ONU recomanda statelor membre sa-si faca STOCURI DE ALIMENTE/ Geopolitica cereralelor

29-08-2012 3 minute Sublinieri

Creşterea recentă a preţurilor la alimente şi petrol nu este temporară, iar populaţia trebuie să se pregătească pentru o înrăutăţire a situaţiei. În următorii zece ani, preţurile la produselor agricole vor rămâne ridicate şi vor cunoaşte o volatilitate crescută. Specialiştii spun că România are resurse şi că se poate salva prin agricultură.

Avertismentul vine de la directorul FAO, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, oficialul ONU a recomandat constituirea unor stocuri naţionale de produse alimentare de bază.

Pentru a-şi asigura securitatea alimentară şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri, fiecare ţără ar trebui să îşi creeze stocuri care să-i acopere nevoile între o săptămână şi o lună, a precizat directorul FAO.

România are resurse

Specialişti în domeniu susţin că România se poate salva prin agricultură. Adrian Izvoranu, directorul Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ a declarat pentru REALITATEA TV că în România ar trebui să existe un program care să nu mai fie influenţat de politic pentru a pune pe picioare agricultura. “Dacă ar exista aşa ceva în 10 ani ne-am pune pe picioare”, a spus Adrian Izvoranu, care a precizat că ţara noastră a neglijat problemele legate de creşterea demografică, dar şi de schimbările climatice. “Pe termen lung evoluţia preţurilor la tot ce înseamnă energie fosilă vor creşte, însă România are resurse. Avem nevoie de politici pe termen lung cu investiţii masive. Acum ar trebui să pornească noi programe”, a mai spus Izvoranu.

Trebuie să lucrăm la refacerea sistemului de irigare

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Adrian Rădulescu, susţine că trebuie să avem depozite create.  “Ne trebuie iniţiativă, refacerea sistemului de irigare, măsuri prin care să captăm apa pe timp de vară. România are şanse să se salveze prin agricultură. Avem tot ce ne trebuie. În 10-15 ani ar putea să-şi revină”, a spus Adrian Rădulescu la REALITATEA TV.

SUA, Mexic – care in prezent prezideaza grupul G20 – si Franta au tinut luni o conferinta telefonica pentru a discuta un raport cerut de Franta asupra pretului alimentelor. Cele trei tari au discutat si daca statele membre G20 ar trebui sa organizeze un Forum de Reactie Rapida pentru a coordona politicile comerciale privind alimentele, pe fondul deficitului din ce in ce mai mare de cereale. O analiza Stratfor arata impactul unei potentiale crize a cerealelor asupra jocurilor geopolitice.

Tarile si traderii de marfuri din intreaga lume sunt in asteptarea raportului ce va fi publicat la mijlocul lunii septembrie, realizat de Sistemul de Informatii privind Piata Agricola (AMIS), inainte de a stabili urmatoarele masuri prin care sa se abordeze criza alimentara. In timp ce fermierii din subcontinentul Indian se confrunta in continuare cu consecintele ultimului sezon musonic, America trece prin cea mai grava seceta din ultima jumatate de secol. Prin urmare, preturile la grau, porumb si soia sunt aproape de cele mai ridicate niveluri din istorie.

Seceta si conditiile de inundatii din Rusia, Kazahstan si Ucraina, alaturi de amenintarea incendiilor din regiunea de productie a cerealelor din Rusia, provoaca temeri ca al treilea cel mai mare exportator de grau la nivel mondial va decide sa isi stopeze exporturile – asa cum a facut-o in 2008 si 2010 – punand sub presiune producatorii de cereale vecini sa faca acelasi lucru. Aceste decizii ar putea sa lase consumatorii de cereale din unele regiuni volatile din punct de vedere politic vulnerabili la consecinte dureroase.

Chiar daca efectele pe piata cerealelor nu par la fel de severe ca in urma cu doi ani, liderii G20 incearca sa evita o exacerbare a situatiei din prezent; incurajand autoritatile de comert din intreaga lumea sa evite speculatiile de piata si depozitarea de alimente, elemente care ar putea afecta oferta, ar creste preturile si mai mult si ar duce la proteste alimentare.

Insa, acest Forum nu are autoritatea de a impune astfel de recomandari, pentru ca polica alimentara nu este una care se face la nivel multinational.

Stratfor precizeaza ca cerealele reprezinta o forma pura de geopolitica. Oamenii au nevoie de alimente pentru a se hrani. Statele trebuie sa produca si sa distribuie alimentele pentru a-si hrani populatia. Statele cu sisteme fluviale integrate si sol abundent reusesc cu o mai mare usurinta sa isi hraneasca populatia si sa furnizeze alimente pe piatele externe. Pe de alta parte, statele care au conditii climatice grele si sol sarac vor avea dificultati in a asigura hrana populatiei.

Centrul urban al Rusiei se afla in jurul Moscovei, pe campia nord-europeana, in timp ce ‘granarul’ rus, sustinut de fluviul Volga, se afla amplasat de-a lungul regiunii nordice a Caucazului, pana in vestul Kazahstanului. Rusia a creat o uniune vamala pentru a incerca sa convinga Ucraina, Kazahstanul si Belarusul sa adere la un bloc comercial care ar putea sa ofere Moscovei o influenta puternica asupra comertului cu cereale in fosta periferie a Uniunii Sovietice.

Stabilindu-si controlul asupra acestor tari exportatoare de grau, Moscova ar controla efectiv 15% din productia globala de grau si 16% din exporturile mondiale. Exista un motiv pentru care Lenin s-a referit la cereale ca la “moneda monedelor”.

Fluctuatiile conditiilor meteo, dezvoltarea biocombustibililor si stocarea alimentelor pentru populatiile in crestere vor continua sa constranga aprovizionarea cu alimente la nivel global, realizata doar de cativa exportatori importanti de cereale.

Avansul tehnologic a imbunatatit randamentele culturilor si a crescut semnificativ comertul global cu produse alimentare. Acest lucru a permis printre altele o crestere a populatiei mai rapida decat capacitatea tarilor in curs de dezvoltare de a-si extinde capacitatile de productiei, lasandu-le mult mai vulnerabile la fluctuatiile neasteptate ale pietelor de cereale.

Analiza Stratfor sugereaza ca o privire mai extinsa asupra viitorului poate arata o imagine diferita. Ratele natalitatii din cea mai mare parte a lumii scad pe fondul urbanizarii, care a facut ca femeile sa aiba mai putini copii si la varste mai inaintate. De asemenea, tarile in dezvoltare sunt doar la trei generatii in spatele celor dezvoltate in ceea ce priveste acest trend.

Lumea nu este creata pentru ca fiecare crestere a populatiei sa corespunda unei cresteri a productiei de alimente. Cu populatii mai usor de gestionat, statele vor recastiga unele capacitati de administrare a resurselor alimentare, facandu-le mai putin vulnerabile la fluctuatiile sezoniere si capriciile politice ale principalilor exportatori de cereale. Pana atunci, insa, summiturile de coordonare a politicii alimentare la nivel global vor fi in zadar, concluzioneaza analiza Stratfor.

 


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ONU recomanda statelor membre sa-si faca STOCURI DE ALIMENTE/ Geopolitica cereralelor

  1. Se recomanda constituirea de stocuri nationale de produse alimentare de baza …
    Buna recomandarea … mai ales pentru majoritatea covarsitoare a statelor mici si mijlocii , sarace si inainte , dar mai ales DUPA criza …
    Si apoi , daca foametea e una din pedepsele ingaduite de Dumnezeu , putem face toti stocuri ca , oricum , tot ne “prinde” , ca popoare , pedeapsa bine-meritata pentru pacatele noastre …

  2. Trecand dincolo de glume si cazuri ideale, un prieten mi-a spus odata ce are de gand sa faca. Si anume, un stoc,de alimente greu perisabile sau nu prea repede perisabile, intr-o magazie special amenajata in casa, insa, aceasta magazie sa functioneze ca un tampon intre consum si cumparare. Ce se goleste se completeaza la un termen stabilit, 2-3 sapt. Iar stocul sa-l poata tina, la hrana cu post aspru, cel putin 3 luni.
    Era dar o idee..

  3. Daca se ajunge cu adevarat la foamete, probabil vor incepe si “atacurile la proviziile” altora…orasenii ataca satenii, tarile, alte tari, ca-n in profetii.Ma gandeam de multe ori la canibalism, in ultima instanta, Doamne fereste!Daca ar fi posibil si, cu groaza, mi-am dat seama ca ar fi! Oricum ,la cat s-a “rafinat” gastronomic o parte a lumii, cred ca va fi cumplita adaptarea la… posmag si nuci, de exemplu. Vorba unui coleg, mai rotofei, care nu glumea deloc: “Iti dai seama, la foame mare, eu nu as mai fi vazut ca X, ci drept masa zilnica pe timp de o saptamana-doua pentru o familie iesita din minti de foame”. Discutia a avut loc dupa ce apareau articole pe tema drogului care provoaca canibalism…

  4. perfect de acord cu antevorbitoarea din nainte cora, ar trebui sa ne gandim cu groaza la astfel de scenarii, si la ceea ce are sa urmeze, din pacate noi am adoptat politica strutului

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare