Vizita lui PUTIN la BELGRAD. UE cere Serbiei dovezi de… “proeuropenitate”/ PROVOCARI SI VIOLENTE opresc meciul de fotbal SERBIA – ALBANIA: o drona cu steagul Albaniei Mari a survolat terenul/ MESAJE EXTREMISTE ISLAMICE pe zidurile manastirii DECANI

15-10-2014 5 minute Sublinieri

decani-savajanjic-465x390

sursa foto: evz.ro/Twitter – @SavaJanjic

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin se va afla joi la Belgrad, într-o vizită cu un puternic caracter simbolic, în încercarea de a spori influenţa şi prezenţa Rusiei în Serbia, ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP. 

Vladimir Putin va lua parte la ceremoniile care marchează a 70-a aniversare de la eliberarea Belgradului. Totodată, președintele rus va aborda și subiectul energiei în cadrul vizitei în țara  central-europeană. “Scopul principal al vizitei în Serbia este susţinerea legăturilor existente. Energia va fi un subiect foarte important” pe agenda discuţiilor, a precizat Feodor Lukianov, redactor şef al revistei “Rusia în politica globală”.

Serbia se numără printre ţările prin care ar urma să treacă gazoductul South Stream, proiect al Gazprom a cărui valoare este estimată la 16 miliarde de euro și care, de la sfârşitul anului 2015, ar trebui să transporte gaze ruseşti spre Europa, ocolind Ucraina.

În contextul luptelor din estul separatist al Ucrainei, Putin poate conta pe o primire călduroasă în Serbia, care nu s-a alăturat țărilor care au impus sancţiuni Rusiei.

“Când am decis să negociem cu Uniunea Europeană, nu am discutat despre sancţiuni împotriva Rusiei”, a precizat preşedintele sârb Tomislav Nikolici, într-un interviu acordat presei în urmă cu câteva zile. De altfel, Serbia încearcă să mențină un echilibru între respectarea obligaţiilor faţă de UE, cu care se află în pline negocieri pentru aderare și păstrarea unor relaţii bune cu Moscova.

Referitor la relațiile dintre Moscova și Belgrad, istoricul sârb Cedomir Antici precizează că cea mai mare parte a cetățenilor sârbi au o atitudine pozitivă față de liderul de la Kremlin. “Rusia are numeroşi aliaţi în lume, dar în Europa cei dispuşi să i se alăture lui Putin sunt puţini. În schimb, în Serbia majoritatea cetăţenilor menţin o opinie pozitivă despre preşedintele rus”, a declarat istoricul sârb.

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ca Serbia să-şi confirme poziţia proeuropeană în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic european.

“Serbia este o ţară candidată (care) negociază în prezent cu UE (aderarea), iar noi ne aşteptăm ca această poziţie, şi anume direcţia proeuropeană a Serbiei, să fie confirmată în timpul acestei vizite”, a declarat Maja Kocijancic.

Vladimir Putin urmează să efectueze joi, la Belgrad, o vizită cu o puternică încărcătură simbolică în Serbia, un stat candidat începând din ianuarie la aderarea la UE şi – în mod tradiţional – un aliat al Moscovei.

Preşedintele rus, acuzat de Occident că a trimis trupe ruseşti să lupte în estul Ucrainei alături de rebeli separatişti proruşi, ceea ce acesta a negat întotdeauna, urmează să se exprime cu ocazia unei mari defilări militare, la Belgrad.

Belgradul s-a distanţat de sancţiunile economice impuse Rusiei de către UE pentru atingeri aduse suveranităţii Ucrainei.

“Când am decis să negociem cu UE, nu am vorbit despre sancţiuni împotriva Rusiei“, a declarat în weekend preşedintele Tomislav Nikolici într-un interviu.

Însă UE aşteaptă de la un stat candidat să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii, a subliniat Kocijancic.

“Serbia, ca toate ţările candidate sau potenţial candidate, s-a angajat la o convergenţă, o aliniere în politica de securitate şi apărare comună, inclusiv în privinţa unor măsuri restrictive” ca sancţiuni, a spus ea.

Progresele în acest sens “sunt verificate cu regularitate”, şi anume prin rapoarte de etapă asupra procesului de aderare, a continuat Kocijancic.

Preşedintele-ales al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exclus aderarea vreunui stat la UE în următorii cinci ani. […]/ integral pe mediafax.ro

Apariţia unui graffiti promovând crearea unui stat islamic pe clădirea mănăstirii ortodoxe Decani din Kosovo a fost amplu condamnată astăzi de deputaţii din Parlamentul sârb care au subliniat că desenul reflectă starea de instabilitate din Kosovo-Metohija, relatează agenţia oficială Tanjug.

Primul graffiti – o inscripţie ISIS” (Statul islamic din Irak şi Siria) şi anunţul “Vine califatul islamic – a fost descoperit duminică pe clădirea din secolul XIV declarată monument al UNESCO, alături de iniţialele fostelor grupări paramilitare ale etnicilor albanezi UCK (Armata de eliberare din Kosovo) şi AKS (Armata naţională albaneză). Luni la prima oră au fost găsite noi inscripţii similare, referitoare la UCK şi ISIS, pe porţile complexului mănăstiresc.

“Considerăm că pictarea unui graffiti nu contribuie la construirea încrederii şi normalizarea relaţiilor”, a subliniat Djordje Milicevic, deputat din partea formaţiunii guvernamentale SPS (Partidul Socialist din Serbia). “Ne aşteptăm de la comunitatea internaţională să protejeze locurile sfinte sârbe din Kosovo-Metohija şi cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat acesta.

Şi principalul partid de opoziţie din Parlamentul sârb, Partidul Democrat (DS), a condamnat vehement apariţia desenelor. “Este o nouă izbucnire de ură şi un atac împotriva mânăstirii Decani, ce confirmă că, esenţialmente, terorismul şi extremismul nu au dispărut niciun moment din Kosovo-Metohija, iar comunitatea internaţională trebuie să rămână acolo şi să-şi consolideze autoritatea în loc să şi-o reducă”, a spus purtătorul de cuvânt al DS Borislav Stefanovic. Potrivit acestuia, Misiunea NATO de pace din Kosovo (KFOR) trebuie să întărească protecţia asigurată mănăstirii, iar poliţia din Kosovo trebuie să-i găsească fără întârziere pe autori, mai scrie Tanjug, preluată de Agerpres.

În ce-l priveşte, comandantul KFOR, generalul Francesco Paolo Figliuolo, a condamnat ferm acest gest, amintind că mănăstirea Decani “este un sit al patrimoniului cultural mondial recunoscut de UNESCO şi reprezintă valori comune pentru toţi locuitorii din Kosovo, toată lumea având obligaţia de a-l respecta şi de a contribui la salvgardarea sa”. El a dat asigurări că misiunea KFOR va continua să protejeze situl, notează Tanjug.

Comandantul KFOR s-a întâlnit de altfel luni la mănăstire cu parohul Sava Janjic şi cu primarul din Decani, Rasim Selmanaj, toţi exprimându-şi cu vehemenţă dezaprobarea faţă de acest gest, se arată într-un comunicat al KFOR. Cu ocazia vizitei la sit, comandantul poliţiei regionale din Pec a precizat că au fost lansate investigaţii cu privire la acest caz.

La rândul său, ministrul de interne din Kosovo, Bairam Redzepi, a afirmat că, pe baza informaţiilor colectate până în acest moment, desenele graffiti de pe pereţii mănăstirii au fost realizat de trei minori.

În schimb, şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, Marko Djuric, a apreciat marţi că ideologia Statului Islamic a “penetrat porii societăţii” în regiune şi a amintit că, după campania aeriană a NATO din 1999, în provincie a fost instalată o administraţie interimară a ONU şi de atunci Serbia nu mai dispune de o poliţie şi de armată la faţa locului. […]/ integral pe evz.ro

***

UPDATE 00:49. Ziarele din Europa confirmă faptul că jucătorii sârbi ar fi dorit reluarea partidei, lucru care nu se poate spune despre albanezi. Oaspeții au cerut ca tribunele să fie evacuate pentru reluarea jocului, lucru, evident, imposibil de realizat într-un timp atât de scurt. Mai jos, o galerie foto cu incidentele de la Belgrad.

UPDATE 23:27. Din ultimele informații de la Belgrad, partida nu se va mai relua, o decizie în privința rezultatului oficial urmând a fi luată miercuri. Arbitrul și sârbii ar fi vrut ca partida să se reia, dar albanezii au refuzat să revină pe gazon. Vom reveni cu detalii.

Scene incredibile la Belgrad, la partida Serbia – Albania, din preliminariile Euro 2016. Meciul a fost întrerupt în minutul 42 după ce o dronă care purta un steag kosovar a survolat suprafața de joc, spre furia fanilor din tribune.

Sârbul Mitrovic a luat imediat steagul pentru a-l distruge, moment în care, sub presiunea tribunei, cele două tabere s-au încăierat. Albanezii au încercat să recupereze steagul cu însemnele Kosovo, iar jucătorii s-au luat la bătaie pe teren. Andi Lila și Taulant Xhaka au declanșat conflictul cu Mitrovic. Arbitrul englez Martin Atkinson a fost obligat să întrerupă partida, pentru calmarea spiritelor. 

Jurnalistul Nick Ames a relatat pe Twitter, de la fața locului:

“Jocul a fost întrerupt din cauza unei drone care survola terenul și flutura steagul Albaniei. Spectatorii au înnebunit când au văzut-o, iar Mitrovic a pus mâna imediat pe steag. Jucătorii și oficialii celor două echipe s-au luat la bătaie pe teren. Este o rușine!”

Ceea ce Ames nu a spus cu exactitate este faptul că steagul respectiv aparține fostei provincii sârbe Kosovo, nu Albaniei. Mai precis, este vorba de un steag kosovar combinat cu cel albanez. Pe fanion se pot vedea și chipurile a două personalități importante din zona de conflict.

“Albanezii au fugit de pe teren, deoarece se arunca spre ei cu obiecte din tribună, iar sârbii i-au urmat rapid. N-am mai văzut așa ceva până acum. Meciul a fost suspendat și nu știu când va fi reluat. Au fost 5 minute de nebunie totală.

Mavraj a încercat să ia steagul de la Mitrovic, care l-a lovit. După aceea s-a dezlănțuit haosul. Pe gazon au ajuns multe forțe de ordine, iar situația s-a calmat temporar. Așteptăm…”,a mai scris Ames.

[…]/ integral pe digisport.ro

UPDATE: Olsi Rama a fost eliberat!

Veste bombă de la Belgrad: politistii din Belgrad l-au arestat pe Olsi Rama, fratele prim-ministrului Albaniei, Edi Rama, care ar fi organizat si dirijat operatiunea de a duce o drona pe stadion la meciul Serbia – Albania din preliminariile EURO 2016. […]

drona1 drona2 drona3 drona4

 


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Vizita lui PUTIN la BELGRAD. UE cere Serbiei dovezi de… “proeuropenitate”/ PROVOCARI SI VIOLENTE opresc meciul de fotbal SERBIA – ALBANIA: o drona cu steagul Albaniei Mari a survolat terenul/ MESAJE EXTREMISTE ISLAMICE pe zidurile manastirii DECANI

  1. Kosovo este un stat islamist in Europa(pe teritoriul provinciei Kosovo-Metohia din Serbia) creat cu sprijinul SUA (care a sprijinit si forte islamiste din Orientul Mijlociu care acum sunt in trupele ISIS): am constatat aceasta in cele trei pelerinaje la Manastirea Decani si in ultimul pelerinaj la mai multe manastiri din Kosovo-Metohia.

  2. La meci a fost fluturat steagul “Albaniei Mari”, nu cel al Kosovo sau al Albaniei. Sarbii sunt oameni hotarati. Oricum, ciudata coincidenta – Serbia in aceeasi grupa cu Albania, Romania in aceeasi grupa cu Ungaria.

  3. … si Rusia cu Moldova, si Polonia cu Germania. Mai lipseau numai Turcia cu Grecia si Rusia cu Ucraina.

  4. Pingback: SFIDARE A NORMELOR DIPLOMATICE. Premierul Albaniei cere la Belgrad, intr-o conferinta de presa cu premierul sarb, INDEPENDENTA KOSOVO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare