Cum postesc romanii (studiu)

10-04-2012 53 secunde Sublinieri

Aproape 50% dintre românii cu vârsta peste 14 ani ţin post, în special înainte de Paşte şi de Crăciun, majoritatea lor făcând asta din credinţă, iar peste un sfert respectând durata integrală a perioadei impuse de canoane, arată un studiu realizat de Mercury Research.

Femeile obişnuiesc să ţină post într-o măsură mai mare decât bărbaţii (57% faţă de 40%), conform aceleiaşi cercetări. Cele mai frecvent întâlnite motive pentru care românii ţin post sunt credinţa şi normele religioase. Alte motive sunt legate de sănătate, de respectarea tradiţiei sau de un obicei în familie.

Potrivit aceluiaşi studiu, 88% dintre cei care postesc ţin Postul Paştilor, 77% – pe cel al Crăciunului, iar 45% – Postul Adormirii Maicii Domnului. Alte sărbători menţionate de cei care postesc sunt Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ţinut de 39% dintre respondenţi, şi Ajunul Botezului Domnului (27%).

Cei mai mulţi dintre românii care nu ţin post explică asta prin faptul că nu reuşesc (35%), alţi 25% nu consideră necesar, iar 13% invocă probleme de sănătate. La oraş, un număr mai ridicat de persoane ţin post, în primul rând, pentru detoxifierea organismului, în timp ce, la sate, doar 2% au acest motiv principal. În acelaşi timp, obiceiul în familie legat de post este mult mai prezent în mediul rural decât în cel urban, arată acelaşi studiu.

În privinţa preferinţelor culinare din timpul postului, cele mai căutate sunt legumele, verdeţurile şi fructele proaspete. În acelaşi timp, cei mai mulţi dintre cei care ţin post (77%) spun că nu consumă băuturi alcoolice în perioada respectivă.

Studiul a fost realizat în perioada 19 februarie-4 martie, prin interviuri directe cu 1.282 de respondenţi cu vârsta de peste 14 ani.


Categorii

1. DIVERSE, Postul Mare

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Cum postesc romanii (studiu)

 1. Dumnezeu sa rasplateasca in ceruri osteneala fiecarui crestin botezat intru dreapta credinta.

 2. @fane:

  Hmmm. Da, sugestiv, desi daca verifici pe siteurile lor oficiale, la Barcelona e stema cu cruce, iar la Real pare ca tot stema veche este afisata.

 3. @ fane
  Eu cred, ca daca ar fo fost pusa cu credinta nu se scotea asa usor….dar observatia e binevenita:)

 4. Dupa parerea mea, ar fi mai corect spus ca “Aproape 50% dintre românii cu vârsta peste 14 ani vor sa se stie despre ei ca ţin post”.

  Altfel, cifra mi se pare enorma si clar neadevarata. Din pacate, la noi se minte destul de mult in sondaje (mint atat cei care participa la ele cat si cei care le proceseaza).

 5. Poate ca multi dintre cei care tin post, o fac in ascuns…si nu se grabesc sa se arate ca postesc…
  Asa ca sondajele lumesti nu au valoare spirituala !
  Cei care le fac probabil ca doresc mai mult sa loveasca in crestini, decat sa indemne la post !
  Numai DUMNEZEU STIE ce si cum face fiecare om !
  Sondajele vad omul din exterior, NUMAI DUMNEZEU vede in inima si mintea fiecarui om !

  Doamne, ajuta!

 6. Pingback: Cum sarbatoresc romanii Pastele (studiu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: CATI ENGLEZI MAI STIU CINE L-A TRADAT PE IISUS?/ Ucigasul Breivik si religia Europei/ ATEISMUL E IN FLOARE IN LUME: IN FRUNTE – TARILE SCANDINAVE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare