Conservatorii polonezi au facut propriul raport asupra PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL DE LA SMOLENSK: au existat EXPLOZII INTERNE la bord

11-09-2012 1 minut Sublinieri

Grupul parlamentar pentru investigarea cauzelor prăbuşirii aeronavei preşedintelui Lech Kaczynski Tu-154 în 2010 lângă Smolensk, compus din membri ai partidului „Lege şi Justiţie”, în prezent de opoziţie, şi-a făcut luni publică propria versiune asupra evenimentelor tragice de acum doi ani, acreditând ideea că accidentul a avut loc ca urmare a unor explozii la bordul aparatului de zbor, relatează RIA Novosti.

Raportul intitulat ’28 de luni după Smolensk’ a fost dat publicităţii luni după-amiază pe site-ul oficial al acestui grup parlamentar de anchetă. În documentul de 169 de pagini, acest grup condus de deputatul Antoni Macierewicz respinge concluziile anchetei oficiale.

Cauza accidentului nu au fost condiţiile meteorologice nefavorabile şi nici vreo eroare de pilotaj, ci o serie de explozii la bord, conform autorilor raportului, care susţin că acest lucru a putut fi demonstrat de experţi speciali angrenaţi în anchetă, care au verificat această teorie în cadrul mai multor experimente.

Din capul locului, documentul subliniază că accidentul aerian în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care şi preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa Maria, precum şi o serie de înalţi responsabili militari şi politicieni, a avut loc pe fondul confruntării între defunctul preşedinte şi premierul Donald Tusk. Autorii raportului, reprezentând partidul fratelui geamăn al preşedintelui decedat Jaroslaw Kaczynski, acuză guvernul Poloniei de transferul investigaţiei către partea rusă, pe teritoriul căreia s-a produs tragedia.

O bună parte a acestui raport este consacrată analizei investigaţiei efectuate de Comitetul Interstatal pentru Aviaţie din Moscova (MAK) şi a Comisiei poloneze de anchetă. La ancheta acestui grup parlamentar au fost implicaţi doi oameni de ştiinţă americani de origine poloneză – Wieslaw Binenda şi Kazimierz Novachik.

Potrivit acestora, faptul că în timpul manevrei de aterizare aeronava a agăţat vârfurile copacilor nu putea să ducă la distrugerea unei aripi a avionului. De asemenea şi o posibilă coliziune cu un copac, despre care se vorbeşte în raportul părţii ruse. Ei mai susţin că dispozitivul de înregistrare a parametrilor de zbor ar fi consemnat ‘două zdruncinături puternice‘ la bordul aparatului de zbor. În favoarea acestei versiuni ar fi, în opinia lor, fragmentele avionului care au fost împrăştiate în toate părţile ca după o implozie, caracterul leziunilor stabilite la pasageri şi cele relatate de o serie de martori ai tragediei.

Ancheta oficială poloneză, efectuată de Parchetul Militar de la Varşovia, respinge versiunea unei explozii la bordul aparatului preşedintelui Lech Kaczynski. În iulie 2012, Parchetul General din Polonia a închis dosarul privind încălcările comise în timpul organizării zborului preşedintelui Kaczynski la Smolensk de către oficiali ai cancelariei primului ministru, ai preşedinţiei, Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării. Nivelul de responsabilitate al oficialilor militari este investigat de Parchetul Militar. Procurorii au relevat o serie de încălcări comise de unii oficiali dar nici una dintre acestea nu cad sub incidenţa articolului de neglijenţă.

Aeronava Tu-154, care transporta zeci de oficialităţi poloneze, pentru a comemora tragedia de la Katyn, unde la ordinul lui Stalin au fost executaţi mii de militari polonezi de NKVD (poliţia politică sovietică) în anul 1940 s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, în timpul manevrei de aterizare, din cauza vizibilităţii reduse ca urmare a ceţii dense.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Conservatorii polonezi au facut propriul raport asupra PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL DE LA SMOLENSK: au existat EXPLOZII INTERNE la bord

  1. Pingback: DOSARUL SMOLENSK: urme de explozibil pe aripile avionului prezidential polonez - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare