CRIZA de iod radioactiv necesar bolnavilor de cancer tiroidian/ Privatizarea asigurarilor medicale duce la INECHITATE SI INEFICIENTA

26-04-2012 1 minut Sublinieri


Potrivit declaraţiilor managerului Institutului de Endocrinologie „C. Parhon“, dr. Diana Păun, unitatea mai are tratament cu capsule de iod radioactiv pentru pacienţii cu cancer tiroidian doar pentru două zile. Firma furnizoare şi-a onorat ultima comandă şi, deocamdată, nu mai poate furniza alte comenzi, întrucât nu a mai primit aviz din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Radioactive.

„Pacienţii care au fost operaţi de cancer tiroidian trebuie să facă tratament cu iod radioactiv pentru a combate o eventuală recidivă. În institutul nostru, în ultimii şase ani au fost înregistrate 5.500 de cazuri, dintre acestea 1.300 de persoane necesită tratament cu iod radioactiv. Avem o listă de aşteptare pentru tratament cu iod radioactiv până în luna noiembrie“, a explicat dr. Diana Păun.

Managerul instituţiei a mai precizat că, din păcate, nu există nicio soluţie pentru moment, întrucât în România există o singură firmă furnizoare de capsule cu iod radioactiv.

Conform raportului lansat astăzi de Observatorul Român de Sănătate (ORS) intitulat “Privatizarea asigurărilor de sănătate – evidențe din experiența internațională” . privatizarea asigurărilor medicale ar spori atât inechitatea, cât și ineficiența din sistemul românesc de sănătate, chiar dacă România ar implementa rapid și eficace reforma. Lucrarea sintetizează experiența internațională din ultimii 20 de ani cu privire la potențialele consecințe ale reformei de privatizare a asigurărilor medicale.

„Experiența altor țări sugerează în mod consecvent că introducerea unui sistem privat de finanțare ar crea mai multe probleme decât ar rezolva. În plus, este un proces complex și costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degrabă pe reformarea instituțională a sectorului public”, a declarat Nicolae Done, Vicepreședinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Rapoartele lansate de Observatorul Român de Sănătate sunt cu atât mai relevante cu cât primele două capitole din noul proiect al Legii Sănătății puse în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății ating problematica reformei spitalelor și pe cea a asigurărilor de sănătate.

Raportul poate fi accesat pe site-ul organizației: www.ors.org.ro


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “CRIZA de iod radioactiv necesar bolnavilor de cancer tiroidian/ Privatizarea asigurarilor medicale duce la INECHITATE SI INEFICIENTA

  1. Fratilor explicati-mi la ce se refera “privatizarea” asigurarilor sociale, pentru ca timpul nu-mi permite sa citesc toate articolele.

    In Franta, care are cea mai de calitate protectie medicala din lume, va spun asta in stiinta de cauza, Securitatea Sociala (echivalentul Caselor de sanatate din Romania) asigura rambursarea a 70% din actul medical. Dupa aceea exista Fondurile Mutuale care sunt private si pentru care platesti o cotizatie apart,e lunar, pentru a avea o rambursare 100% a actului medical.
    Rambursare inseamna ca : daca platesti direct actul medical, dupa maxim 72 de ore ai rambursarea platii in contul tau, sau nu platesti tu nimic si plata se face direct de catre Securitatea Sociala in contul cabinetului medical, policlinicii, spitalului in care ai fost ingrijit.

    Pentru cei cu boli cronice, cum sunt eu cu diabet, Securitatea Sociala asigura plata actului medical la 100%. Oriunde te duci pentru analize, tratament sau alte interventii legateb de aceasta boala nu platesti nimic.

    De asemeni pentru parintii si copiii cotizantului se asigura aceleasi servicii medicale, astfel eu am putut sa-l aduc pe tatal meu in Franta, sa-l iau pe asigurarea mea si sa fie operat de doua ori pe inima, fara ca sa platesc un euro in plus fata de cotizatii, desi tata nu este cetatean francez…

  2. Inainte de socialism bolnavii erau nevoiti sa-si vinda boii si casa pentru a se trata intr-un spital, iar ingurul tratament pe care si-l permiteau era cel cu leacuri babesti. Acum… bazativa pe leacuri babesti! -nu ati vrut capitalism? -capitalism aveti! -sau avem. Sint si plante madicinale foarte eficiente: matraguna, cucuta si altele… sau cianuri!

  3. @Hrisanti:

    In acest moment, privatizarea asigurarilor de sanatate inseamna ca bugetul public spre care se duc banii asiguratilor sa fie impartit de CAS unor fonduri private de asigurare. Ar fi ca si cum bugetul Securitatii Sociale din Franta ar fi virat Fondurilor mutuale (comparatia e aproximativa). In plus, rambursarea actului medical e o nebuloasa, pe baza de pachete de servicii medicale minimale, si acelea nedefinite in legea de baza.

  4. @admin

    “Ar fi ca si cum bugetul Securitatii Sociale din Franta ar fi virat Fondurilor mutuale”

    Pai atunci este cel putin ridicol !:-(

  5. @Hrisanti:

    Da, daca nu ar fi tragic… E o modalitate de spoliere a banului public.

  6. @admin

    Asta ucide Romania, spolierea banului public de catre gastile mafiote securiste si tiganesti !

  7. @Hrisanti: Ele sunt comandate din afara totusi. Bine ca mai fac si ele exces de zel…

    Totusi cazul cu tatal tau e unul f. fericit, probabil pt ca tatal e tot din Europa.

    In Canada la fel sunt asigurarile sociale f. bune – cele de stat se platesc de om (aprox $100/luna/familie), daca ai servici le plateste de acolo si nu vezi exact. In plus exista asigurari extinse care costa tot cam atat, platite de tine sau servici care-ti asigura 80% sau 100% gratis medicamentele si alte servicii de masaj/dinti/etc….

    Fosta mea profesoara bulgaroiaca cetatean canadian, dupa ce i-a murit mama si-a dus tatal batran de 80+ si bolnav tare in Canada. Dar nu poate sa-i faca asigurare pentru el ca unui rezident sau cetatean pentru ca nu este si el nu e cuprins in asigurarea ei. Acum e putin disperata ca daca va trebui sa-l bage la terapie intensiva patul pe noapte poate ajunge pana la $ 12000-15000. In mod normal sa stai in spital (fara terapie intensiva) costa parca minim $1500/noapte.

    A fost chiar acum 3-4 ani un caz cu o familie de tineri romani abia ajunsi de 1-2 ani in Montreal, au avut al doilea copil si le-a venit un bunic in vizita. Batranul s-a imbolnavit rau si l-au bagat in spital de unde canadienii nu i-au mai dat voie sa plece cateva luni bune. Si asa au ramas datori pe viata $300 000 pentru batran care pana la urma a fost suit viu pe avion spre Romania.

  8. @svm

    “Ele sunt comandate din afara totusi.”

    Da, e simplu sa ne culcam pe urechea asta, totul este comandat din afara, noi n-avem nicio responsabilitate, suntem niste biete victime…Oare chiar asa sa fie ?

    “Totusi cazul cu tatal tau e unul f. fericit, probabil pt ca tatal e tot din Europa”.

    Nu, este pentru parintii oricarui francez de origine straina, de indiferent unde vine.
    Desigur ca nu peste tot este asa, de aceea am si spus ca Franta are un sistem medical exceptional.

  9. @svm

    Si inca ceva, exemplele date de tine sunt reale, dar se refera la cetateni straini, in tara respectiva, pe cand noi aici vorbilm despre sistemul medical romanesc, pentru romani !

    Asa ca nu este normal ca asigurarile sde sanatate sa fie privatizate total, sau nici macar partial.

    Orice om, mai ales cand este cetatean al acelei tari, trebuie sa beneficieze de orice act medical, chiar daca nu poate plati.

    Parintele meu, de exemplu, aici in Franta, desi nu are cetatenie franceza si pentru ca nu are niciun venit (are unul mic de la Mitropolie, dar este considerat din Romania), are totusi dreptul la orice act medical gratuit in sistemul sanitar de stat, adica nu poate merge in policlinici sau spitale private, in rest totul, inclusiv tratamentul il are gratuit.

    Desigur ca-si innoieste dosarul in fiecare an cu actele necesare.

    Deci, ce vreau sa spun este ca mi se pare inadmisibil ca in Romania, pentru romani, sa fie o asemenea situatie. pentru straini as intelege, dar pentru romani ?

  10. Pingback: Chirurgul Florin Chirculescu demonteaza LEGEA SANATATII: O POLITICA EUGENICA, JUSTIFICATA PRIN RATIUNI FINANCIARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Barroso catre Ponta: REFORMA SANATATII E CRUCIALA. “Legea sanatatii”, ANTISOCIALA si EXPERIMENTALA si in varianta guvernului USL. CE URMARESC STAPANII COLONIALISTI AI ROMANIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: MAREA TICLOȘIE A PRIVATIZĂRII SĂNĂTĂȚII. Guvernul Orban, împânzit de oameni din clinci și spitale PRIVATE, dă OUG, „noaptea ca hoții”, prin care LIBERALIZEAZĂ ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE. Spitalele private au acces la banii publici INCLUSIV
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare