PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA SI CU GUVERNUL USL

2-07-2012 3 minute Sublinieri


Proiectul legii sănătăţii va fi lansat în dezbatere publică şi aprobat de Guvern după ce prevederile actului normativ vor fi prezentate şi instituţiilor financiare internaţionale, a anunţat, luni seara, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

El a precizat totuşi că, marţi, va fi prezentat pe site-ul ministerului de resort capitolul privind reforma sistemului de sănătate, cu menţiunea că şi acesta ar putea suferi modificări în urma discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale.

Potrivit ministrului, capitolele privind urgenţele, medicamentele şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică rămân nemodificate comparativ cu legislaţia în vigoare, singura noutate fiind că ambulanţele vor fi incluse în finanţarea asigurată de la bugetul de stat.

Cepoi a mai precizat că Guvernul va iniţia discuţii cu instituţiile financiare internaţionale şi pentru modificările taxei claw-back, urmând ca, ulterior, premierul Victor Ponta să se întâlnească cu producătorii de medicamente.

(…)

Exista posibilitatea ca la un moment dat sa dispara un medicament generic

Exista teoretic posibilitatea ca pacientii sa fie nevoiti sa cumpere medicamente mai scumpe in locul genericelor, din cauza unor eventuale retrageri de pe piata romaneasca a unor producatori, ca urmare a nemultumirilor legate de taxa claw-back, a admis, luni, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

El a facut o informare in Guvern privind medicamentele, intr-o sedinta extraordinara, ministrul fiind apoi intrebat de jurnalisti daca exista posibilitatea ca bolnavii sa fie nevoiti sa apeleze la medicamente mai scumpe in locul genericelor.

El a aratat ordonanta de urgenta privind taxa claw-back va putea fi modificata doar dupa ce Fondul Monetar International (FMI) transmite un punct de vedere.

Ulterior, premierul Victor Ponta ar urma sa mai aiba discutii cu producatorii din industria farmaceutica.

Şase luni de la pietrele în geam după intervenția doctorului Băsescu în sistemul de sănătate, interesele din sistem s-au coagulat într-o nouă lege, care va apărea miercuri după cum spune ministrul Vasile Cepoi.

Problema vechii legi era că spitalele de stat subfinanțate nu puteau realist să concureze cu spitale private noi şi ar fi dat faliment fiind preluate la fier vechi ca industria românească. Noua lege prevede ca spitalele de stat devenite “autonome” să poată mări tarifele şi plăti medicii independent de legea salarizării. Inițiativa este desigur salutară pentru medici si spitalele subfinantate însă la nivelul pacientului autonomia şi mai mare a spitalelor de stat va face ca în câțiva ani să nu mai fie mari diferențe de prețuri între spitalele private şi cele de stat, ceea ce ar permite o mai uşoară privatizare a sistemului câtă vreme oamenii vor fi dezvățați de prostul obicei de avea prețuri accesibile într-un sistem bazat pe solidaritate.

O altă problemă a vechii legi era că nu prevedea nimic pentru oamenii care nu îşi vor permite costurile mai mari ale asigurărilor private. Noua lege a inventat pachetul de servicii sociale pentru oameni cu venituri mici şi pentru asistații social. În acest fel segmentarea consumatorilor poate fi realizată prin lege şi când se privatizează sistemul, asiguratorul privat nu va mai fi deranjat cu milioane de sărăntoci, ei vor rămâne în grija pachetului social.

Nu se puteau privatiza dintr-o dată 44 de case de asigurări. Noua lege prevede comasarea lor , vreo 8-12, un fel de Electrica sau Distrigaz. Teoretic un lucru bun, din punct de vedere al managementului riscurilor, solidarității regionale, eficienței, reducerii birocrației. În practică, niciun asigurator privat nu ar fi preluat case județene pentru că erau prea mici şi nu erau suficienți contribuabili pentru ca afacerea să aibă rost.

Angajații din structurile Ministerului Transporturilor, Ministerelor de Justiție, de Interne, Apărare şi angajatii SRI, SIE si SPP contribuie la case de asigurări de sănătate separate. Această practică, începută acum vreo 10 ani, privează CNAS de contribuțiile unui număr ridicat de bărbați şi femei sănătoşi şi sănătoase şi cu salarii mai mari decât media populației. Trecerea banilor de la aceste case separate de asigurări (CAST şi CASAOPSNAJ ) în administrarea comună a riscurilor la CNAS ar fi o soluție pentru reducerea problemelor din sistem. Deocamdată de aceste case şi de rețeaua sanitară separată beneficiază doar cine are bulan în România. Noua lege nu va schimba acest aspect.

În fine, se pare că asiguratorilor privați li s-au dat nişte muşterii de probă: persoanele care încheie asigurări facultative- deci cei cu venituri mari- vor avea pachetul de bază administrat de  asiguratorul privat. Această măsură va îndeplini de fapt segmentarea dorită de legea din decembrie: persoanele cu venituri mari care au asigurări facultative se vor duce la spitalele private noi cu care a încheiat asiguratorul lor privat contract. Asistații social vor rămâne cu spitalele de stat unde vor primi un pachet social. În momentul privatizării CNAS nu va fi decât nevoie ca pachetul social să devină un produs separat, plătit de stat, iar clasa de mijloc care nu îşi permite deocamdată să încheie asigurări facultative să fie preluată de asiguratorii privați pe măsură ce va face mai mulți bani, pentru că deocamdată asiguratorii privați nu aveau nevoie de milioane de sărăntoci bolnavi.

Noua lege nu face decât sa pregătească o piață. Asistații social şi cei cu venituri mici primesc “pachet social”, cei bogati vor fi administrați de asiguratori privati. Odată segmentați, consumatorii cu venituri mari vor fi consumatori captivi şi îşi vor vedea cheltuielile cu sănătatea crescând simțitor, cum se întâmplă în Olanda sau SUA.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA SI CU GUVERNUL USL

  1. Fratilor, nu fac discutii contradictorii, fiindca stiu ca nu duc la nimic bun.
    Va expun doar experienta mea de 15 ani intr-un sistem sanitar (cel francez), care mi se pare exceptional nu numai in Europa, ci si in lume !
    Noi platim cotizatii la sistemul public (din venituri salariale) si privat (fonduri mutuale) care se ridica la aproximativ 200 € pe luna, pentru 6 persoane (eu, sotul, cei trei copii, plus tatal meu), cotizatii care includ rambursarea 100% pentru toti cei sase membrii ai familiei la orice nivel al consultatiilor, examenelor, procedurilor, spitalizarilor, tratamentelor medicale, in contul bancar !

    Problema este sa vedem daca privatizarea unei parti a sistemului sanitar din Romania duce la o mai buna ingrijire a pacientilor , pe baza cotizatiilor pe care le platesc, si fara sa mai trebuiasca sa dea spaga, sau sa li se conditioneze ingrijirea medicala contra spaga…Sau este doar o alta metoda prin care contribuabilii sunt furati… !

  2. PS : trebuie sa tinem cont de cuantumul cotizatiilor in razport cu salariile !

  3. Societate bolnava!!! Dupa ce cu obladuirea statului ne indoapa cu pesticide, nitriti, ierbicide si alte …cide canceroide ce ucide, sanatatea = lux. Dar, TVA-ul taxele si impozitele, ce rost au si ce se face cu acesti bani? Da! Chear! Cica puterea poporului. Ha! Aiureli!!!

  4. Hrisanti@,

    Hai sa nu comparam ceea ce nu poate fi comparat.

    Nu poti sa ai pretentia de la romani sa isi schimbe mentalitatea la o plesnitura reformatoare de bici si sa se comporte ca francezii care au disciplina serviciului social in sange de cateva secole. Scriam recent un mic studiu despre motivele pentru care personalul din administratia publica (mutatis mutandis, putem integra aici si medicii ca exponenti ai serviciilor de interes public)are o proasta reputatie in randurile contribuabilului roman si ajungeam la concluzia ca demotivarea financiara sta la baza tentatiilor de a comite infractiuni de luare de mita si primire de foloase necuvenite ca si la baza tentatiei la care sunt expusi tinerii absolventi de a se orienta spre sistemul privat sau posturi similare in strainatate. Simplu, desigur. Dar o reforma heirupista nu poate decat sa completeze veniturile personalului din sistemul medical printr-o alta forma de spaga. Intotdeauna exponentii unui sistem corupt vor gasi o solutie pentru a-si primi cafeaua si pachetul de kent clasice. Nu poti sa vii cu tancul in sistemul romanesc si sa promovezi reforma inainte sa umpli puscariile cu infractori si nu poti sa pretinzi ca o lege va modifica ceva in mentalitatea asistentei de la pediatrie care va lasa in continuare un copil amarat sa moara de banala apendicita in sala de asteptare in timp ce trateaza cu maxima atentie indigestia unei beizadele. Cati medici au fost dati pe mana politiei de Colegiul medicilor? cred ca numarul este infim si tinde chiar spre zero.

  5. Pingback: BASESCU A FOST SUSPENDAT, DAR NU SE PREDA. EUROPA SI AMERICA FAC ZID IN JURUL SAU. Agentii minciunii si… cine conduce cu adevarat Romania? FARA ILUZII SI ALTERNATIVE. Orice ar urma, nu e de bine pentru tara noastra… - Razboi întru Cuvânt - R
  6. Pingback: ATENTIE LA NOUA LEGE A SANATATII! Acelasi interes al cartelurilor de a transforma BOALA IN BUSSINES - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: NOI MASURI ANTISOCIALE IN DOMENIUL SANATATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: PROIECTUL PRIVATIZARII SANATATII: “daunator la maximum pentru sistemul sanitar”. Guvernul a cerut stapanului, FMI, SA AMANE COPLATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Ziceri prezidentiale: BASESCU invoca “SISTEMUL MAFIOT” din sistemul sanitar pentru PROTESTELE impotriva “LEGII (ANTI-)SANATATII” si a CARDURILOR/ Presedintele se declara, mai nou, IMPOTRIVA exploatarii prin CIANURARE de la Rosia Mo
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare