CUTREMURE PUTERNICE in China si Iran (VIDEO). Mircea Radulian de la Institutul de Fizica a Pamantului considera ca va urma si la noi un VAL DE CUTREMURE

21-04-2013 4 minute Sublinieri

china cutremur

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizică a Pământului dezvăluie în exclusivitate cum se explică lanțul de seisme care au zguduit întreg Globul în ultimele zile.

Cutremurele din Vrancea și Buzău resimțite azi dimineață cu magnitudinea de 2,8 și respectiv 4,2 grade pe scara Richter, crede specialistul, sunt doar primele dintr-un val care urmează în următoarele unul-două luni.

Polul” seismelor din România a provocat un seism de 4,2 grade pe scara Richter. De asemenea, un alt cutremur, de mică intensitate, a fost resimţit în judeţul Buzău.

Cutremurele au avut loc la un interval de o oră unul faţă de celălalt. Potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) primul cutremur, de 2.8 grade, a avut loc în Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea la ora şapte dimineaţa, la o adâncime de 87 de kilometri. Cel de al doilea, de 4.2 grade, a avut loc în Zona seismica Vrancea, judetul Buzău la ora opt, la o adâncime de 119 kilometri.

Activitatea seismică a Planetei este în creştere în ultima vreme, înregistrându-se cutremure devastatoare în mai multe părţi ale lumii, printre care Iran şi China.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a fost înregistrat azi, la ora 17.05 (ora Beijingului) în regiunea Sichuan din sud-vestul Chinei, potrivit agenţiei Xinhua, citând Centrul chinez pentru cutremure. Cel puţin 203 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 11.227 au fost rănite, dintre care 1.000 grav, în cutremurul care a zguduit provincia centrală chineză Sichuan, a anunţat Comandamentul local pentru situaţii de urgenţă.

Seismul, cu magnitudinea 7, s-a produs, ieri, la ora locală opt şi două minute (00.02 GMT, 02.02 ora României) şi a afectat regiunea Lushan, în zona municipală din Yaan, situată în centrul provinciei, potrivit primelor date difuzate de Centrul de Reţele Seismologice din China.

Ulterior, s-au înregistrat 1.165 de replici, cea mai mare având magnitudinea 5,8, potrivit centrului de seismologie.

NEWS ALERT. Un nou seism AZI, în aceeași regiune din CHINA. Bilanțul cutremurului de ieri: 203 morți și peste 11.500 de răniți | FOTO

china cutremur2Potrivit  agenţiei Xinhua, citată de Agerpres, în continuare sunt date dispărute 24 de persoane. Seismul, cu magnitudinea 7, s-a produs, ieri, la ora locală 08.02 (00.02 GMT, 02.02 ora României) şi a afectat regiunea Lushan, în zona municipală din Yaan, situată în centrul provinciei, potrivit primelor date difuzate de Centrul de Reţele Seismologice din China.

Ulterior, s-au înregistrat 1.165 de replici, cea mai mare având magnitudinea 5,8, potrivit centrului de seismologie.

Potrivit Reuters și BBC, seismul din provincia Lushan a avut magnitudinea 6,6, și s-a produs în apropierea provinciei din sud-vestul Chinei, Sichuan, unde în mai 2008 un cutremur de 7,9 grade a ucis 70.000 de persoane.

„Provincia Lushan se întoarce încet-încet la viața normală, dar încă există nevoie stringente, în ceea ce privește adăpostul și materialele de construcție”, a spus Kevin Xia, de la Crucea Roșie și Semiluna Roșie. „Proviziile au ajuns greu în regiune, din cauza blocajelor de trafic. Majoritatea proviziilor noastre sunt încă pe drum”, a precizat el.

CUTREMUR de grade richter 7, în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs vineri în nordul Japoniei, în largul insulelor Kurile administrate de Rusia. Seismul a fost resimţit în toată partea de nord-est a arhipelagului. Potrivit agenţiei japoneze de meteorologie, pentru moment, nu a fost emisă o alertă de tsunami.

Institutul american de geofizică USGS a estimat magnitudinea cutremurului la 7,2, la o adâncime de 122,3 kilometri, în timp ce agenţia japoneză de meteorologie l-a localizat la o adâncime de zece kilometri, relatează Mediafax.

Institutul american a localizat epicentrul la peste 500 de kilometri nord-est de insula nordică japoneză Hokkaido şi la circa 30 de kilometri în largul Urup, una dintre insulele arhipelagului rus Kurile.

Echipele de salvare fac eforturi sa ajunga catre zona rurala din sud-vestul Chinei afectata sambata de cel mai puternic cutremur resimtit in ultimii 3 ani in regiune. Potrivit datelor cunoscute pana la aceasta ora, numarul persoanelor decedate sau date disparute in urma cutremurului a crescut la 203, in timp ce 11.500 de persoane sunt ranite, dintre care circa 1.000 au suferit rani grave, informeaza Reuters.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,6 produs sambata, in jurul orei locale 08:02 (03:02, ora Romaniei), in districtul Lushan din provincia Sichuan, aproape de zona in care, in china cutremur 32008, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 a provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane. Epicentrul seismului a fost localizat la o adancime de 12 km. Cutremurul s-a produs in apropiere de orasul Ya’an, cu o populatie de 1.5 milioane persoane, dar a fost resimtit si de locuitorii provinciilor invecinate si in capitala provinciei, Chengdu.

Cele mai multe decese se inregistreaza in Lushan, in apropiere de orasul Ya’an, insa accesul echipelor de salvare in zona a fost ingreunat de ingustimea drumului si de alunecarile de teren, dar si de controalele guvernamentale care restrictioneaza accesul pentru a evita blocajele de trafic, precizeaza Reuters.

“Districtul Lushan revine la normalitate, dar exista inca o lipsa acuta de adaposturi si materiale”, a declarat Kevin Xia, un reprezentant al Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. “A fost dificil sa ducem provizii in zona din cauza blocajelor in trafic. Cele mai multe dintre livrarile noastre sunt inca pe drum”, a declarat Xia. In Ya’an, echipele de salvare sosite din intreaga China si-au exprimat frustrarea provocata de faptul ca nu au acces la Lushan si la satele mai indepartate, imprastiate in zona muntoasa.

“Ne grabim. Sunt oameni care au nevoie de ajutor si avem provizii in spate (in masina),” a povestit un membru al Serviciului de Urgenta din Provincia Shandong care a refuzat sa isi dea numele. Ministerul de Externe a multumit guvernelor straine pentru ofertele de ajutor, dar a declarat ca autoritatile chineze sunt capabile sa faca fata provocarii.

“In prezent, echipele de salvare si medicale chineze sunt disponibile iar resursele sunt suficiente”, a precizat ministerul. In Lushan, medicii si asistentele medicale au tratat ranitii afara sau in corturi instalate in fata principalului spital din localitate, inconjurati de sticla sparta, de ipsos si beton. Apovizionarea cu apa si cea cu energie electrica au fost intrerupte din cauza cutremurului.

Premierul Li Keqiang s-a deplasat sambata in zona de dezastru cu elicopterul pentru a vorbi cu persoanele ranite, cu cei care si-au pierdut casele si cu echipele de salvare. “Nu fiti tristi, vom reconstrui dupa acest dezastru iar noile case vor fi chiar mai bune decat erau inainte”, le-a spus premierul, citat de mass-media de stat, locuitorilor din regiune.

Ministerul Afacerilor Civile estimeaza ca 179 de persoane au murit, 24 de persoane sunt date disparute si circa 11.500 persoane sunt ranite, 960 dintre ele fiind in stare grava. Chen Yong, directorul adjunct al Departamentului de Dezastre Naturale din Ya’an, le-a spus reporterilor ca este putin probabil ca numarul mortilor sa creasca dramatic. “Intelegem situatia in majoritatea zonelor. Cele mai multe dintre victime se stiu. In unele zone muntoase indepartate este posibil ca noi sa nu cunoastem pe deplin situatia“, a precizat reprezentantul autoritatilor locale.

In urma cutremurului de sambata scolile nu s-au prabusit, spre deosebire de 2008 cand multe unitati scolare, prost construite, s-au daramat provocand un val de furie si dand nastere unei campanii nationale de reconstructie. “Scolile noastre sunt cele mai sigure si mai solide cladiri”, a precizat Chen. “Guvernul chinez a alocat foarte multi bani pentru constructia de scoli si spitale. Pot garanta ca nu s-a prabusit nicio scoala.”

Agentia de stiri Xinhua a informat ca 18.000 de militari au fost trimisi in zona pentru a contribui la eforturile de salvare. Echipele de salvare din Lushan au scos din daramaturi 91 de supravietuitori, arata Xinhua. Din imaginile difuzat de televiziunea publica rezulta ca in satele mai apropiate de epicentru aproape toate cladirile joase s-au prabusit. Asociatia de Meteorologie din China a avertizat ca sunt posibile alunecari de teren in districtul Lushan, in conditiile in care s-au inregistrat peste 1.400 de replici.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a afectat joi, la ora locală 15.09 (13.39, ora României), orăşelul Tassouj, în nord-vestul Iranului, a anunţat presa iraniană citând Centrul seismologic din cadrul Universităţii Teheran, relatează AFP.

“Nicio pagubă nu a fost raportată, pentru moment (…). Ne aflăm în contact cu prefectul din Tassouj”, a declarat Khalil Saiie, directorul Centrului pentru Gestionarea Crizelor din cadrul guvernoratului provinciei Azerbaidjanul de Est, citat de agenţia Isna.

Un oficial local din cadrul Semilunei Roşii iraniene a declarat, tot citat de Isna, că nu există informaţii despre cazuri de persoane rănite în oraşele Tassouj, Maragheh et Shabestar. Epicentul cutremurului s-a aflat la o adâncime de aproximativ opt kilometri. Seismul a fost urmat de replici mai puţin puternice.

Tassouj este un orăşel situat la mai puţin de 100 de kilometri de Tabriz, capitala provinciei, unde cutremurul a fost resimţit.

Partea de sud-est a Iranului a fost afectată marţi de un cutremur violent, cu magnitudinea de 7,8 potrivit Centrului american de geofizică USGS, care s-a soldat cu un mort în Iran şi cu aproape 40 de morţi în Pakistanul vecin. Acest cutremur a fost prezentat de către autorităţile iraniene ca cel mai puternic seism înregistrat în ţară începând din 1957 şi până în prezent.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a afectat, la 9 aprilie, o zonă rurală din sud-vestul Iranului, soldându-se cu 37 de morţi şi peste 800 de răniţi. Seismul nu a avariat centrala nucleară Bushehr, singura din ţară, deşi aceasta se află la aproximativ 100 de kilometri nord de epicentru, potrivit autorităţilor.

cutremur china 3


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CUTREMURE PUTERNICE in China si Iran (VIDEO). Mircea Radulian de la Institutul de Fizica a Pamantului considera ca va urma si la noi un VAL DE CUTREMURE

  1. Apropo de profetiile Parintelui Elpidie! Natura se revolta!
    Si apropo de profetiile Parietelui Arsenie Boca!

  2. Cutremure devasatoare si foc (nuclear !!!)dn cer vor avea toti cei care aproba pri legi omenesti, uraciunile sexuale pe care Domnul le uraste cel mei mult si care aprind mania Lui !!!

  3. 6. Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie; luaţi seama să nu vă speriaţi, căci trebuie să fie toate, dar încă nu este sfârşitul.
    7. Căci se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri.
    8. Dar toate acestea sunt începutul durerilor.

    Matei 24

  4. Cititi fratilor epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel. Vedeti la sfarsitul capitolului 1 ce spune despre legalizarea relelor.
    In plus, cred ca oricat ar legaliza oamenii pentru ei, daca noi nu facem gesturile alea, atunci am canstigat. Legalizarea nu inseamna si obligatie la ceva anume.
    Asta tine de morala noastra.
    In Apocalipsa spune Sfantul Ioan Evanghelistul:
    11. Cine este nedrept sa nedreptateasca inca.Cine e spurcat, sa se spurce inca.Cine este drept, sa faca dreptate mai departe.Cine este sfant, sa se sfinteasca inca.
    12. Iata, vin curand si plata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa cum este fapta lui.
    Deci, sa luam aminte, ca daca, crezi ca stai sa ai grija sa nu cazi!
    Doamne miluieste-ne!

  5. @Bogdan,
    “Legalizarea nu inseamna si obligatie la ceva anume”. O, ba da. Stai sa vezi cand homosexualii se vor plange europei si lumii intregi ca li s-a refuzat casatoria in biserica. Sau ca li s-a refuzat adoptia de copii. Sau, mai spre sfarsit, dupa ce vor obtine toate celelalte drepturi, au sa se planga ca te feresti de compania lor si ca iti inveti copiii sau nepotii o alta morala fata de cea considerata normala de lumea intreaga. E

  6. e cam acelasi lucru cu impunerea cuvantului rom(tin sa precizez ca romii nu au nici o legatura cu homosexualii si bine fac). Nu sunt multi romii care se plang ca li se spune tigani (ei insisi iti spun ca tigani se numesc), dar sunt multi romani care iti vor atrage atentia ca ii discriminezi. Deasemeni, sunt multi “jurnalisti” romani care la o boacana facuta de oricine in strainatate scriu ca acela a fost musai roman. Sau folosesc o formula de genul: “un roman de origine italiana…”. Cam la fel cu carnea de cal. Pana sa dovedim noi ca nu avem nici o legatura cu ea, am fost facuti de toata bafta in toata lumea. Bineinteles, tara a pierdut.
    Vezi? noi nu facem, nu suntem de acord cu ce se intampla, si totusi nu ne putem opune pt ca atacurile sunt atat de perfide si alunecoase, incat nu ai de ce sa te prinzi pt a contracara raul. E ca un zvon pe care nu-l poti combate pt ca nu ai mijloacele de a te face ascultat. La fel e atacata si biserica, in curand la fel vor fi atacati si crestinii. Cu zvonuri rauvoitoare.

  7. Pingback: Mircea Radulian (Institutul de Fizica a Pamantului) despre ultimele cutremure din Vrancea - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare