Serbia RESPINGE acordul cu KOSOVO propus prin medierea UE. Rusia va imprumuta SERBIA cu 400 milioane dolari

10-04-2013 1 minut Sublinieri

kosovo border

Serbia a anuntat luni ca nu va semna un acord propus de Uniunea Europeana in vederea normalizarii relatiilor cu Kosovo si a solicitat reluarea discutiilor sub umbrela Bruxellesului, scrie AFP.

“Guvernul Serbiei nu poate accepta principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece ele nu garanteaza o securitate totala si protectia drepturilor omului pentru sarbii din Kosovo”, a declarat premierul sarb Ivica Dacic, solicitand “reluarea urgenta a dialogului cu medierea UE”.

Incheierea unui acord cu Kosovo, a carui independenta Serbia refuza sa o recunoasca, este o conditie esentiala impusa de Bruxelles pentru a oferi Belgradului o data pentru demararea rapida a negocierilor de aderare la UE. Fara un acord cu Pristina, Belgradul risca sa vada aceasta data amanata sine die.

Serbia este supusa unei puternice presiuni dupa ultima reuniune mediata de UE, din 2 aprilie, la Bruxelles, care s-a soldat cu un esec. Comisia Europeana trebuie sa prezinte in 16 aprilie un raport de evaluare care va fi supus analizei liderilor europeni inainte de summitul din vara.

Negocierile s-au blocat cand s-a ajuns la gradul de autonomie de care vor putea beneficia municipalitatile majoritar sarbe din nordul Kosovo, regiune frontaliera cu Serbia care scapa, de facto, controlului Pristinei. Belgradul cere crearea unei “asociatii” a acestor localitati, care sa dispuna de “puteri executive” privind securitatea, politia si justitia, ceea ce Pristina refuza.

Inceput in 2011, “dialogul” sarbo-kosovar nu este legat de independenta Kosovo, la care Serbia se opune si care nu este recunoscuta de cinci dintre ce 27 de tari membre ale UE, printre care si Romania. Dar acest dialog a reusit sa creeze avansuri care pareau imposibile in urma cu cativa ani, precum un acord incheiat in decembrie privind chestiunea foarte sensibila a punctelor de control dintre Serbia si Kosovo.

Rusia va semna un acord cu Serbia în urma căruia va oferi guvernului de la Belgrad un împrumut de 400 de milioane de dolari. Acordurile interguvernamentale vor fi semnate cu ocazia vizitei premierului sârb Ivica Dacic la Moscova, prevăzută pe 10 și 11 aprilie, informeazăRIA Novosti

Oficialii ruși și sârbi vor discuta în contextul cooperării economice, umanitare, realizării deinvestiții și problemei kosovare. Principalul acord ce urmează să fie semnat este cel care prevede acordarea unui împrumut Serbiei în valoare de 400 de milioane de dolari pentru a susține bugetul acestei țări.

Belgradul va propune extinderea regimului de liber schimb în comerțul bilateral la mai multe produse, printre care se numără autoturismele, tutunul, zahărul și brânzeturile.  Rusia și Serbia vor realiza și un plan pentru dezvoltarea unui centru umanitar comun până în 2015. Serviciile vamale din Rusia și Serbia vor semna un memorandum pentru schimbul de date în sectorul comerțului exterior.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Serbia RESPINGE acordul cu KOSOVO propus prin medierea UE. Rusia va imprumuta SERBIA cu 400 milioane dolari

  1. Bag seama ca Rusia incheie cat mai multe aliante ca o masura de aparare si rezistenta la tavalaugul asta americano-isralelit. Ajuta si Ciprul, asa cum poate etc, etc.
    Baietii buni au planurile lor si nu vor renunta la ele, Rusia a tras o linie pe care, se pare, ca nu va mai lasa pe nimei sa o depaseasca. Acum intrebarea este, nu daca, ci cand va fii trecuta acesta linie.

  2. @eucred:

    Ajuta si Ciprul, asa cum poate etc, etc.

    Nu e vorba de ajutat, ci de negocierea propriilor interese. Decizia a fost anuntata dupa intalnirea lui Putin cu Merkel, deci a fost vorba de un troc, nu de ajutor dezinteresat.

  3. Semnarea acordului cu Kosovo ar fi fost o decizie absurda pentru sarbi, pe langa asta, le-ar fi dat idei si motive alor nostri sa recunoasca si ei Kosovo…

  4. Adevarat!
    Si faptul ca Rusia sustine Siria sau Iranul iarasi este clar ca nu o face dezinteresat. Isi apara propriile interese. Numai ca interesele Rusiei sunt opuse cu cele ale americano-insraelitilor. Ideea era ca rusii incep sa se implice in zone care erau la un momnetdat pierdute. Isi revendica intr-un fel teritriile pierdute si nu mai e dispusa sa piarda alte zone in care are influenta si castig. Aceasta schimbare de atitudine arata ca Rusia a constientizat prea bine situatia internationala si planurile americanilor si duce o politica de recastigare si delimitare a zonelor de influenta, sperand astfel sa stopeze acest tavalug numit america & israel. Singura intrebare pe care eu o am este pana cand va reusii sa faca acest lucru pe cale pasnica. ?! Mai devreme sau mai tarziu gardul prin care isi schimba politicos maraituri se va termina. Atunci vor fii fata in fata si vor trebui sa actioneze intr-un fel sau altul.
    Rusii vor sa-si conserve starea actuala. Nu cred ca sunt in masura la momentul actual sa duca o politica de expansiune. Americanii ii forteaza sa face acest lucru. Si la cum au decurs ultimele evenimente, Rusia a facut totul intr-o graba aproape de neinteles.

  5. Am o propunere pentru admini, pe care va rog sa nu o publicati: poate ar fi cazul sa nu mai citati acele publicatii fatis atee, anti-ortodoxe, precum Hotnews cand e vorba de stiri.

    Eventual ati putea anunta asta si pe site. Fiecare citare pe care o faceti este o recunoastere, o admitere ca ceea ce se face acolo este in regula. E ca si cum ai spune cuiva: nu asculta manele, dar el mai asculta cate una.

    Din punctul meu de vedere, hotnews este cea mai nociva publicatie romaneasca. Si-a asumat clar punctul de vedere ateu, il promoveaza asiduu si mai este si neo-liberal salbatica.

    Va pot oferi si sugestii de alte ziare, daca sunteti de acord cu propunerea mea. Multumesc!

  6. @Mihai:

    Nu recomandam hotnews, ci folosim ca sursa de stiri, asa cum folosim multe altele, inclusiv straine. Stim foarte bine orientarea site-ului, insa nu face figura aparte in corul mediatic romanesc, in general anti-crestin sau, cel putin, anti-clerical. Aici e vorba, cum spuneam, de stiri. Cand recomandam o opinie, o facem in functie de semnatarul si de continutul acesteia.

  7. Pingback: Radu Golban despre "OMERTA" presei romanesti pe tema DATORIEI GERMANIEI FATA DE ROMANIA/ Manolis Glezos versus "ANALFABETUL" SCHAUBLE/ Cazul Cipru sau transformarea CRIZEI in CATASTROFA/ Revolta sarbeasca fata de "AL IV-LEA REICH&
  8. Pingback: Vizita lui PUTIN la BELGRAD. UE cere Serbiei dovezi de “proeuropenitate”/ Provocari la meciul cu ALBANIA: drona cu steagul KOSOVAR/ Mesaje islamiste pe zidurile manastirii DECANI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare