intensivă are arsuri – după ultima evaluare făcută de medicul plastician – pe 40% din suprafața corpului, dintre care 15-20% arsuri de gradul IV pe membre.
  • Un salon alăturat evacuat, alți opt pacienți care vor fi transferați către Spitalul din Iași, iar cei doi pacienți cu arsuri, medicul și încă un pacient, vor fi transferați către secțiile de chirurgie plastică și reparatorie din Iași.
  • Cei opt pacienți din salonul alăturat nu au suferit din cauza incendiului, vor fi transferați către spitalul modular din Lețcani de la Iași.
  • Despre cauza incendiului, cei de la ISU Neamț prognozează, ca primă evaluare, un scurtcircuit.”

UPDATE 20.17 Ministrul sănătății Nelu Tătaru se duce la Piatra Neamț

„Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se va deplasa în această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situatiei. Din informatiile pe care le detinem pana în prezent, un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferați la Letcani”, anunță Ministerul Sănătății.
UPDATE 20.00 Potrivit presei locale, care citează un comunicat al conducerii Spitalului, este vorba despre 16 pacienți din două saloane afectați, șapte decedați și un al optulea în stare critică:
„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment, șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.
Conform site-ului zch.ro, medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de 80% pe suprafața corpului.

SURSĂ FOTO: EXPLOZIV TV NEAMȚ

***

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului:

Să fim mereu în stare de jertfă…

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim adresat victimelor incendiului de la Spitalul Suport Covid din Piatra Neamț

Cu profundă durere am aflat de tragicul incendiu petrecut la Secția ATI din cadrul Spitalului Suport Covid din Piatra Neamț în care și-au pierdut viața, potrivit informațiilor oficiale pe care le avem în acest moment, 10 dintre pacienții internați aici.

În aceste momente de grea încercare suntem alături de familiile îndurerate ale căror apropiați și-au pierdut viața în această tragedie, rugând pe Dumnezeu să odihnească în Raiul desfătării sufletele celor pe care i-a chemat, iar celor care au fost victime directe sau colaterale ale acestei tragedii, Dumnezeu să le toarne ulei și vin pe rănile lor trupești și sufletești.

În mod deosebit, îndemn slujitorii sfintelor altare ca mâine, la Proscomidie, să adauge o miridă și să înalțe rugăciuni speciale pentru cei bolnavi de aici și de pretutindeni, dar în mod deosebit să înalțe un gând la Dumnezeu pentru părintele Ioan Antistescu, un om al liturghiei, care în aceste momente se află în spitalul de la Piatra Neamț luptându-se pentru propria viață.

Reamintim preacucernicilor părinți să continuie rugăciunile pentru îndepărtarea molimei și să citească rugăciunea specială la sfârșitul Sfintei Liturghii stabilite de cancelaria Sfântului Sinod.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să primească în Împărăția Sa și să odihnească sufletele celor pe care i-a chemat la Sine, celor rămași în „valea plângerii acestei vieți” să le dăruiască răbdare în suferință, iar cadrelor medicale care se preocupă de îngrijirea lor și lucrează sub mantia iubirii Sale milostive, să le dăruiască răbdare și pricepere pentru tămăduirea grabnică a celor pe care îi îngrijesc!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

***

R3Media/ Mihai Șomănescu:

Corupția nu mai ucide

Sunt îngrozitor de afectat de incendiul de la Piatra Neamț, acolo unde până acum, au murit 10 oameni și șapte sunt răniți.

Iarăși incendiu, iarăși morți. Dar de data asta, „corupția nu mai ucide”. Și chestia asta mă revoltă îngrozitor. Pentru că „a fost nevoie să moară oameni ca să înțeleagă tot românul cum s-au folosit, în cel mai josnic mod, de morții de la Colectiv.

Îi văd acum pe unii că dau sfaturi liniștiți despre cum ar trebui tratați răniții, cum ne explică sereni cum stă treaba cu medicina și arșii. Niciun semn de exclamare, niciun urlet de revoltă împotriva „corupției” care „sufocă” țara. „Să lăsăm instituțiile să-și facă datoria…”

Nu se cere demisia nimănui, nu e nicio criză existențială. Morții devin o tragedie doar când este folositor din punct de vedere politic.

Nicăieri pe planeta asta, un Ministru sau Guvern sau un Președinte nu sunt vinovați pentru un incendiu. Așa cum nici acum cinci ani n-a fost vinovat Guvernul. Dar acei morți, acei tineri muriți „înecați cu fum, călcați in picioare, fiind cool”, cum spunea Paul Hitter atunci, au fost utilizați în cel mai cinic mod pentru a se schimba Puterea în România.

Și pentru a se găsi niște țapi ispășitori permanenți: „corupția românilor” și Biserica. Dar nu doar păpușarii sunt vinovați, o vină la fel de mare o au și cei care au crezut și care și-au hrănit ura din sufletele lor negre cu minciunile astea.

Și au fost mii, zeci și sute de mii! Aceleași zeci de mii cărora de cinci ani li se hrănește ura, pentru a fi folosită politic. Și cu ce s-au ales? Cu restrângerea libertăților, amenzi, ruină financiară și spitale în flăcări! Tocmai spitalele, templele noii religii seculare a omului nou, a cetățeanului global. Nimic nu e întâmplător pe lumea asta.

Nu vor fi multe revolte după nenorocirea de la Piatra Neamț. Pentru că la putere e cine trebuie și rețelele nu vor fi activate. Punctele nodale, influencerii, vor tăcea. Vor liniști, nu vor revolta pe nimeni. Să nu existe riscul ca vina să cadă pe cine nu trebuie. Eventual urmează poze cu doliu și lumânări pe facebook și #prayforpiatraneamt. Adică marketing și vrăjeală, atât.

Apoi, Piatra Neamț e undeva departe, nu e în centrul Bucureștiului. Cine să relaționeze cu niște țărani, care poate că erau și cam habotnici? Nu prea mulți. Ziariștii revoltați pe Patriarh din 2015 se duceau să-și bea mințile în Centrul Vechi, nu în turism la Piatra, așa că nu vor tresări la numărul morților din Neamț. La Piatra Neamț nu e nimic „cool”.

Dar cel mai trist e că cei se hrănesc cu ură vor continua s-o facă în continuare. Li se vor servi porții noi.  Pentru că a recunoaște c-ai greșit e cel mai greu lucru. Și azi, o parte dintre cei care s-au urcat pe cadavrele de la Colectiv promit „O Românie fără hoție”. Tocmai ei, necrofagii care au comis cea mai mare crimă morală: folosirea cinică a morții și a suferinței unor tineri!

Dar cine e girat de M&M (Merkel și Macron) e european și i se permite orice imoralitate. Doar cine e girat de BOR sau IAP e fundamentalist, imoral, corupt.

Până la urmă, vinovați pentru morții țării acesteia suntem doar noi și răutatea noastră.

Doctorul de gardă care a murit încercând să salveze pacienți e un erou. Dumnezeu să odihnească victimele incendiilor de ieri și de azi.

***

Paul Gabriel Andrei:

Legenda spune că o vrajitoare a amestecat într-un ceaun o poțiune de răutate cu una de prostie si cu alta de talent narativ. Și, hop, din cazan a sărit un individ urmărit de zeci de mii de oameni.

În principal, se știe că elicopterele nu zboară noaptea. Apoi există și excepții atunci când există un loc special amenajat pentru aterizarea elicopterului pe timp de noapte. Cu siguranță că nu există în curtea respectivului spital așa ceva. Era logic că trebuiau urcați repede în ambulanță, orice secunda în plus poate fi decisivă.

De asemenea, aici nu era vorba de un rănit, ci de minim 7. Iar medicul cu arsuri grave va fi transportat cu ambulanța până la Iași și apoi luat cu avionul până la București.

Apoi, să legi un astfel de eveniment de altele cu totul diferite, doar ca să mai arunci tu cu venin în direcția preferată arată o nimicnicie fără seamăn.

Același om care, dacă întrați pe profil, dădea azi lecții de extremism, arăta el cu degetul care sunt ăștia și cum reușește el să-și păstreze echilibrul.

Alexandru Petria:

Unde sunt vocalii de acum câțiva ani, care cereau demisia guvernului pentru Colectiv?
Arșii de vii dintr-un spital nu se pun, numai cei de la un concert?

Cu ce este mai revoltătoare o moarte decât alta, dacă ipocrizia nu e un mod de viață?

Să vă fie rușine!
Da, corupția ucide!

Bogdan Alexandru Duca:

Tragedia de la ATI Piatra Neamț nu face decât să confirme accidental și exploziv vrea ce știm toți de ani de zile:
Spitalele din România ucid.

De la nosocomiale, la corupția profundă și incompetența personalului medical, trecând apoi la protocoalele criminale justificate de covid, orice om din România care mai gândește știe că, orice boală ar avea, aceasta riscă să îi fie agravată, ba chiar să devină mortală în spitalele de stat…

E un adevăr teribil pe care după protocoalele morții justificate de covid va trebui să îl rostim cu tot mai mult curaj și revoltă: spitalul românesc ucide.

Și mult mai mulți oameni ucide zilnic decât sunt victimele accidentului de la Piatra Neamț.


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Dezastre, calamitati, PS Ioachim Bacauanul, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare