Ce lasa CHEVRON in urma exploatarilor sale: cazul DEZASTRULUI din Ecuador (documentar VIDEO)

20-02-2012 1 minut Sublinieri

The True Story of Chevron’s Ecuador Disaster (EN)

De peste trei decenii, Chevron alege profitul in defavoarea oamenilor.

In timp ce explora in zona amazoniana din Ecuador, din 1964 pana in 1990, Texaco, ce s-a unit cu Chevron in 20011, a deversat DELIBERAT mai mult de 18 miliarde de galoane de deseuri de apa toxica, a lasat sa se scurga 17 milioane galoane de petrol si a lasat deseuri la intamplare in sute de puturi sapate in padurea din regiune.

Rezultatul este unul din cele mai rele dezastre asupra mediului inconjurator de pe planeta. Contaminarea solului, a panzei freatice, a apei de la suprafata, a izvoarelor si a provocat populatiei locale un val de imbolnaviri de cancer de gura, stomac si uter, defecte la nastere, avorturi spontane. Chevron nu a curatat niciodata locul unde a exploatat, iar petrolul sau continua sa otraveasca ecosistemul.

In zilele noastre, 30 000 de ecuadoreni au dat in judecata compania. In ciuda eforturilor repetate ale Chevron de a sabota procesul, in 2011 un judecator din Ecuador a decis ca Chevron trebuie sa plateasca aproape 9 miliarde de dolari pentru a curati contaminarea Amazonului.

Chevron va face apel si va folosi orice mijloc pentru a nu plati vreun cent.

Tribunalul arbitral de la Haga a cerut Ecuadorului să suspende sentinţa unui tribunal local, care a condamnat, în urmă cu un an, compania petrolieră americană Chevron la plata unei despăgubiri în valoare de 9,5 miliarde de dolari pentru poluarea pădurii amazoniene, transmit agenţiile AFP şi EFE.

În urma deciziei instanţei ecuadoriene, compania americană a înaintat cazul Tribunalului arbitral de la Haga, în virtutea unui acord bilateral asupra investiţiilor încheiat între SUA şi Ecuador şi a obţinut astfel câştig de cauză în faţa autorităţilor de la Quito.

Despăgubirea cerută companiei Chevron reprezintă cea mai mare amendă solicitată vreodată pentru poluare, fiind urmată de cea de 4,5 miliarde de dolari aplicată companiei ExxonMobil pentru mareea neagră din Alaska, în anul 1989.

Nota noastra:

In filmul documentar se arata cum Chevron folosea, in SUA, o alta tehnica de extractie a petrolului, mai scumpa, dar care este mai sigura pentru mediu. In schimb, in Ecuador, Chevron a folosit tehnici care au poluat masiv, fara nicio urma de intentie de a menaja localnicii. De ce?

Pentru ca Ecuador nu e SUA si pentru ca gigantii americani de la Chevron s-au comportat acolo ca intr-o colonie, folosind tehnici de extractie care sa aduca maxim de profit – adica maxim de efecte negative asupra regiunii si locuitorilor.

Chevron este gigantul care va incepe exploatarile de gaze de sist din Dobrogea si Barlad prin periculoasa tehnica a fractionarii hidraulice. Cam cata grija fata de oameni si mediu credeti ca vor avea americanii de la Chevron, avand in vedere precedentul din Ecuador?


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezastre, calamitati, Documentare/ Reportaje, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “Ce lasa CHEVRON in urma exploatarilor sale: cazul DEZASTRULUI din Ecuador (documentar VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  2. Pingback: CHEVRON trateaza România ca pe o TARA AFRICANA – de la contract pana la strategii de comunicare (video; comentarii la Realitatea TV) - Recomandari
  3. Pingback: CORPORATOCRATIA. Cum sunt inrobite natiunile prin IMPRUMUTURI care le falimenteaza. Noul soldat: ASASINUL ECONOMIC, noile armate: FMI si BM [film documentar - VIDEO] - Recomandari
  4. Pingback: Parintele Vasile Lăiu: EXPLORAREA SI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST ESTE ILEGALA [audio] - Recomandari
  5. Pingback: Se strange surubul autoritarismului. PUNGESTIUL CA EXEMPLU DE “MODERNIZARE” CU JANDARMERIA/ Pe cine a mai poluat si terorizat CHEVRON in lume/ “MAI BETI UN RACHIU” – cum au “linistit” autoritatile locale temerea c
  6. Tot ce este refuzat in alte state ale lumii la noi este acceptat,doar interesele financiare au prioritate,nu?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare