Romania blocheaza aderarea Serbiei la UE pe tema romanilor din Valea Timocului

29-02-2012 3 minute Sublinieri

tadici basescu

România a cerut garanţii “normale” privind drepturile minorităţilor din Serbia pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la UE, susţine ministrul român al Afacerilor Externe, însă preşedintele Serbiei consideră că cerinţele încalcă standardele europene.

Miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE au recomandat marţi la Bruxelles, la finalul unor discuţii îndelungate, acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Serbia, însă fără a lua o decizie imediată.

România a blocat un acord imediat solicitând garanţii privind respectarea drepturilor minorităţii române din Serbia ce cuprinde aproximativ 30.000 de persoane, au indicat surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27 de state.

“Nu putem vorbi despre un blocaj”, a apreciat Diaconescu, susţinând că România a “adoptat o poziţie substanţială de apărare a drepturilor minorităţilor din zona Balcanilor occidentali, regiune cu o istorie complicată în acest domeniu”.

Acesta a explicat că România a ajuns la un acord cu privire la recomandarea în favoarea Serbiei după ce a obţinut, printre altele, “redactarea de către Comisia Europeană a unui raport privind progresul în domeniul drepturilor minorităţilor până în septembrie 2012”. Ministrul român speră, de asemenea, că cele două state vor semna “cât mai curând posibil” un protocol cu privire la minorităţi.

România susţine, în special, “să fie evaluată maniera în care sunt respectate drepturile” minorităţii vlahe/române din Timoc (estul Serbiei). Bucureştiul a solicitat în repetate rânduri ca acest grup să beneficieze de educaţie în limba maternă şi de suficiente lăcaşe de cult.

La rândul său, preşedintele sârb Boris Tadic a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea naţională sârbă că problema are la origine cererea autorităţilor române ca toţi cetăţenii sârbi “care se declară vlahi să fie consideraţi în acelaşi timp ca fiind români”.

“Serbia nu va accepta, cu orice preţ deoarece o astfel de abordare “este împotriva standardelor europene“, a subliniat acesta. “Fiecare cetăţean al Serbiei îşi poate declara (apartenenţa la o etnie) în conformitate cu sentimentele sale şi este complicat să găsim o soluţie în acest caz”, a adăugat Tadic. Decizia de a acorda statutul de candidat Serbiei revine şefilor de stat şi guvernelor celor 27 de state care se vor reuni în cadrul unui summit desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Bucureştiul a blocat luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei. După mai multe ore de dezbateri, miniştrii Afacerilor Europene au căzut de acord să recomande acordarea statutului de candidat pentru Serbia, însă fără a lua o decizie formală. Miniştrii de externe „recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European” privind acordarea sau nu a acestui statut, se afirmă într-un comunicat oficial. Între timp, la Bruxelles, diplomaţii avansează ipoteza potrivit căreia Bucureştiul ar condiţiona aderarea Serbiei de intrarea României în Spaţiul Schengen.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Atmosfera a fost tensionată marţi la Bruxelles la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Europene, unde timp de câteva ore delegaţia română a blocat discuţiile. Cea lituaniană şi poloneză au decis încă de dimineaţă să nu mai ridice nicio obiecţie. În cele din urmă, cum România a rămas destul de fermă pe poziţie, iar miniştrii Afacerilor Europene «recomandă statutul de ţară candidată pentru Serbia». Formularea iniţială spunea că miniştrii «decid» ca această ţară să fie candidată.

Mihaela Gherghişan: Candidatura Serbiei la UE, blocată de ambiţia de ultim moment a României

Aceasta implică continuarea discuţiilor joi şi vineri, 1 şi 2 martie, la reuniunea liderilor europeni la Bruxelles, când nu ar fi de mirare ca discuţiile să fie blocate din nou, de data asta de preşedintele Traian Băsescu. România nu şi-a făcut cunoscută aceasta poziţie pe plan european decât pe ultima sută de metri, de aceea preşedintele sârb Boris Tadic a declarat marţi la Bruxelles că Belgradul respinge orice condiţii impuse acum care nu au făcut parte din discuţiile anterioare.

Bucureştiul deplânge lipsa respectului faţă de minoritatea română din Serbia şi invocă aici criteriile politice de la Copenhaga, care stipulează că o ţară ce doreşte să devină candidată la aderarea la Uniunea Europeană trebuie să respecte drepturile omului şi ale minorităţilor.

Care sunt cererile României referitoare la Serbia şi la minoritatea română, aşa cum sunt ele stipulate în concluziile de marţi

În mare, România a cerut o monitorizare a dreptului minorităţilor de către Comisia Europeană şi a prezentat o Declaraţie referitoare la aceleaşi minorităţi prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale, în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Serbia vs. Schengen?

Adevărata intenţie a Bucureştiului se pare că ar fi aceea de a condiţiona candidatura Serbiei de ridicarea blocajului exercitat de Olanda împotriva României privind aderarea la Spaţiul Schengen. Unii diplomaţi europeni vorbeau marţi la Bruxelles despre această ipoteză care nu s-a verificat pentru moment. Problema aderării la Schengen va fi şi ea discutată la summitul UE de joi şi vineri.

Dar exerciţiul se poate arăta periculos, întrucât Olanda n-a fost niciodată un avocat al Serbiei pe plan european. Olanda a blocat ani de-a rândul drumul acesteia spre Uniunea Europeană. Ea era rănită în amorul propriu după ce a purtat o parte din vina masacrului din 1995 executat de armata sârbă la Srebrenica, aflată atunci sub paza căştilor albastre olandeze.

Prin urmare, Olanda a fost singurul stat UE care a cerut cu insistenţă ca toţi cei 24 de criminali de război sârbi să fie extrădaţi către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga înainte de începerea oricărei discuţii cu Belgradul.

Dificultatea de a integra Serbia în UE

Dar pentru Serbia, dacă această candidatură a sa este acceptată la sfârşitul săptămânii, greul abia începe. Desigur, în calitate de candidată la aderare, ea va avea acces la fondurile pre-aderare de modernizare a ţării. Ea va trebui însă să negocieze multe şi variate dosare europene, iar exerciţiul acesta va lua câţiva ani. Iar problema minorităţii sârbe din Kosovo şi în general relaţiile cu Priština vor fi greu de rezolvat, iar UE ştie că prin decizia aceasta îşi complică sarcina.

Printre altele, UE trebuie nu doar să rezolve cumva problema sârbilor din Kosovo, care nu recunosc autorităţile kosovare, ci şi să dialogheze cumva cu acest nou stat.

Un studiu de fezabilitate va fi produs de Comisia Europeană, care va evalua posibilitatea ca UE să semneze diferite acorduri cu Kosovo, în ciuda faptului că cinci state europene nu recunosc independenţa kosovară. România se numără printre aceste state.

Concluziile Consiliului de marţi

Consiliul European a încurajat Serbia să continue aplicarea tuturor acordurilor convenite până la această dată, se informează marţi seară într-un comunicat. „În acest sens, la Concluziile Consiliului a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanta respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE”. Totodată, „Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.”

Nota noastra:

Intr-adevar, stranie aceasta atitudine a Romaniei, care nu a facut mai nimic, pana acum, pentru romanii din Timoc.

Oricum ar fi… mai degraba le facem un serviciu daca le blocam accesul in UE.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Romania blocheaza aderarea Serbiei la UE pe tema romanilor din Valea Timocului

  1. Frate Admin, sarbii au multe drepturi in Romania, si organizare autonoma Bisericeasca, care apartine direct de Patriarhia Belgradului. Au si reprezentanti in Parlament. Au emisiuni de radio in limba romana la Radio Timisoara si Radio Resita, au invatamant in limba materna de la gradinita si pana la universitate…si au din partea romanilor un “mediu” socila si politic PRIELNIC si PROPICE pentru existenta si pentru pastrarea drepturilor si traditiilor lor specifice, si pentru perpetuarea ETNIEI sarbe fara a fi in primejdie de a fi asimilata de romani….

    In schimb, romanii din TIMOC si VOIVODINA, NU AU NICI PE JUMATATE drepturile si conditiile de existenta pe care le au sarbii din Romania, desi romanii din Serbia sunt de aproape 3 ori mai multi decat sarbii din Romania!

    Noi, romanii suntem atat de blanzi si ingaduitori cu toate minoritatile din tara noastra, nu numai cu sarbii si ungurii, ci cu toate, inclusiv cu tatarii din Dobrogea, DAR, romanii nostri care traiesc in tarile invecinate, precum Serbia, Ungaria si Ukraina NU AU nici MINIMUL necesar pentru a putea sa existe ca ETNIE si MINORITATE, ci sunt obligati si condamnati la a fi ASIUMILATI de popoarele vecine…!

    Personal nu cred ca a gresit Romania ca a pus aceasta problema intr-un mod foarte serios si transant in ceea ce priveste Serbia…

    Si sunt perfect de acord cu fratia ta ca daca Serbia va intarzia sa intre in UE, NU PIERDE NIMIC, ci din contra are de castigat…si poate chiar nu mai intgra…deloc, si cine stie ii va multumi Romaniei ca a ajutat-o sa nu intre, asa cum Romania a ajutat Serbia de mai multe ori in Istorie…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

  2. Chiar daca merge in directia interesului national, cred ca este in primul rand inca o caramida pusa la construirea unei bune imagini a premierului, in vederea alegerilor din 2014 (si, in treacat, speranta catorva procente in plus pentru putere la alegerile din acest an):

    1/ Problema nu a fost pusa oficial pana acum, a fost scoasa la urgenta din tolba exact in acest moment,

    2/ Problema romanilor din afara granitelor este inca sensibila pentru multi romani, de aceea orice atitudine oficiala a Romaniei in favoarea lor va fi bine primita de opinia publica si va aduce un oarecare castig electoral,

    3/ Exista o actiune vizibil concertata de creare a imaginii lui MRU: sondaje, media clasica, actiuni politice (vezi discursul lui Ponta si alegerea la SIE a lui Melescanu), blogurile asa-zis de dreapta (care par sa fi luat, brusc, mai toate, pozitia de drepti in fata lui MRU, desi multe il criticau sistematic pe Boc).

    Nu as exclude complet, totusi, nici varianta unui santaj in problema Schengen, dar mi se pare mai putin probabila, dupa cum explica si articolul; in plus, as adauga ca intrarea sau nu in Schengen ii lasa indiferenti pe cei mai multi dintre romani, deci nu prea se pot castiga puncte electorale cu subiectul Schengen.

  3. @czc:

    Da, poate sa fie un astfel de joc de imagine, intr-adevar.

    @Vela:

    Problema romanilor din Timoc e fara indoiala reala. Necazul e ca nu stim cat de reala (autentica) e atitudinea autoritatilor romane…

  4. Cred ca Patriarhul Daniel nu e strain de aceasta atitudine caci si la noi conducerea Bisericii joaca la nivel inalt si ar putea impune multe puterii, numai daca ar vrea…Asta e varianta optimista.
    Daca privim partea goala a paharului vom descoperi ca Europa scoate castanele din foc cu mana slugarnicei noastre tari.

  5. Oare autoritatile romane vor cere cat mai multe drepturi pentru compatriotii nostri plecati in Italia, Spania, SUA, Canada ? Sau in acest caz nu indraznesc deoarece autoritatile acelor tari se supara repede si ne expulzeaza conationalii. Dar in cazul Serbiei, care nu face parte din UE si Nato, este “convenabil”, realizandu-se astfel o diversiune in scopul distragerii atentiei de la problemele reale ale romanilor din Romania. Mai degraba, autoritatile romane ar face bine sa se ocupe de problemele romanilor din Harghita si Covasna, de partidul iredentist al lui Laszlo Tokes, de redeschiderea unor spitale si sa nu mai vanda strainilor bogatiile romanilor la preturi derizorii (apropo de Rosia Montana).

  6. Cunoscuta fiind simpatia presedintelui nostru fata de americani, cred ca miscarea aceasta este una logica din moment ce se discuta de instalarea unor baze militare in Serbia, si asta in conditii de santaj – daca se refuza statutul de candidat la aderare UE, atunci UE va purta responsabilitatea instalarii unor eventuale baze militare rusesti in zona.

    “Europa ar comite o mare greşeală dacă Serbia nu va obţine în martie statutul de candidat”, a declarat Dacic pentru cotidianul Vecernje Novosti.

    “Astfel, pentru ca ideea de a oferi ruşilor (posibilitatea) de a construi o bază militară aici să nu vină nimănui, UE şi SUA ar trebui să aibă o politică imparţială faţă de noi”, a continuat acesta.

    “Ce se va întâmpla, spre exemplu, dacă o bază militară rusă ar fi construită în Serbia?” se întreabă Dacic. “Ar fi asta o problemă pentru Statele Unite? Cu siguranţă”, a răspuns el.

    http://www.mediafax.ro/externe/serbia-se-poate-orienta-spre-rusia-daca-nu-obtine-statutul-de-candidat-la-aderarea-ue-9239702/

  7. Cat despre drepturile minoritatii romane din Serbia, cred ca este ultima grija a guvernantilor nostri.

    Vad ca Mediafax vine cu o alta ipoteza:

    http://www.mediafax.ro/externe/decizia-romaniei-privind-serbia-are-legatura-cu-demersul-de-aderare-la-schengen-ce-scrie-euobserver-despre-atitudinea-romaniei-9354560/

  8. Se pare insa ca vin alegerile si la sarbi in curand si se vor clarifica multe necunoscute. Am vaga senzatie ca noi toti, popoarele ortodoxe, vom fi de aceeasi parte a baricadei. Se vorbea zilele trecute de blocul balcanic si de atitudinea Turciei fata de Israel. N-ar fi exclus ca sa asistam in curand la refacerea acestei intelegeri, mai ales tinand cont de relatiile detul de tensionate dintre SUA si viitoarele SUE. Parerea mea.

  9. Ce cred eu nu e foarte departe de ce spune czc si poate ca ipoteza emisa de carmen merita luata in considerare.
    Nu cred ca a primat interesul Romaniei/romanilor, ci cel al puterii de a da o lovitura de imagine. Ca de obicei, Basescu se afirma prin producerea de conflicte. Din pacate, gerarea unor situatii sensibile prin conflicte e o sabie cu doua taisuri chiar cand e folosita cu buna credinta, cu atat mai mult atunci cand e doar un mijloc de consolidare a puterii.
    Nu e prima data cand Basescu foloseste tactica ‘blocarii’ negocierilor in organizatii internationale (UE, NATO) pe teme sensibile intern. Daca ar dori protejarea intereselor nationale, ar promova o politica preventiva si calculata, o strategie pe termen lung etc. Dar prefera, de fiecare data, producerea de scantei, astfel incat sa puncteze pe plan intern. Pe plan international efectele negative nu sunt neglijabile: suntem cunoscuti de cai breji, reactionam pe baza umorilor, imprevizibili etc. Oricine are un interes, si-l urmareste constant si toata lumea e pusa la curent pentru a fi evitate momente ce risca sa puna anumite organizatii intr-o lumina proasta, indiferent ca e din cauza noastra sau a altora. Efectul e ca ne autoexcludem din viitoare discutii ce ne-ar putea interesa.
    In plus, nimeni nu stie despre astfel de schimbari de pozitie din partea lui Basescu decat in ultimul moment (in afara serviciilor care sunt in stransa cooperare cu el). E un efort foarte mare pentru cei de buna credinta sa restabileasca increderea in Romania dupa astfel de momente. Nu mai vorbesc ca in cazul de fata suntem de-a dreptul schizofrenici – punem piedica singurului vecin pe care il sustinusem cat de cat constant in ultimii ani si ne stricam relatiile cu el; desi am sustinut constant in ultimii ani ca nu exista drepturi colective ale minoritatilor, ci doar drepturi individuale ale cetatenilor (in incercarea de a submina pretentiile separarii pe criterii etnice ale maghirilor), lasam impresia ca tocmai astfel de drepturi vrem pentru vlahi.
    DA, este evidenta nevoia de a imbunatati situatia romanilor din Serbia, cu cele mai putine drepturi dintre toate minoritatile, dar trebuie sa o facem altfel si sa apelam la masuri extreme exceptional. Puteam sa urmarim acest interes mai sustinut inainte de solutionarea tuturor celorlalte ‘discutii pe text’ (care au durat luni de zile); putem continua sa ne urmarim acest interes in cursul negocierilor de aderare propriu-zise. Am ratat, deocamdata, sansa de a rezolva problema vlahilor fara sacrificarea bunelor relatii bilaterale. Consecinta e ca o sa ne bazam pe Comisia europeana sa monitorizeze situatia si sa o imbunatateasca…de vazut daca asa e mai bine..
    PS. despre patriotismul SRI in lupta cu SIE si eu am rezerve, mi-e teama ca e doar o lupta de orgolii, peste capetele noastre

  10. http://www.gandul.info/politica/video-adrian-nastase-serbia-ne-a-tot-dus-cu-vorba-nu-putem-sa-tinem-cont-doar-de-interesele-germaniei-9355386

    “Este un subiect delicat, dar sunt de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de Externe. Serbia ne-a tot dus cu vorba, pot să vă spun că în urmă cu două-trei săptămâni au acceptat un consulat şi într-o zonă locuită de români, propunere care fusese făcută în urmă cu opt ani. Opt ani de zile nu au spus nimic. Nu putem să ţinem cont numai de interesele Germaniei, după ce s-a realizat acordul între Serbia şi Kosovo, ei sunt de acord cu intrarea Serbiei în UE”, a subliniat Năstase.

  11. imi permit un pdv oarecum in raspar cu cele exprimate pana acumm.
    consider ca miscarea a surprins multa lume, autohtona sau europeana; este usor atipica pt. politica externa romaneasca, dar este una pe deplin consecventa cu cele negociate pe canale diplomatice cu Serbia, in ultimii 5 ani; chiar daca este aducatoare de capital politic intern, este prea devreme pentru ungureanu si prea tarziu pt basescu a materializa acest capital; reactiile stinghere, usor isterice ale catorva baieti de media dresati la bruxeles imi confirma faptul ca iritarea este reala in cercurile eurocrate; nu pot sa suspectez orice miscare politica pe care nu o inteleg pe deplin sau care nu si-a epuizat efectele doar prin prisma antipatiei sau consecventei in rele a actualei puteri, pe cand, daca Romania ar fi continuat sa taca oficial pe tema vlahilor timoceni, aceiasi politica externa ar fi fost expediata automat ca antiromaneasca; avem la externe un alt personaj, mai bun, mai nebun, nu stiu,dar care a trecut, fie si pasager prin mana parintelui steihardt.
    pe de alta parte, fatetele si cojuncturile deciziei de recunoastere a candidaturii Serbiei la ue sunt multiple si greu de surprins de un ochi neavizat. nu este exclus ca opozitia subita a Romaniei sa functioneze ca o supapa pentru diplomatia europeana in vederea deturnarii crisparii Serbiei in definirea statutului Kosovo catre o cauza secundara, dar care le submineaza incrancennarea si vehementa cu care isi sustin pozitia. este posibil ca acest gest al romaniei sa fie folosit de diplomatia europeana ca moneda de schimb in alte negocieri care pot implica, printre altele, recunoasterea eventuala a kosovo de catre ro, negocierea aderarii la schengen, accelerarea integrarii moldovei, afinitatea acestei cu ro, statutul minoritati maghiare in ro si politicile de autonomie etc
    este de asemenea posibil ca intreaga miscare sa fie o stratagema inainte orchestrata, care sa-i aiba complici taman pe tadici, basescu si diplomatia ue la sabotarea opozitiei politice si populare interne sarbesti la a face concesii in privinta kosovo de dragul aderarii la ue. micul santaj vlah i-ar putea determina sa-si reconsidere pozitia din teama de a nu antrena totodata miscari etnice in voivodina, unde problemele sunt si pot deveni mult mai grave.
    dar, in final,nu ma pot abtine sa nu remarc, cu satisfactie, ca prin voia Domnului, poate ca astfel dam o mana de ajutor, involuntar, fratilor ortodocsi sarbi, care fie ca ostiu fie canu, vor avea doar de pierdut din aderarea la ue.

  12. Kosovo este pamant sarbesc. Ceea ce au facut americanii in Kosovo, sarbii nu vor uita prea curand.

    Ce ironie:
    Kosovo, “copilul” sărac şi visător al Americii
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/kosovo-copilul-sarac-si-visator-al-americii-952610.html

    “Kosovarii sunt pro-americani declaraţi, trăiesc cu gândul la viaţa din SUA şi le sunt recunoscători americanilor că i-au ajutat să pună capăt dominaţiei sârbe. În capitala Priştina au o statuie a lui Bill Clinton, un bulevard cu numele fostului preşedinte american, iar lângă statuie se află şi magazinul Hillary, pentru ca tabloul de familie să fie complet. Au ridicat şi o Statuie a Libertăţii în miniatură, pe acoperişul hotelului Victory şi au numit o stradă George W. Bush.”

    “Ce se va întâmpla, spre exemplu, dacă o bază militară rusă ar fi construită în Serbia?” se întreabă Dacic. “Ar fi asta o problemă pentru Statele Unite? Cu siguranţă”, a răspuns el.

  13. Serbia nu a fost un vecin mai breaz decat ceilalti vecini ai nostri.Dupa ce a inhatat Timocul in 1833 a dus o politica nemiloasa de distrugere a etniei
    romanesti de acolo.
    Interzicerea de a avea scoli si biserici in limba materna pana astazi, nu dovedeste nici un fel de prietenie fata de Romania si romani.
    Deplasarea masiva de populatie sarba din Kosovo spre Valea Timocului a avut ca scop asimilarea romanilor timoceni,numai ca intre timp in Kosovo s-au inmultit albanezii si uite ca sarbii au pierdut aceasta zona,mai sarbeasca decat cea de pe Valea Timocului !
    Am cunoscut si cunosc persoane din Negotin,ne-am inteles totdeauna fara nici o problema.
    Limba vorbita de ei este romana adevarata,pigmentata cu putine regionalisme,
    dintre care unele sunt folosite si la noi in Oltenia(leurda,dragavei,ogaş).
    Daca mai adaugam ca Serbia a vrut si partea Banatului din componenta Romaniei pe care a ocupat-o spre sfarsitul Primului Razboi Mondial,trupele sarbesti ajungand pana la Arad,intelegem ce vecin prieten a fost si este Serbia.
    Ca toti cei veniti din Asia, sarbii au in ei un fel de cruzime care si-a
    aratat masura in masacrele ce au urmat dezmembrarii Iugoslaviei.
    Pana si preotii sarbi trimisi in Valea Timocului au fost niste fanatici scelerati care numai iubire crestina n-au propovaduit acolo !
    In schimb romanii sunt mai mult decat blanzi si ingaduitori cu minoritatile,
    sunt chiar inconstienti…

  14. Serbia nu pierde nimic, dimpotriva, daca nu adera la UE. Sa se uite la noi. In privinta drepturilor minoritatilor nu pot sa spun nimic pentru ca nu le cunosc.

  15. @admin ,

    ei , vezi frate cum se schimba prioritatile daca stii cum sa pui problema . Serbia a stiut sa puna problema si a obtinut ceva ( a amenintat si va mai ameninta cu trecerea spre baricada rusa ) , este bagata in seama . Pe cand fraierii nostri stiu doar sa faca sluj si tot iau bobarnace .

  16. Pingback: Patriarhia Serbiei il acuza pe Patriarhul DANIEL de AGRESIVITATE ETNOFILETISTA, amenintand cu RUPEREA LEGATURILOR CANONICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare