BOLNAVII DE CANCER UITATI ai Romaniei: “Sunt pacienti care au dureri groaznice. URLA”

29-02-2012 8 minute Sublinieri

bolnav cancer

Bolnavii urlă de durere în spitale. O spune chiar un cadru medical de la Institutul Oncologic Fundeni. Lipsa morfinei şi citostaticelor ieftine i-a lovit pe cei mai bolnavi dintre români. Ei spun că la vremuri de criză, soluţiile sunt la fel: medicamentele se dau pe sub mână.

Bolnavii de cancer nu mai găsesc citostatice în spitale. Pacienţii sunt nevoiţi să aştepte pentru tratamentul indispensabil lor. O echipă România TV a filmat la Institutul Oncologic Fundeni, unde pacienţii şi familiile lor sunt disperaţi din cauza lipsei morfinei şi citostaticelor.

În spital, o asistentă povesteşte că nu mai poate calma durerile bolnavilor de cancer. “Sunt pacienţi care au dureri groaznice. Urlă”, povesteşte o asistentă.

Nu numai morfina a dispărut din spitale. Au dispărut şi citostaticele cele mai ieftine, povesteşte un alt cadru medical.

Pacienţii disperaţi se plimbă fără ţintă prin curtea spitalului. Spun că lipsa medicamentelor esenţiale pentru bolnavii de cancer a reinventat şpaga.

Criza citostaticelor din România a scos la iveală un fenomen extraordinar. Locurile în care sistemul de sănătate disfuncţional  a eşuat lamentabil au fost substituite de un sistem alternativ, bazat doar pe „solidaritatea românilor anonimi”. Aceştia aduc din Europa medicamentele care lipsesc şi o fac voluntar, în timpul călătoriilor în scop personal.

Românii au inventat un „Minister Popular al Sănătăţii”. N-are ministru, n-are secretari de stat, n-are nici măcar angajaţi. Are doar o mulţime de furnicuţe, fiecare cu o altă meserie, care sunt toţi puşi pe fapte bune. Astfel, în clipa de faţă, din reţeaua spitalicească din România lipsesc, în total, 36 de medicamente importante în tratamentul cancerului. Dintre acestea, 24 sunt citostatice, restul fiind medicamente ajutătoare. În funcţie de anvergura spitalului şi a echipei de medici care-l deserveşte, în unele unităţi lipsesc mai puţine dintre cele 36, în altele mai multe.

monica dragomirDe pildă, medicului Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncopediatrie a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti, îi lipsesc numai patru dintre aceste medicamente: „Eu am 90% din ce am nevoie pentru copiii pe care-i tratez. Cel puţin în centrele mari, de referinţă, copiii au şanse. Dacă luaţi medicamentele absolut esenţiale, ele se reduc la câteva. În cazul clinicii mele e vorba doar de patru. În rest, am de toate. Însă la nivelul tuturor institutelor oncologice din ţară, dacă luăm absolut tot ce ne trebuie şi n-ar trebui să înlocuim cu altceva, atunci este o listă întreagă. De exemplu, hexometazona într-o leucemie se poate da cu lunile, conform planului de tratament. Noi în spital nu avem decât forme injectabile. De ce să-l înţepi zilnic pe copil în loc să-i dai tabletele pe gură? Însă hexometazona nu-i citostatic. E o doctorie relativ ieftină, care însă nu există în ţară. Eu aş vrea să fie, dar nu e”.

Cum se trece, de nevoie, de la schema A la schema B

Doctorii români din oncologie sunt întocmai ca bucătarii. Dacă n-au toate ingredientele pentru a face checul după o anumită reţetă, îl fac după o reţetă alternativă:„Atunci când îmi lipseşte un medicament din schema de tratament «A», să-i zicem, aplic o schemă de tratament alternativă «B». Dar nu există niciodată caz de copil netrat conform protocoalelor şi schemelor de medicaţie internaţionale”.

Pentru pacienţii din România nu e însă o garanţie că schemele de administrare (fie ele şi alternative) sunt complete. Atunci, fie pacienţii îşi procură singuri medicamentele lipsă de peste hotare, dacă au posibilităţi financiare, ori „se activează reţeaua”.

Salvatorii apar aleatoriu dintre miile de români care fac săptămânal naveta în Europa. Fiecare îşi întreabă cunoştinţele, dacă nu ştiu pe cineva care se întoarce acasă din ţara X, sau ţara Y, despre care se ştie sigur că nu duce lipsă de medicament în farmacii: „Există o reţea de oameni extraordinar de drăguţi care fac oficiul de curierat. Sunt oameni care fac naveta în Europa. Eu ştiu doi care lucrează pe la nişte bănci în străinătate şi merg pe la farmacii şi caută şi le cumpără de unde sunt mai ieftine. Şi eu am fost curier de medicamente. Odată eram la Viena, la un congres, o colegă m-a rugat: «Du-mi şi mie medicamentul ăsta, că are nevoie de el un pacient  de la Timişoara.» L-am dus cu poşetuţa, m-a aşteptat cineva la aeroportul Otopeni, i l-am dat, el l-a trimis mai departe prin altcineva până la Timişoara. Aşa funcţionează,” explică medicul Monica Dragomir.

„Merg la doctori, îi imploră…”

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), dezvăluie amploarea reţelei care aduce medicamente: „Noi, asociaţia de pacienţi, ne mai implicăm să aducem medicamente de dincolo cum putem, pentru a mai salva un copil, sau doi-trei, cum putem şi noi. Dar nu suntem nici noi dumnezei, să alegem cui îi dăm şi cui nu-i dăm. Dar nici să nu aducem nu putem, dacă avem posibilitatea să salvăm un copil. Acţionăm pe unde avem şi noi români la muncă şi care-s generoşi. Aducem din Spania, Italia, chiar cu buzunarul din Ungaria, dar nici ăia nu ne mai dau, pentru că riscă să rămână ei fără medicamente în piaţă. Aducem chiar şi din Bulgaria. În Occident ştiţi că treaba cu reţetele e mai strictă, însă în unele ţări farmaciştii iau în considerare, fiind în comunitatea europeană, şi reţetele din România. Dar acolo contra cost le luăm, deşi reţetele sunt valabile. Alteori ne mai ajută românii noştri de pe-acolo şi procură ei reţete. Merg la doctori, îi imploră şi ei să le dea reţetă. O întreagă tevatură. Apoi adusul lor în ţară este uşor ilegal, că nu ai voie să le aduci cu buzunarul”.

Atunci când ministerul, CNAS şi companiile farma lasă bolnavii fără medicamente, există şi alternativa instituţională: „Eu sunt norocoasă. Chiar în incinta clinicii e şi sediul Fundaţiei P.A.V.E.L. Eu atâta ştiu, că spun că am nevoie şi ei mă ajută. Ştiu că au şi o reţea de voluntari care strâng donaţii pentru asta,” ne-a declarat oncologul.

De ce lipsesc medicamentele? Mister total

Presa a făcut din „criza citostaticelor” unul dintre capetele de afiş  ale lunii februarie. În realitate, problema e una cronică. Cele patru medicamente de care duce lipsă clinica de oncologie condusă de doctoriţa Dragomir nu sunt o problemă recentă, ci lipsesc din stocuri de vreo patru-cinci ani: „Eu sunt membră şi în Comisia de Licitaţii şi Comisia de Comenzi a spitalului. Am vrut să le achiziţionăm, dar nu s-a prezentat nici o firmă. Distribuitorii nu le mai aduc”. 

Doctoriţa Dragomir nu crede că preţurile mici de achiziţie fixate de MS i-au alungat pe furnizori de pe piaţă: „În România, unde sunt doar 400 de cazuri noi pe an şi în tratament sunt în total 3.000 de copii, cu tot cu remisii, în condiţiile astea consumul e mic. Reprezintă doar 2% din piaţa de medicamente anticancer. A aduce medicamentul ăla pentru copii nu va fi niciodată rentabil. Totuşi, nici în alte state nu e rentabil. Ia gândiţi-vă la Austria, punctul medical central al Europei, unde toată lumea se duce să se trateze. Populaţia Austriei e de 7 milioane de locuitori, a României e de aproape de 20 de milioane, deci de trei ori mai mare. Proporţional, au de trei ori mai puţini copii cu cancer decât noi, în schimb au toate doctoriile. Deci cu sigurnaţă nici la austrieci nu e vorba de rentabilitate în cazul acestor medicamente de nişă. E ceva ce nu pot să înţeleg la nivelul de achiziţie, la nivelul ţării. Sistemul nu permite. Lucrurile sunt mult mai sus de manageriatul spitalului. Sistemul nu permite mai mult”.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), e însă de altă părere: „Producătorul internaţional nu aduce el marfa direct în farmacie. Ei fac contract cu un distribuitor care a câştigat licitaţia la Ministerul Sănătăţii. Şi acest distribuitor importa marfa pe hârtie, aducea marfa în România tot pe hârtie şi în realitate o vindea în Ungaria sau Germania”. Potrivit acestuia, distribuitorii de medicamente pentru tratamentul cancerului ar fi recurs la acest tertip pentru că noi aveam cele mai mici preţuri de achiziţie din Europa, preţuri fixate de Ministerul Sănătăţii. „Pe de-o parte, am pierdut aceste medicamente din cauza exporturilor paralele şi care se practică şi în acest moment. Pe de altă parte, negustorii de farmaceutice, nefiind plătiţi la timp conform contractelor: 30, 90 de zile şi acum 300 de zile, n-au nici un interes să aducă în România şi să crediteze sistemul de sănătate. Başca că trebuie să plătească TVA statului român în condiţiile în care nu şi-au recuperat banii pe medicamente de la statul român. Pe hârtie ei par că au făcut aceste lucruri, dar nu li s-au plătit banii, în schimb trebuie să plătească taxe şi impozite locale statului, stat care e dator la ei”, adaugă Irimia. Deşi nimeni nu ştie ce procent din citostatice se scurge peste graniţe, preşedintele FABC avansează o cifră: „Din informaţii auzite pe la colţuri, de la producători, ei spun că doar 40% din medicamente rămân pe piaţa românească. Restul sunt reexportate”, susţine în continuare acesta.

Şeful FABC mai dă un exemplu de anomalie din războiul autorităţilor cu producătorii, ale cărui victime au fost pacienţii: „Dacarbazina era produsă în România de firma Sintan. Trăgând de preţ în jos, nu s-a mai justificat a fi produsă. Am înţeles că ceea ce oferea ministerul pe acest produs era mai puţin decât preţul de producţie”.

Cezar Irimia atrage atenţia şi că românilor nu li se decontează medicamente de ultimă genera-ţie, care sporesc şansa de supravieţuire şi de vindecare: „Britanicii de la NICE au făcut un raport despre România, în care arată că ţara noastră n-a mai promovat noutăţi în piaţă de aproape cinci ani. Noi suntem ultima ţară din Europa la a promova noi descoperiri pe lista de compensate şi gratuite. Asta în condiţiile în care medicamentele pentru care s-a depus documentaţia pentru a fi cuprinse în aceste liste au trecut de comisia de transparenţă a MS”.

La finalul dialogului, preşedin-tele Federaţiei Bolnavilor de Cancer s-a declarat dezgustat de autorităţi: „Eu am făcut cezar irimiaparte din acea comisie prezidenţială de strategie în sănătate de la Cotroceni, însă am câteva să-i reproşez preşedintelui, după ce l-am auzit că iese pe post şi zice: «Ce, mâncaţi numai originale? Mai mâncaţi şi generice, că nu tuşiţi». Citostaticele generice recomandate de domnul Băsescu nu le găsim nicăieri, aşa cum v-am povestit, iar la originalele care au aprobarea CNAS pentru decontare, adică cele de linia a doua, mai scumpe, lista de aşteptare e cu mult peste 10.000 de pacienţi. Sunt pacienţi cu cancer care au primit aprobare să le folosescă după patru luni, şase luni, opt luni şi între timp decedaseră sau starea li s-a înrău-tăţit atât de tare încât medicamentul cel scump le face mai mult rău. E cinic că există această listă de aşteptare. I s-a schimbat denumirea în «listă de prioritizare», ca să sune mai blând. Deci ăsta e sistemul de sănătate în România”.

“De exemplu, hexometazona într-o leucemie se poate da cu lunile, conform planului de tratament. Noi, în spital, nu avem decât forme injectabile. De ce să-l înţepi zilnic pe copil în loc să-i dai tabletele pe gură? Însă hexometazona nu-i citostatic. E o doctorie relativ ieftină, care însă nu există în ţară. Eu aş vrea să fie, dar nu e.”

Monica Dragomir,  şef al Secţiei de Oncopediatrie a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”

——-

“Sunt pacienţi cu cancer care au primit aprobare să folosească (citostatice originale – n.r.) după patru luni, şase luni, opt luni şi între timp decedaseră sau starea li s-a înrăutăţit atât de tare încât medicamentul cel scump le face mai mult rău.”

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

——-

ROMÂNIA: SITUAŢIA, ÎN CIFRE

Bolnavi de cancer: 482.000

Cazuri noi pe an: 70.300

În tratament efectiv: 98.000 (numai 20% sunt trataţi)

Tratamente aprobate prin dosare (cazuri grave): 4.000, dintr-un total de peste 10.000 aflate în aşteptare

Mortalitate anuală generată de cancer în România: 46.300

Buget alocat tratamentului cancerului: 179 milioane euro

Consum real de medicamente pt. cancer: aprox. 300 milioane euro

Situaţia din 2010
Sursa: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

Din farmacii ar putea să dispară medicamentele ieftine, indicate în bolile sistemului cardiovascular şi nervos

În timp ce Executivul se ocupă să facă rezerve de morfină, din farmacii ar putea să dispară medicamentele ieftine prescrise în boli ale sistemului cardiovascular, nervos, dar şi în cancere.

Medicamentele prescrise în bolile sistemului cardiovascular, nervos şi infecţioase, cu preţuri accesibile ar putea dispărea din farmacii, avertizează Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG). Principalele cauze: taxa clawback şi întârzierile la plata medicamentelor. Taxa clawback, o taxă pe vânzările suplimentare, loveşte chiar în ra­ţiu­nea de a fi a companiilor pro­ducă­toare de medicamente: profi­tul. „În forma sa actuală, taxa este injustă şi ilegală pentru că are ca bază de impozitare preţul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA. În plus, este calculată pe baza unor date eronate, furnizate în mod netransparent de CNAS”, spune preşedintele APŞMG, Dragoş Damian. Decontarea reţe­telor compensate şi gratuite se efectuează în conti­nuare cu întârziere de peste 12 luni, deşi contractul-cadru prevede termene de apro­ximativ 7 luni.

Efectele sunt dramatice. Deoarece companiile vor fi nevoite să renunţe la produsele neprofitabile, respectiv ieftine şi, implicit, accesibile ma­jorităţii pacienţilor. Locul medicamentelor ieftine va fi luat ce cele scumpe, de care vor putea beneficia foarte puţini pacienţi. „Sunt medicamente din sfera aparatului cardiovascular, sunt medicamente anti­infecţioase. În general, acestea sunt medicamentele la preţuri extrem de accesibile, care, odată dispărute din piaţă, nu vor face altceva decât să lase loc unor medicamente mai scumpe, ceea ce înseamnă un acces mai slab al pacienţilor la terapii. Sunt medicamente din sfera sistemului nervos central, de exemplu. În ultimii cinci ani, chiar fără să existe această «taxă de clawback», accesul populaţiei s-a redus. Undeva între 5% şi 10% din volumele de medicamente au dispărut din piaţă”, avertizează Dragoş Damian, preşedintele APMG. Şi consecinţele nu se sfârşesc aici, deoarece producătorii de medicamente generice au unităţi de producţie în România, cu peste 8.000 de locuri de muncă pe care vor fi nevoiţi să le reducă în aceste condiţii.

Din păcate, în şedinţa de ieri Executivul a discutat doar problema morfinei şi a necesităţii de a face o rezervă pentru a evita golul în aprovizionarea cu opioide din cauza deciziei principalului producător de a se retrage de pe piaţa din România. Executivul se face că nu aude nici aver­tismentele companiilor producă­toa­re de medicamente care au anun­ţat că vor să conteste administrativ şi ju­ridic taxa clawback, nici strigătele de disperare ale pacienţilor, în special ale celor cu cancer. „Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor suferinde de cancer”, susţine preşedintele FABC, Cezar Irimia. Printre citostaticele care lipsesc sunt: cosmegen, vincristin, vinblastin, dacarbazină, cincişuorourocil, natulan şi tama­xifen.

Nota noastra:

Lucrurile stau cam asa:

– in timp ce sute de milioane sunt cheltuite pe sisteme de informatizare, carduri si ale prostii digitale care oricum sunt nefunctionale, responsabilii sistemului sanitar si ai statului se zgarcesc la sume mai mici pentru salvarea vietilor omenesti si tratarea celor grav bolnavi.

– in timp ce statul incheie licitatii dubioase cu firme IT atat internationale cat si nationale, pe sume imense, lasandu-le pe acestea sa faca sistemele informatice praf si aruncand pe fereastra sute de mii de euro numai pe mentenanta lunara, aceiasi responsabili atat de “neglijenti” si largi la buzunar cu aceste companii IT intra intr-un conflict periculos cu producatorii de medicamente, fara sa ia in considerare, nicio clipa, impactul pe care aceasta atitudine ar putea-o sa o aiba asupra bolnavilor.

Ministerul Sanatatii ar trebui sa se numeasca, pe drept cuvant, Ministerul Sanatatii Virtuale.

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “BOLNAVII DE CANCER UITATI ai Romaniei: “Sunt pacienti care au dureri groaznice. URLA”

 1. Deci, ne-a mai ramas decat rugaciunea si nadajdea in Dumnezeu si Maica Sa. Spre aceasta avem si ACATISTUL MAICII DOMNULUI PANTANASSA VINDECATOAREA DE CANCER:

  Condacul 1

  Noi, credincioşii robii tăi, stând cu mustrare de inimă înaintea icoanei tale celei noi arătate, te cântăm cu laude, O, Împărăteasă a Toate. Trimite de sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine ca să putem să-ţi cântăm cu bucurie: Bucură-te, o, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin darul tău!
  Icosul 1

  Arhanghelul a venit din cer ca să-i spună Împărătesei a Toate: Bucură-te! Văzându-Te pe Tine, Doamne, luând trup omenesc, cu dumnezeiască vestire a strigat către ea lucruri ca acestea:
  Bucură-te, începătoarea mântuirii noastre,
  Bucură-te, împlinirea iertărilor noastre de către Creator,
  Bucură-te, că prin tine Dumnezeu a devenit trup,
  Bucura-te, că în tine Cel Nevăzut Se arată,
  Bucură-te, ceea ce ai primit mila păcii,
  Bucură-te, că în tine s-a ţesut haina de carne a Cuvântului,
  Bucură-te, Slava ridicată dincolo de înţelegerea minţii,
  Bucură-te, mană cerească prin care inimile sunt chemate la viaţă,
  Bucură-te, stea strălucită de har,
  Bucură-te, izvor care izvorăşti apa cea vie,
  Bucură-te, Maică a lui Dumnezeu, binecuvatată între femei,
  Bucură-te, Fecioară neîntinată care ai născut pe Mântuitorul lumii,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin harul tău!
  Condacul 2

  Cuvântul cel Nenăscut încape într-un prunc, prin tine, Fecioară, aducând tămăduire tuturor celor care cinstesc Naşterea din tine, cea nefurată de nuntă, cântând, Aliluia!
  Icosul 2

  Căutând să cunoască ceea ce este necunoscut, a strigat Fecioara către îngerul cel vestitor: “Arată-mi cum eu, Fecioară fără pată, pot fi maică a Celui Preaînalt?” Iar Gavriil cu frică i-a răspuns strigând unele ca acestea:
  Bucură-te, cea aleasă de Sfatul Cel Preaînalt,
  Bucură-te cea repede auzitoare a celor ce se roagă ţie,
  Bucură-te, comoara de pace a lui Hristos,
  Bucură-te, nădejdea şi puterea poporului tău,
  Bucură-te, minunată nimicitoare a blestemului cancerului,
  Bucură-te, vindecătoarea neputinţelor,
  Bucură-te, apărătoarea lumii,
  Bucură-te, izbăvitoare de griji,
  Bucură-te, alinătoarea plânsului şi a lacrimilor,
  Bucură-te, care deschizi porţile mântuirii tuturor,
  Bucură-te, sceptru şi putere a celor ce locuiesc în Sfântul Munte,
  Bucură-te, toiagul călugărilor şi al laicilor,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin harul tău!
  Condacul 3

  Puterea celui Preaînalt te-a umbrit, Fecioară şi Cel Neatins S-a făcut trup, arătându-te pe tine poiană dulce a celor ce voiesc să culeagă mântuirea atunci când cântă: Aliluia!
  Icosul 3

  Icoana ta, “Împărăteasă a Toate” a fost slăvită, o, Maică a lui Dumnezeu, atunci când vindecările au prins a curge din chipul tău. Tu dai vindecare celor care cântă înaintea ei cu credinţă, înmulţind cântările astfel:
  Bucură-te, Maică a luminii Nestinse,
  Bucură-te, biruinţa celor care rabdă până la sfârşit,
  Bucură-te, doctor adevărat al celor ce bolesc şi sunt în necaz,
  Bucură-te, zid apărător al văduvelor şi orfanilor,
  Bucură-te, deschizătoare a uşilor raiului,
  Bucură-te, apărătoare a celor ce trudesc şi duc sarcini grele,
  Bucură-te, mijlocitoare pentru mântuirea credincioşilor,
  Bucură-te, ceea ce te rogi pentru neamul creştinesc,
  Bucură-te, scară cerească prin care ne ridicăm de pe pământ la cer,
  Bucură-te, apă vie care speli păcatele noastre de moarte,
  Bucură-te, mieluşeaua care păzeşti inimile celor neprihăniţi,
  Bucură-te, văl apărător care adăposteşti copiii Bisericii,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin harul tău!
  Condacul 4

  Vrând să dea viaţă lumii, Stăpânul tuturor S-a sălăşluit în pântecele tău, fără să ştii de bărbat, arătându-te pe tine maică a credincioşilor, învăţându-i să cânte lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul 4

  Slăvite lucruri ne-au înconjurat de la tine, O, Cetate a lui Dumnezeu, prin vindecările pe care le reverşi şi primind izvoare răcoritoare de vindecare, îţi strigăm cu mulţumire unele ca acestea, O, Împărăteasă a Toate:
  Bucură-te, iarbă vindecătoare care uşurezi suferinţa,
  Bucură-te, răcoreală care potoleşti fierbinţeala bolii,
  Bucură-te, flacără care arzi blestemul cancerului,
  Bucură-te, cea care ridici din patul durerii pe cei pe care doctorii nu-i mai pot ridica,
  Bucură-te, cea care îţi arăţi faţa ta cea preacurată celor aleşi ai tăi,
  Bucură-te, cea care ne scoţi din cătuşele păcatelor,
  Bucură-te, căci prin tine ne-a fost dată scoaterea din moarte,
  Bucură-te, că prin tine mulţime de credincioşi au fost mântuiţi,
  Bucură-te, înălţime curată, neatinsă de gândul omenesc,
  Bucură-te, adâncime trăită de lume,
  Bucură-te, cea care ai fost profeţită de Patriarhii Vechiului Testament,
  Bucură-te, călăuzitoarea ierarhilor care se roagă ţie,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin harul tău!
  Condacul 5

  Te-ai arătat a fi, O, Fecioară, templul cel preacurat al Mântuitorului. De aceea cădem înaintea ta, Preacurată şi cerem să ne faci şi pe noi fii ai lui Dumnezeu ca să strigăm către tine: Aliluia!
  Icosul 5

  Cetele îngerilor văzând în mâinile tale pe Cel Ce a făcut cu mâna pe om şi cunoscându-te a fi Doamnă şi Stăpână, deşi singură te-ai numit “Roaba Domnului”, Preacurato, cu grabă slujesc ţie, Una Binecuvantată, cu cântări ca acestea:
  Bucură-te, cea pe care Dumnezeu te-a pus mai presus decât oştile cereşti,
  Bucură-te, cea care umpli lumea cu vindecări minunate,
  Bucură-te, cea care auzi slava şi laudele cerurilor,
  Bucură-te, cea care primeşti mulţumirile pământului,
  Bucură-te, cea care arzi sămânţa putrejunii din inimile noastre,
  Bucură-te, zeloasă biruitoare a vicleniilor diavolului,
  Bucură-te, ceea ce umpli valea acestei vieţi cu lacrimi de bucurie,
  Bucură-te, ceea ce prefaci grijile în dulceaţă cerească,
  Bucură-te, miros de bună mireasmă primit de Dumnezeu,
  Bucură-te, nemăsurată bucurie a păcătoşilor care se pocăiesc,
  Bucură-te, armura adevărului împotriva ispitelor,
  Bucură-te, scut de apărare împotriva duşmăniei şi a distrugerii,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu darul tău!
  Condacul 6

  Binevestitorii Cuvâtului lui Dumnezeu, Apostoli ai Mântuitorului, minunat au fost aduşi de faţă, Fecioară, când ai fost ridicată de la pământ la cer, ca să-I poată cânta cu o inimă şi cu o gură lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul 6

  Har minunat s-a arătat din icoana ta, Împărăteasă a toate, când tânărul cel întunecat de învăţături satanice a căzut ţeapăn la pământ înaintea ei şi a slobozit din legăturile întunericului, cu frică şi cu bucurie a strigat către tine acestea:
  Bucură-te, îndreptătoarea vieţii păcătoase,
  Bucură-te, mângâierea celor chinuiţi,
  Bucură-te, alungătoarea hoardelor de demoni din Biserică,
  Bucură-te, risipitoarea norilor întunecaţi ai păcatului,
  Bucură-te, distrugătoarea capcanelor celor nevăzute,
  Bucură-te, atotputernica biruitoare a vrăjilor sataniceşti,
  Bucură-te, far care luminezi calea celor rătăciţi,
  Bucură-te, nor care aperi pe cei nevinovaţi de rele,
  Bucură-te, munte care ne hrăneşti pe noi cu mană cerească,
  Bucură-te, vale a acestei vieţi, care ne saturi cu umilinţa lui Hristos,
  Bucură-te, piatră scumpă a împărăţiei cerurilor,
  Bucură-te, rază a luminii celei veşnice,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 7

  Voind să Te dai pe Tine Însuţi hrană celor credincioşi, Te-ai întrupat din sfânta Fecioara, ca primind preacuratul Tău trup şi sfântul Tău sânge, să Te cunoaştem pe Tine, Dumnezeul cel Adevărat. De aceea, minunându-ne de această neatinsă înţelepciune, strigăm către tine: Aliluia!
  Icosul 7

  Făcătorul a Toate ne-a mai descoperit o taină când împreună cu Apostolii Săi, a mâncat Cina cea de Taina. Iar noi, care ne rugăm Împărătesei a Toate, să ne facă părtaşi sfintelor daruri, îi aducem cântări ca acestea:
  Bucură-te, dătătoare a pâinii cereşti,
  Bucură-te, purtătoarea vieţii celei veşnice,
  Bucură-te, potir din care ne împărtăşim cu Hristos,
  Bucură-te, ceea ce te uneşti suflet şi trup cu Hristos,
  Bucură-te, linguriţă de aur plină cu tainele cereşti,
  Bucură-te, chivot nepreţuit în care se află Sfintele Daruri,
  Bucură-te, cea care ne arăţi Sfânta Împărtăşanie,
  Bucură-te, masă binecuvântată care ne dai hrana cea sfântă,
  Bucură-te, cea care îi aşezi de-a dreapta ta pe cei care se împărtăşesc cu cinste,
  Bucură-te, cea care scoţi din iad pe apărătorii Sfintei Liturghii,
  Bucură-te, călăuzitoarea celor morţi spre fântâna nemuririi,
  Bucură-te, tare adăpost de pace pentru copii tăi,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 8

  Privind la minunata Naştere a lui Hristos şi părăsind grijile cele lumeşti, să ne înălţăm inimile, căci pentru aceasta S-a întrupat Cel Preaînalt ca să ne tragă la Sine pe cei ce-I cântăm: Aliluia!
  Icosul 8

  Fiind dintotdeauna în sânul Tatălui, Cuvântul cel Necuprins S-a făcut trup pe pământ. Dumnezeu Cel Mare a slăvit-o pe Fecioara şi a căutat spre smerenia Maicii Sale, care aude de la noi cuvinte ca acestea:
  Bucură-te, chivot al necuprinsului Dumnezeu,
  Bucură-te, cea care arăţi lumii pe Creatorul Cel mai presus de lume,
  Bucură-te, cutremurătoare a puterii morţii,
  Bucură-te, vindecătoarea rănii lui Adam,
  Bucură-te, leac vindecător al rănilor sufleteşti,
  Bucură-te, untdelemn sfânt care ungi rănile trupeşti,
  Bucură-te, uşurătoarea durerilor celor care nasc,
  Bucură-te, cea care biruieşti iadul,
  Bucură-te, cea care toceşti boldul morţii,
  Bucură-te, nădejdea învierii de obşte,
  Bucură-te, cea care aduci adevarată mântuire ortodocşilor,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 9

  Toată firea cea îngerească şi cea omenească s-a uimit de slăvita şi neînţeleasa Ta întrupare, Cuvântule al lui Dumnezeu. Luând aminte cu minunare la această taină a smereniei, cu frică şi cutremur, noi cei mulţumitori strigăm către Tine: Aliluia!
  Icosul 9

  Răniţi fiind cu multe boli, am primit vindecări peste măsură de la icoana ta, O, Împărăteasă a Toate şi, prin credinţă, îmbogăţindu-ne cu har, cu glas mare strigăm către tine:
  Bucură-te, statornică păstrătoare a sănătaţii pruncilor,
  Bucură-te, aducătoare de sănătate celor bolnavi,
  Bucurăte, vindecătoarea copiilor bonavi,
  Bucură-te, mama tinerilor în suferinţă,
  Bucură-te, cea care ridici pe cei ce zac pe patul bolii,
  Bucură-te, întărirea celor stăpâniţi de frica morţii,
  Bucură-te, cea care iei seama la plânsul bărbaţilor,
  Bucură-te, cea care asculţi suspinul nostru,
  Bucură-te, cea care înneci durerea pământească în bucuria cerească,
  Bucură-te, răbdare cerească în faţa furtunilor devastatoare,
  Bucură-te, cea care aduci bucurie celor ce plâng,
  Bucură-te, ceea ce aduci îmblânzirea relelor pe aripile rugăciunii,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 10

  Vrând să mântuiască firea omenească stricată prin păcat, Creatorul tuturor a pogorât peste tine ca roua peste lâna lui Ghedeon şi te-a făcut rug aprins. Dumnezeu fiind, El S-a făcut om pentru care pururea Îi cântăm: Aliluia!
  Icosul 10

  Zid apărător eşti fecioarelor, Preacurată, şi celor care se luptă pentru curăţire. Dumnezeu S-a sălăşluit întru tine curăţind întreaga fire cugetătoare eliberând-o de toată întinăciunea, pentru care îţi cântăm unele ca acestea:
  Bucură-te, cea care vorbeşti cu cei care caută tăcerea,
  Bucură-te, coroană a celor care îşi păstrează neatinsă fecioria,
  Bucură-te, început şi sfârşit al desăvârşirii duhovniceşti,
  Bucură-te, tezaur al revelaţiei divine,
  Bucură-te, cunoscătoare a sfatului Sfintei Treimi,
  Bucură-te, izvor al mântuirii bărbaţilor virtuoşi,
  Bucură-te, înălţime neatinsă de minţile trufaşe,
  Bucură-te, adăpost deschis pentru inimile umile,
  Bucură-te, Preacurată, mai imaculată decât cerurile,
  Bucură-te, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi serafimii,
  Bucură-te, cea plină de veselie căreia arhanghelul ţi-a spus: „Bucură-te !”
  Bucură-te, cea mângâiată care ai atins cu mâna pe Hristos cel înviat,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 11

  Străduindu-ne cu mintea să aducem o cântare Mântuitorului, noi şi eu nevrednicul, Stăpână şi Doamnă, rămânem robii tăi; căci cine poate fi vrednic să aducă imnuri lui Dumnezeu, al Cărui nume este ca mirul curat; de aceea Îi cântăm: Aliluia!
  Icosul 11

  Ca o mare lumină – Răsăritul Cel de Sus – Fiul tău şi Dumnezeu a strălucit peste noi, cei ce locuim întru întuneric. Ci vino şi la noi, Fecioară. Tu eşti lumânare într-un sfeşnic, un copil purtător de lumină al Bisericii, care ne îndemni să-ţi aducem cântări ca acestea:
  Bucură-te, zori ai Soarelui cunoaşterii,
  Bucură-te, lăcaş al firii dumnezeieşti,
  Bucură-te, lumina din care se ţese haina sfinţilor,
  Bucură-te, torţă care înlături întunericul demonilor,
  Bucură-te, luminarea minţilor nepricepute,
  Bucură-te, lumină pentru inimile păcătoase,
  Bucură-te, mâna cea dreaptă care ne scoţi pe noi din marea deşertăciunilor,
  Bucură-te, Rază de lumină care călăuzeşti spre Împărăţie sufletele celor mântuiţi,
  Bucură-te, fulger care-i faci să tresară pe cei nepocăiţi,
  Bucură-te, luminătoarea conştiinţelor nepocăite,
  Bucură-te, îmblânzirea Judecăţii lui Dumnezeu,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 12

  Vrând să ne dea Harul Său, Dătătorul Vechiului Testament ne-a dăruit Testamentul cel Nou. Şi primind astfel Harul – nu prin lucrarea legii, ci prin credinţa cea adevarată şi aflând astfel mântuirea Îi cântăm Lui: Aliluia!
  Icosul 12

  Înălţăm imnuri Naşterii sfinte aşa cum Israel preamărea cu chimvale tabernacolul legii vechi care era doar umbra ta, Maică şi Fecioară, adevăratul Tabernacol pe care noi, acum, te slăvim cu bărbăţie ca să auzi de la toţi spuneri ca acestea:
  Bucură-te, cântec cântat de înălţimi,
  Bucură-te, psalm răsunând jos,
  Bucură-te, vrednică roabă a Unuia Dumnezeu,
  Bucură-te, cea plăcută Sfintei Treimi pentru smerenia ta,
  Bucură-te, cea care porţi în tine pe Cel Care a făcut veacurile,
  Bucură-te, tron al Celui Care ţine universul în mâinile Sale,
  Bucură-te, taină neînţeleasă a vârstelor şi a timpurilor,
  Bucură-te, nădejde tare a poparelor şi a neamurilor,
  Bucură-te, adevarată bucurie a preoţilor cucernici,
  Bucură-te, repede auzitoare a rugăciunilor din biserici şi din chilii,
  Bucură-te, vas al milei ales de Dumnezeu,
  Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre cu harul tău!
  Condacul 13

  O, Maică, Împărăteasă a Toate, care ai purtat pe Cuvântul Cel mai sfânt decât toţi sfinţii, primeşte această cântare a noastră, vindecă-ne de bolile de moarte şi scoate-ne din judecata ce va să vie peste noi cei ce-ţi cântăm: Aliluia! Aliluia! Aliluia!

  Acest Condac se repetă de trei ori, după care se citeşte Icosul 1 şi Condacul 1. Apoi se cântă Troparul şi se citesc Rugăciunile care urmează.
  Tropar (Glas 4)

  Stăpână şi Doamnă, prin dătătoarea de bucurie, preacinstită icoana ta “Împărăteasă a Toate”, mântuieşte pe cei care cu fierbinţeală cer mila ta; slobozeşte-i din toate durerile pe cei care aleargă la tine, din toate necazurile scapă turma ta care cere de la tine mijlocirea ta.
  Rugăciunea întâi către Maica Domului

  Atotbună stăpână, sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasă a Toate nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. Ci ca ceea ce eşti milostivă Maica Dumnezeului celui milostiv, spune numai un cuvânt şi se va tămădui sufletul meu şi trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă şi cuvântul tău este plin de putere, O, Împărăteasă a Toate. Adu-mi biruinţa, roagă-te pentru mine ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin
  Rugăciunea a doua

  O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a Toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ţi privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad înaintea sfintei tale icoane cu credinţă. Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul cu pui cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc în care nădejdea se subţiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici unde grijile amare ne copleşesc, dă-ne răbdare şi odihnă; unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoşi, întăreşte-i pe cei slabi, varsă blândeţe şi lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă stăpână, binecuvântează minţile şi inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului doctor – Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână şi Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, Bucuria celor întristaţi, mângâierea celor îndureraţi, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat să lăudăm Treimea cea de viaţă Făcătoare şi nedespărţită,Tată, Fiu şi Duh Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

 2. Este aproape ireala reactia autoritatilor de la Sanatate, ceva de genul:

  “Bai, voi, astia de la RIC si presa, asa, in general, pe care vad ca o tot preluati in stilul asta defaimator si denigrator: bagati-va mintile-n cap!
  Nu e nici o criza a medicamentelor, morfina e pe toate drumurile iar de la citostatice unde se urla ca noi n-auzim nimic pe culoarele Ministerului Sanatatii?! Infamilor!

  Nu mai raspanditi minciuni si aiureli, nu e nici o criza sunt doar cateva disfunctionalitati in sistem care se vor rezolva in versiunea a treia a softului de la CNAS! Pana atunci, mentenanta si ciocu’ mic, da?

  Ah, era sa uitam, inca ceva: la munca! Nu puteti astepta totul de la stat, lenesilor. Ori munciti, ori muriti. E simplu.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11627871-ministrul-sanatatii-este-falsa-perceptie-criza-medicamentelor-exista-doar-disfunctionalitati.htm

  Mi-am permis un fel de pamflet negru care sa ilustreze realitatea din teren.

  Altfel, daca ar fi sa ma gandesc iar si iar la ce am vazut si trait pentru scurta vreme trecand pe la oncologie copii…nu m-as opri doar la a-l face dobitoc pe un dobitoc precum Duta, as pune niste tepe in Piata Victoriei pentru toti politrucii astia aroganti si cretini, aciuiati prin toate ministerele, comisiile si alte asemenea institutii. Numa ca as face-o pe bune, in cel mai pur stil Vlad Tepes, fara sa dau doi bani pe rahatul ala de lege a lustratiei.

  Ah…

 3. @Alin-7:

  Da… de acord. 🙁

  Mai putin partea cu tepele.

 4. ba merg si tepele! Stopam raul!

 5. @anaR:

  Oricum toti acestia vor da socoteala, la un moment dat:

  Domnul intră la judecată cu bătrânii şi cârmuitorii poporului Său şi zice: “Voi, voi aţi pustiit via Mea şi prada luată de la cei sărmani se află în casele voastre.

  Pentru ce aţi zdrobit pe poporul Meu şi aţi sfărâmat faţa celor sărmani?” zice Domnul Dumnezeu Savaot.

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=3

  @Costel:

  Corect. In era grijii pentru relaxarea porcilor si gainilor, in spitalele romanesti se urla de durere.

 6. @admin:

  tepele sunt de inspiratie basesciana, au nu carele cumva ati uitat? prin urmare ar primi exact ce si-au dorit, cu tătânele lor in frunce.

 7. Imi permit sa fac un mic “retus” textului , dpdv al denumirii medicamentelor. Ma refer in mod special la “hexametazona”..de fapt este DEXAMETAZONA! Spun asta si in calitate de pacient oncologic…Doamne ajuta tuturor…nu stiu daca este asa de dramatica situatia-eu am terminat chimioterapia acum o luna si ceva (este adevarat ca si eu a trebuie sa cumpar din banii proprii , de exemplu chiar dexa-care este ieftina)..dar sa fi vazut bolnavi urland de durere, nu mi amintesc! Poate am fost un caz fericit ca n am fost martora, insa totusi cred ca se exagereaza foarte mult pe aceasta tema! Doamne ajuta!

 8. @ Xenia:

  Dumnezeu sa va daruiasca sanatate! Dar va rugam, nu negati experienta dovedita a altora, doar fiindca propria experienta a fost/este alta. Din pacate, mass-media reflecta in mult prea slaba si palida lumina gravitatea tragediei. Din pacate nu, nu s-a exagerat cu nimic in privinta metadonei (unde, cu jumatate de gura, s-a admis realitatea si la nivel oficial, pana la urma) si a citostaticelor.

 9. @Xenia

  Sunteti fericita si ma rog sa va ajute Dumnezeu sa va recapatati sanatatea!

  Dar… unii bolnavi de cancer CHIAR urla de durere!
  Am un frate care isi trateaza metastazele – tineti-va bine- cu aspirina.
  Sunt convinsa ca va imaginati ce inseamna.
  Sa ne ajute Dumnezeu pe toti!

 10. Pingback: CRIZA de iod radioactiv necesar bolnavilor de cancer tiroidian/ Privatizarea asigurarilor medicale duce la INECHITATE SI INEFICIENTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: Tragedia BOLNAVILOR DE CANCER - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare