Turcia acuza Siria de ”clara violare” a frontierei si anunta ca va reactiona

10-04-2012 1 minut Sublinieri


Focuri provenind din Siria asupra unei tabere de refugiati sirieni situata in Turcia reprezinta o “violare clara” a frontierei dintre cele doua tari, a declarat marti prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan aflat in vizita in China.

“S-a produs o violare clara a frontierei (…) Vom lua, bineinteles, masurile necesare”, a declarat el potrivit agentiei de stiri turcesti Anatolia.

Tirurile provenind din Siria care au atins o tabără de refugiaţi sirieni situată pe teritoriul Turciei constituie o “încălcare foarte clară” a frontierei de stat dintre cele două ţări, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită în China, promiţând că va acţiona, relatează AFP.

“S-a dovedit că s-a produs o încălcare foarte clară a frontierei (…) Noi vom adopta, în mod evident, măsurile necesare”, a declarat el pentru presă, la Beijing.  Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, care îl însoţeşte, şi-a întrerupt vizita şi urma să revină imediat în Turcia, din cauza acestei intensificări bruşte a tensiunii dintre cele două ţări.

Davutoglu a discutat la telefon despre acest incident cu colegii săi din patru dintre cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, adaugă agenţia. Este vorba despre China, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Ministrul urma să sune şi în Franţa. Erdogan a declarat că ţara sa îşi “va utiliza toate drepturile care decurg din dreptul internaţional“, fără să precizeze, totuşi, dacă Turcia intenţionează să instaleze zone-tampon sau coridoare umanitare destinate populaţiei civile, aşa cum scrie presa turcă.

“Ce trebuie să facă Turcia în cazul unei încălcări a frontierei? Turcia va acţiona, în mod evident, aşa cum au acţionat şi alte ţări, în conformitate cu dreptul internaţional. Acest drept ne este acordat în termenii dreptului internaţional”, a insistat el. Luni, tiruri lansate de pe teritoriul Siriei au rănit şase persoane aflate pe teritoriul turc, un incident care a avut loc cu o zi înainte de o vizită a emisarului internaţional pentru Siria Kofi Annan, care urma să se deplaseze în taberele de refugiaţi sirieni din sudul Turciei.

Cei şase răniţi sunt patru sirieni şi doi membri ai personalului turc (un poliţist şi un interpret) dintr-o tabără de refugiaţi din apropierea oraşului turc Kilis (sud-est), potrivit guvernatorului local. Este pentru prima dată de la începutul revoltei din Siria, în martie 2011, când focuri trase de pe teritoriul acestei ţări rănesc persoane aflate în Turcia.

 


Categorii

1. DIVERSE, Siria

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Turcia acuza Siria de ”clara violare” a frontierei si anunta ca va reactiona

  1. Pingback: TENSIUNI INTRE TURCIA SI SIRIA: avion al aviatiei turcesti doborat pentru violarea spatiului aerian al Damascului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare