EXODUL MEDICILOR continua/ COPIII cu afectiuni grave, CONDAMNATI LA MOARTE de indiferenta STATULUI

11-03-2012 1 minut Sublinieri

Copiii cu boli grave, condamnati de indiferenta autoritatilor

Peste 2.800 de medici au solicitat în anul 2011 certificate profesionale curente colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, informează Colegiului Medicilor din România (CMR).

Conform CMR, primele trei ţări alese de medicii români ca destinaţie sunt Germania, unde au plecat 835 de medici, Marea Britanie, spre care s-au îndreptat 611 medici, şi Franţa unde au mers 560 de medici.

În privinţa specializărilor, prima specialitate este medicina de familie/medicina generală cu 843 de medici plecaţi în străinătate în 2011 şi chirurgia generală cu 155 de medici care au ales să lucreze în străinătate.

Cei mai mulţi medici care au plecat la muncă în străinătate anul trecut provin din Bucureşti – 733 şi din judeţele Cluj – 427, Iaşi – 256, Timiş – 394.

În 2010 circa 2.800 de medici au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.

Investiţiile pentru secţia de cardochirurgie pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Maria Sklodowska Curie” depăşesc trei milioane şi jumătate de euro, dar din lipsa medicilor, secţia a rămas închisă.

Amenajarea secţiei de la Spitalul “Marie Curie” a costat 3,5 milioane de euro, din care 1,7 au venit de la Ministerul Sănătăţii, iar restul au fost strânşi din donaţii, în principal prin Fundaţia Inima Copiilor. În acest moment însă, copiii care suferă de afecţiuni cardiace grave nu au acces la serviciile spitalului din lipsa medicilor care să-i trateze.

Chiar dacă secţia de cardiochirurgie pediatrică este gata să primească pacienţi de mai bine de un an iar utilajele sunt de ultimă generaţie, secţia este în continuare nefolosită pentru că nu sunt bani, dar nici medici care să muncească acolo. 70 de medici şi asistenţi ar trebui să lucreze aici, însă ministerul economiei nu a alocat bani în acest an pentru plata salariilor, astfel că nu s-au putut face angajări.

Dramatic este că, între timp, sunt zeci de copii care au probleme grave de sănătate şi care sunt duşi în străinătate pentru a fi trataţi. Astfel că se ajunge la o situaţie în care banii pot fi motivul pieirii celor mici. Părinţii ai căror copii nu au bani spun că, practic, micuţii lor sunt condamnaţi la moarte.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “EXODUL MEDICILOR continua/ COPIII cu afectiuni grave, CONDAMNATI LA MOARTE de indiferenta STATULUI

  1. Stati sa vedeti intr-un an de zile: la multi dureaza aproape un an sa isi faca documentele necesare si sa invete o limba straina. In Craiova, limba germana este cautata la greu, profesorii de germana nu mai fac fata la meditatiile pentru doctori, toti vor sa plece, peste 50% din doctorii actuali si majoritatea absolventilor nu au nici o speranta.

  2. am si eu rude care nu or sa zaboveasca mult p’acilea….

  3. O problema pe care unii dintre cei din tara nu o inteleg este ca cei mai multi dintre cei care pleaca, nu pleaca numai pentru ca afara pot avea salarii mai mari, oricum si cheltuielile sunt mult mai mari, ci pleaca si din alte motive, poate chiar mai importante decat salariile, si anume : saturatia fata de batjocura pe care sistemul mafiot-securist care s-a urcat la putere in Romania calcand pe cadavrele celor care au murit pentru libertate in ’89, o face cu poporul roman de 22 de ani, cu acelasi cinism si aceeasi nerusinare cu care au facut-o si bolsevicii !
    Printre medici mai ales sunt multi tineri, foarte capabili, care in Romania nu au loc de tot felul de pilosi, de spagari sau de prieteni/rude ai mai marilor ! nu pot evolua profesional, nu-si pot imbogati cunoastiintele, nu pot lucra la o inalta constiinta profesionala fiind impiedicati de sistemul de acolo, care promoveaza oamenii ca si inainte: nu pe criterii de competenta, de calitate, ci pe criterii de interes de clan.
    Si asta nu se intampla numai in medicina, ci in toate domaneniile.
    Credeti-ma, esti mai respectat si ca cetatean si profesional in tara de adoptie decat ai fost vreodata in tara ta !
    De aceea sunt foarte putini dintre romanii plecati care se mai gandesc sa se intoarca acasa.
    Si chiar daca presa incearca sa scoata in evidenta doar tiganii si pe cei care cad in mainile unor exploatatori pentru ca pleaca fara ceva sigur la mana, marea majoritate a romanilor plecati nu traiesc asa, ci ajung la un echilibru si sunt apreciati.

    Atata vreme cat autoritatile Romaniei vor fi dispretuitoare, hoate si incompetente, cred ca exodul, nu numai al medicilor, va continua….

    Este tragic pentru natiunea noastra, dar cred ca este si vina noastra, pentru ca suntem o natie foarte usor de dezbinat, de manevrat, de mituit si in loc sa ne unim toti impotriva acestor specimene, noi ne “batem” unii cu altii in timp ce ei ne decimeaza.

    Dumnezeu sa ne ierte !

  4. @Hrisanti

    Sincer iti spun ca 95% pleaca pentru bani si pentru ca nu au sanse la un post. Cunosc un tanar doctor psihiatru care a dat concurs la un post la un spital municipal intr-un oras mic. Desi a castigat concursul, pentru ca nu avea bani sa dea, a fost dat la o parte si angajata o piloasa – practic concursul a devenit irelevant in angajare (curios, inca se poate in Romania). Intre timp lucreaza la o policlinica pe un salariu mizer, dar nu face fata la cheltuieli avand si doi copii si un parinte bolnav. Acum cauta de lucru in constructii unde se castiga mai bine ca sa poata strange ceva bani pentru plecat. Asteapta actele si invata germana.

    Romanii suporta mult, suporta dispret, mizerie, batjocura. Daca castiga o paine insa, le duc pe toate in spate si rabda. Cand insa nu mai au de ales, pleaca si nimic nu ii mai intoarce din drum. Pe cei cu adevarat seriosi si oameni de treaba, cu motivatie puternica si ambitie, plecatul este singura sansa, sistemul ticalosit din Romania nu ii lasa efectiv sa respire pe cei care doresc sa munceasca cinstit si sa aiba o viata normala in Romania.

  5. Pingback: BOLNAVUL CA O PRADA. Debutul “reformei” in sanatate: RATIONALIZAREA listei de medicamente COMPENSATE si a duratei SPITALIZARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. @Gigel Chiazna

    Mi se pare exagerat ce spuneti aici “Pt cei cu adevarat seriosi si oameni de treaba, cu motivatie puternica si ambitie, plecatul este singura sansa”. Plecatul nu are cum sa fie niciodata singura sansa. Se duc laicii vestici sa faca misiune umanitara in Somalia (voluntariat – salarii mici sau deloc) si romanii ortodocsi au ca singura sansa plecatul in vest? De batranii nostri cine mai are grija? Eu cred ca omul sfinteste locul si “cei cu adevarat seriosi si oameni de treaba, cu motivatie puternica si ambitie” pot sa faca si aici o treaba buna, cu ajutor de la Domnul.

    Si ca paranteza: nu pleaca doar cei buni, pleaca si cei slabi, care nu fac fata aici sau nu vor sa se duca in provincie sau in mediul rural. Nu iti gasesti post bun in Romania nu doar daca n-ai pile, ci si daca nu esti pregatit.

  7. Pingback: PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA SI CU GUVERNUL USL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: REFORMA IN SANATATE FACE VICTIME IN CONTINUARE: nu se mai fac OPERATII PE CORD pentru NOU-NASCUTII cu malformatii cardiace - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Stefan, in general, cu salariile de la stat nu prea iti poti intretine o familie. Daca esti singur, hai sa zicem… Dar daca stai in chirie, ai 2-3 copii, poate si un batran bolnav in intretinere, si poate si rate la banci (din motive care nu are rost sa le discutam)… atunci ce faci? De unde mai scoti bani? Eu si sotul meu locuim la inghesuiala cu socrii, avem doar 1 copil, el lucreaza in 2 locuri (abia mai vine pe acasa) si totusi cu greu ne descurcam de la o luna la alta. Dar nu ne-am gandit sa plecam. Inca mai rezistam… vom vedea pentru cat timp.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare