REVOLUTIE ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-CORPORATII IN BULGARIA (video)

24-02-2013 4 minute Sublinieri

IN CONTEXTUL UNOR TULBURARI SOCIALE FARA PRECEDENT, DOMNIA KNUTULUI INSISTA: COMISIA EUROPEANA DESCHIDE INFRINGEMENT PENTRU… INTARZIEREA LIBERALIZARII ENERGIEI

bulgaria-proteste

UPDATE razbointrucuvant:

Protestele s-au transformat in aceasta duminica intr-o adevarata revolutie (lipsita de violenta, cel putin pana acum), mase de oameni iesind in toata tara pentru a protesta fata de monopolurile din energie, fata de banci si politicieni. In orasul Varna au iesit pe strazi nu mai putin de 40 000 de demonstranti, si mase uriase de oameni sunt raportate si in alte orase din provincie, ca Plovdiv, unde demonstrantii au ars Constitutia, in Sliven, Burgas si altele. Sofia, capitala, este “sub asediu”, transportul public – cu exceptia metroului –  fiind paralizat. Sunt circa 30 000 de demonstranti dar numarul creste, fiind alimentat de oameni care se alatura spontan protestelor. In acelasi timp, in capitala, are loc ceremonia de intronizare a noului patriarh.

Desi gruparile care anima protestele sunt de cele mai diverse orientari, sloganul sub care au loc aceste demonstratii este: sa punem monopolurile pe focOamenii mai striga si impotriva mafiei, a fostului premier Boiko Borisov (Lasule, Boiko, la inchisoare etc.). Se mai revendica o prezenta de 5o% a societatii civile in institutiile statului, precum si o revenire catre stat a 51% din infrastructura de energie, stabilirea unei proceduri de revocare a parlamentarilor etc. De asemenea, protestatarii mai cer instituirea unui moratoriu asupra facturilor de energie, ale caror preturi au crescut exponential. Proteste de sustinere a demonstrantilor din Bulgaria sunt organizate si in cateva capitale din tarile europene.

Zeci de mii de bulgari au iesit in strada, duminica, in toata tara pentru a protesta impotriva saraciei si a coruptiei, ei reclamand totodata un control din partea societatii civile asupra institutiilor statului, relateaza AFP.

Peste 10.000 de manifestanti au marsaluit la Sofia in aceasta dimineata, potrivit unei estimari a AFP, fluturand drapelul national si scandand “Mafia”, “Afara cu partidele”, “Suntem multi, suntem puternici”. Politia n-a oferit date cu privire la numarul demonstrantilor.

Protestatarii au agitat de asemenea pancarte cu mesaje precum “Unitate impotriva jafului” sau “Stop mafiei”.

Agentia bulgara Novinite a relatat ca Sofia este paralizata de protestul de amploare desfasurat in centrul capitalei: doar metroul mai functiona, autobuzele si celelalte mijloace de transport au fost oprite, iar taxi-urile nu ofera curse nici macar la marginea orasului.

Oamenii merg pe jos si se alatura in mod spontan multimii de protestatari, care numara in prezent circa 30.000 de persoane, numarul fiind in crestere.

Multimea e in continua miscare – de la intersectia de la podul Orlov Most la sediul Parlamentului, apoi la Palatul Prezidential, inapoi la Parlament, apoi la Curtea Suprema si trec in prezent pe langa cladirea Consiliului de Ministri, insa continua sa se deplaseze, fara a se opri intr-un singur loc.

Nu sunt raportate ciocniri, agresiuni, provocari si alte incidente. De alfel, nici prezenta fortelor de ordine nu este foarte mare. Echipe de jandarmi sunt plasate doar in apropierea Parlamentului, a Palatului Prezidential si la sediul companiei cehe de distributie a energiei electrice CEZ.

In Sofia, situatia este cu atat mai complicata cu cat, la Catedrala Alexander Nevsky, se desfasoara totodata o procesiune cu ocazia alegerii noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, respectiv mitropolitul orasului Ruse, Neofit.

Intrucat la ceremonia religioasa participa mai multi politicieni importanti – ministrii din Cabinetul demisionar, presedintele Parlamentului, presedintele tarii, fostul premierul, liderul socialist Sergey Stanishev, fostul tar si premier Simeon Saxe-Coburg, parlamentari, diplomati si alti oficiali – exista temeri ca ar putea izbucni incidente.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev, venit in fata manifestantilor, a fost intampinat cu un val de fluieraturi, in timp ce acesta le-a multumit pentru “atitudinea lor civila activa”.

Plevneliev i-a invitat pe reprezentantii manifestantilor, impreuna cu cei ai sindicatelor si patronatelor, sa “discute problemele importante ale tarii” saptamana viitoare, la Presedintie.

Guvernul bulgar a demisionat miercuri, sub presiunea strazii, iar presedintele Rosen Plevneliev urmeaza sa formeze un Cabinet de tehnocrati, insarcinat cu organizarea alegerilor anticipate in aceasta primavara.

Proteste au avut loc duminica si in aproximativ 30 de orase de provincie, intre care cel mai important s-a desfasurat la Varna (est), unde au participat cateva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.

In al doilea cel mai mare oras al tarii, Plovdiv (sud), unde au manifestat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constitutiei a fost ars.

Protestatarii au reclamat inca o data o noua Constitutie, care sa garanteze “o participare mai activa a societatii civile in cadrul institutiilor de stat”.

O crestere semnificativa a facturilor la electricitate, in aceasta cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, se afla la originea miscarilor de protest declansate in urma cu 15 zile. Este vorba despre cele mai ample mitinguri desfasurate in Bulgaria fara participarea partidelor politice, manifestantii organizandu-se pe retelele de socializare.

bulgaria proteste sofia

Grupurile societăţii civile bulgare, aflate la originea unei mobilizări care a condus la demisia guvernului conservator, s-au reunit sâmbătă pentru a îşi organiza şi formula revendicările pentru manifestaţiile prevăzute în toată ţara.

“Suntem aici pentru că guvernul a abdicat, statul este într-un impas”, a declarat Doncio Dudev, coordonator originar al Stara Zagora (centru) în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia, cu privire la demisia de miercuri a premierului Boiko Borissov.

Reprezentanţii acestor grupuri, în număr de 30, s-au reunit paralel la Sliven (est) şi la Sofia. Aceştia au revendicat rapid o reprezentare civilă de 50 la sută în Parlament şi posibilitatea ca deputaţii să îşi poată piardă imunitatea şi locul în parlament înainte de sfârşitul mandatului.

Aceştia solicită de asemenea un moratoriu asupra achitării facturilor de electricitate, eliminarea TVA pentru energie electrică, precum şi începerea anchetelor asupra privatizărilor companiilor bulgare şi asupra utilizării fondurilor europene.

“Avem o sarcină atipică pentru societatea civilă: atacăm problemele care s-au acumulat în ultimii 23 de ani, după căderea comunismului şi care au transformat oamenii în cerşetori”, a declarat pentru presă Yanaki Gancev, coordonator la Sofia.

O mare creştere a facturilor de electricitate în ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE) este la originea mişcărilor de stradă începute acum 15 zile. Manifestanţii au reclamat sfârşitul “dominaţiei monopolurilor” în electricitate şi încălzire, apoi atacând guvernul şi corupţia.

O petiţie împotriva monopolurilor va fi trimisă Parlamentului European, au anunţat coordonatorii manifestanţilor, în timp ce Comisia Europeană a lansat deja proceduri împotriva Bulgariei pentru întârzierea liberalizării energiei.

Principalele două sindicate bulgare KNSB (stânga) şi Podkrepa (dreapta) şi Camera industriei (BIA) s-au alăturat sâmbătă revendicării unei noi Constituţii garantând o mai mare participare a societăţii civile.

(…) Reţeta bulgărească este oarecum similară celei româneşti. Destinele bulgariei sunt conduse de popularii “dă dreapta” ai prim-ministrului Boico Borisov. Personajul are ceva din destinul lui băsescu deoarece, ca şi acesta, îşi trage seva din fostul aparat comunist. Borisov a făcut parte din garda personală a liderului comunist Todor Jivkov, iar nişte prieteni bulgari îmi povesteau că ar fi fost inclusiv amestecat prin temuta lume interlopă bulgară a anilor ’90. Ajuns la putere, individul a pus pe tapet “schemele clasice” de aşa-zisă modernizare a statului care au inclus privatizări cu cântec, cedări aiuristice către “partenerii strategici” şi disoluţia autorităţii. Vremurile tulburi sunt favorabile forţelor tenebroase care acţionează în anonimitate. Profiturile făcute de grupările mafiote bulgăreşti probabil că sunt foarte mari. Ceea ce au făcut însă popularii bulgari a fost dincolo de nivelul suportabilului. Amărâţii care ieşiseră în stradă şi strigau “Mafia!”, nu mai aveau nimic de pierdut. Mai mult, părerea mea este aceea că instituţiile de forţă au fraternizat cu manifestanţii. Poliţiştii păreau a fi acolo pentru a proteja manifestaţia, nicidecum pentru a fluidiza traficul, iar o intervenţie în forţă nu s-a făcut simţită.

Era logic că nimeni nu mai poate interveni într-o Bulgarie aflată în fierbere. Borisov se află în imposibilitatea de a reacţiona deoarece scandalurile se ţin lanţ. Spre exemplu, este de notorietate contractul semnat cu “americanii” de la Global Power Consortium pentru continuarea lucrărilor la centrala nucleară de la Belene. Problema ar trebui să ne intereseze şi pe noi deoarece continuarea acestui proiect generează un risc extrem de mare în zonă. Indivizii sunt necunoscuţi pe piaţa echipamentelor nucleare. Mai mult, presa de la Sofia speculează că în spatele afacerii s-ar afla tot interese ruseşti. Şi, pentru ca lucrurile să capete o formă cât se poate de interesantă, voi menţiona că ruşii au dat în judecată Bulgaria pentru anularea contractului de la Belene şi cer compensaţii de peste 1 miliard! O situaţie de-a dreptul halucinantă! Dacă implicarea rusească directă ar fi generat obligaţii cel puţin la nivel de autorităţi, abordarea “cotită” a acestei probleme nu sugerează altceva decât că este vorba de o sifonare a banilor publici. Construcţia unei centrale nucleare în aceste condiţii este deosebit de riscantă pentru România. (…)

image-2013-02-24-14295033-41-proteste-sofia


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “REVOLUTIE ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-CORPORATII IN BULGARIA (video)

  1. Bulgarii acestia ma uimesc!
    Chiar vor sta rusii si ceilalti pusi la zid de societatea civila din Bulgaria?
    Dar, cel mai importantant, va reusi societatea civila sa ramana unita, hotarata si coerenta in actiunile ei?
    Sunt curioasa tare care va fi deznodamantul.

  2. http://www.gandul.info/international/bulgaria-nu-mai-construieste-centrala-nucleara-la-belene-9448038

    “UE şi SUA şi-au exprimit de multe ori îngrijorarea că o nouă centrală nucleară construită în Bulgaria de o companie din Rusia va creşte depedenţa ţării de Moscova, care s-ar putea folosi de atuurile energetice pentru a obţine influenţă politică.”

    Pentru a intelege totusi ce se intimpla in Bulgaria,Romania dar aproape in orice tara de pe glob,fara a mai fi nevoie sa ne uitam la televizor sau sa citim ziare,pierzind timpul si mai fiind si pacaliti si dezinformati pe deasupra,un articol bun ( lumeste vorbind ) :

    http://www.globalresearch.ca/the-moral-decoding-of-9-11-beyond-the-u-s-criminal-state-the-grand-plan-for-a-new-world-order/5323300

    Se poate traduce cu google translate.

  3. Jurnalele de stiri nu au zis nimic de aceste proteste. Tac mâlc. Poate le e teama ca romanii se vor uni si vor face la fel ca bulgarii.

  4. George Sorin:

    Ba au dat, cel putin unele. Dar de rau!

  5. Pingback: Alegerile din Italia: fenomenul BEPE GRILLO sau votul impotriva AUSTERITATII EUROPENE, a DIKTATULUI MERKELIAN si a GLOBALIZARII FINANCIAR-BANCARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: DISTRUGEREA ROMANIEI A AJUNS LA CAPITOLUL POSTA ROMANA. Sindicalistii Postei au protestat fata de masurile de desfiintare si concediere/ BULGARIA: JANDARMERIA OCUPA SEDIUL COMPANIEI CEHE DE ENERGIE/ Grecia - atacata de Big Pharma prin sistarea livrarii de
  7. Pingback: GERMANIA TINE BOCANCUL SCHENGEN PE CAPUL ROMANIEI SI BULGARIEI. Esticii: cainii alungati de la masa stapanilor lor. SI DE CE POATE DISPAREA ROMANIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: BULGARIA: Proteste de strada impotriva PRIVATIZARII CAILOR FERATE/ Autoincendieri in serie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Germania si eurocratii preseaza pentru MAI MULTA AUSTERITATE/ Jean-Claude Junker aseamana 2013 cu 1913, anul premergator primului razboi mondial/ DIRECTIVA EUROPEANA ce instituie TUTELA BRUXELLES-ului asupra BUGETELOR NATIONALE - Razboi întru Cuvânt - R
  10. Pingback: "Europa persoanelor impotriva Europei pietelor". PROTESTE AMPLE IMPOTRIVA AUSTERITATII in Portugalia, Spania... si Elvetia! [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: REVOLTE IN TURCIA. Proteste in toate orasele IMPOTRIVA LUI ERDOGAN dupa o REPRESIUNE BRUTALA cu GAZE TOXICE si TUNURI DE APA a manifestantilor [VIDEO+FOTO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare