PATRIARHUL MAXIM AL BULGARIEI A TRECUT LA DOMNUL la 98 de ani/ BISERICA SFANTULUI MORMANT ar putea fi INCHISA din cauza unor datorii inventate

6-11-2012 2 minute Sublinieri

Capul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Maxim, a murit marti noapte intr-un spital din Sofia, unde fusese internat in ultimele luni. Anuntul a fost facut de postul public de televiziune BNT la ora locala 04:00, scrie site-ul bulgar de stiri novinite.com. Sanctitatea sa implinise 98 de ani in date de 29 octombrie.

Seful Bisericii Ortodoxe Bulgare fusese internat, acum o luna, intr-un spital de stat din Sofia, iar in ultimele zile starea lui s-a inrautatit. In urma mortii Patriarhului, episcopii Bisericii Ortodoxe bulgare ar trebui sa reuneasca, marti, pentru a alege un conducator temporar al Sfantului Sinod, precum si un episcop temporar al Sofiei,  un titlu detinut, de asemenea, de Patriarhul Maxim.

Totodata, trebuie sa fie convocat un consiliu extraordinar ecleziastic care sa aleaga un nou patriarh. Conform statutului, acesta trebuie sa aiba cel putin 50 de ani. Pana atunci, Biserica va fi condusa de Mitropolitul Yoanikii, a mai transmis BNT. Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxa bulgara peste 40 de ani. Era nascut pe 29 octombrie 1914, in satul Oresak, orasul  Loveci.

El a devenit capul Bisericii Ortodoxe bulgare la 4 iulie 1971, dupa moartea patriarhului Kiril martie 1971.

Având în vedere vârsta înaintată a patriarhului Maxim, presa bulgară vehicula de mult timp speculaţii privind numele următorului patriarh bulgar. Nu fără importanţă este faptul că, potrivit unor dezvăluiri recente ale Comisiei de investigare a dosarelor fostei ‘Dărjavna Sigurnost’ (Securitatea de Stat), un număr de 11 din cei 15 membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au colaborat cu fostele servicii secrete comuniste.

Singurii patru episcopi fără trecut securist sunt patriarhul Maxim şi mitropoliţii oraşelor Silistra, Loveci şi Plovdiv. Presa bulgară consideră că, în urma acestor dezvăluiri, şansele mitropolitului Loveciului, Gavrail, să devină noul patriarh au crescut semnificativ, având în vedere faptul că acesta este unul dintre foarte puţinii înalţi prelaţi fără trecut securist. Alţi posibili candidaţi sunt mitropolitul Varnei, Kiril, şi cel al Plovdivului, Nikolai. Numele ambilor au fost însă implicate în scandaluri mediatice.

După cum am spus, Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului de la Ierusalim ar putea fi închisă datorită datoriilor, compania israelită de apă ameninţând Patriarhia Ierusalimului cu executarea dacă nu plăteşte 9 milioane de shekeli, adică 2,1 milioane de dolari. Arhiepiscopul Isihios a spus că Patriarhia Ierusalimului nu a plătit niciodată această taxă pe apă, nici pe timpul otomanilor, nici pe timpul iordanienilor, şi nici recent.

Israelul încearcă să anuleze aceste privilegii milenare ale Patriarhiei Ierusalimului. Ierarhii au trimis o scrisoare preşedinţilor Rusiei, Statelor Unite, Ciprului şi Greciei în care explică această situaţie. „Trebuie ca întreaga lume să ştie ce se întâmplă în cel mai sfânt loc de pe pământ, unde vin milioane de pelerini din întreaga lume” a spus acesta.

„Dacă reprezentanţii companiei israeliene ne ignoră, atunci vom închide biserica, căci nu putem exista fără bani”.

De asemenea, Arhiepiscopul Teodosie al Sevastei a spus că Biserica Sfântului Mormânt are de vremuri imemoriale unele privilegii care îi permit să existe fără să plătească impozite sau servicii publice, însă autorităţile din Israel încearcă să anuleze aceste privilegii.

„Patriarhia refuză să introducă noile proceduri, iar dacă această criză continuă, se vor lua diferite măsuri, până la închiderea Bisericii Sfântului Mormânt” a spus acesta. „Suntem într-o poziţie foarte complicată, nu ne putem achita salariile, nu putem să acoperim costurile de întreţinere ale acestei biserici”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Biserica Ortodoxa Bulgara, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “PATRIARHUL MAXIM AL BULGARIEI A TRECUT LA DOMNUL la 98 de ani/ BISERICA SFANTULUI MORMANT ar putea fi INCHISA din cauza unor datorii inventate

  1. Daca pentru crestini e un loc sacru, pentru autoritatile israeliene e un obiectiv turistic de pe urma caruia cred ca se castiga taxe…dunt atatia oameni acolo permanent incat nu cred ca ar avea cinvea de ‘castigat” din inchiderea Bisericii! Am vazut acolo toate rasele pamantului, intr-o zi obisnuita, nu vreau sa ma gandesc ce e cand e Pastile sau alte mari sarbatori crestine…

  2. Vedeti cum numesc astia de la Hotnews in mod gresit “Capul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Maxim, a murit marti noapte….”. puteau spune “Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Bulgare… sau cum au scris in titlul stirii “A murit Patriarhul Maxim al Bulgariei”.
    HRISTOS ESTE CAPUL BISERICII ORTODOXE( Bulgare, Ruse, etc…), iar nu Patriarhul.Doar catolicii il au pe papa ca si “CAP”. NOI IL AVEM PE MANTUITORUL IISUS HRISTOS. Dumnezeu sa-l ierte.

  3. imi va parea foarte rau daca se va inchide biserica sfantului mormant, eu imi doresc sa ajung la ierusalim la anu asta.sper ca bunul dumnezeu si nadajduisc ca va fi asa si ne va ajuta.dumnezeu sa-l ierte

  4. Dumnezeu sa-l ierte si sa-i mantuiasca sufletul! Amin!

  5. Pingback: Inmormantarea Patriarhului Maxim al Bulgariei: MINUNEA ICOANEI MAICII DOMNULUI care a vestit adormirea vladicului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Nu ma mira ceea ce se intimpla la Ierusalim. Cind am fost acolo era evidenta reaua vointa a autoritatilor israeliene de a face cit mai dificila pentru pelerinii ortodocsi accesul la Sf. Mormant. Dupa spusele unor pelerini mai vechi de la an a devenit din ce in ce mai dificil sa se ajunga in Biserica in timpul marilor sarbatori cu precadere, adica mai ales in timpul Pastelui. Ceea ce s-a si intimplat cind am fost acolo acum 2 ani. Cu exceptia ierarhilor si a citorva privilegiati si norocosi (adica i-a ajutat Dumnezeu) sa ajunga in Biserica Sf. Mormant, restul am fost dati afara pur si simplu din Ierusalimul vechi.

    De asemenea am inteles ca Patriarhul Ierusalimului era sub o enorma presiune la acea data pentru ca autoritatile Israeliene clamau proprietati ale Bisericii, o parte din locurile sfinte.

    Totusi trag nadejde ca Biserica Sf. Mormant nu se va inchide asa cum vor astia….nu inca cel putin!!

  7. Pingback: Biserica Bulgariei primeste in randurile sale FACTIUNEA SCHISMATICA CONDUSA DE INOCHENTIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Patriarhul interimar al Bulgariei ACUZAT de politie politica pentru REGIMUL COMUNIST. In februarie vor avea loc ALEGERILE pentru NOUL PATRIARH - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Biserica Bulgariei se pregateste pentru ALEGEREA NOULUI PATRIARH. Blocaj in nominalizarea CANDIDATILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Mitropolitul Neofit de Ruse ales ca PATRIARH AL BISERICII BULGARIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare