Catedrala NOTRE-DAME din PARIS distrusa de un INCENDIU devastator (Video). IMAGINI TERIFIANTE cu conotatii apocaliptice pentru o EUROPA CRESTINA IN AGONIE, in Saptamana Mare a catolicilor. “E o senzație neplăcută, un semn rău prevestitor, ca și cum dantela de piatră distrusă ar reprezenta soarta civilizației noastre”/ Un fenomen tot mai raspandit: VANDALIZAREA BISERICILOR Europei

15-04-2019 7 minute Sublinieri

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea “celui mai vizitat monument istoric din lume”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit.

ACTUALIZARE 22.00: Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters, citat de Agerpres.

“Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire”, a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de faţada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franţa.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

ACTUALIZARE 21.15: Potrivit martorilor, tot acoperișul catedralei s-a prăbușit. Incendiul nu este încă sub control, pompierii nu reușesc să stăpânească flăcările care se întind cu repeziciune.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a anulat discursul pe care trebuie să-l susțină luni seara despre protestele din Franța și este așteptat să sosească la locul incendiului. Acesta a postat pe pagina de Twitter un mesaj: “Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi.”

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a precizat că este “oribil“ să vadă incendiul de la Notre-Dame din Paris. “Oribil să văd incendiul de la Notre-Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie acţionat rapid”, a transmis Trump. (…)

Episcopul Huşilor, Ignatie, a declarat luni, pentru AGERPRES, că este solidar cu poporul francez, care trece printr-un moment foarte greu, suferind o mare pierdere în urma incendiului izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris.

“Orice naţiune are un simbol. Când arde simbolul, totul se ruinează. Ca unul care a trăit în Paris, sunt solidar cu poporul francez, care iubeşte frumos şi nefandosit un simbol. Vive la France!”, a spus Ignatie.

Imediat după ce preşedintele Franţei a declarat pe contul său de Twiter “la fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în această seară să văd cum arde această parte din noi”, episcopul Huşilor a spus într-o postare pe Instagram că Emmanuel Macron, “preşedintele unei ţări declarat laice, iubeşte mai mult catedralele decât spitalele”, făcând astfel referire la cei care contestă construirea Catedralei Mântuirii Neamului în România.

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă luni de flăcări, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei.

Catalin Sturza: 

Spirala Catedralei Notre-Dame s-a prăbușit, în incendiul care a izbucnit în această după-amiază. Cineva a scris pe Twitter: „Oricine își imaginează că o catedrală se poate restaura – acea săgeată care cade nu va putea niciodată să fie re-creată. Carapacea din piatră a Catedralei nu înseamnă nimic fără sculpturile ei, fără ferestre, și fără nenumăratele ei detalii. E ca și cum am privi cum arde Mona Lisa.”

Catedrala Notre-Dame este cunoscută și drept Catedrala Sfintei Cruci. Incendiul are loc cu puține zile înainte de Vinerea Mare, în Săptămâna Patimilor, pentru credincioșii romano-catolici.

***

Nu spun că ar avea neapărat o legătură cu ceea ce se întâmplă acum la Notre Dame, dar mi-au căzut ochii pe un raport al Gatestone Institute cu următorul titlu: „Bisericile Europei: Vandalizate, acoperite cu fecale, și arse în fiecare zi.”

Traduc câteva fragmente din articol.

Doar în luna martie, patru biserici au fost vandalizate și/sau arse. PI-News, un site german de știri, scria: „În această țară, există un război ascuns împotriva a tot ceea ce simbolizează creștinismul: atacuri împotriva unor cruci de pe vârfurile munților, asupra unor statui sfinte de la marginea drumului, asupra bisericilor… și, recent, asupra cimitirelor.”

Practic, în fiecare caz în care este atacată o biserică, autoritățile și mass-media ascund identitatea vandalilor. În rarele cazuri în care identitatea musulmană (sau „imigrantă”) a celui care a comis actul de vandalism ajunge la lumină, vandalii sunt înfățișați, apoi, drept persoane care suferă de probleme mentale.

„Aproape nimeni nu scrie sau vorbește despre atacurile din ce în ce mai dese asupra simbolurilor creștine. Există o tăcere elocventă atât în Franța, cât și în Germania în ceea ce privește scandalul vandalismelor și originea celor care le comit… (…) Nu făptuitorii sunt în pericol să fie ostracizați, ci aceia care îndrăznesc să asocieze vandalizarea unor simboluri creștine cu migrația. Aceștia sunt acuzați de ură, discurs al urii și rasism” – conform PI News, citat de Raymond Ibrahim de la Gatestone Institute.

În Franța, două biserici sunt vandalizate, în medie, în fiecare zi. În 2018, s-au înregistrat în Franța 1063 de atacuri asupra bisericilor sau simbolurilor creștine (crucifixe, icoane, statui) – o creștere cu 17% față de anul precedent.

Printre bisericile recent vandalizate se numără Biserica Notre-Dame des Enfants din Nîmes (excremente umane); Biserica Sfântul Nicolae din Houilles (vandalizată de trei ori, în februarie); Catedrala Saint-Alain din Lavaur; Biserica St. Sulpice din Paris (arsă imediat după liturghie, în luna martie).

În Germania, tot în luna martie, patru biserici au fost vandalizate sau arse. Un raport din 2017 arată că în Alpi și în Bavaria, 200 de biserici fuseseră atacate doar în acel an. Vandalii sunt descriși, într-un loc, drept „tineri islamiști” – prin aceasta înțelegându-se radicali islamici; nu este vorba, desigur, despre musulmanii pașnici sau moderați.

Exemple similare găsim și în alte țări vest-europene. Încă o dată, nu spun că ar exista vreo legătură cu ce se întâmplă acum în Paris. Prezint, însă, un context mai larg, în care multe biserici mai puțin cunoscute și vizibile decât Notre Dame au de suferit, iar Europa pierde, zi de zi, câte o părticică din valorosul ei patrimoniu spiritual și cultural.

Raymond Ibrahim, autorul articolului de pe Gatestone Institute pe care îl citez aici, este un specialist în Orientul Mijlociu și în Islam. A publicat sau a apărut în New York Times, la CNN, în LA Fox, Financial Times, Jerusalem Post, Washington Post, Washington Times, etc. Ibrahim este de origine egipteană, și vorbește fluent engleza și araba. Link în comentarii către articol.

Silviu Dancu

Notre Dame este în flăcări! Mă încearcă un sentiment neaşteptat de durere! Nu pentru că am văzut catedrala de câteva ori, nici pentru că aş avea anumite amintiri legate de ea. Pur şi simplu, mă încearcă un sentiment de durere, de parcă aş fi auzit de moartea cuiva cunoscut.

Undeva, între flăcările care chiar acum distrug iremediabil părți din trupul clădirii, țâșnind din nările garguilor și ale himerelor din piatră, ne-am putea imagina drama Cocoșatului lui Hugo. Fațada superbă, renovată în timpul ministeriatului lui Malraux, a mai fost cumplit mutilată de raționaliștii Revoluției Franceze, care n-au avut altă idee decât să desacralizeze Catedrala, pentru a o închina ”Rațiunii” sau unei așa zise ”Ființe Supreme”, sfârșind – în sărăcia imaginației lor – prin a o folosi ca… depozit de hrană! Notre-Dame de Paris… un hambar pentru ”Rațiune”! A fost nevoie de un Napoleon pentru ca Parisul să-și vină-n fire cu privire la mărețul edificiu.

Bijuterie gotică a Parisului și a lumii, Notre Dame arde. Arde! Acum… Și cu fiecare flacără se mai mistuie o bucată de istorie, se mai pierde definitiv, ceva ce nu mai poate fi înlocuit.

Ciudat… chiar ieri scriam despre Parthenon și despre explozia care l-a ucis. Și Parthenonul (ridicat în cinstea virginei Atena) devenise catedrală a Fecioarei! Notre Dame este, de asemenea, un Parthenon!

Unul care moare chiar acum! În direct, cu tot efortul pompierilor. Cu el, se mistuie o Franță. Una care se neagă furios, nimicitor, de peste 200 de ani.

Poate că, cine știe, acesta este felul său de a lumina, pentru ultima oară, o țară care nu-i mai asculta de mult glasul.

Cultura Vietii:

Unul din simbolurile creștinismului moare chiar acum, în direct la tv si pe facebook , cu tot efortul pompierilor francezi. Odată cu Notre Dame se mistuie și Fiica cea Mare a Bisericii, Franța. O Franță care se neagă furios și își neagă nimicitor creștinismul, de peste 200 de ani.

Arde Catedrala Notre Dame. Franța care și-a renegat și și-a pierdut sufletul creștin. Acum își pierde și trupul. Sau poate că, cine știe, acesta este felul catedralei Notre Dame de a lumina, pentru ultima oară, o țară care de 200 de ani nu mai asculta glasul apostolic al bisericii.

Dupa nebunia raționaliștilor și justițiarilor Revoluției Franceze, care au avut primii ideea desacralizării Catedralei, pentru a o închina zeiței ”Rațiunii” sau unei așa zise ”Ființe Supreme” a venit unul ca Napoleon care a redat strălucirea trecută mărețul edificiu. Oare se va mai găsi astăzi un Napoleon care să redea măreția de odinioară a Franței?

Și nu este o întâmplare că aceasta se întâmplă în prima zi din Săptămâna Patimilor a Paștilor în ritul latin.

Gabriel Purcarus:

Am aceeași senzație: Parca retrăiesc 11 Septembrie 2001.

Turnurile gemene erau simbolul unei Americi invulnerabile, catedrala Notre-Dame de Paris era mândria Franței regale creștine – între timp degradata de la rangul de “loc sacru” la eufemismul politic corect de “patrimoniu”.

Am putea bănui extremismul islamic, am putea bănui extrema stânga, dar mi-e teama ca adevăratul vinovat este extrema neglijența. Or tocmai asta mi se pare cel mai grav.

Și exact ca la 11 Septembrie, cred ca lumea nu va mai fi la fel de acum încolo.

Ionut Popescu:

Nu Notre Dame arde! Europa este în flăcări! Notre Dame este un simbol dintre cele mai puternice ale civilizației Europei creștine.

O Europă din care creștinismul este izgonit sau ascuns cu rușine după ușă; să nu se vadă, să nu se știe ce rol a avut creștinismul, să ne rușinăm cu această moștenire...

O Europă în care însuși Papa pare că s-a smintit…

Ne arătăm superioritatea prin negarea rădăcinilor; ce nebunie! Să vină alții, cu alte obiceiuri, cu alte credințe; credințe care nicăieri în lume nu sunt tolerante!

Notre Dame arde din temelii în Săptămâna Mare!

Mirel Palada:

Acum aproape 18 ani, ne uitam hăbăuci cum se prăbușesc Turnurile Gemene în New York.

Istoria se desfășura sub ochii noștri neputincioși. Acum, privind cum se prăbușește în flăcări spira mare a catedralei Notre Dame în Paris, am aceeași senzație de gol în stomac. Se dărîmă o bucată din istoria noastră.

E o senzație neplăcută, un semn rău prevestitor, ca și cum dantela de piatră distrusă ar reprezenta soarta civilizației noastre. Și nici o intervenție, nici un pompier, doar lume care privește înmărmurită.

Un semn al neputinței civilizației occidentale în fața năvălirii istoriei asupra sa. E începutul? E un semn? E o prevestire? O fi fost vreo mînă de ticălos? O fi ajutat cineva istoria? Sau e doar neputință și bicisnicie? Cele două turnuri ale catedralei Notre Dame arată izbitor de asemănător cu cele două Turnuri Gemene.

Mirel Palada

Au girla linga. Trebuia sa fie 100 de masini de pompieri. Ok, poate nu incap 100 una linga alta. Dar macar 40. Ok, nu incap nici 40. Dar macar 10. Macar 20. 20 de jeturi care sa pompeze incontinuu. Si avioane deasupra, ca alea care sting incendiile de padure.

Instinctiv, o imagine ni se ridica in constiinta. Macron cu un bichon la subsoara, postind pe Twitter ginduri triste, in timp ce cosmelia arde nestingherita. Europa in toata splendoarea ei neputincioasa. Arde, dar ce culori frumoase…  🙁

(…)

Simbolurile sint puternice. Felul in care arde Notre Dame este simptomatic pentru neputinta in care Europa se afla in momentul de fata.

Si mai e un simbol: arde o biserica in Saptamina Mare. O fi fost act terorist? O fi fost un necesar Colectiv de piatra? Nici nu mai conteaza. Europa a fost atacata in insasi inima sa. Fie de teroristi. Fie, mai rau, de propria bicisnicie.

Marian Serafim:

O cruce de foc arde in inima Frantei. TF1 vorbeste cu o tanara in jur de 30 de ani care sta noaptea afara ca la un priveghi pentru a spune adio catedralei, simte perfect unicitatea si covarsitoarea tristete a acestui moment, isi doreste sa o traiasca pe viu si sincer pana la capat… si gata. E convinsa ca nu trebuie incercata reconstructia ei, caci, iata, asa se termina o pagina de istorie, care trebuie lasata sa moara. Un barbat cam la 45 de ani cativa metri mai departe, in lacrimi, se revolta, e ferm convins ca Notre-Dame trebuie reconstruita, ca Franta este un popor de intemeietori, care si-a reconstruit tara dupa invazia germana si va face asemenea si cu Notre-Dame, cu ajutorul lumii intregi.

Este, aproape in cele mai mici detalii, esenta dramei interioare occidentale. Dar cat din acea lume in al carei ajutor spera acel barbat crede in salvarea catedralei ce a primit poate cele mai multe umiliri din partea omului modern, acum cu moastele sfintilor si ghimpele din coroana de spini a Mantuitorului incuiate in girueta cazute in mijlocul flacarilor ? E teribil si e o transcriere simbolica la nivel material a ceea ce se intampla cu Franta si cu Europa in plan spiritual, care pare o casa de oaspeti golita de familie și de sufletul viu al prezenței proprietarilor ce o umple de sens.

Asa cum Dumnezeu a ingaduit caderea Constantinopolului, a ingaduit si caderea catedralei Notre-Dame. Poate ca teribila zguduire ne va aduce aminte ca bisericile si catedralele Europei sunt intai locuri de intalnire cu Dumnezeu inainte de a fi “patrimoniu cultural”. Cred ca Notre-Dame va fi salvata daca inimile francezilor se deschid pentru a o (re)primi. Acolo trebuie mai intai salvata, pentru a (re)deveni vie. Sa ne rugam impreuna cu ei.


Categorii

Dezastre, calamitati, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Catedrala NOTRE-DAME din PARIS distrusa de un INCENDIU devastator (Video). IMAGINI TERIFIANTE cu conotatii apocaliptice pentru o EUROPA CRESTINA IN AGONIE, in Saptamana Mare a catolicilor. “E o senzație neplăcută, un semn rău prevestitor, ca și cum dantela de piatră distrusă ar reprezenta soarta civilizației noastre”/ Un fenomen tot mai raspandit: VANDALIZAREA BISERICILOR Europei

 1. Trupul bisericii în care nu mai este credință și în care cuvântul lui Hristos nu mai este ascultat arde din temelii și se ia de la aceia care nu mai sunt vrednici. Sper ca francezii de bună credință să înțeleagă ceva din această nenorocire prevestitoare de lucruri și mai rele și să se întoarcă cu sufletul și cu mintea către Domnul nostru Hristos. Dumnezeu sa binecuvânteze Franța și poporul ei creștin, atât cât o mai fi rămas creștin…in aceste momente de grea încercare. O epocă a apus…

 2. NOTRE DAME
  de Octavian Goga

  Parisu-și urlă vasta nehodină
  Și fără somn se zbate vinovatul…
  E noapte-n jur, de-a lungul și de-a latul,
  De vin, de glume și de-amoruri plină.

  Durerile și-au amuțit oftatul,
  Mor visurile sugrumate-n tină,
  Scăldat în rîs, în aur și-n lumină,
  Pe uliți trece hohotind păcatul…

  Drumeț străin din țări îndepărtate,
  Eu mă strecor prin putreda cetate
  Cînd după nori mijește aurora….

  Prin boltituri de arcuri triumfale,
  Văd turnurile vechei catredale,
  Ca două brațe blestemînd Gomora…

  (Poezia face parte din volumul de versuri ”Din umbra zidurilor”, publicat în 1913.)

  Ca și din pilda cu turnul din Siloam care s-a prăbușit cândva peste 18 oameni (care nu erau cei mai păcătorși din Ierusalim), noi trebuie să înțelegem că fără pocăință răbdătoare și credință lucrătoare prin iubire în Dumnezeu degeaba ne fălim cu construcțiile exterioare.

  Oricum, din îngăduința lui Dumnezeu spre trezirea cât mai multora, prăbușirea unui simbol al creștinismului apusean va fi una dintre provocările conflictelor locale (și nu numai) dintre taberele radicalizate ale muslimilor și creștinilor, conflicte din care vor câștiga ceilalți „monoteiști” care s-au victimizat mereu, dar au ajuns acum la butoanele lumii, îngrădiți de legi protectoare…

 3. @ Daniel Madia

  Epoca franceza apusese, gradual, de mult timp. Cititi “In numele Domnului” de Jean d’Ormesson si veti vedea cum vede un francez cu o minte brilianta decaderea tarii sale din ultimele secole. Din punctul meu de vedere este una dintre marile carti ale omenirii; din pacate, destul de putin cunoscuta.

 4. 1) Conform BBC news – youtube – incendiul s-a declansat la acoperis, dupa care s-a raspandit foarte rapid la tot tavanul. Exact ca la Colectiv.
  Cand se va dezlega ‘misterul de la Colectiv’ se va dezlega si misterul de la Notre Dame.
  Anchetele desfasurate de-a lungul timpului, au oferit suficiente probe ca la Colectiv a fost o crima cu premeditare, planuita in afara Romaniei, cu scopuri politice clar definite, realizata de servicii secrete: NIMENI NU ARE CURAJUL SA VINA PUBLIC CU DIVEZI, DETALII SI CU IMPLICATII !

  2) Pt revolutionarii francezi de la 1789, Notre Dame reprezenta un simbol al opresiunii poporului de catre monarhie si de catre ‘biserica’.

  3) Notre Dame era un vector de imagine al catolicismului, cu 13 milioane de vizitatori pe an. Intolerabil intr-o Europa seculara.

  4) Sf Genoveva din Paris, ale carei moaste se aflau la Notre Dame este o Sfanta ortodoxa din sec al V lea. Spinul din cununa de spini a Mantuitorului, este furat de cruciati la 1204 din Constantinopol. Este foarte important de vazut daca aceste moaste, au rezistat incendiului.
  Giulgiul din Torino este de asemenea furat de cruciati. A supravietuit in 1532 unui incendiu. In 1988, analize carbon 14, facute de NASA si alte laboratoare din lume – cu exceptia celui din URSS – ‘au decretat’ ca este un fals. LA CATIVA ANI IZBUCNIT UN INCEDIU IN BISERICA DIN TORINO, dar giulgiul era foarte bine protejat intr-o cutie prfect etansa, si nu a avut de suferit.
  FOARTE IMPORTANT DE URMARIT DACA SFINTELE MOASTE VOR PUTEA FI RECUPERATE DE LA NOTRE DAME, sau daca distrugerea/disparitia lor face parte din scenariu.

  5) https://www.antena3.ro/externe/coincidenta-bizara-una-dintre-cele-mai-mari-moschei-din-ierusalim-a-luat-foc-in-acelasi-timp-cu-516822.html

 5. @RomeoB
  “Cand se va dezlega ‘misterul de la Colectiv’ se va dezlega si misterul de la Notre Dame.”

  Daca s-ar dezlega, ar fi legati multi dintre cei de la butoane, asa ca este putin probabil sa se intample asta.

 6. Trist ce se intampla in Franta. Am vizitat si eu Catedrala o data.

 7. Pingback: NOTRE DRAME. „Trebuie să ne trezim și să înțelegem că e doar vârful unui aisberg al dramei în care ardem demult…” / Val de ATACURI recente împotriva bisericilor creștine/ Ce lipseste pentru RECONSTRUIREA Catedralei Notre-Dame?
 8. @RomeoB
  pct. 5) coincidență bizară, una dintre cele mai mari moschei din Ierusalim a luat foc în același timp cu catedrala Notre Dame
  Oare de ce nu mă miră deloc această “coincidență bizară” ??? Moscheia cu pricina, Al Aqsa (moscheea lui Omar), este moscheia construită de musulmani pe locul vechiului templu al lui Solomon… Conform mai multor profeții, în vremurile din urmă acest templu va fi reconstruit. Evident că nu va putea fi reconstruit decât pe vechiul amplasament, dar pentru aceasta trebuie ca această moscheie să dispară și atunci ea poate să mai treacă prin incendii, atentate teroriste sau mai știu eu ce încercări până când va dispărea și va lăsa loc liber pentru reconstruirea templului… Dar, pentru asta este nevoie ca atenția opiniei publice să fie îndreptată în altă parte…
  Mda…Chiar m-am întrebat, atunci când am auzit de incendiul de la Notre Dame, dacă nu e cumva se întâmplă ceva și la moscheie… Ca să vezi…
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 9. @RomeoB

  Da, Dumnezeu a mai facut o minune. Cocosul de arama de pe spirala catedralei a fost gasit. In el se aflau moastele Sfintei Genoveva si ale Sf. Denis, precum si un fragment din coroana de spini a Mintuitorului. Un afara de cocos, au mai scapat de incendiu statuile celor 12 Apostoli si ale celor 4 evanghelisti.

 10. Pingback: Ca niște miei în mijlocul lupilor... Participanții la o procesiune pro-viață din Freiburg, păziți de poliție de MULȚIMI agresive anticreștine (Video)
 11. Pingback: “O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAG
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare