ROMÂNII DIN ITALIA și CORONAVIRUSUL, între carantină, panică și riscurile majore de împrăștiere a infecției în țară. MESAJUL CALD ȘI FOLOSITOR AL PREASFINȚITULUI SILUAN. Ce recomandări duhovnicești face Episcopul Italiei? MĂRTURIILE UNOR COMPATRIOȚI și INEFICIENȚA FLAGRANTĂ A MĂSURILOR DE CONTROL anunțate de autoritățile române/ FEMEIE DIN BUZĂU, întoarsă din Italia, SUSPECTĂ de Coronavirus!
(sursa foto: Realitatea.net)
Basilica:
Episcopul Italiei: Mesaj privind răspândirea coronavirusului în Peninsulă
Italia a ajuns în prezent cea mai afectată țară europeană de răspândirea coronavirusului. Bilanțul include două decese și peste o sută de infecții. Până în prezent, nu au fost identificați români care să aibă noul coronavirus.
În acest context, Episcopul Siluan al Italiei a transmis duminică, 23 februarie 2020, un mesaj către românii ortodocși din Peninsulă.
Ierarhul îndeamnă la respectarea regulilor emise de instituțiile abilitate, dar și la rugăciune pentru toți cei deja contagiați și pentru familiile lor, precum și pentru cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi.
Mesaj de solidaritate cu cei încercați ca urmare a înregistrării a numeroase cazuri de contaminare cu Coronavirus pe teritoriul Italiei
În contextul înregistrării, în ultimele ore, a unui număr crescând (peste 130, la ora actuală) de persoane contaminate cu Coronavirus în mai multe zone ale Italiei, fapt ce a determinat deja autoritățile civile și sanitare să ia măsuri specifice, măsuri ce prevăd (cum e deja cazul în regiunile Lombardia și Veneto), în unele cazuri, inclusiv suspendarea slujbelor publice, dar și în contextul neliniștii și a tulburării ce cuprind cu repeziciune inimile oamenilor, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei își exprimă compasiunea față de toate persoanele care au fost deja contaminate și solidaritatea cu familiile acestora și adresează condoleanțe familiilor ale căror membri au decedat din cauza virusului mai sus amintit.
Împreună cu toți clericii, monahii și credincioșii din cuprinsul eparhiei, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Mt. 4, 23) ca, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail, a Sfinților noștri Îngeri Păzitori și a tuturor Sfinților, să ne păzească și să ne apere de molima ce a cuprins țara în care trăim, Italia, contaminând tot mai multe persoane și făcând deja două victime.
Ne rugăm, de asemenea, pentru grabnica însănătoșire a tuturor celor contagiați (în Italia și în tot mai multe regiuni ale lumii) și pentru liniștea familiilor lor, precum și pentru toate cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi. Îi purtăm în inimă și rugăciune pe toți cei obligați să rămână la casele lor și nădăjduim în grabnica restabilire a normalității în viața lor și a familiilor lor. Îi purtăm în gând și pe toți cei care, fiind în România sau în altă parte a lumii, sunt îngrijorați pentru rudeniile lor, aflate în zonele contaminate din Italia, și le mulțumim pentru rugăciune și solidaritate.
Preacuvioșii și Preacucernicii clerici vor adăuga la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc În vreme de orice nevoie și primejdie omenească (pag. 472-475) sau în caz de Boli molipsitoare (pag. 456-461), după cum este rânduit la sfârșitul Liturghierului (ediția 2012), pentru oprirea molimei. Acolo unde se găsesc Sfinte Moaște, clerul va binecuvânta poporul cu racla în care acestea se află așezate, însemnându-se cu semnul Crucii în cele patru zări.
Recomandăm tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din eparhie să respecte cu strictețe prevederile tuturor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.
Întemeindu-ne pe tradiția de veacuri a Bisericii lui Hristos, le recomandăm credincioșilor:
- Să se încredințeze, în rugăciune, pe ei înșiși, pe toți cei dragi și pe toți oamenii aflați în suferință, purtării de grijă a lui Dumnezeu Atotțiitorul Care nu ne încearcă peste puterile noastre;
- Să se însemneze, zilnic, cu semnul Crucii, pe ei înșiși și pe copiii lor, și să-și însemneze cu semnul Crucii mâncarea și băutura, acasă sau la locul de muncă;
- Să se ungă (pe sine și pe propriii copii), zilnic, cu Untdelemn de la Taina Sfântului Maslu, spre tămăduirea sufletului și a trupului, făcând semnul Crucii pe propria frunte, la baza gâtului și pe mâini;
- Să bea, în fiecare dimineață, pe nemâncate, Apă Sfințită (Agheasmă) și să-și stropească locuințele, în semnul Crucii;
- Să aibă încredințarea că, de fiecare dată când se împărtășesc cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge ale Mântuitorului Hristos, o fac spre tămăduirea sufletului și a trupului;
- Să rostească adesea rugăciunea Tatăl nostru, cu gândul la toți cei aflați în suferință sau care sunt cuprinși de neliniște și de teamă;
- Să cheme în apărare și ajutor Numele Domnului, zicând mereu: Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi și toată lumea Ta;
- Să citească, după putință, Paraclisul Maicii Domnului, pomenindu-i pe cei bolnavi, cu încredințarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este grabnic ajutătoare.
Să ne rugăm, așadar, cu toții, de la mic la mare, ca Milostivul Dumnezeu să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a tuturor Sfinților, boala molipsitoare ce s-a răspândit deja în mai multe țări din lume și a cuprins și țara ce ne găzduiește, Italia!
Cu părintească îngrijorare, dar cu neclintită nădejde în mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu,
† Episcopul Siluan
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
Foto credit: Episcopia Italiei
***
UPDATE:
E-Buzau:
Alertă, în parcarea Kaufland! O buzoiancă întoarsă din Italia, suspectă de Coronavirus! (video)
Femeia suspectă de coronavirus a ajuns la spital | Ședință de urgență la Prefectură
***
Hotnews:
Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului vor fi plasați automat în carantină în România, dacă revin în țară
Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului – Lombardia și Veneto – vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile în România, în cazul în care revin în țară, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, a declarat duminică pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de măsurile de protecție pentru coronavirus. Măsura vine în contextul în care autoritățile au informații că unii dintre românii din Italia se întorc în aceste zile în România, cu autoturismele personale, cu autocare sau cu avionul, de teama faptului că în Italia s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de coronavirus din Europa.
Toți românii care se întorc în țară din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile vor fi plasați automat timp de 14 zile în carantină.
Ce măsuri ia Ministerul Sănătății pentru a preveni eventuala extindere a coronavirusului din Italia în România:
- România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național “din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări (România și Italia – n.red.)”, admite Ministerul Sănătății.
- 14 zile de carantină. România are suficiente locuri. Secretarul de stat Nelu Tătaru mai spune că România are suficiente locuri pentru a plasa oameni în carantină, chiar și în cazul în care numărul acestora va crește. Persoanele plasate în carantină sunt ținute izolate 14 zile și sunt testate atât la momentul introducerii în carantină, cât și la ieșirea din carantină, după 14 zile, a precizat Nelu Tătaru.
- Nimeni nu poate fenta carantina, dacă se întoarce din zonele afectate de coronavirus. Personalul de la granițele României a fost suplimentat, iar autoritățile au liste, de la consulatele românești din Italia, cu românii stabiliți în această țară, mai spune secretarul de stat Nelu Tătaru, care dă asigurări că nimeni nu se poate întoarce din zonele afectate de coronavirus în Italia și nu poate “fenta” măsura introducerii în carantină.
- Măsurile, valabile la toate punctele de frontieră. Măsurile sunt valabile atât la punctele de frontiera terestre, cât și la cele maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății spune că va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.
- Niciun român infectat cu coronavirus în Italia. Până în acest moment, niciun român din Italia nu a fost diagnosticat cu infecție cu coronavirus și nici nu s-au înregistrat cazuri de români care să prezinte simptome, mai spune Nelu Tătaru.
- Campania de informare a populației privind coronavirusul, extinsă. Reprezentanții Ministerului Sănătății mai spun că în perioada următoare urmează să fie extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române. (…)/ integral pe hotnews
***
Vlad Fiscutean:
Deci, românii care vin din Italia, din zona cu probleme, trebuie sa anunte ei Ambasada Romaniei din proprie initiativa si pe aeroport la intrarea in Romania sa anunte tot ei. Va dati seama cum o sa anunte toti cei cu domicilii ilegale sau dosare prin Italia ca au venit, de unde au venit si ca vor in carantina ))
In plus, n-avem scannere de temperatura in aeroport, nici nu se stie cand vom avea. )) Oricum, deja se stie ca perioada e pana la 30 de zile fara semne.
Dupa 4-5 ani de “ne salveaza diaspora” si diaspora e un tip de om nou special si perfect… daca cineva din diaspora aduce COVID-19 (sanse mari) in Romania, o sa fie teribil de rau pentru imaginea diasporei.
Iar cei din diaspora vor trai si ei o revenire la realitate: in caz de probleme, tot acasa te intorci.
Acasa unde n-ai construit nimic. Sa nu credeti ca daca vreun roman face COVID-19 pe undeva, n-o sa se delimiteze toti de romani.
***
Adriana Vitan Balint:
Deci, care va să zică, Gică de la Copăceni vine cu avionul din Milano sau Veneția, că are, Doamne ferește, vreo înmormântare, vreo rudă pe patul de moarte sau acte de făcut pe aici la urgență și se apucă să le spună ălora pe Otopeni că el locuiește sau muncește fix într-una din localitățile alea aflate în carantină din Italia, mai ales că tocmai ce-a fost anunțat că îl vor băga 14 zile, cum ar fi, într-un salon, singurel, să se uite pe geam, afară.
Păi Gică e prost, bă, proștilor, care cică faceți si voi ceva să nu se umple România de coronavirusuri și să stăm liniștiți?
Poate Gică se urcă în mașina personală, cu numere de Italia, ca să nu se mai vadă din ce zonă vine și intră printr-o graniță terestră declarând că trăiește în Calabria, în Sicilia, unde vreți voi, cât să îl lăsați să se ducă unde are treabă. Până să îl apuce febra, s-a și întors “la Italia”, după ce s-a văzut cu toate rudele din România și a mai stat și la vreo câteva cozi după acte.
Doamne, ce mai proști ne conduc…
***
Digi24:
Coronavirus | Restricții de circulație în 11 localități din Italia. Jurnalist: De ce nu sunt filtre la intrare? Agenți: Nu e treaba ta!
Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara. Totul a pornit de la un telefon dat la 112 de o mamă
Ludovic Orban: Persoanele care intră în România dintr-o zonă în care a existat focar de infecţie vor sta în carantină timp de 14 zile
Un autocar cu elevi din Alba se întoarce din Italia. Ludovic Orban: Nu vor fi plasați în carantină!
***
Hotnews:
Cluj: Pasagerii unei curse de la Bergamo, evaluați medical pe aeroport după cazurile de coronavirus
Doi doljeni întorși din Italia, căutați cu poliția de teama coronavirusului. Oamenii au fost găsiți „la o vodcă”
***
G4Media:
Streinu Cercel: Persoanele care sosesc în România din regiunea Veneto și provincia Lombardia vor intra în carantină / Dacă nu respectă regulile sunt pasibili de pedeapsa
***
E-Bihoreanul:
Autorităţi în alertă: Zeci de elevi din Oradea se întorc duminică acasă, după o excursie în nordul Italiei. Ei vor intra în carantină, la domiciliu
***
CriticArad:
[BREAKING NEWS] Spitalul Județean Arad intră în CARANTINĂ din cauza suspiciunilor de CORONAVIRUS! Accesul VIZITATORILOR este COMPLET RESTRICȚIONAT
***
Gandul:
Mărturiile românilor prinși de coronavirus în Italia: Străzi pustii, oamenii își fac provizii de alimente: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”
Mai multe localități din Italia au străzile goale. Românii prinşi acolo spun că oamenilor le este teamă și își fac provizii de alimente.
Românii nu au de gând să se întoarcă acasă: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”, scrie MEDIAFAX.
Erica, o româncă de 51 de ani stabilită în Codogno, oraş aflat în carantină din cauza coronavirusului, arată străzile pustii şi cozile de zeci de metri din magazine.
Românca a îndrăznit să iasă duminică din casă, deşi oraşul în care locuieşte de 22 de ani este în plină carantină din cauza coronavirusului.
A filmat străzile pustii din Codogno. După minute bune de mers pe jos, în cale îi apar şi primii oameni. Oamenii încalcă cu bună ştiinţă avertizările autorităţilor ca să-şi facă provizii, iar cozile la magazine se întind pe zeci de metri. Puţini reușesc să iasă din magazin cu coşurile pline.
„Codogno era un orăşel destul de liniştit, cu activităţi destul de frecvente, este o localitate unde se face mult sport, mult voluntariat. Ieri au venit deja 100 de carabinieri, spuneau la început numai să controleze, dar aseară s-a dat decretul lege că nu se poate ieşi din zonele roşii, din cele zece comune. Mulţi s-au dus să-şi facă cumpărături la un magazin care nu este în zona roşie, lumea nu respectă, cred că nu au luat în serios chestia asta”, declară Erica Enăchescu.
S-au vândut 80 de cutii cu 100 de măști într-o singură oră
Femeia spune că măştile medicale s-au vândut ca pâinea caldă şi că, în zonele unde acestea se mai găsesc, preţul a crescut simţitor: „Nu avem măşti, suntem toţi cu eşarfe la gură, în Milano am înţeles acum că au rămas cutii cu măşti în care sunt 100 de măşti şi costă 100 de euro, au vândut într-o oră 80 de cutii de 100 de măşti, nu se găsesc pe niciunde”.
Erica pornește apoi din Codogno către Spitalul San Matteo di Pavia din oraşul Casalpusterlengo, aflat de asemenea în carantină, unde e internat primul italian infectat cu virusul mortal şi pe care-l cunoaşte. Bărbatul are 38 de ani şi şi-a infectat şi soţia însărcinată.
„Aici se vorbeşte că a luat cina cu pacientul zero. Persoana care a fost descoperită avea o viaţă destul de activă aici în Codogno, unde lucra el lucrează şi mulţi români, din câte am înţeles lor nu le-a făcut tampon (n.r.test). Problema este că el s-a dus înainte cu o săptămână, a venit aici la spital, avea febră şi doctorii l-au trimis acasă crezând că are o simplă răceală. S-a dus acasă şi a chemat medicul de familie care i-a spus să meargă la spital că avea 40 febră, şi medicul de familie ar putea fi infectat”, spune românca.
În singurul spital din Codogno, medicii lucrează continuu de 24 de ore, mai spune românca.
Ioana este stabilită în Codogno de 12 ani. A apucat să-şi facă provizii de alimente, dar nu mulţi au reuşit.
„Vineri, majoritatea persoanelor şi-au făcut cumpărăturile, pentru că până în 12 deja se ştia că sunt trei persoane şi seara ne-au trimis mesaje de la supermarketuri, având nişte cartele ei ne trimit că sunt oferte, ne trimit mesaje pe telefon, şi ne-au specificat că vor fi închise magazinele sâmbătă şi duminică, şi majoritatea, vineri, după ce a ieşit de la muncă s-a dus şi şi-a făcut cumpărăturile. Aveam în casă dezinfectant, o mască o aveam mai demult, şi aveam mănuşi chirurgicale în casă”, spune Ioana.
Fiecare este speriat, mai ales cei cu copii
Femeia spune că românii cu care ţine legătura sunt foarte speriaţi, însă, cel puţin deocamdată, nu au de gând să revină în ţară: „Fiecare este speriat, mai ales cei cu copii. Nu înţeleg de ce trebuie să ne speriem atât de rău că nu este o boală incurabilă, este un virus, o răceală mai puternică ce se poate trata. Suntem acasă toţi, toţi cei din aceste zece orăşele, de fapt sunt sate, pentru că sunt foarte mici. Toate fabricile sunt închise, singurele deschise sunt farmaciile. Îţi imaginezi mai mult că sunt sărbătorile, că aici aşa-i de sărbători, lumea e toată închisă în casă, poate e frig, magazinele sunt închise de sărbători”.
Mama îmi cere disperată să mă întorc acasă
La 20 de kilometri distanţă de Codogno, în Lodi, locuieşte Mirela. Românca spune că familia îi cere cu disperare să se întoarcă acasă: „M-a sunat mama de dimineaţă disperată, (…) i-am spus mamei că asta este la nivel mondial, că dacă a venit din China în Italia, garantat va veni şi în România, după aia unde mai fugim? Singurul lucru în care sper este doar la Dumnezeu, pentru că noi ştim că ne apropiem de sfârşit, nu fug absolut nicăieri. La câţiva kilometri de noi s-au închis şcoli, s-au anulat evenimente, s-au anulat meciuri de fotbal, la câţiva kilometri de unde a plecat focarul de infecţie. Aici am văzut doar un singur casier care avea o mască, aici încă toată lumea este liniştită, din contră, sunt cu ochii pe mine, pe persoanele care au măşti”.
În regiunea Lodi sunt peste 8.000 de români în registre, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare, iar în Lombardia sunt peste 170.000 de români.
11 localităţi italiene sunt acum în carantină.
Alertă și în Franța
Ministrul Sănătății Olivier Véran a declarat că este „foarte probabil” să apară și alte cazuri de coronavirus în Franța, însă autoritățile iau toate măsurile necesare pentru a se pregăti de o eventuală epidemie, scrie Le Parisien.
„Astăzi, singurul pacient infectat în Franța este internat într-un spital din Lyon. Starea sa de sănătate nu este îngrijorătoare. Toți ceilalți, în afară de cazul bărbatului de 80 de ani care a murit, au fost externați, ei fiind vindecați și necontagioși”, a afirmat Olivier Véran, într-un interviu pentru Le Parisien.
„Alte cazuri -e foarte probabil. O epidemie? Ne pregătim pentru ea”, a adăuga ministrul francez al Sănătății.
El a adăugat că va crește numărul laboratoarelor din Franța echipa să testeze în vederea depistării coronavirusului, pentru a putea face „mai multe mii” de teste pe zi, comparativ cu 400 câte sunt efectuate în acum.
Pe 8 februarie, Reuters relata că cinci cetățeni britanici au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus în Franța, după ce au intrat în contact cu o persoană care vizitase Singapore. Printre cele cinci noi cazuri era și un copil. Numărul total de cazuri de coronavirus confirmate în Franța era 11.
*
Coronavirus. Mărturia unei românce din Friuli Venezia Giulia, unde a fost declarată azi stare de urgență. „Oamenii sunt speriați”
Oamenii sunt cu adevărat speriați în regiunea din Italia unde a fost declarată stare de urgență din cauza infecțiilor cu coronavirus. Ramona Voiculescu, româncă stabilită de mai mulți ani în Italia a declarat pentru Gândul.ro că problema care îi preocupă cel mai mult pe români și italieni deopotrivă este: de unde a pornit această infecție în Italia și cum de se răspândește cu repeziciune?
„Locuiesc în nordul Italiei de foarte mult timp, la 80 de km de Veneția, în regiunea Friuli Venezia Giulia unde azi a fost declarată stare de urgență. Asta nu face decât să întărească faptul că situația este tot mai gravă în Italia cu privire la coronavirus. Dacă ieri erau confirmate doar 17 persoane care au contactat coronavirusul, astăzi numărul a crescut la 51. Sunt deja declarate două decese. Nu e doar un focar de infecție, ci unul e în Lombardia, altul în Veneto. Au apărut cazuri și în alte zone, de exemplu în Torino sau în Monfalcone.
Problema cea mai mare este dată de faptul că nu se știe exact de la ce a pornit această infecție, niciuna dintre persoanele infectate nu a fost în China sau nu a intrat în contact cu cineva venit din China, cu excepția tânărului de 38 de ani despre care se spune că ar fi luat virusul de la un prieten întors în 21 ianuarie din China. Acesta din urmă, însă, a fost testat și rezultatul e negativ. Persistă întrebarea: de unde a pornit această infecție în Italia și cum de se răspândește cu repeziciune?
Oamenii sunt speriați. De exemplu, în Dolo, la 26 km de Veneția, străzile sunt goale, oamenii se duc la supermarket ca să se aprovizioneze speriați de ceea ce ar putea să urmeze. Localități din Lombardia sunt izolate, oameni sunt în carantină, situația este grea, complexă, iar oamenii sunt cu adevărat speriați”, a declarat Ramona Voiculescu pentru Gândul.ro.
*
https://jurnalist.ro/exclusiv-dupa-carantina-imagini-cu-primii-calatori-sositi-cu-un-avion-din-italia/
https://www.facebook.com/danbucurajurnalist/photos/a.471875540249178/664240644345999/
https://www.gds.ro/eveniment/2020-02-24/alerta-de-coronavirus-la-craiova-cei-179-de-pasageri-suspecti-de-coronavirus-au-aterizat/
https://www.zerohedge.com/geopolitical/coronavirus-panic-goes-global-skorea-warns-watershed-moment-italy-quarantines-12-towns
https://www.zerohedge.com/economics/chinese-workers-refuse-go-back-work-despite-beijings-demands