Iulian Leca despre CINISMUL BOCITOARELOR SPITALELOR PRIVATE (Articolul saptamanii)

15-01-2013 1 minut Sublinieri


Nici nu a rostit bine ministrul Sanatatii gandul ca ar fi mai bine sa deconecteze spitalele private de la fondurile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, ca au si sarit aparatorii de dreapta ai capitalismului sa-i rupa gatul.

Cum in Romania toata lumea a ajuns de dreapta si toti angajatii de la stat sau afaceristii care si-au cladit imperiile financiare exclusiv prin intermediul banilor publici cred ca ei sunt miezul economiei de piata, declaratiile lui Nicolaescu au provocat un val de indignare.

Recunosc, oricat am incercat, nu am reusit sa inteleg nicio clipa de unde supararea, desi inteleg perfect furia unora care comenteaza doar intr-un singur sens. Pentru ei macar e simplu – tot ce vine din partea Guvernului Ponta e rau, doar inchiderea spitalelor de catre reformistul Traian Basescu era un lucru bun, asa ajungeau si ei sa se trateze mai repede la Viena sau in Germania. Dar daca pe Blaga, la limita, nici macar nu il suspectez de buna credinta si vointa, nu la fel de multa ingaduinta am fata de restul reactiilor.

La cat de violente si irationale au fost majoritatea criticilor la adresa masurii pe care Nicolaescu si Arafat doresc sa o introduca, as fi putut sa jur ca traim intr-o tara unde 97% din populatie se trateaza in spitalele private, iar dintre acestia mai bine de jumatate sunt cei mai prosperi cetateni din lume, cu cele mai mari venituri, crescuti toti intr-un capitalism cu o traditie de cel putin cateva mii de ani.

Doar in astfel de conditii ar putea fi inteleasa vehementa majoritatii reactiilor si doar intr-un astfel de sistem decizia ministrului – care, apropo, inca nu a devenit realitate si a fost si indulcita de premier, ambulatoriu ramanand decontabil la Casa – ar putea produce pagube si neplaceri atat de mari incat sa justifici furia capitalista. Altfel, pana atunci, Romania ramane una dintre putinele tari cu un sistem de sanatate muribund, cu o economie aproape paralizata si un procent al celor saraci extrem de ridicat.

A avea pretentia ca din saracia asta sa finantezi si spitalele private, mai ales in conditiile in care “cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate tot in spitatele publice” (Raed Arafat), mi se pare o gandire de un cinism vecin cu sadismul. Pentru ca, in realitate, ce se intampla in capitalismul nostru cu care unii au fantezii de-a dreptul erotice? Bunul simt si cele cateva date disponibile ne spun ca spitalele private nu ofera decat o gama restransa de servicii si ca decontarile pe care ei si le fac de la Casele de Asigurari nu se regasesc niciodata fidel in factura eliberata catre pacient.

Insa astea sunt lucrurile rezonabile, informatii si idei care pot fi intelese si acceptate de orice persoana de buna credinta. Mai dificil e, dupa 45 de ani de comunism, sa spui unei anumite clase sociale ca sanatatea si educatia sunt domenii care nu pot supravietui decat prin contributia tuturor, socialista cum ar veni, si ca daca fiecare vrea sa fie tratat exact dupa cat plateste, atunci nu are decat sansa unui mediu privat, dar care sa fie cu adevarat privat, nu construit si apoi finantat din bani publici si asa inexistenti.

Insa, asa cum in Romania cele mai mari afaceri private s-au facut din bani publici, sunt intretinute si salvate prin contracte de la buget, la fel si cei mai inversunati aparatori ai dreptei si ai capitalismului sunt, de regula, marii profitori de pe urma spolierii statului, sinecuristi de dreapta si reformatori deghizati in pradatori ai banului celor multi si saraci.

Altfel, aparatorii unui sistem privat care este finantat, sprijinit si imbogatit cu bani de la buget sunt demnii urmasi ai comunistilor de dinainte de ’89. Ei fac astazi tot atat de mult bine pe cat a facut si Ion Iliescu la inceputul anilor ’90.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Iulian Leca despre CINISMUL BOCITOARELOR SPITALELOR PRIVATE (Articolul saptamanii)

  1. Singurul domeniu în care statul a avut succes, după rinvoluție, este producția de milionari și miliardari în euro din banii obținuți la bugetul de stat prin spolierea celor mulți, nevoiași care muncesc, prin devalizarea industriei, a băncilor și vînzarea pe nimic a resurselor naturale ale României. Da! Ce bine ne e nouă că avem bogătași, baroni, moguli, claniri și alte „minunii”.

  2. Si ne era bine cu milionarii daca investeau fiecare ban(furat) ,creator de lucuri de munca si mai ales daca isi cheltuiau si tineau banii in tara.Dar ce sa mai lalaim,averea publica facuta de popor s-a transformat in bani privati majoritatea trimisi in paradisuri fiscale.Nicolaescu are dreptate,daca esti om de afaceri si te duce capul ridica-ti singur clinica doteaz-o,angajeaza personal,plateste-ti facturile etc.Dar nu, ei(doctorii patroni)pun mana pe o cladire de obicei a statului(prin spaga si coruptie)dau nimica toata pe ea,o igienizeaza cu materialele spitalului (la care lucreaza ),o doteaza cu aparatura spitalului,recruteaza personal tot de acolo,iar cel mai important-PACIENTII-sunt directionati tot acolo,pt ca,,spitalul nu are aia,nuare ailalta”.Aceeasi metoda cum au fost capusate intreprinderile.Satot faci bani in Romania,tara hotilor.Amlucrat 18 ani in spitale credeti -ma ca stiu tot ce misca de la portar la director.Domnul Ponta sau consilierii dansului ar trebuii sa se informeze de la unul ca mine,care stie ce vorbeste ,daca ar fi interesati,dar nu cred.Acum sa trecem la spitalele de stat:Doctorul (Chirurg sa zicem)are personal,locatie,materiale,clienti,brand,opereaza si pleaca cu banii de la pacient acasa,zilnic si mai e si platit pt asta.Deci statul si spitalul cu cheltuiala,si doctorul cu banii.In rest,SANATATE!

  3. Daca tot ne-am decis ca spitalele private sunt problema poate ne spun onoratii analisti de ce trebuie sa platim pentru un serviciu de csre oricum nu beneficiem in baza contributiei in spitalele de stat?
    Sau poate s-a abolit spaga si se fac arestari pe capete de medici supusi tentatiei acestea si nu stim noi cum se rezolva totul odata cu pricopsirea cu USL?

  4. @Catalin:

    Nu stim altii cum sunt, poate traiesc intr-o alta lume (a ”clasei de mijloc”?), de fapt e clar ca traiesc pe alta lume de vreme ce ei cred ca spitalele private au ajutat pe cineva de conditie medie din Romania cand a avut vreo problema grava de sanatate. Iar atunci cand a facut-o, spitalul privat a beneficiat de medici formati in hulitul sistem de invatamant… de stat, ca sa vezi. Pai hai sa-l desfiintam si pe ala atunci, si sa ne tratam cu doctori iesiti de la ”privat”! Dar poate e inca greu de priceput ca nimeni (speram) nu are nimic cu spitalele private, cu doar cu FINANTAREA DE LA STAT a unor AFACERI PARTICULARE (si intamplator de cele mai multe ori straine). De cand si in ce loc se fac in felul acesta afacerile pentru profituri private si inca in conditii de criza majora si de saracie si subfinantare grosolana?

  5. Sunt urmatoarele probleme cu masura ministrului:

    1. Sunt servicii pe care statul NU le asigura; operatii dificile, proceduri normale care nu sunt accesibile in diverse orase, dar care sunt disponibile la privat.

    2. Au fost numeroase cazuri recent, de vieti salvate prin interventii la privat.

    3. Este gresit sa infierezi complet sistemul privat, care se straduieste sa se alinieze sistemelor europene; de ce apreciem “operatiile in strainatate”, dar pe cele din Romania cu “medici din strainatate” nu le apreciem?

    4. O masura echilibrata ar fi sa se permita efectuarea la privat a interventiilor care nu se pot face la stat, sau care nu sunt accesibile in zona respectiva.

    Totusi nu putem sa strangem cureaua atat de mult incat sa omoram pacientii, nu?

    Iar in sistemul privat de sanatate nu merg numai bogatii, merg si saracii.

  6. @D:

    Iertati-ne, dar chiar ar fi bine sa cititi atat fundamentarea masurii facuta de Ministerul Sanatatii cat si comentariile de la postarea anterioara pe aceasi tema (cea de la legaturi), pentru a nu repeta niste argumente deja rasuflate si aflate in afara subiectului real.

  7. Iar in sistemul privat de sanatate nu merg numai bogatii, merg si saracii.

    Normal, ca doar au destui bani pentru asta 🙂 De fapt, ce, exista saraci in Romania?! Poate doar aia care nu vor sa munceasca.

  8. Problema majora a sistemului de stat este coruptia generalizata. De ce sa platesc cotizatie lunara si in acelasi timp sa achit onorariul cerut in spital pentru acelasi serviciu? Doar pentru a asigura sumele cu care statul alimenteaza un sistem corupt, clientelar si prost gestionat?
    De acord ca invatamantul medical de stat a generat (atentie vorbesc la trecut) medici de valoare dar de aici si pana a oferi banii mei munciti unui stat populist care sub masca grijii fata de cetatean isi acopera gaurile din buzunarul meu si inca cu de-a sila e cale lunga!
    Pacat ca discutam de clasa de mijloc cumva de pe pozitiile urei de clasa caci fara ea se va prabusi totul…

  9. Pingback: #Strada e folosita pentru o noua tinta. MIZA OPERATIUNII “JOS ARAFAT”: PRIVATIZAREA SERVICIILOR MEDICALE DE URGENTA | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: SINISTRELE MANIPULARI ALE “CRIMELOR” COLECTIV IMPUTATE SISTEMULUI SANITAR ROMANESC. “Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas”/ ODIOASA DISCRIMINARE intre PACIENTII “PRIVILEGIATI” de
  11. Pingback: Cum iese la suprafata agenda “influencerilor” #COLECTIV: PROPAGANDA PENTRU ASIGURARI SI AMBULANTE PRIVATE. La Cotroceni se pregateste deja proiectul legislativ/ Raed Arafat: PRIVATII VOR SA SE CUPLEZE LA FONDURILE PUBLICE ALE INTERVENTIILOR DE
  12. Pingback: SCANDALUL DEZINFECTANTILOR SAU CUM A AJUNS RAZBOIUL SIE vs SRI SA SE DESFASOARE PE SANATATEA ROMÂNIEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare