Mitropolitul Neofit de Ruse ales ca PATRIARH AL BISERICII BULGARIEI

24-02-2013 1 minut Sublinieri

neofit bulgaria

  • Novinite: 

Neofit, noul patriarh al Bulgariei: Crucea este grea

“Grea este crucea pe care Dumnezeu si Sfanta Biserica mi-au dat-o astazi, dar ma incred in cuvintele Domnului si Ii cer putere, caci atunci cand sunt slab, atunci sunt puternic”, a spus noul patriarh al Bulgariei.

Patriarhul Neofit a facut prima sa declaratie catre bulgarii ortodocsi in timpul intronizarii sale la Catedrala Sf. Alexandr Nevski.

“Misiunea patriarhului cere negarea oricarui lucru ce ar putea sa o impiedice, marturisirea fidelitatii fata de Dumnezeu si ascultare fata de voia Sa, disponibilitate de a urma lui Hristos care s-a smerit pe Sine pana la cruce si moarte”, a mai spus patriarhul in discursul sau.

“Gasesc inspiratie in acele personalitati luminoase si patrioti entuziasti din istoria noastra, patriarhi, sfinti si marturisitori, care au actionat intotdeauna ca fii ai luminii. Ii aduc un omagiu Patriarhului Maxim, al carui succesor am fost ales astazi”, a mai adaugat el. “Grija fata de preotie, scolile confesionale, bisericirile si activitatile educationale vor fi prioritare. Voi sprijini si incuraja filantropia si generozitatea”, a fagaduit patriarhul.

Ruse Metropolitan Neofit Elected Bulgarian Patriarch

Mitropolitul de Ruse Neofit a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare de adunarea nationala bisericeasca a Sf. Sinod. Neofit a fost ales in al doilea tur de scrutin.

Cei trei care fusesera alesi pentru a candida la scaunul patriarhal, dupa lungi dezbateri si blocaje, au fost: Neofit, mitropolitul de Stara Gora Galaction, si mitropolitul de Lovech Gavriil. Stirea despre alegerea lui Neofit a fost anuntata duminica de patriarhul interimar si mitropolit al Sofiei, Kirill.

Neofit a adunat 90 de voturi in al doilea tur, pe cand Gavriil doar 47.

Mitr. Neofit este nascut pe 15 oct. 1945 in Sofia. A absolvit Academia Teologica din Sofia si s-a specializat la Moscova. El a fost conducatorul corului Academiei Teologice, presedinte al Academiei Teologice, decan al Facultatii de Teologie a Universitatii din Sofia si Secretar-sef al Sfantului Sinod. 

Este cunoscut ca un apropiat al Patriarhului Maxim. (…)

(…) O institutie cu o istorie de 1100 de ani, care a supravietuit secolelor de dominatie turceasca si deceniilor de comunism, Biserica a resimtit, in ultima perioada, scaderea influentei si prestigiului sau in societate. Peste 80% din cele 7,3 milioane de oameni se declara ortodocsi, dar doar 10% dintre ei vad mersul la biserica drept o parte importanta a vietii lor. Mai mult, doar 40% declara ca au incredere in Biserica, o scadere de la 60%, atat cat era inregistrat acum doi ani. 

(…)

Chiar daca influenta sa e in declin, biserica inca are un rol in vietile bulgarilor care inca respecta sarbatorile si ritualurile traditionale crestine. Astfel, controversele care au marcat Biserica Bulgariei au avut un efect negativ asupra societatii. Rezultatul, conform unui raport al Fundatiei germane Konrad Adenauer, este ca oamenii sunt confuzi in privinta convingerilor lor religioase din cauza unei “biserici care este condusa si reprezentata de un inalt cler cu o imagine publica dubioasa, plina de contradictii si disensiuni interne”.

Acum biserica se confrunta cu o alegere intre trei mitropoliti, dintre care doi au fost agenti ai politiei secrete (este vorba despre IPS Neofit, ales patriarh, si IPS Galaction; IPS Gavriil era cel ce nu apartinuse politiei secrete – n.n.). Este greu de prevazut cine va alege patriarhul, afirma mitropolitul de Plovdiv Nikolai, purtator-de-Rolex, “fie ca vor fi agentii episcopi, fie noii imbogatiti “arhoni”, fie politicienii, fie comunitatea ortodoxa, fie Duhul Sfant”. 

neofit


Categorii

1. DIVERSE, Biserica Ortodoxa Bulgara, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Mitropolitul Neofit de Ruse ales ca PATRIARH AL BISERICII BULGARIEI

  1. Pingback: REVOLUTIE ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-CORPORATII IN BULGARIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. E de bine sau de rau ca a fost ales ca patriarh IPS Neofit? Ce parere aveti despre asta, admini?

    off topic, dragii mei admini am vazut la cele doua comentarii ale mele (la alte subiecte) mi-ati trecut ambele mele prenume, desi eu nu mi-am trecut decat unul in casutele obligatorii de completat pt. a scrie un comentariu. Va rog sa nu mai faceti asta. Maine-poimaine o sa-mi faceti public tot numele, nu?

  3. @ G.:

    Nu, iti reamintim ca ti-ai dezvaluit singur celalalt nume sub care ai scris si ca ai fost rugat sa iti pui alt nickname.

    Nu avem nicio parere, ramane de vazut.

  4. Da, mi l-am dezvaluit dar de la asta pana a mi-l pune dumneavoastra fara voia mea e cale lunga….:) Si daca am fost rugat, ce? Nu inseamna ca a fost un ordin sau ca sunt obligat sa execut rugamintea respectiva.

  5. Pingback: Patriarhul Bisericii Bulgare critica LIDERII POLITICI si BINECUVANTEAZA protestatarii - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare