SPANIA: criza, austeritate impusa de Bruxelles si Berlin, SUTE DE MII DE OAMENI IN STRADA. Incredibila declaratie a sefului BCE, DRAGHI!

24-07-2012 7 minute Sublinieri

Nici unda verde data de zona euro pentru planul de salvare a bancilor, nici anuntarea unor noi masuri draconice de austeritate nu par suficiente: caderea dramatica a pietelor de vineri risca sa aduca Spania in fata unei salvari globale, scenariul catastrofic de care se teme atat de mult Europa, scrie AFP.

Bursa din Madrid a pierdut peste 6%, dobanzile pentru datoriile spaniole au depasit 7%, in apropierea varfului istoric, iar prima de risc, supra-costul pe care trebuie sa-l plateasca Spania in raport cu Germania pentru a se finanta, a depasit 600 puncte de baza, un record.

Prins in stramtoare intre furia populara in fata austeritatii si urgenta asanarii finantelor publice, dictata de Bruxelles, guvernul si-a pierdut orice marja de manevra intr-o tara care pare sa ia apa prin toate partile. De o parte, sute de mii de spanioli au iesit pe strazi joi, manifestatii aproape zilnice, de altfel, reamintind ca populatia a ajuns la capatul rabdarii. De alta parte, loviturile repetate date de pietele financiare, pana la coborarea in infern de vineri, o dovada a incapacitatii tarii, a patra economie a zonei euro, de a reda increderea pietelor.

Spania a intrat intr-o “spirala a mortii”
, spune Richard McGuire, analist la Rabobank, evocand posibilitatea ca tara sa nu mai poata face fata scadentelor datoriei sale.

“In conditiile in care perspectivele pentru finantele publice spaniole sunt in continuare strans legate de sectorul bancar, exista un risc foarte important ca guvernul sa fie nevoit sa ceara propria sa salvare“, remarca analistii de la Capital Economics. Vineri, chiar in momentul in care zona euro aproba, in cele din urma, planul care prevede o anvelopa de maxim o suta de miliarde de euro pentru banci, asfixiate de expunerea la sectorul imobiliar, un val de panica a traversat pietele.

“Comportamentul (pietelor) surprinde in special avand in vedere recentul pachet de masuri de asanare de 65 de miliarde de euro, care intareste de o maniera substantiala posibilitatile de indeplinire a obiectivelor de deficit, si validarea definitiva a salvarii bancilor”, isi exprima ingrijorarea Daniel Pingarron, analist la IG Markets. Deoarece, in conditiile in care vestile rele nu inceteaza sa se adune, solutiile prezentate ca remedii isi arata deja limitele. Astfel, noua cura de austeritate, care asociaza venituri suplimentare cu noi taieri bugetare, risca sa agraveze recesiunea.

“Austeritatea frontala va agrava si va prelungi, probabil, recesiunea. Somajul (24,6% estimat pentru 2012) ar putea creste pe termen scurt, majorand riscul unei rasturnari politice” pentru guvernul de dreapta, subliniaza Christian Schulz, analist la banca germana Berenberg.

Iar daca dobanzile continua sa creasca, “Spania risca sa-si piarda accesul la piete”, precizeaza acesta. Vineri a reaparut delicata problema a regiunilor, unul dintre punctele cele mai fragile ale tarii, alaturi de banci, dupa ce Valencia a facut un apel la ajutor.

In aceeasi zi, Spania a trebuit sa recunoasca faptul ca economia sa va ramane pe rosu in 2013, cu un recul al PIB-ului estimat la 0,5%, dupa o recesiune de 1,5% in acest an. Previziuni care par optimiste in raport cu ce cred analistii de la banca Citi, care anunta o cadere a PIB-ului de 2,1% in 2012 si de 3,1% anul viitor.

Pentru Daniel Pingarron, insa, ipoteza unei salvari globale “chiar daca pare evidenta, nu pare apropiata” din cauza costului sau enorm, evaluat la 500 miliarde de euro, si a riscurilor devastatoare pentru zona euro. “Salvarea totala a Spaniei si contagiunea ulteriorara a Italiei, poate pentru 700 de miliarde de euro, ar fi inabordabile pentru zona euro”, subliniaza el.

Deoarece, dupa Irlanda, Portugalia si Grecia, scenariul ar fi cu totul altfel acum: Spania reprezinta 12% din economia zonei euro, comparativ cu doar 6% pentru primele trei tari, luate impreuna. In aceste conditii, pentru a iesi din acest cerc vicios, Spania nu inceteaza sa solicite interventia Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a stabiliza pietele.

“Ora adevarului pentru BCE, momentul in care ar putea fi constransa sa actioneze de o maniera decisiva, ar putea sa se apropie rapid”, prezice Christian Schulz.

Presiune a pieţelor, manifestaţii împotriva austerităţii, cvasi-faliment al regiunilor: guvernul lui Mariano Rajoy nu mai are multă margine de mişcare. Iar Banca Centrală Europeană, care i-ar putea sări în ajutor, pare să întreprindă totul pentru a favoriza o salvare globală, implicând astfel o punere sub tutelă, denunţă ABC.

Ignacio Camacho

În documentul concluziilor ultimului Consiliu European există un paragraf care marchează un acord pentru ca Banca Centrală să intervină în caz extrem de criză a datoriei suverane. Nu este vorba de ceva subînțeles: este scris negru pe alb pe o hârtie pe care Rajoy o poartă cu sine de parcă ar fi un pașaport moral. De asta președintele [Guvernului spaniol] rămâne perplex în fața indicilor financiari și se tot miră în particulat de ceea ce consideră un neajuns incredibil. Nemulțumirea sa este foarte clară; înțelege că instituțiile europene nu se iau pe ele însele în serios. Poate în acest moment, cu prima de risc și bonurile pe cale de a fuziona, deja și-a dat seama că problema poate nu constă atât în lipsa de seriozitate comunitară cât într-o intenție nedeclarată, dar fermă, de a forța o salvare a statului. Impasibilitatea lui Mario Draghi nu poate fi altfel decât strategică; dar în spatele gesturilor și chiar a deciziilor oficiale pare să existe o dorință de a impune condamnarea Spaniei la o intervenție formală sub amenințarea forțată a suspendării plăților.

O situație de urgență

Dacă BCE [Banca Centrală Europeană] nu intervine pentru a răci piața cu o cumpărare masivă [astăzi prima de risc este la un maxim, 6,40%, și nu există un anunț al cumpărării de obligațiuni spaniole din partea BCE], asta se va întâmpla pentru că Merkel a spus Nu în particular, în timp ce în public a spus Da, apărând în Bundestag nevoia de a sprijini sistemul nostru financiar. Cu întârzierea cauzată de greșelile sale inițiale, Executivul a îndeplinit, de bine de rău, partea sa din acord; a improvizat – da, improvizat – ajustări dure care au dus la umplerea străzilor de protestatari; și-a surprins proprii votanți cu noi creșteri de impozite și a schițat un buget și mai restrictiv pentru 2013. Degeaba. Piețele au făcut ce au vrut ele distrugând orice speranță fără ca nimeni să nu miște un deget, la Frankfurt , pentru a limita pedeapsa. Neîncrederea este mult mai profundă: nu a cuprins doar Guvernul, ci tot statul. Țara întreagă.

Motive există, desigur, pentru această neîncredere viscerală. Economia foarte îndatorată, opoziția guvernamentală pentru a tăia din structurile administrative, faptul că regiunile autonome s-au opus exigenței de a scădea deficitul, falimentul tehnic al unor comunități, steagul alb ridicat de Valencia, imensul și intactul aparat de puteri teritoriale și locale. Și nemulțumirea cetățenilor care arată o societate incapabilă de a înțelege gravitatea urgenței.

Dar toate acestea existau deja când Consiliul European, Eurogrupul, Ecofin, și toți ceilalți au semnat angajamentul de a acționa prin intermediul singurului instrument posibil al politicii monetare. A fost un quid pro quo din care a lipsit cu serenitate partea contractantă a celei de-a doua părți. Poate că această tăcere se va face auzită la acest sfârșit de săptămână, în singurătatea grădinilor de La Moncloa [sediul Guvernului]; premierul are 48 de ore pentru a verifica dacă l-au – sau ne-au – abandonat.

Spania nu reușește sa prindă cadența, iar Uniunea Europeană nu poate oferi o soluție miraculoasă. Cabinetul premierului, Mariano Rajoy  traiește o vara fierbinte și amână deznodământul acestei situații tragice pe care o tratează,  indecis, cu jumătăți de măsura si împins de la spate de autoritățile comunitare.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

O țara întreagă privește neputincioasă cum își pierde bunăstarea, suveranitatea economică și pacea sociala. Știrile proaste si  opiniile fataliste, abundă zilnic în buletinele de știri începând să facă parte din rutina unei recesiuni de lunga durată, după cum anticipează insăși autoritățile. 

Spania mai are lichidități doar pentru 3 luni”,  ”  Comunitatea Valenciană a falimentat și are nevoie de un plan de asistență financiară; urmează Catalunia și Murcia”,” Învățământul  va continua să fie gratuit doar pentru ciclul obligatoriu”, sunt câteva dintre titlurile negre  doar al  acestui sfârșit de săptămână.

Spania se schimbă din radăcini, dar continua sa fie intr-o situație limită, de fapt toată economia comunitară se află in pericol datorită marimii econiomiei iberice si a contagiosului risc de  a molipsi statele din jur. Astăzi, în ciuda tutror eforturilor și repetatelor concesii pe care Spania le face în fața presiunilor comunitare, datoria suverană a fost supusă unui atac speculativ fară precedent.   

Nici agresiva reformă  a austerității, nici fabuloasa sumă a asitenței financiare pentru sectorul bancar, nu a putut să convinga pietele finaciare că Spania se va converti intr-o economie solvabilă. Recordurile negative cad unul după altul, prima de risc a ajuns  la cote prohibitive, iar pe piețele secundare bonul de tezaur cu scadență la 10 ani are deja o rentabilitate de 7,5% .

Autoritățile afirmă că acționează cu determinare și vor asana problema, dar majoritatea analiștilor are o cu totul alta opinie, citez dintr-un articol publicat astăzi în EL Pais:  “Credibilitatea financiară a Spaniei este zero, credibilitatea fiscala este zero, credibilitatea politică este zero. Investitorii deja au condamnat  Spania.  În numai căteva luni Guvernul a reusit sa-și piardă capitalul de încredere al majorității absolute cu care a ajuns la guvernare, în urma unei succesiuni de erori, multe dintre ele datorită unei proaste strategii de comunicare. ” 

Executivul iși vede frustrate toate eforturile, iar Banca Centrală Europeană s-a convertit în ținta  preferata a defulărilor, principala vinovată a acestei disperate situații, arătată cu degetul de  autoritățile de la Madrid. Din capitala Spaniei se fac apeluri către BCE pentru a cumpara datorie spaniolă, însă imobilitatea lui Mario Draghi, dispera autoritățile de la Madrid.

“Cineva trebuie să parieze pentru  euro și atât timp cât arhitectura Europei nu se schimba, singura care o poate face este BCE”, a declarat Garcia-Margallo în cadrul reuniunii”Grupului de la Berlin” din Palma de Mallorca”, ”BCE, este o banca clandestină” a adugat ulterior  ministrul de externe intr-un cadru mai puțin formal.

“Misiunea nostră este de a asigura stabilitatea preţurilor şi a sistemului financiar în deplină independenţă”,  a replicat Draghi într-un interviu acordat cotidianul francez Le Monde. “Ideea că există un pact între Guvernu Spaniei şi BCE este o mare neînţelegere.  Nu este obligația noastră aceea  de a rezolva problemele financiare ale ale statelor membre”, a ținut să clarifice Draghi.

Pe fondul acestei panorame cenușii, singurul sector care funcționează și pulsează sânge în trupul vlăguitei economii spaniole continuă să fie turismul. Soarele, marea, fiestele si flamenco continuă să se vândă bine.

Spania a beneficiat  în primele şase luni ale acestui an de un total de 25,1 milioane de turişti străini, reprezentând o creştere de 2,9% față de aceeaşi perioadă a anului 2011, se arată intr-un comunicat publicat de către Ministerul Industriei, Energiei şi Turismului.

Ministrul Jose Manuel Soria  a ținit să sublinieze că principalele surse pentru  turismul spaniol continuă să fie Marea Britanie, Germania şi Franţa, deşi cresteri semnificative au avut loc anul acesta cu cei proveniți din Statele Unite, Elveția și țările nordice. Dintre regiuni, Catalonia s-a bucurat de cea mai bună creştere, de 12,3%, fiind destinația preferată a turiștilor care vizitaează Spania. Până în luna iunie și-a adjudecat  cel mai mare procent de straini care au hotărât să aleagă peninsula iberică ca destinație a vacanței, 25,3%, adică  peste 6,3 milioane de turişti străini.

Un alt punct de culoare care s-ar putea suprapune acestui tablou plin de nuanțe cenușii ar fi victoria lui Fernando Alonso care a reușit să se impună în Marele Premiu de Formula 1 al Germaniei, disputat  duminică pe circuitul de la Hockenheim.   Făcând aluzie la complicata și tensionata atmosferă a politicii europene,  Alonso a ținut să reamintească faptul că circuitul a fost câștigat în Germania, de un pilot spaniol, conducând un monopost italian(Ferrari) care a fost proiectat de un grec (Nikolas Tombazis).

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, trage un semnal de alarma asupra amenintarii unei “explozii sociale in Europa”, pe fondul nemultumirilor tot mai mari din Spania, intr-un interviu publicat sambata si citat de AFP.

“Protestele din Spania arata ca ne ameninta o explozie sociala din cauza ratelor de somaj foarte ridicate in randul tinerilor din Europa”, a spus Schulz, pentru Bild. El a pledat, cu aceasta ocazie, pentru punerea in practica, rapid, a “noi programe europene pentru crearea de mai multe locuri de munca pentru aceasta generatie”.

Schulz subliniaza ca situatia din Spania nu este comparabila cu cea din Grecia: “Tara are baze industriale solide si o administratie publica bine organizata”, adauga social-democratul german. Spania a anuntat vineri noi previziuni economice sumbre, cu o continuare a recesiunii in 2013 si un somaj si mai dur decat se prevedea initial pentru acest an, in conditiile in care tara se confrunta cu panica pietelor si cu o presiune sociala fara precedent.

Depasiti de o criza al carei sfarsit nu se mai vede, sute de mii de spanioli au iesit pe strazi joi, semn al unei nemultumiri socale care creste in fata unui guvern care nu mai are nicio marja de manevra pentru redresarea tarii. Planul de ajutor pentru banci, aprobat in cele din urma vineri de zona euro, si care ar putea ajunge la o suta de miliarde de euro, nu pare a fi in masura sa linisteasca pietele financiare, din ce in ce mai ingrijorate de degradarea sanatatii financiare a Spaniei.

Nota noastra:

Absolut extraordinar acest citat, trebuie neaparat retinut:

“Ideea că există un pact între Guvernu Spaniei şi BCE este o mare neînţelegere.  Nu este obligația noastră aceea  de a rezolva problemele financiare ale ale statelor membre”, a ținut să clarifice Draghi.

Aha, deci nu pentru rezolvarea problemelor crizei, pentru o mai buna economie si prosperitate a fost creat euro, a fost infiintata BCE si nu pentru depasirea problemelor datoriilor suverane se insista acum pe crearea SUE, cum zic atunci cand dau declaratii sforaitoare eurocratii?! Iar cand o tara incepe sa aiba probleme reale, toata propaganda asta este brusc “uitata” si este pe baza de FIECARE PE CONT PROPRIU?

Pai de ce nu se merge pana la capat cu aceasta regula si se lasa tarile cu adevarat pe cont propriu, ca sa nu mai aplice austeritatea dementa executata la ordinul Berlinului?!

Cumva ca tarile acestea sa fie facute praf pentru a fi transformate in colonii si perfierii ale metropolei?


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SPANIA: criza, austeritate impusa de Bruxelles si Berlin, SUTE DE MII DE OAMENI IN STRADA. Incredibila declaratie a sefului BCE, DRAGHI!

  1. Pingback: Uniunea Europeana a taiat din FONDURILE pentru statele ESTICE si ia in calcul EXCLUDEREA DE LA VOT a Bulgariei si Romaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare