Inca o dovada ca Uniunea Europeana e al IV-lea REICH: GERMANIA CASTIGA DIN EXPORTURI MAI MULT DECAT CONTRIBUIE LA COMBATEREA CRIZEI EURO

17-07-2012 3 minute Sublinieri

Viitorul UE: BUNASTARE PENTRU GERMANI, SARACIE SI AUSTERITATE PENTRU ESTICI SI MERIDIONALI

Merkel: “Uneori e nevoie să fii dur ca să schimbi ceva în Europa”

Maşina de export a cancelarului Angela Merkel generează venituri mult mai mari decât contribuţia statului german la lupta împotriva crizei din zona euro, întrucât deprecierea euro creşte avantajul competitiv al ţării. 

Exportatorii germani se bucură de un avantaj anual de 100 de miliarde de euro în contextul instabilităţii, afirmă Nathan Sheets, economist şef pentru divizia internaţională a Citigroup, potrivit Bloomberg.

Adică de peste 10 ori mai mult faţă de contribuţia de 8,7 miliarde de euro a Germaniei în acest an la fondul de urgenţă aflat în proces de înfiinţare (European Stability Mechanism).

Cifra foarte ridicată evidenţiază beneficiile înregistrate de Germania de pe urma strategiei cu accent pe austeritate a cancelarului Merkel. Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din întreaga lume şi cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligaţiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate.

“Le pasă? Nu cred. Este o lume în care fiecare înghite pe cine poate. Este o problemă de a consolida digurile şi de a face ce putem pentru noi”, a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra într-un interviu telefonic privind liderii germani.

Randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani au devenit negative pentru prima dată în iunie, astfel că investitorii au plătit pentru a-şi păstra banii la statul german.

Câştigurile de competititvitate înseamnă că Germania are acum o monedă cu circa 20% mai slabă decât dacă ar fi existat marca germană, afirmă economistul Citigroup. Moneda mai slabă creşte surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, sau 100 miliarde de euro, afirmă el. Beneficiul generat de moneda depreciată ar putea creşte aproape de 30%, ca urmare a intrărilor de capital care caută plasamente sigure.

Euro a atins săptămâna trecută minimul a doi ani, oferind un nou sprijin unei ţări în care costurile cu forţa de muncă au crescut în trecut mai lent decât în ţările vecine.

“Euro mult mai slab este cu siguranţă un ajutor pentru exporturile germane şi a consolidat rezistenţa economiei”, a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.

Economistul Berenberg Bank estimează că circa 60% din exporturile Germaniei sunt livrate în afara zonei euro, comparativ cu circa 50% în cazul Franţei şi 42% în cel al Spaniei, potrivit datelor pe 2010. De la introducerea euro la tranzacţionare în 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Franţei şi Italiei au avansat cu 40%, în timp ce pentru Grecia doar cu 30%.

Analişti ai Bank of America Merrill Lynch au calculat că Germania ar avea de pierdut mai mult decât oricare alt stat euro dacă ar părăsi uniunea monetară. Moneda germană s-ar aprecia cu 14% imediat şi ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, sau 185 miliarde de euro.

Despre criza euro, nevoia solidarităţii cu partenerii europeni, aflaţi în dificultate, dar şi de a le cere să-şi respecte obligaţiile asumate, despre necesitatea unei mai strânse cooperări la nivel politic în cadrul  UE, despre obiectivele majore propuse în plan naţional şi menţinerea bunăstării, a vorbit cancelara Angela Merkel, la Berlin, în seria aşa-numitelor “interviuri de vară”, difuzate de televiziunea publică din Germania.

Întrebată, referitor la declaraţiile făcute cu o duminică în urmă, în aceiaşi serie de interviuri, de preşedintele federal, Joachim Gauck, care i-a oferit sprijin în gestionarea crizei euro, Angela Merkel a spus cât se poate de limpede că “fiecare are atribuţiile sale”.

Cu alte cuvinte, fiecare îşi vede de treaba lui, iar în ceea ce o priveşte, are şi aşa treabă până peste cap. Pentru că, a explicat Merkel “problemele nu sunt încă pe deplin rezolvate. Am pornit pe un drum rezonabil. Am realizat în ultimele luni mai mult decât într-o serie de ani, în Europa. Dar mai avem destule de făcut de acum înainte”.

Solidaritate, dar şi control

Şefa executivului german a vorbit de necesitatea mecanismelor de control. Doar aşa se poate verifica dacă ţările care beneficiază de sprijinul financiar al partenerilor europeni îşi respectă cu adevărat obligaţiile asumate. “Numai solidaritate, fără control, aşa ceva“, a spus Merkel, “nu va accepta”. Nici ea, nici Germania.

Şi aceasta, a adăugat cancelara, nu pentru că nu ar vrea să ofere ajutor, ci “în interesul Germaniei”.

Angela Merkel a mai declarat, în context: “Forţele Germaniei nu sunt nelimitate. Europa se află într-o competiţie la nivel global. Iar acestei competiţii trebuie să-i facem faţă, dacă vrem să ne păstrăm bunăstarea. Iată ce mă determină să acţionez aşa. Uneori e nevoie să fii dur ca să schimbi ceva în Europa”. 

La ZDF, Angela Merkel a mai subliniat importanţa intensificării cooperării politice între statele UE, un prim pas în acest sens fiind adoptarea Pactului Fiscal. E nevoie totodată de un control sporit pentru ca toate ţările să respecte ceea ce au convernit.

În acest sens, Merkel a dat un exemplu. Dacă se cade de acord ca fiecare ţară să investească trei procente din PIB în cercetare şi doar jumătate din statele partenere o fac, atunci consecinţele negative se vor resimţi în întreaga Uniune. Fiindcă fără (suficiente) investiţii în cercetare, Europa îşi pierde competitivitatea.

Euro a adus mari beneficii

Cancelara a apărat edificiul european şi moneda comună. “Euro este benefic pentru economia germană, e benefic pentru bunăstarea noastră. (…) Această monedă comună ne-a adus mari beneficii. Suntem cea mai mare piaţă internă din lume (…) iar fără Europa nu cred că ne mai putem apăra (cu succes) valorile, idealurile.”

Referitor la situaţia din Grecia, întrebată dacă nu va sosi totuşi momentul în care Atena va trebui exclusă din zona euro, Angela Merkel a precizat că mai întâi aşteaptă raportul troicii.

Un curs al bunăstării

În interviul difuzat de ZDF, preşedinta CDU, Angela Merkel a confirmat faptul că va candida şi în 2013 pentru funcţia de cancelar federal. Ce îi promite ea electoratului?

“În cazul în care nu se vor produce evenimente dramatice la nivel global”, a explicat Merkel, le va promite germanilor că “în 2013 le va merge mai bine decât în 2009. Ceea ce mi se pare foarte important. Asta înseamnă că am realizat multe în planul coeziunii sociale.” De pildă faptul că s-a redus şomajul, că s-au redus impozitele şi că a fost desfiinţat serviciul miliatar obligatoriu.

“Le vom promite oamenilor că vom continua acest curs al bunăstării, că vom face faţă provocărilor demografice, că vom susţine integrarea migranţilor în societate”, a mai spus ea.

O temă centrală a campaniei electroale pentru Bundestag va fi Europa, a mai menţionat Merkel. Se vor discuta, mai precis, chestiuni precum “stadiul în care se află edificiul european şi cum ne imaginăm această Europă”. Această Europă, a promis Merkel, “a mea, a noastră, a coaliţiei creştin-liberale va fi o Uniune a stabilităţii, care se va impune la nivel internaţional, pentru a avea locuri de muncă, pentru ca oamenilor din ţara noastră să le meargă bine”.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Germania, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Inca o dovada ca Uniunea Europeana e al IV-lea REICH: GERMANIA CASTIGA DIN EXPORTURI MAI MULT DECAT CONTRIBUIE LA COMBATEREA CRIZEI EURO

  1. Merkel va pica.
    Stiti care imi pare a fi miza istericalelor europene? Daca se poate cu Basescu, lacheul lor preferat dintr-o tara amortita, atunci vom arata ca se poate si la ei acasa. Le este teama ca o vor pati la fel.
    Problema lor nu este ca se incalca vreo oarece valoare in Europa sau ca Europa se va destrama, ci problema lor este ca Europa va putea continua fara ei, ajungand sa fie exact ceea ce s-au temut ei mai mult: o Europa a natiunilor.
    Si ca sa inchei: crestin-democratia este o scornitura a pivnitelor si hrubelor Vaticanului. Papa este primul care nu are nevoie de natiuni, caci doar este… catolic!

  2. A! si acum este si german, si inca de care!

  3. @Titus L:

    De acord cu:

    Merkel va pica.
    Stiti care imi pare a fi miza istericalelor europene? Daca se poate cu Basescu, lacheul lor preferat dintr-o tara amortita, atunci vom arata ca se poate si la ei acasa. Le este teama ca o vor pati la fel.
    Problema lor nu este ca se incalca vreo oarece valoare in Europa sau ca Europa se va destrama, ci problema lor este ca Europa va putea continua fara ei, ajungand sa fie exact ceea ce s-au temut ei mai mult: o Europa a natiunilor.

    De altfel ne vom pronunta si noi pe acest subiect.

    In privinta papei si crestin-democratilor… nu se poate nega o legatura, chiar si doctrinara (conceptul de subsidiaritate e luat de la catolici), dar parca problema e ceva mai complicata si the driving force a UE nu pare deloc ca ar fi Papa.

  4. cum , nu sare nimeni sa spuna ca Germania exporta pentru ca produce si produce pentru ca muncitorul german munceste cu adevarat , nu ca puturosul de roman ? De parca plebea muncitoare din germania este formata din germani …
    De fapt ce e nou in toate astea ? De cand lumea si pamantul a existat o impartire , o lupta pentru teritorii , indiferent cum s-au numit imperiile . Mai apoi , se spune frumos in cartile de istorie , imperialismul a fost abolit in lume ( ei , na ? ) dar a fost imediat inlocuit cu lupta pentru sferele de influenta , care continua si astazi intr-o forma sau alta . Cu alte cuvinte , stapanii raman stapani si paduchii , mor paduchi . Cine spera sa se intampla precum in fotbal , sa zicem , si sa apara vreo revelatie a sezonului care sa atinga performanta vreunui … stapan , viseaza frumos , pentru ca in politica n-a fost si nu va fi loc de fair-play .

  5. @admin:

    Stiu, sunt eu paranoic…
    Insa, cand cu un Papa polonez nuca tare impotriva comunismului a fost Polonia, cu un Papa german Germania ajunge sa devina al IV-lea Reich si cand se intampla aceasta Europa este sub dominatia politica a unui partid pan-european gandit la Vatican, dati-mi voie sa ma intreb: daca sunt prea multe co-incidente, avem de fapt o co-variatie, deci unde e co-variatie exista si o co-relatie, de cele mai multe ori nu directa, ci mijlocita de o variabila ascunsa.

  6. Germania va avea ca ultim lider istoric o femeie….asta s-a spus de circa 30 de ani in presa neconventionala occidental europeana.
    Nu stiu daca au preluat-o de la vreo profetie mai mult sau mai putin adevarata…
    Despre Rusia se spunea ca va fi condusa de unul din neamul romanovilor, dupa care va veni ultimul tar, rau-rau.
    America(sua) va avea 43 de imparati si ultimul va fi african(sau negru).
    Franta va fi condusa spre dezastru de un ungur…
    N-am crezut mare lucru pana ce; rand pe rand, intr-un deja vu ciudat; apareau pe scena personajele de care auzisem atunci.
    Nu spun nimic de noi, ca le stiti din spusele Parintilor Romani.
    +Doamne, miluieste pe Romani+!

  7. Pingback: Uniunea Europeana a taiat din FONDURILE pentru statele ESTICE si ia in calcul SUSPENDAREA VOTULUI Bulgariei si Romaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: UE, NOUA URSS, isi ascute “mecanismele de control”, CALCAND IN PICIOARE SUVERANITATEA ROMANIEI si impunandu-si executantul zelos: TRAIAN BASESCU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: ANALIZA STRATFOR. George Friedman despre urmatoarea statie a crizei: COSMARUL SOMAJULUI MASIV, perspectiva DESTRAMARII UNIUNII EUROPENE si resurgenta MISCARILOR POLITICE ANTISISTEM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  11. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  12. Pingback: Angela Merkel face presiuni pentru NOU TRATAT EUROPEAN. Inca un motiv pentru care ROMANIA NU TREBUIE SA MISTE-N FRONT… - Recomandari
  13. Pingback: GERMANIA NAZISTA RENASTE? “Der Spiegel” sterge pe jos cu Grecia, “CERSETORUL EUROPEI”, europarlamentar crestin-democrat cere AMPRENTAREA ROMANILOR - Recomandari
  14. Pingback: “Egalitate, dar numai pentru dulai”: MERKEL vrea “DREPTATE SOCIALA” si consolidarea STATULUI ASISTENTIAL – dar DOAR PENTRU GERMANIA. “Cateii’ – periferiile – vor servi in continuare… NEOLIBERALIS
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare