Mircea Radulian (Institutul de Fizica a Pamantului) despre ULTIMELE CUTREMURE DIN VRANCEA

31-03-2014 2 minute Sublinieri

cutremur2_21182600_84181000_58513900

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului afirma, in exclusivitate pentru Ziare.com, ca seria de seisme din ultima vreme nu trebuie sa ne ingrijoreze, dar ca este greu de spus, in acest moment, daca exista riscul unui cutremur major.

Acesta a mai spus ca este esential ce se va intampla in perioada imediat urmatoare cu activitatea seismica din Vrancea.

Un cutremur a avut loc sambata seara, la ora 21.18, in zona Vrancea. Seismul a fost resimtit in Capitala si alte orase din tara, printre care Iasi, Bacau, Buzau, Barlad, Ploiesti, Galati, Vaslui, Braila, dar si peste Prut, la Chisinau. Este cel mai puternic cutremur din 2014, avand o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, care initial l-a evaluat la 5 grade.

– Se intampla fenomene ingrijoratoare in Vrancea?

Vrancea este o zona unica. Este caracteristica pentru zona Vrancea o activitatea seismica aproape zilnica, in conditiile in care zonele de epicentru sunt foarte apropiate unele de alte. Fenomenele de aici, prin natura lor, sunt unice in lume. Activitatea seismica, asa cum o consideram noi normala, inseamna in medie, unul-doua seisme de cu magnitudinea de peste 4, pe luna. In ultimii 3-4 ani, seismele de aceasta valoare au fost rare. Am putea spuna ca Vrancea recupereaza. Cert este ca aceste miscari nu sunt anormale pentru Vrancea.

– Pot anunta un eventual seism mai mare in urmatoarea perioada?

– In primul rand, predictii nu poate face nimeni. Este efectiv imposibil. Ceea ce se poate spune este ca frecventa acestor seisme pe care le inregistram, raportate la magnitudinea lor, dau o imagine a starii in care se afla Vrancea. In plus, Vrancea are caracteristice socurile multiple. Este una dintre specificitatile zonei, aceea de a avea, in intervale scurte de timp, doua-trei seisme cu magnitudine de valori apropiate.

– Este mai intensa activitatea in Vrancea?

– Da, se poate spune ca activitatea este mai intensa, dar acest fapt nu este anormal pentru zona. Vrancea are o activitate continua, planurile de fractura in adancime care genereaza seisme se influenteaza unele pe altele si sunt in doua-trei etaje de adancime. De aici si specificitatea unor socuri duble sau mutiple si intensitatile grupate ca valoare.

– Ce va ingrijoreaza cel mai mult legat de activitatea din Vrancea?

– Pe mine ma ingrijoreaza cand Vrancea iese din tipare, fie ca este vorba despre seisme care nu se inscriu in activitatea specifica a zonei, fie ca este vorba despre perioade de acalmie. Pe mine ma ingrijoreaza mai mult o perioada de acalmie de cateva zile, decat o serie de seisme cu magnitudine intre 4 si 5, cum am avut zilele acestea, sau situatiile in care Vrancea iese din activitatea ei obisnuita. Vrancea lucreaza pe acest gen de miscari, multe de magnitudine mica sau medie. Iar acest ultim seism este unul mediu. Plus ca a fost o perioada, inainte de aceasta serie, perioada de aproape doua saptamani, in care Vrancea nu s-a miscat deloc. Deci erau de asteptat aceste miscari.

– Se poate spune ca se descarca energia acumulata, prin aceste cutremure?

Intr-o oarecare masura da, dar este prea putin pentru a spune ca zona se detensioneaza. Dar raman binevenite aceste miscari.

– Pot fi considerate aceste seisme ca fiind presocuri?

– Este foarte greu de spus. Mecanica acestor miscari este atat de complexa si depinde de atat de multi factori, incat este greu de spus. Dar inclin sa cred ca nu. Cred ca putem sa vorbim despre presocuri atunci cand apar cutremure unice de intensitate peste 5.

– Sa stam linistiti?

Asa vreau sa cred, ca trebuie sa stam linistiti. Cel putin acum. Vedem cum evolueaza lucrurile in urmatoarea perioada.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Mircea Radulian (Institutul de Fizica a Pamantului) despre ULTIMELE CUTREMURE DIN VRANCEA

  1. Pingback: Sistemul de monitorizare WORLD EARTHQUAKES prevede un mare CUTREMUR in Romania in 2015 [VIDEO]. Specialistii romani considera estimarea exagerata - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare