Radiografiile dentare si tumorile cerebrale/ Vaslui: apa bogata in nitraţi

19-04-2012 1 minut Sublinieri

Studiul a fost publicat marţi în revista americană Cancer, editată de American Cancer Society, şi a fost coordonat de Elizabeth Claus de la Universitatea Yale.

Studiul are la bază date recoltate de la 1.433 de pacienţi americani cu vârstele cuprinse în intervalul 20-79 de ani suferind de tumori cerebrale de tipul meningioamelor – tumori în general benigne.

Pacienţii care au suportat în fiecare an o examinare radiografică a dinţilor lor, care au fost astfel expuşi la acţiunea razelor X, erau de până la trei ori mai expuşi în faţa riscului de meningiom, în comparaţie cu grupul-ţintă, alcătuit din pacienţi sănătoşi.

Rata de prevalenţă depinde de tipul de examen dentar care a fost realizat, întrucât razele X pot fi utilizate în feluri diferite, dar şi de vârsta pacientului.

Meningiomul este o tumoare care se formează în membrana ce înconjoară creierului şi măduva spinării. În cele mai multe cazuri, aceste tumori sunt benigne şi se dezvoltă într-un ritm lent, însă ele pot totuşi să provoace handicapuri şi chiar decese în anumite condiţii.

Persoanele care merg la stomatolog în zilele noastre sunt expuse unor radiaţii mai puţin intense ca în trecut.

Directivele comunicate de Asociaţia stomatologilor americani recomandă efectuarea unui examen dentar la copii o dată pe an sau o dată la doi ani, la adolescenţi la fiecare 18 luni sau trei ani şi la adulţi la fiecare doi sau trei ani.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrag atenţia asupra pericolului la care oamenii se expun consumând în mod curent apă din fântânile din judeţ, cele mai multe prezentând o concentraţie prea mare de nitriţi şi nitraţi.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui atrag atenţia asupra pericolului la care oamenii se expun consumând în mod curent apă din fântânile din judeţ, cele mai multe prezentând o concentraţie prea mare de nitriţi şi nitraţi. Astfel, mai mult de jumătate dintre sursele de apă verificate de reprezentanţii instituţiei de la începutul acestui an nu erau conforme cu standardele de potabilitate. „Din cele 50 de surse de apă provenite din surse publice analizate în laboratoarele DSP în primele luni ale acestui an, 29 de probe nu s-au încadrat în parametrii normali, cele mai multe probe necorespunzătoare fiind din mediul rural“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

La nivelul judeţului Vaslui, cea mai gravă situaţie se întâlneşte în zona Huşi – Albiţa, unde din cauza pânzei freatice de suprafaţă, concentraţia de nitraţi şi nitriţi este foarte ridicată.

Consumul apei cu o concentraţie peste limita admisă de nitraţi şi nitriţi poate provoca afecţiuni digestive grave şi este foarte periculoasă, mai ales pentru copiii mici şi femeile gravide.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Radiografiile dentare si tumorile cerebrale/ Vaslui: apa bogata in nitraţi

  1. Nitriti, nitrati si alti titrati…in apa, in jud. Vaslui. Urmeaza Dobrogea?
    Se vede ca le sta in gat apa din tarisoara asta.
    Din ciclul, cum sa convingem poporul ca n-are rost sa mai bea apa din fantana. Adica mai bine sa cumparam de la market apa statuta cu lunile dar cu cantitatea de nitriti scrisa pe ambalaj.
    Vine chevron sa faca “treaba buna cu apa” ca si asa are nitriti si nitrati.

  2. Am copilarit in Husi din pruncie pana am terminat liceul si am baut intotdeauna apa de izvor. La fel si acum de o bucata de vreme, de cand m-am intors. Daca nu ne mai otravesc ei apa si cu alte chimicale, apa noastra asa cum este ea la ora actuala in Husi, este mai buna de baut decat cea de la robinet!

  3. Apa are nitriti, nitrati, legumele si fructele direct de la producator sunt infestate cu virusi, laptele, carnea direct de la producator sunt infestate cu bacterii, etc, etc, etc !
    Ca sa castige cei care industrializeaza apa, mancarea si le vand dupa aceea la preturi de 3 ori mai mari, prin intermediari in supermarket, in timp ce producatorul direct abia se tine de azi pe maine !!!

    Spalare de creiere !

  4. Ce propaganda corporatista! Oare nu le este rusine sa minta in asemenea hal !? Oamenii au baut apa de izvor si au mancat direct la producator si nimeni nu a patit nimic…uneori stai si te intrebi daca nu cumva UE reprezinta reeducare si spalare pe creier si ca toata “bunatatea” e doar o poveste frumoasa pentru naivi.Chiar de Sfintele Sarbatori Pascale am fost intr-un sat din judetul Vaslui in vizita la niste prieteni,si am baut apa de izvor.Nu am murit,nu mi-a crescut o mana in plus,nu am 10 tumori si categoric nu imi lipseste vreun organ intern…sunt sanatos si ma simt foarte bine,si as alege intotdeauna apa de izvor in locul apei zacute din magazine.

  5. Hrisanti, din punct de vedere gramatical, este gresit sa se foloseasca virgula inainte de expresia “etc”. Iata de ce: “etc” este prescurtarea de la “et cetera”,expresie in limba latina, care se traduce “si celelalte”.

    Am intalnit, de multe ori, pe acest site, greseala respectiva, facuta chiar si de catre administratori. Pentru mine este evident ca cei care gresesc nu au facut latina in liceu si nici nu li s-a explicat, suficient, in liceu, la orele de limba romana, de unde vine, ce inseamna si cum se foloseste expresia “etc”. Cu alte cuvinte, consider ca vina o poarta, in primul rand si in principal, sistemul de invatamant, mai vechi sau mai recent. Pe de alta parte, cu regret, nu pot sa va las sa gresiti, in continuare.

  6. @Adriana:

    Per ignorantiam aut per neglegentiam 🙂 e foarte posibil sa fi gresit. Gratias vobis disciplinam!

  7. @Adriana,

    Inacceptabil, intr-adevar!

    Si pe mine m-a mirat cand am citit mai demult aceasta, caci eu, de exemplu, am invatat la scoala sa pun virgula inainte de etc. (culmea) si asa m-am obisnuit de atunci. Pe de alta parte eu pun deseori virgula inainte de “si”, deci si mai revoltator, daca poti sa-ti inchipui… 🙂
    (Multumim, nu strica sa ne corectam.)

  8. @ Adriana!

    Totusi in limba franceza SE PUNE virgula inainte de “etc”…
    Nu este exclus ca cercetatorii tainelor limbii romane sa modifice in viitorul nu prea indepartat (dupa modelul scrierii limbii franceze) “regula” (ne)foloisirii virgulei inate de “etc”…asa cum in trecutul nu prea indepartat s-a schimbat de cel putin doua ori “scrierea” (grafia) limbii romane si regulile de ortoepie si ortografie ale scrierii…!

    Biblia “Editia Jubiliara Bartolomeu Anania” are o “grafie” asemanatoare cu cea interbelica, si ce m-a frapat cel mai mult este faptul ca despartirea unor cuvinte se face nu cu “cratima”, cum ni s-ar parea firesc, ci cu “apostrof” exact ca in limba franceza…!

    Iar marele Istoric Nicolae Iorga spunea despre unii istorici ca sunt “precisi” si foarte exacti in date istorice, DAR IMPRECISI in IMAGINEA DE ANSABLU pe care o “zugravesc” despre o anumita epoca istorica, si la fel sunt si istorici “imprecisi” in date istorice dar foarte PRECISI in IMAGINEA si PAREREA pe care si-au facut-o despre o anumita epoca istorica si pe care imagine o transmit si cititorilor cartilor lor.

    Prin urmare cred ca este bine sa fim tot timpul atenti la CONTINUTUL mesajului pe care il turnam si plamadim si trasmitem in si prin forma screrii in limba romana…

    Doamne Ajuta!
    Ma bagai si eu in discutie ca musca’n lapte…!

    Hristos a Inviat!

  9. Adevarat a inviat !

    Stimate Domnule Vela,
    de regula, sunt de acord cu multe din comentariile dvs, mai putin de data aceasta, motiv pentru care doresc sa fac unele completari la ceea ce ati scris:

    Nu cunosc in ce perioada istorica (in regimul trecut sau mai inainte) s-a stabilit regula gramaticala de care vorbeam, de a nu se pune virgula inainte de “etc”, dar, din punctul meu de vedere, nu are relevanta, deoarece regula respectiva imi pare logica.

    Faptul ca, asa cum spuneati, expresia respectiva, folosita atat in limbile romanice, cat si in cele germanice, are un statut diferit in gramatica limbii franceze, fata de cel din gramatica limbii romane, mi se pare interesant si-mi starneste curiozitatea, desi nu sunt filolog.

    In legatura cu “grafia” din perioada interbelica, cand se folosea apostroful cu rol de cratima, e bine de aratat ca aceasta uzanta este mult mai veche, de pe la jumatatea sec. al XIX-lea, cand s-a trecut de la paleografia romano-chirilica la alfabetul latin.

    Am in fata editia din anul 1908 (Bucuresti, Editura Societatii Anonime pe Actiuni “Adeverul”) a cartii “Amintiri de la Junimea din Iasi” de Gheorghe Panu, din care am sa dau, in citat, numai 2 exemple de folosirea atat a cratimei cat si a apostrofului (intreaga lucrare este plina de astfel de situatii):
    “….Lui Lambrior i-am spus: Asculta, omule, stii ca m’am hotarat sa renunt la propaganda unei limbi curate, caci tare imi vine greu sa fac pe propagandistul. Tu ai trait la tara, tu cunosti perfect limba taranului, esti foarte obicinuit cu ea, prin urmare iti vine usor ca sa gandesti in aceasta limba. Eu unul sunt un covrigar de oras, mai departe decat pe dealurile Galatei si a Cetatuei, iar din partea Basarabiei pana la Ungheni, n’am fost. Deci scriind trebuie sa gandesc intr’un fel si sa traduc apoi gandirea in cuvinte care nu-mi vin de odata in minte…..” (pp. 173-174)
    “……La aceasta Junimea intreaga pufneste de ras, d. Pogor batea din picioare si din maini, iar unii adresandu-se d-lui Culianu ii zise: Papa, asi vroi sa-ti vad catastihul ? N’ai si d-ta cheltuieli stiute numai de d-ta ? ….” (p. 314)

    “Iar marele Istoric Nicolae Iorga spunea despre unii istorici ca sunt “precisi” si foarte exacti in date istorice, DAR IMPRECISI in IMAGINEA DE ANSABLU pe care o “zugravesc” despre o anumita epoca istorica, si la fel sunt si istorici “imprecisi” in date istorice dar foarte PRECISI in IMAGINEA si PAREREA pe care si-au facut-o despre o anumita epoca istorica si pe care imagine o transmit si cititorilor cartilor lor.

    Prin urmare cred ca este bine sa fim tot timpul atenti la CONTINUTUL mesajului pe care il turnam si plamadim si trasmitem in si prin forma screrii in limba romana…”

    Va impartasesc ideea (pe care cred ca am inteles-o) in legatura cu subiectivismul propriu, de care suferim cu totii, si ca suntem tentati sa abordam datele sau faptele cu prea multa acribie. De asemenea, ca este important sa fim atenti atat la continutul cat si la forma textului pe care il elaboram, cu atat mai mult cu cat, de multe ori sau de cele mai multe ori, suntem tentati sa emitem pareri gresite.

  10. @Adriana

    Etc-ul meu este repetat dupa cum se vede, si vroiam sa arat cu asta ca ar mai fi multe de adaugat, cu virgula obligatorie intre ele :-), in seria elementelor considerate nocive.

    In cazul acesta este normala virgula pentru sa este vorba de o enumerare (chiar disimulata).

    De asemeni de multe ori “si” inlocuieste “dar”, inainte de care se pune de asemeni obligatioriu virgula.

  11. @Adriana
    “Va impartasesc ideea (pe care cred ca am inteles-o) in legatura cu subiectivismul propriu, de care suferim cu totii, si ca suntem tentati sa abordam datele sau faptele cu prea multa acribie.”

    Sora, ai grija ca Dumnezeu nu o sa ne intrebe la Judecata despre cat de eruditi suntem….

  12. Adriana!

    Achiesez aproape integral la argumentele tale pe care le-ai scris si cuprins in “replica” pe care mi-ai dat-o la comentariul meu, si promit ca de acum incolo in discutii “sofisticate” pe teme de filologie, gramatica si reguli de ortografie si ortoepie, nu o sa mai “introduc” niciodata asa tam – nesam in discutii de genul acesta (desi am o pregatire (minimala) filologica (am terminat un liceu cu profil filologie in Caransebes), iar ceea ce am spus despre faptul ca in limba franceza SE PUNE virgula INAINTE de “etc” stiu (bine si nu imprecis…) de la fosta mea diriginta din Liceu, care mi-a fost si profesoara de limba franceza (aspra si severa) 4 ani de zile, si la care am reusit performanta ca la ultima teza de limba franceza din ultimul trimestru, din ultimul an, sa iau cea mai mare nota a mea din intregul liceu…la franceza).
    Si o sa fac mai mult pe filosoful, straduindu-ma sa implinesc adagiul sapiential care zice “de taceai…filosof ramaneai…”!

    Hristos a Inviat!

  13. Vela Gheorghe, Adriana@,

    In limba franceza se pune virgula inainte de ET, deci se pune virgula si inainte de ETC.

    In limba romana nu se pune virgula inainte de SI, deci nu se pune virgula nici inainte de ETC.

    Prin urmare, aceste legi lingvistice nu sunt decat, ca orice alte legi, de orice alta natura, niste conventii.

    Parerea mea, de profesor de romana si franceza la origini, este ca ar fi elegant si util sa respectam litera legii lingvistice, dar fara a ignora spiritul ei, mult superior unei materializari grosiere… 🙂 Cu sau fara virgula inainte de SI/ETC este irelevant, cata vreme fondul “s’avere etre” valoros 😉

    In plus, scriitori francezi din sec. XX au declarat public “qu’ils s’en fichent du grammaire”, preocupandu-se exclusiv de experientele spirituale (v. interviurile lui Marguerite Duras).

    Draga Adriana, acesta nu mi s-a parut a fi un site dedicat problemelor ortografice, ortoepice sau de punctuatie… oamenii vin si se descopera asa cum sunt si corectura excesiva a formei poate deveni o forma de cruzime… o semnalez cu prietenie, ca una care, cu acribie a practicat intens si multa vreme aceastaq forma de cruzime 🙂 fara sa imi dau seama ca era doar o rabufnire de orgoliu.

    imi cer iertare pentru orgolioasa opinie.

  14. admin@:
    PPS: chiar stiind ca nu se pune virgula inainte de SI o practic cu indarjire ori de cate ori intonatia din capul meu mi-o cere 😛 … din moment ce virgula e destinata semnalarii unei anumite intonatii si nu are doar un rol strict decorativ in aspectul scris al limbii romane.

  15. Anonyma!

    Multumim pentru precizari si lamuriri!
    Parearea dvs. nu este deloc “orgolioasa”, ci “docta” si necesara…
    Este surprinzator cum cei care urmaresc si comenteaza pe acest site se bucura datorita lui numai de “luminare” si intarire duhovniceasca, ci isi imbogatesc pana si cultura generala cu informatii pretioase.

    Cata vreme vor “comenta” pe acest site crestini precum domnia/fratia ta “Anonyma”, va fi o binecuvantare, si “motivare” pentru alti cititori sa isi pastreze interesul si preocuparea de a accesa regulat paginile virtuale ale acestei mici “academii” duhovnicesti…caci se vor folosi constant si sigur de indrumarile pretioase pe care ea le ofera oamenilor.

    Hristos a Inviat!

  16. Vela Gheorghe,
    Adevarat a inviat!!

    multumesc pentru aprecierea dumneavoastra, nu ma simt demna de ea dar ma voi stradui sa devin!

    Numai bine!!

  17. “Un bebeluş în vârstă de o lună şi jumătate a murit, marţi, la Spitalul de Urgenţă Vaslui, după ce a fost adusă cu ambulanţa în stare gravă, în urma intoxicaţiei cu nitriţi.

    Sora geamănă a copilului este în stare gravă la spital.

    “La spital au ajuns două fetiţe gemene cărora mama le-a preparat laptele şi ceaiul cu apă de la o fântână din sat. Una dintre fete a decedat după ce i s-au aplicat manevre de resuscitare aproximativ o oră. Facem eforturi pentru stabilizarea celui de-al doilea bebeluş”, a declarat pentru Agerpres, medicul pediatru Valeriu Lupu de la SJU Vaslui.

    Problema surselor de apă cu nitriţi şi nitraţi în cantitate peste media admisă este una foarte gravă la nivelul judeţului Vaslui, mai ales în zona Huşi – Albiţa. Din cauza pânzei freatice de suprafaţă, acolo concentraţia de nitraţi şi nitriţi este foarte ridicată.”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare