”PROGRES DIGITAL”: Reteta electronica produce HAOS si COZI PENTRU MEDICAMENTE

11-01-2013 4 minute Sublinieri

Reţeta electronică, devenită obligatorie de la 3 ianuarie, a şi început să le dea bătăi de cap atât medicilor, cât şi farmaciştilor. Astfel, dacă până la începutul anului un pacient trebuia să aştepte cel mult 10 minute pentru a primi medicamentele necesare, odată cu intrarea în vigoare a acestui tip de reţetă, acesta poate să aştepte chiar şi câteva zile pentru a obţine tratamentul.

Lipsa imprimantelor de calitate, problemele cu softul sau serverul şi neştiinţa unor medici de a completa o reţetă electronică sunt principalii factori din cauza cărora pacienţii nu pot intra în posesia tratamentelor într-un timp optim.

“Este un haos general. Medicii nu pot să scrie reţeta, noi farmaciştii nu vedem reţeta, iar atunci când o vedem, pacientul trebuie să aştepte cel puţin jumătate de oră pentru a intra în posesia medicamentelor de pe reţetă. În plus, o parte dintre medici nu completează cum trebuie această reţetă. În concluzie, nu merge nimic“, a declarat pentru gândul farmacistul Doina Oprea.

Care este traseul pe care trebuie să îl parcurgă un pacient pentru a-şi cumpăra tratamentul cu reţeta electronică

În mod normal, introducerea reţetelor electronice ar fi trebuit să uşureze atât munca medicilor, cât şi a farmaciştilor, dar să şi diminueze timpul de stat la coadă al pacienţilor.

Astfel, dacă lucrurile ar fi mers fără niciun fel de problemă, un pacient nu ar trebui să stea mai mult de 10 minute în faţa ghişeului de la farmacie pentru a-şi cumpăra medicamentele. Imediat după ce a ajuns în faţa ghişeului, pacientul îi dă reţeta farmacistului, acesta din urmă trece reţeta prin faţa unui dispozitiv, care citeşte un cod de bare, iar pe calculator apare tratamentul prescris de medic. Apoi, farmacistul îi spune pacientului dacă are toate medicamentele în farmacie şi cât costă. La final, pacientul scoate banii, iar farmacistul îi oferă tratamentul.

În realitate, însă, lucrurile sunt mult mai complicate. Farmaciştii acuză medicii, care nu se descurcă cu programul de completare a reţetelor electronice, iar cadrele medicale acuză sistemul că nu a făcut un program accesibil tuturor, care să nu dea erori.

“Pacientul ar trebui să intre în posesia tratamentului în mininum 10 minute, dacă reţetele ar fi completate corect. Din păcate, există cazuri în care un pacient trebuie să aştepte chiar şi câteva zile pentru a-şi putea cumpăra medicamentele de care are nevoie, pentru că medicul nu a completat bine reţeta electronică. Acest lucru se întâmplă în cazul celor care vin la farmacie atunci când programul medicului s-a terminat, iar pentru refacerea reţetei trebuie să treacă pe la cabinet a doua sau a treia zi, în funcţie de programul medicului”, a declarat pentru gândul Dan Stoian, director la un lanţ de farmacii din Capitală.

Dincolo de nepricerea cadrelor medicale de a folosi un soft, farmaciştii spun că cel mai des se confruntă cu reţete care nu pot fi citite de dispozitivele speciale existente în farmacii.O mare parte dintre medici nu au imprimante performante, iar cititoarele noatre de reţete nu pot descifra codul de bare existent pe reţetele electronice. De cele mai multe ori farmaciştii sunt nevoiţi să introducă manual datele din codul de bare al reţetelor electronice, fapt ce întârzie şi mai mult procesul de intrare în posesia unui tratament”, a mai precizat Stoian.

Clara Popescu, vicepreşedinte Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat pentru gândul că aceste probleme puteau fi prevenite, dacă medicii nu amânau până în ultimul moment adaptarea la această nouă eră a reţetelor. “O mare parte dintre problemele cu care se confruntă farmaciştii sunt provocate de medicii care au sperat până în ultimul moment că reţeta electronică nu va intra în sistem prea curând. Cel mai probabil într-o lună-două lucrurile vor intra în normal”, a punctat Clara Popescu.

Pe de altă parte, medicii acuză sistemul computerizat care merge “un pic cam greu”. “De două luni de zile folosesc reţeta electronică. În acest interval de timp am eliberal în jur de 90% dintre reţete în format electronic. Problema nu este la completare, sistemul merge un pic mai greu, a declarat pentru gândul dr. Elena Măgureanu, medic de familie.

În plus, medicii mai spus că introducerea reţetei electronice i-a debusolat inclusiv pe pacienţi, care atunci când întâmpină în problemă nu ştiu la cine să apeleze.

Zilele trecute a venit un pacient cu o reţetă de la psihiatrie care nu era completată corect. Acesta mă întreba ce să facă cu reţeta pentru că el nu îşi poate ridica tratamentul. Noi, medicii de familie, nu putem modifica reţetele eliberate de medicii de specialitate. Astfel, a trebuit să îi scriu psihiatrului pe spatele reţetei ce paşi trebuie să urmeze pentru a corecta greşelile”, a mai spus dr. Măgureanu.

Cum i-a pregătit CNAS-ul pe medici să prescrie o reţetă electronică

Pentru a preveni apariţia unor astfel de probleme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le-a oferit medicilor cursuri de specializare pentru a se acomoda cu softul necesar pentru scrierea reţetelor electronice. “Am fost chemaţi în amfiteatrul Spitalului Fundeni şi în cel de la Universitar, iar acolo, cică, am fost instruiţi cum să prescriem o reţetă electronică. Ni s-a spus să ne uităm pe ici pe colo. Nu pot să spun că a fost un curs în adevăratul sens al cuvântului. Ni s-a proiectat pe unul dintre peretele amfitreatrului reţeta electronică şi ni s-a spus cum trebuie să o completăm”, a declarat pentru gândul dr. Marina Luculescu, medic de familie.

Nu toţi medicii s-au prezentat la aceste cursuri. Unii au fost auto-didacţi, în timp ce alţii au fost instruiţi de diferiţi specialişti direct la cabinetele din spitale. “La Institutul Parhon au venit nişte specialişti care ne-au explicat cum să completăm acest reţete electronice”, a declarat pentru gândul prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog. Întrebat câte reţete electronice a prescis de la 1 ianuarie până în prezent, specialistul a punctat că “nu prea mă pricep la chestia asta. Dar noi, medicii de la spital, suntem avantajaţi pentru că eliberăm reţete doar în ocazii speciale. Numărul reţetelor eliberate de un medic specialist este mult mai mic, spre deosebire de medicii de familie, care eliberează zilnic reţete. Noi specialiştii eliberăm bilete de trimitere şi scrisori medicale către medicul de familie, deci el este cel care eliberează reţete. Până în prezent nu am completat nicio reţetă electronică”.

În cazul în care cadrele medicale întâmpină probleme legate de reţeta electronică, CNAS-ul le-a pus medicilor la dispoziţie un număr de telefon la care pot suna, iar cineva de la capătul celălalt al firului îi va lămuri în legătură cu problemele întâmpinate.

Peste 87 % dintre medicii înregistraţi în SIUI au prescris cel puţin o reţetă electronică

Reţetă electronică este utilizată de o mare parte dintre medici încă din luna iulie a anului trecut. Începând cu 3 ianuarie, toţi medicii înscrişi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) sunt obligaţi să prescrie numai reţete electronice.

Potrivit datelor CNAS-ului, 11.245 de medici sunt înscrişi în SIUI, iar până la finalul anul trecut peste 87% dintre medici au prescris, în intervalul 2 iulie – 30 decembrie, cel puţin o reţetă electronică, iar 81,2 % dintre ei au prescis peste 25 de reţete electronice.

De asemenea, în SIUI sunt înregistraţi curent 4.489 de furnizori de servicii farmaceutice. Din totalul acestora, 4.025, adică 89,66%, au eliberat până în 30 decembrie cel puţin o reţetă electronică, iar 3.898, respectiv 86,83%, peste 25 de reţete electronice.

Potrivit legislaţiei, toţi furnizorii de servicii medicale trebuiau să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 – 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care asigură permanenţă pentru suport sunt afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.

În perioada 29 decembrie – 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii, în special spitalele şi medicii de familie, trebuiau să preia în sistemul propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de PE (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite offline la domiciliu (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită, cum ar fi o pană de curent sau lipsa conexiunii la internet.

În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu. Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.

În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “”PROGRES DIGITAL”: Reteta electronica produce HAOS si COZI PENTRU MEDICAMENTE

  1. Cu toate greutatile pe care masoneria le ofera romanilor aflam o veste buna,sa il iubim pe Domnul nostrul Iisus caci face miracole cu tot sistemul lor digital european. Traieasca Romania.

  2. In Spania, cind mergi la medic vizita dureaza 5 min. in care-i explici ce problema ai si 10-15 min. introducerea datelor (inclus reteta)in calc..Am simtit deja lipsa acelei apropieri intre medic si pacient.
    Ar fi excelent daca acasa s-ar putea evita acest mod de lucru tinind cont ca totul este la inceput.Ma tem ca nu.

  3. Pingback: Medicii de familie critica masurile de “reforma” din SISTEMUL SANITAR. Restrangerea accesului la servicii medicale prin BIROCRATIZAREA consultatiilor si retetelor compensate? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare