IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – 10 ZILE IN SFANTUL MUNTE (mai 2012)

21-05-2012 2 minute Sublinieri

Sfântul Munte al Athosului s-a dovedit a fi dintotdeauna o gazdă bună și primitoare cu cei care doresc să caute acolo folos și binecuvântare din partea Maicii Domnului, ocrotitoarea grabnică a acestui sfânt pământ.

Senzația aceasta a fost pe deplin gustată de un grup de pelerini format din directorii seminariilor teologice și responsabilul sectorului educațional din Arhiepiscopia Iașilor care, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au vizitat în perioada 3-12 mai a.c., Grădina Maicii Domnului.

Prilejul acestui pelerinaj a fost oferit de invitația adresată Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de către starețul Partenie al Mănăstirii Sfântului Pavel din Athos, de a participa la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (după calendarul iulian), hramul de vară al acestui sfânt locaș. Reamintesc faptul că Părintele Stareț Partenie a fost acela care a însoțit în urmă cu doi ani moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul, în adăstarea lor de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași.

Pelerinajul a debutat cu vizita îndătinată a chirirahului nostru la Karyes, locul care adăpostește de veacuri Sfânta Epistasie a Muntelui Athos, o structură reprezentativă a Republicii monahale, responsabilă printre altele cu primirea și acomodarea pelerinilor de rang înalt din întreaga Ortodoxie. Aici a avut loc întâlnirea cu protoepistatul Varnava Vatopedinul și cu ceilalți membrii (trei la număr) ai Epistasiei atonite.

A urmat vizitarea Mănăstirii Iviron și, apoi, întâlnirea cu obștea Schitului românesc Prodromu care, dimpreună cu Părintele Egumen Atanasie Floroiu, au oferit pentru o noapte găzduire pelerinilor români.

A doua zi s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, urmată de slujba de pomenire a Părintelui Petroniu Tănase, după care s-a vizitat Mănăstirea Marea Lavră, de care depinde Schitul românesc Prodromu, gazdă fiindu-ne Părintele Stareț Prodromu, care a urat bun venit delegației române în Sfântul Munte Athos.

În după-amiaza zilei de 5 mai, pelerinii români au ajuns la Mănăstirea Sf. Pavel, unde au fost întâmpinați de starețul Mănăstirii, Arhimandritul Partenie. După rânduiala slujbei de primire a arhiereului și după un scurt moment de odihnă a urmat privegherea de toată noaptea în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, urmată de Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Teofan, în cadrul căreia au fost hirotoniți întru preot, respectiv întru diacon părinții Ioan Butnaru și Paisie Grigoriță de la Schitul Lacu, pendinte de Mănăstirea Sfântul Pavel.

Un moment deosebit l-a reprezentat cercetarea chiliilor românești ale Schitului Lacu, unde am avut posibilitatea conslujirii cu părinții români de acolo, dimpreună cu Părintele Ștefan Nuțescu, duhovnicul obștilor lacoschitiote. Părinții români din Sfântul Munte au participat în număr mare la acest moment de întâlnire cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și cu frații întru credință din România.

După Sfânta Liturghie, săvârștă în biserica mare a Schitului, Înaltpreasfințitul Teofan a vizitat și a binecuvântat toate chiliile românești care formează Schitul Lacu, mai ales că majoritatea monahilor ce se ostenesc acolo provin din mănăstiri aflate sub oblăduirea canonică a Mitropoliei noastre.

Din partea nordică a Sfântului Munte ne-am deplasat apoi înspre partea de sud, unde am poposit la frumoasa mănăstire Simonos Petras, rectitorită de marele domnitor Mihai Viteazul. Părintele Stareț Elisei dimpreună cu frățimea au primit cu multă dragoste grupul de pelerini români care, după slujba de seară, au putut vizita o bibliotecă și un muzeu organizat într-un mod exemplar și care adăpostesc și multe comori de artă bisericească românească. Câțiva dintre membrii grupului au slujit Sfânta Liturghie în dimineața următoare, iar ceilalți au intonat câteva imne specifice Liturghiei Sfânului Ioan Gură de Aur.

Spre finalul călătoriei noastre am adăstat la mănăstirea Vatoped, care numără aproape o sută de părinți și frați cu o prezență românească semnificativă mai ales în cele două schituri dependente de ea: Chilia Sfântului Ipatie și Chilia Colciu. La aceasta din urmă s-a săvârșit o Liturghie arhierească urmată de slujba de pomenire a marelui duhovnic român Dionisie Ignat, care a viețuit la Colciu până în anul 2004, când a trecut la cele veșnice.

La mănăstirea Vatoped am fost întâmpinați după rânduială de către Părintele Stareț Efrem care a rânduit sinaxă cu frățimea pentru a primi cuvânt de folos din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Un alt moment deosebit al vizitei la Vatoped a fost și acela al vizitării muzeului, tezaurului și bibliotecii mănăstirii care împreună constituie unul dintre cele mai mari și complexe colecții de artă sacră și manuscrise bizantine din lume.

Pe lângă aceste popasuri principale au mai fost cercetate și mănăstirile Caracalu, Filoteu, Stavronikita, precum și chiliile Bourazeli și Sfântul Apostol Andrei, toate aceste popasuri întărind duhovnicește pe participanți și încredințându-ne că Sfântul Munte Athos rămâne în continuare o bogată resursă de revigorare a credinței și a culturii creștine din întreaga Ortodoxie precum și a lumii întregi.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – 10 ZILE IN SFANTUL MUNTE (mai 2012)

  1. Ce bucurie mare, cand vezi atatia proti si monahi care pastreaza credinta ortodoxa vie si nealterata, vietuind dupa canoanele Sfintilor Apostoli si ai Sfintilor Parinti, stiind mai ales, ca ei se roaga si pentru noi.

    Slava lui Dumnezeu pentru toate.

  2. Adresa de net a acestei asociatii este urmatoarea:
    http://www.asef.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3
    Am gasit-o pe contractul incheiat cu Inspectoratul Scolar Judetean Buzau cu care ei au incheiat un parteneriat cu profesori ai diferitelor scoli. Cu acesti profesori am avut azi o discutie in contradictoriu, fiind acuzat de intoleranta si discriminare la adresa adventistilor. Atata stiu ca Hristos a zis ca ,,nu poate face pomul rau poame bune” si ei necinstind-O pe Maica Domnului si pe Sfinti, fara Sfintele Taine, cartile pe care ei le promoveaza sunt impregnate de duhul ereziei si-i poate influenta pe copii.
    Sa fim seriosi! Oare aceste programe sustinute pe banii lor tintesc doar sanatatea copiilor ortodocsi fara nici o intentie de prozelitism??!
    La obiectivele asociatiei gasim la ultimul punct:
    ,,Acordarea de asistenţă sanitară, socială şi morală”.
    Iar la Declaratia de misiune se spune:
    ,,ASEF îmbină într-o relaţie armonioasă şi interdependentă programul New Start de vieţuire sănătoasă, exprimat de cei opt factori sanogeni, cu o educaţie bazată pe valori morale şi spirituale absolute şi cu descoperirea unei relaţii fericite în cămin, pentru a dezvolta o viaţă deplină şi de înaltă calitate.”

    Dar una este morala si spiritualitatea adventista si alta e cea ortodoxa.

  3. @Ioan Dan:

    Bine, dar trebuie ceva mai mult pentru a fi identificati drept adventisti. Nu aveti ceva “probe”, din cartile lor sau de altuneva? Ca altfel, pe siteul lor, nici usturoi nu mananca nici gura nu le miroase…

  4. Vladica Teofan, cel bland, cel smerit, cel delicat, cel sensibil!

    Multa bucurie in sufletul meu, ca-l regasesc pe Vladica, in aceste imagini.

    (Am o evlavie deosebita la dansul, pentru ca acum aproape doua decenii, m-a “indemnat”- cumva, sa fac o anume-alegere, pentru care-i sunt recunoscatoare…).

  5. Am vorbit cu ei si au recunoscut ca sunt adventisti din Iasi iar cartile pe care le promovau sunt ,,Maini inzestrate-Povestea vietii mele” si ,,Gandeste cutezator” de Dr. Ben Carson, carti promovate de http://beta.amicusromania.ro/despre-no/istoric/, adica
    ,,AMiCUS (Adventist Ministry for International College and University students) a pătruns în România în anul 1993, cînd un grup de studenţi ieşeni au pus bazele asociaţiei studenţeşti non – guvernamentale, non profit şi apolitice. Scopurile de atunci ghidează şi astazi activitatea AMiCUS: întărirea relaţiilor interumane fundamentate pe valorile moralei creştine şi pe promovarea unor principii de viaţă sănătoase pentru trup, minte şi suflet.”

  6. @Mirela, Ioan Dan:

    Multumim!

    E clar de-acum.

  7. http://www.adventist.ro/index/stiri/info-adventist/118/1658-campina-exemplu-de-implicare-sociala.html

    “Aceștia au apreciat colaborarea cu Biserica Adventistă prin Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie (ASEF) materializată printr-un protocol semnat în urmă cu cinci ani prin care sunt organizate în instituţiile de învăţământ seminare de prevenire a violenței, a consumului de droguri licite și ilicite, ca și pentru promovarea unor relații bune cu familia, prietenii și profesorii, apreciind în mod deosebit implicarea personală a pastorului Cornel Popa.”

    http://matca1.adventist.ro/index/stiri/info-adventist/49-info-adventist-nr-425-martie-2009.html

    “In discutiile avute s-a amintit si faptul ca A.S.E.F. este un O.N.G. apartinand Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si ca pastorii acestei biserici sunt singurii care se implica in educarea tinerilor din orasul Campina, apelandu-se si la reprezentantii celorlalte biserici sa se alature Bisericii Adventiste in aceste programe educative.”

  8. Pingback: Atentie: ADVENTISTII FAC PROZELITISM IN SCOLI sub masca unui PARTENERIAT cu MINISTERUL EDUCATIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: STAREȚUL ATHONIT PARTENIE de la Sfântul Pavel crede că “se pregătește PECETLUIREA OAMENILOR”. “Nu îi forțați pe creștini! DESCHIDEȚI BISERICILE, lăsați lumea să iasă afară, scoateți icoanele, îngenuncheați… NU VĂ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare