IPS Serafim de Pireu si alti ierarhi ai Bisericii Greciei despre CAZUL BATJOCORIRII CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL PE FACEBOOK

28-09-2012 2 minute Sublinieri

de Emilios Polighenis

Ierarhii și monahii comunității aghioritice se declară întristați de batjocorirea persoanei părintelui Paisie. Încercarea răuvoitoare de batjocorire și de înjosire a persoanei părintelui Paisie Aghioritul a provocat reacții de împotrivire din partea multor episcopi.

Cu toate acestea, mitropolitul Tesalonicului a declarat că nu e de acord cu urmărirea penală a tânărului de 27 de ani care a postat site-ul respectiv pe facebook, atrăgând atenția că nimeni nu poate să uzurpe credința.

Mitropolitul Serafim al Pireului a cerut, în declarațiile lui pe această temă acordate portalului de știri Romfea.gr, respect față de credința celuilalt.

”În societate suntem datori să respectăm pe aproapele nostru și credințele lui, părerile lui despre viață, lume și Dumnezeu”, a accentuat el.

”Desigur, a spus mitropolitul Serafim, să nu ridiculizăm prin injurii și prin calomnii ceea ce respectă celălalt. Aceasta nu înseamnă că e interzisă critica, nici nu împiedică libertatea conștiințelor. Însă întotdeauna trebuie să prevaleze discernământul și respectul aproapelui față de ceea ce crede acesta.”

Și a concluzionat:

”Cuvântul profund niptic și duhovnicesc al părintelui Paisie Aghioritul se apropie de măsura marilor Sfinți Părinți ai Bisericii.”

Mitropolitul de Kastoria, în declarațiile sale, a menționat faptul că

”nu este o exagerare a se scrie și a se spune că ceea ce se spune despre marile figuri ascetice ale Bisericii noastre, că ”au susținut lumea întreagă cu rugăciunile lor”, se întâmplă și în cazul persoanei părintelui Paisie.”

Înaltpreasfințitul Serafim de Kastoria, referindu-se la persoana părintelui Paisie, a spus că:

”este vorba de un mare Sfânt al Bisericii noastre și acest lucru se vede din miile de oameni care vin zilnic la Mănăstirea Sf. Ioan Teologul de la Souroti, Tesalonic, ca să se închine la mormântul părintelui Paisie.”

”Personal, depun și mărturia mea despre sfințenia lui de pe atunci când trăia, dar și după adormirea sa sfântă în Domnul, ca unul care m-am bucurat de prezența lui vie de multe ori în viața mea”, a completat ÎPS mitropolit Serafim de Kastoria.

Referindu-se la fapta tânărului de 27 de ani, mitropolitul de Kastoria a accentuat că pe toți cei care ajung la a-l batjocori pe părintele Paisie ”îi lăsăm în mâinile și în dreptatea lui Dumnezeu.”

”Dacă trăia părintele Paisie Aghioritul, l-ar fi considerat cel mai mare binefăcător al lui”, a remarcat mitropolitul, subliniind că e obișnuit în epoca noastră fenomenul de batjocorire a sfinților, dar și de blasfemiere a numelui lui Hristos, a Maicii Domnului și a Trupului lui Hristos, care este Sfânta noastră Biserică.

La rândul lui, mitropolitul de Grevena a menționat că

”chiar dacă cineva privește cu rezervă viața lui gheronda Paisie, nu are dreptul să se joace cu credința fiecărui creștin care în vremea crizei prin care trecem se întoarce spre Biserică pentru a primi curaj și putere.”

”S-a întâmplat să îl întâlnesc pe pe gheronda Paisie într-o vizită pe care am făcut-o în Sfântul Munte Athos. Am văzut un om venerabil, dedicat trup și suflet datoriei preoției (n.tr. – se referă la datoria de a sluji pe aproapele; după cum știm, părintele Paisie nu a fost preot, ci doar monah); un om cu caracter și virtute. Nu pot să spun mai mult deoarece mă simt cutremurat. Nu suntem vrednici noi să îl judecăm. Să ne rugăm ca prin prezența lui înaintea tronului lui Dumnezeu să aibă un cuvânt (n.tr. – de mijlocire) și pentru noi. Să se roage pentru societatea și țara noastră, care trec prin momente grele. În ceea ce îi privește pe cei care îl batjocoresc pe internet, este vorba de persoane ridicole. Acestea sunt lucruri neserioase și nu pot să le judec. Poate că e vorba de persoane care neagă credința (atei). Pe sfinți, pe cei vrednici nu putem să îi judecăm.” (n.tr. – noi, cei care suntem atât de nevrednici, în comparație cu ei)

Oricum, astăzi deputați puternici ai opoziției, precum Tasos Kurakis, Zoi Konstantopoulou, Dimitris Papadimulis și Dimitris Țukalas au interpelat Parlamentul în legătură cu arestarea tânărului de 27 de ani din Evia, acuzat de blasfemie și injurie a celor religioase, care crease o pagină pe Facebook, cu fotografii contrafăcute ale părintelui Paisie, pe care l-a numit părintele Pastițio.

Concret prin întrebarea deputaților SIRIZA se accentuează incompatibilitatea acestei fapte a autorităților responsabile de această arestare cu principiile internaționale încetățenite despre toleranța religioasă, libertatea exprimării, a gândirii și a conștiinței cetățenilor.

Deputații respectivi vorbesc de acuzația, considerată învechită și anacronică, a blasfemiei și a injuriei a celor religioase, nedreptăți care încalcă clar legile constituționale de bază, la nivel european și internațional, drepturile toleranței religioase și ale libertății de expresie, de gândire și de conștiință.

În întrebarea pusă se subliniază faptul că autoritățile s-au sesizat în urma cererii partidului Zorii Aurii și că astfel de cereri ”promovează intoleranța religioasă și fanatismul religios.”

În fine, să adăugăm faptul că pe 24 septembrie tânărul de 27 de ani a fost eliberat de Procuratură, se numește G. L. și provine din Volos, dar în ultimii ani a locuit în Psahna, în insula Evia (Grecia).

traducere pr. Ciprian Staicu


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Ierarhi greci, Mitropolitul Serafim de Pireu, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Sfantul Paisie Aghioritul, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “IPS Serafim de Pireu si alti ierarhi ai Bisericii Greciei despre CAZUL BATJOCORIRII CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL PE FACEBOOK

  1. Oamenii sunt liberi sa faca sau sa spuna orice.
    CRESTINUL STIE ca pentru fiecare “orice” va da socoteala in fata lui Dumnezeu in ziua Judecatii.
    Necredinciosul AR TREBUI SA STIE macar ca “libertatea mainii lui se termina acolo unde incepe obrazul celuilalt” (Jurnalul Fericirii). Cum ar zice romanul, cei sapte ani de-acasa trebuie sa ii aibe fiecare, altfel isi face parintii (trupesti) de rusine.

  2. Nimic nu este intamplator si sunt convinsa ca Bunul Dumnezeu lucreaza si acum prin intermediul Parintelui, asa cum a lucrat de multe alte ori:

    http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2012/07/08/intamplari-cutremuratoare-cu-parintele-paisie-aghioritul/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare