Mega-congres UDMR cu obiectivul asumat al AUTONOMIEI SECUIMII. Kelemen Hunor: eliminarea “STATULUI NATIONAL” nu e negociabila. Ponta da de inteles ca va face COMPROMIS pe ARTICOLUL 1 DIN CONSTITUTIE

25-05-2013 9 minute Sublinieri

udmr-congres

  • Mediafax:

Kelemen: Scoaterea sintagmei “naţional” din articolul 1 din Constituţie nu este negociabilă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, că propunerea formaţiunii de scoatere a sintagmei “naţional” din articolul 1 din Constituţie “nu este negociabilă”. Întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, dacă pentru UDMR este negociabilă propunerea de scoatere a sintagmei “naţional” din articolul 1 al Constituţiei, Kelemen Hunor a răspuns negativ.

“Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepţionat toate mesajele. Nu este negociabilă”, a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sâmbătă, delegaţilor UDMR la Congresul Uniunii, că modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii.

“Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a mai spus premierul Ponta.

Peste o mie de persoane au participat, sâmbătă, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfăşurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii. Printre participanţi s-au numărat peste 770 de delegaţi ai filialelor teritoriale şi liderii principalelor partide din România şi Ungaria. La congres au participat, ca invitaţi, şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi politicieni din Ungaria.

Potrivit unui document adoptat sâmbătă, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomandă ca, pe lângă limba română, în unele regiuni limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

“Recomandăm o clauză constituţională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situaţia constituţională şi de drept civil a comunităţii noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului naţional. Consemnarea caracterului naţional al statului în Constituţie este un anacronism care, cu toate că nu poate fi interpretat în termeni juridici, poate servi drept bază unor măsuri discriminatorii împotriva minorităţilor etnice sau respingerii unor creanţe îndreptăţite ale minorităţilor. Recomandăm totodată ca legea să recunoască minorităţile naţionale ca elemente constitutive ale statului, pentru că acest principiu constituţional poate crea egalitatea reală în drepturi nu doar între indivizi ci şi între comunităţi, în primul rând între majoritatea română şi naţionalităţile istorice de pe teritoriul României, conform celor stipulate în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918″, se arată în documentul citat.

Cel mai mare congres din istoria UDMR – Ponta: Îmi pare rău că nu suntem la guvernare împreună, aşa cum ar fi trebuit. DOCUMENTELE adoptate de Uniune – FOTO

Congresul UDMR, la care au participat peste o mie de persoane, printre care premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şeful PDL, Vasile Blaga, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a aprobat modificarea Statutului Uniunii, astfel încât să se permită înfiinţarea, în premieră pentru formaţiune, a organizaţiei de femei, alegerile pentru aceasta urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii septembrie. Premierul Victor Ponta a declarat că îi pare rău că Uniunea nu este acum la guvernare, “aşa cum ar fi trebuit să fie”, el adăugând că deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă.

UPDATE: UDMR vrea, prin programul “Secuimea Capitală Culturală Europeană”, poziţionarea în context european

UDMR vrea promovarea “năzuinţelor din secuime” la nivel internaţional şi susţine poziţionarea regiunii secuieşti în context european, prin programul “Secuimea Capitală Culturală Europeană”.

udmr-hunorPotrivit unui document intitulat “Secuime conştientă, puternică” şi adoptat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, obiectivul Uniunii este ca autonomia din secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune.

“Obiectivul nostru este ca problemele practice legate de autorităţile locale şi autonomia din secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune. În viitor, vor fi importante campaniile sociale intense organizate pentru sensibilizarea societăţii majoritare faţă de acceptarea conceptului şi conţinutului autonomiei, pentru demolarea preconcepţiilor şi imaginilor false ataşate de secuime. Trebuie să promovăm năzuinţele din secuime la nivel internaţional, iar pentru realizarea obiectivelor noastre avem nevoie de sprijinul unor foruri internaţionale. Este importantă întărirea instituţiilor vitale păstrării identităţii comunităţii noastre: revitalizarea reţelelor de case de cultură, sprijinul bisericilor şi al organizaţiilor neguvernamentale, programele de protecţie a monumentelor şi orice eveniment cultural menit să păstreze identitatea culturală a regiunii, dar să poziţioneze regiunea în context european, de exemplu programul Secuimea Capitală Culturală Europeană”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au menţionat că sunt conştienţi de faptul că obiectivul autonomiei regiunii secuimii nu va oferi rezultate pe termen scurt, motiv pentru care trebuie continuate eforturile pentru a determina secuimea ca o regiune de dezvoltare distinctă, “pentru a introduce limba maghiară ca limbă oficială în această regiune, pentru a asigura utilizarea simbolurilor naţionale în secuime, pentru implementarea principiului reprezentării etnice proporţionale în administraţia publică, cu accent special pe instituţii controlate de către ministere, pe poliţie şi armată”.

“Ambiţiile secuimii în direcţia emancipării sociale şi economice au subliniat identitatea specifică a regiunii şi au generat în societatea maghiară din Transilvania solidaritate faţă de regiunea cu condiţii mai nefavorabile şi o responsabilitate accentuată faţă de sarcinile asumate la nivelul întregii comunităţi maghiare din România”, se mai arată în documentul citat.

UDMR susţine că trebuie continuate programele de dezvoltare menite să îmbunătăţească infrastructura şi mediul economic din secuime, precizând că cele mai importante posibilităţi pentru dezvoltare sunt în domeniul sprijinului întreprinderilor mici şi mijlocii, al produselor cu valoare adăugată ridicată, al industriei energiei regenerabile, al industriei wellness şi al turismului cultural.

“De importanţă egală este totodată dezvoltarea domeniului agrar, al industriei alimentare şi al industriei forestiere, dar şi investiţiile în resurse umane prin asigurarea calităţii educaţiei publice şi a educaţiei profesionale, extinderea programelor academice ale universităţilor din secuime”, se mai arată în documentul adoptat de Congresul UDMR.

La Congresul UDMR desfăşurat, sâmbătă, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, în prezenţa a peste o mie de persoane, au mai fost adoptate şi alte documente. Astfel, UDMR respinge atacurile repetate la adresa comunităţii maghiare, considerând că aceste incidente “sunt părţi ale unui proces armonizat menit să obstrucţioneze ambiţiile sale naţionale, dezvoltarea comunităţii şi emanciparea ei”, se arată într-un alt document adoptat, sâmbătă, la Congres.

“UDMR respinge atacurile repetate la adresa comunităţii maghiare. În ultima perioadă constatăm o răspândire a atacurilor împotriva comunităţii noastre, cum sunt încercarea de suspendare a restiturii Colegiului «Szekely Miko», încercarea îndepărtării simbolurilor noastre comunitare în mai multe localităţi din secuime, amânarea constituirii facultăţii maghiare de la UMF Târgu Mureş sau denigrarea unor funcţionari publici maghiari în baza unor acuzaţii nefondate. Suntem convinşi că toate aceste incidente sunt părţi ale unui proces armonizat menit să obstrucţioneze ambiţiile noastre naţionale, dezvoltarea comunităţii şi emanciparea ei. UDMR va apăra instituţiile sale, conducătorii noştri şi orice persoană de etnie maghiară care doreşte să îşi exercite drepturile naţionale, garantate prin lege. Respingem orice încercare de a intimida membrii comunităţii noastre şi de a-i îndepărta din lupta pentru năzuinţele noastre naţionale”, se menţionează în documentul citat.

De asemenea, la Congresul UDMR a fost adoptat un document în care se susţine că Guvernul USL nu a elaborat şi nu a implementat anul trecut măsuri de revigorare economică şi reducere a cheltuielilor bugetare, Uniunea propunând zece soluţii care ar duce România la ieşirea din criza economică.

Potrivit documentui intitulat “Noi locuri de muncă pentru creştenere sustenabilă: Pachetul UDMR pentru revigorarea economiei“, Uniunea solicită dezbaterea reală în Parlament a modificării Codului Fiscal, “cu obiectivul de a alcătui o reglementare mai simplă şi mai echitabilă”, recomandă reintroducerea TVA de 19 la sută şi reducerea contribuţiilor sociale cu 6 puncte procentuale, o reducere de 3,5 la sută pentru angajator şi 2,5 la sută pentru angajat. De asemenea, solicită păstrarea cotei unice de impozitare de 16 la sută în domeniul impozitelor pe venit şi profit şi susţine creşterea veniturilor bugetului central prin reducerea drastică a evaziunii fiscale şi extinderea bazei de impozitare – contracararea economiei informale. Totodată, UDMR susţine ca sectoarele pilot ale creşterii economice să fie prioritare, acestea fiind, pe termen mediu, agricultura şi industria alimentară, dezvoltarea infrastructurii şi sectorul energetic.

Într-un alt document adoptat sâmbătă, se arată că UDMR consideră că o continuitate a prezenţei sale în Parlamentul European este “un obiectiv primordial”, iar o reprezentare puternică la Bruxelles va asigura realizarea obiectivelor europene ale comunităţii maghiare şi prosperitatea Transilvaniei.

UPDATE – UDMR: Sprijinim reforma administrativă dacă e precedată de reorganizarea regiunilor în unele mai mici

UDMR va sprijini o eventuală reformă administrativă doar cu condiţia ca aceasta să fie precedată de reorganizarea regiunilor actuale de dezvoltare în regiuni mai mici, naturale, cu o coeziune internă reală.

Potrivit unui document adoptat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, şi intitulat “Regiuni mai mici, mai eficiente”, instrumentarea reformei administrative din România bazată pe regiuni greşit definite şi pe un sistem instituţional aferent ineficient “ar fi dovada unei grave iresponsabilităţi”.

“Considerăm că instrumentarea reformei administrative din România bazată pe regiuni greşit definite şi pe un sistem instituţional aferent ineficient ar fi dovada unei grave iresponsabilităţi. Transformarea regiunilor de dezvoltare greşit determinate în unităţi administrative şi întărirea unui sistem instituţional neprofesional nu poate îndrepta eşecul politicii de dezvoltare din România ci, din contră, implementarea unei asemenea concepţii ar agrava problemele existente. Vom sprijini o eventuală reformă administrativă doar cu condiţia ca ea să fie precedată de reorganizarea regiunilor actuale de dezvoltare în regiuni mai mici, naturale, cu o coeziune internă reală”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au subliniat că resping orice intenţie de a reduce competenţele judeţelor actuale, de a recentraliza la nivel regional instituţiile deconcentrate, funcţionale la nivel judeţean în prezent. “În opinia noastră, introducerea unui nou nivel administrativ între judeţe şi Guvern, adică constituirea unui nivel administrativ regional, ar extinde birocraţia deja excesivă şi ar încetini integrarea europeană a României”, se mai arată în document.

În acest context al discuţiilor despre regionalizare, UDMR consideră necesară constituirea regiunilor de dezvoltare din secuime şi Partium, posibilitate permisă de Uniunea Europeană, “acestea fiind mijloacele supravieţuirii şi dezvoltării comunităţii maghiare din România”. “Orice reorganizare administrativă sau economică din România trebuie să respecte, pe lângă interese economice, considerente istorice şi etnice”, se subliniază în documentul adoptat de Congresul UDMR.

Propunerile UDMR pentru revizuirea Constituţiei: Clauză de reglementare a autonomiei culturale şi regiuni cu statut special

Participanţii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constituţiei, în care se recomandă o clauză care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special.

Potrivit documentului adoptat, sâmbătă, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomandă ca, pe lângă limba română, în unele regiuni limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

“Recomandăm o clauză constituţională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situaţia constituţională şi de drept civil a comunităţii noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului naţional. Consemnarea caracterului naţional al statului în Constituţie este un anacronism care, cu toate că nu poate fi udmr-congres2interpretat în termeni juridici, poate servi drept bază unor măsuri discriminatorii împotriva minorităţilor etnice sau respingerii unor creanţe îndreptăţite ale minorităţilor. Recomandăm totodată ca legea să recunoască minorităţile naţionale ca elemente constitutive ale statului, pentru că acest principiu constituţional poate crea egalitatea reală în drepturi nu doar între indivizi ci şi între comunităţi, în primul rând între majoritatea română şi naţionalităţile istorice de pe teritoriul României, conform celor stipulate în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918″, se arată în documentul citat.

De asemenea, UDMR recomandă folosirea liberă a simbolurilor naţionale şi specifice comunităţilor, considerând că orice limitare a acestora “reprezintă o încălcare a normelor şi exerciţiului internaţional în domeniul drepturilor omului şi a valorilor europene”.

“Avem nevoie de o Constituţie care să includă valorile comunităţii noastre maghiare. Suntem convinşi de faptul că relaţia interetnică bazată pe egalitate lingvistică, culturală, religioasă şi naţională este interesul întregii societăţi din România, iar Constituţia trebuie să garanteze acest fapt. Este important ca modificarea Constituţiei să aibă un veritabil sens şi ca procesul să nu rămână doar o încercare de a ne adapta unor aşteptări externe. Pe de altă parte, trebuie să evităm orice intenţie din partea coaliţiei de guvernare, cu o majoritate de peste două treimi, de a-şi urma propriile interese în alcătuirea noii Constituţii”, se mai arată în documentul adoptat.

În pachetul de recomandări al UDMR pentru modificarea Constituţiei mai figurează Parlamentul bicameral, “cu o mai raţională distribuire a competenţelor între cele două camere”, dar şi ca legea fundamentală “să declare principiul proporţionalităţii etnice în administraţia locală şi centrală, în instituţii descentralizate şi în unităţi militarizate”.

“Recomandăm radierea posibilităţii ordonanţelor guvernamentale de urgenţă şi a asumării răspunderii de către Guvern pentru proiecte legislative. Recomandăm drepturi decizionale mult mai ample pentru autorităţi locale, cu implementarea integrală a principiului subsidiarităţii. Recomandăm includerea în Constituţie a faptului că statul reacţionează faţă de orice discurs al urii, orice instanţă a antisemitismului, a atacului împotriva etniei maghiare”, se menţionează în document.

Reprezentanţii UDMR au subliniat că Uniunea nu solicită doar modificarea Constituţiei, ci pledează pentru o reformă a legii fundamentale, fiind nevoie de “regândirea întregii structuri, luând în considerare valori sociale, politice şi juridice specifice secolului XXI şi aplicând unele soluţii noi în domeniul dreptului civil şi al administraţiei centrale”. Peste o mie de persoane au participat, sâmbătă, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfăşurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii.

Printre participanţi s-au numărat peste 770 de delegaţi ai filialelor teritoriale şi liderii principalelor partide din România şi Ungaria. La congres au participat, ca invitaţi, şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi politicieni din Ungaria.

Primarul din Miercurea Ciuc: A venit momentul ca România să soluţioneze problema secuimii, ca să ne liniştim şi noi

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, a declarat, sâmbătă, în deschiderea Congresului UDMR, că “a venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii”, spunând că pentru maghiari “autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie”. 

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sâmbătă, în deschiderea celui de-al XI-lea Congres al UDMR, că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială, subliniind că “autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie”.

“A venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. (…) Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime”, a spus Raduly Robert, în discursul susţinut în limba maghiară şi a cărui traducere a fost asigurată de organizatori.

Raduly Robert a spus că această cauză a autonomiei este importantă pentru Miercurea Ciuc şi pentru această regiune. “În lupta pentru autonomie avem nevoie de toţi oamenii de bine, trebuie să facem paşii împreună, trebuie să lucrăm şi să luptăm”, a mai afirmat primarul din Miercurea Ciuc. În discursul său, el s-a mai referit şi la situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi la faptul că funcţionarii publici din zonă trebuie să vorbească limba maghiară.

Ponta: Respect steagul secuiesc. Nu am vrut să fie la pupitru să nu se creadă că e steagul PNL

Premierul Victor Ponta a spus, la Congresul UDMR, că respectă steagul secuiesc – care se afla pe pupitru la discursurile unor reprezentanţi UDMR, dar care a fost luat când a vorbit Ponta -, dar nu a vrut să fie acolo “ca să nu se creadă că e steagul PNL”.

Victor Ponta a spus, la începutul discursului susţinut la Congresul UDMR, că liderul PNL, Crin Antonescu, se gândea că el va vorbi în limba maghiară, gluma premierului fiind aplaudată. El a continuat spunând că vorbeşte în limba română şi că speră să îl ajute traducerea, după cum şi pe el l-a ajutat traducerea din maghiară la discursul susţinut de udmr-pontaprimarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert.

El a menţionat însă că traducerea se întrerupea la momentele importante când a vorbit primarul Raduly, astfel că a înţeles doar o parte din discurs. De asemenea, premierul şi-a cerut scuze pentru întârzierea la Congres, spunând că presa românească va spune că “e din cauza lui Antonescu”. Ponta a vorbit apoi despre steagul secuiesc, care se afla pe pupitru când au ţinut discursuri primarul Raduly Robert şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar care a fost luat când a vorbit premierul.

“Vreau să vă explic că am un mare respect faţă de acest steag, deoarece membri ai comunităţii dumneavoastră mi-au povestit istoria lui, că acum 400 de ani secuii aliaţi cu Mihai Viteazul pentru libertate au purtat acest steag şi trebuie respectat. Nu am vrut să fie, ca să nu se creadă că e steagul PNL, altfel… nu era nicio ştire pentru presă”, a afirmat Ponta.

 


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Revizuirea constitutiei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Mega-congres UDMR cu obiectivul asumat al AUTONOMIEI SECUIMII. Kelemen Hunor: eliminarea “STATULUI NATIONAL” nu e negociabila. Ponta da de inteles ca va face COMPROMIS pe ARTICOLUL 1 DIN CONSTITUTIE

  1. From “History of Hungary” By Denis Sinor
    “Though, geographically speaking, of European origin, the Hungarians
    who settled in the Danube valley were spiritually and materially,
    Asiatics, and belonged to the great Central Euroasiatic cultural family whose
    members lived dispersed form the Danube to China, from Persia and
    India to the Arctic. The Hungarian bows and arrows…were of exactly the same
    type as those used in Central Asia. As nomadic peoples generally do, the
    Hungarians disliked towns, and even houses, to which they preferred
    tents. According to Otto von Freisingen, as late as the middle of the
    twelfth century, summer and autumn were still spent under tents”.
    “It is, however quite certain that the Mongoloid type was well
    represented among them (Hungarians), and that they were, on the whole, of rather
    short stature, with short legs, bowed through continuous riding”.
    From George Kedrenos (12th century).
    (Describing the events which took place in 895).
    “The Emperor had sent the Patrician Skllerous to the Turks WHO were
    CALLED Hungarians (Oungroi) to convince them to cross the Danube and attack the
    Bulgarians…” (At this time the Hungarians used to live somewhere near Bug river,in
    a place called Etel-Kuzu).
    From John Zonnaras (12th century).
    (Describing the events of 895).
    “The Emperor convinced the Turks who lived near Danube and who ARE
    CALLED Hungarians (Oungroi) to start war against the Bulgars”.

    Ahmad ibn Rustah (Xth Cent AD). Persian explorer and geographer

    “The Magyars are a race of Turks and their leader rides out with 20,000 horsemen and this king is called k.nd.h and this name denotes their king, for the name of the man who is actually king over them is ĝ.l.h and all the Magyars accept the orders of their ĝ.l.h in the matter of war and defense and the like.”

  2. Nici nu ar trebui discutat cu astia. UDMR este in afara legii, si ar trebui sa se spuna asta de la conducere. De ce sa poarte steagul Ungariei cand ei se considera ca apartin Romaniei ? De ce sa se faca ” implementarea principiului reprezentării etnice proporţionale în administraţia publică, cu accent special pe instituţii controlate de către ministere, pe poliţie şi armată ” ? Cum adica ” proportionale “, astia isi bat joc de romani ? I-a impiedicat cineva sa faca partid politic sau sa fie ingajati in vre-o functie de conducere din institutii asa cum ei au alungat ilegal pe romanii din cele doua judete unde ei sunt majoritari ? Pentru ce vor adica ” proportionale ” ? Si cum adica Romania sa nu fie stat national ? Ungaria nu este stat national ? Romanii din Ungaria au ” drepturile ” pe care ei le cer in Romania ?
    Eu cred ca UDMR este in afara legii si ar trebui scos din politica.
    Apoi chestia cu autonomia … Probabil vor razboi, asa cum au dorit-o de mai multe ori in istorie. Acestia nu sunt partid politic, ci instigatori la razboi si incalca constitutia pe fata. Daca vor sa traiasca in Romania, atunci sa respecte constitutia acestei tari si nu sa incerce sa o schimbe in mod ilegal. Sa faca schimbari de genul asta mai intai in Ungaria daca sunt adeptii unor asemenea aberatii.
    Slugarnicia si prostia ( tradarea ) lui Ponta este evidenta : cine l-a ucis pe Mihai Viteazul, nu ungurii ? In loc sa spuna ca ei au fost ( si inca doresc sa fie ) ucigasii lui Mihai Viteazul dar si ai Romaniei, el spune ca ungurii au luptat cu romanii pentru eliberare !
    « Mihai Viteazul a fost domnitor al Ţării Româneşti (1593-1601), la care a alipit Transilvania (în 1599) şi apoi Moldova (în 1600), devenind primul domnitor al celor trei ţări româneşti unite, în condiţiile în care principalele puteri ale vremii erau Imperiul German şi cel Otoman. Mărturiile vremii consemnează că, de- a lungul domniei sale, Mihai a urmărit unirea celor trei provincii româneşti folosindu-se cu abilitate atât de aliaţii săi, cât şi de duşmani.

    În 1599, după victoria de la Şelimbar (18 octombrie), unde învinge oastea principelui Andrei Bathory, care guverna Ardealul, Mihai uneşte Transilvania cu Ţara Românească. Încurajat de succes, se luptă şi cu armata lui Ieremia Movila, domnul Moldovei, îl învinge. . Viteazul devenea astfel, la 27 mai 1600, “Domn al Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi a toată Ţara Moldovei”.

    Un asemenea succes, o asemenea strategie de a domni, nu puteau să nu stârnească invidia, nemulţumirea, spiritual de haită al duşmanilor săi externi şi interni. Care nu dormeau, înlăturarea domnitorului fiind dorită de habsburgi, care nu acceptau pretenţia sa de a păstra Transilvania, de Movileşti, care nu voiau să renunţe la Moldova, sprijiniţi fiind de Polonia, şi de nobilii maghiari. Spre finele anului 1600, lui Mihai i se cere să părăsească ţara.

    Însuşi Mihai Viteazul avea să noteze cu privire la dorinţa duşmanilor de înlăturare a lui: “Cardinalul (n.r.-A. Bathory) îmi trimite sol ca eu să-mi părăsesc ţara, pentru că nici el, nici moldovenii, nici chiar turcii nu erau multumiţi şi nici nu voiau să rămân în Ţara Românească. Până ce numi vor arunca pământ peste ochi, nu voi înceta să lupt cu turcii. Nu-mi las nimănui ţara…”.

    “Piei Basta!”

    Zvonurile despre asasinarea lui căpătaseră aspect de legendă printre oamenii din popor, dar numai cei care unelteau ştiau cât sunt de adevărate. La 16 august, la Câmpia Turzii, unde se afla domnitorul, soseşte şi generalul imperial Gheorghe Basta, omul potrivit pentru a înfăptui planurile de zadarnicire a măreţei înfăptuiri a domnului celor trei ţări române a cărui prezenţă, potrivit planului de campanie, nu era prevazută.

    Din această pricină, între cei doi ar fi avut loc neînţelegeri, după cum notează cronicarul Szamoskozy. Generalul Basta se considera singurul guvernator al Transilvaniei, iar unul din cronicarii vremii, Besselius, scria că Mihai i-ar fi spus generalului: “Piei Basta! Sau, dacă voieşti a domni, domneşte peste ai tăi, iar pe mine să mă laşi în pace, pentru că în treburile mele şi în ţările supuse cu braţul meu nu recunosc pe nimeni deasupra…”.

    Mihai hotărăşte să îşi despartă oastea de cea a lui Basta, iar acesta din urmă convoacă consiliul de comandanţi pentru a discuta arestarea lui Mihai.

    Câmpia Turzii, dimineaţa zilei de 9/19 august 1601. O trupă de soldaţi germani şi valoni vin cu ordin de la Basta să îl aresteze pe Mihai sau, după cum notează cronicarii, “în caz de nesupunere, să-l ucidă”.

    Aflat în cortul sau, luat prin surprindere, Mihai s-a opus, iar în clipa în care a pus mâna pe spadă, a fost lovit mortal cu o halebardă de căpitanul valon Raucigny (după unele cronici, de comandantul valon Beauri), după care i s-a tăiat capul cu propria spadă. Se spune că Basta ar fi ordonat ca trupul domnitorului să fie dat la câini. Cronicile menţionează că “trei zile corpul decapitat şi fără mâna stângă a rămas în ţarină, până ce un român milos l-a îngropat creştineşte”.

    Capul lui Mihai Viteazul, “retezat de securile mişeliei şi trădării”, a fost luat de către fraţii Buzeşti şi dus în Ţara Românească, la Mânăstirea Dealu, unde se află şi acum sub o lespede pe care este săpată o coroana din bronz cu inscripţia “Primului întregitor de neam glorie nemuritoare “…

    “Io, Mihai Voievod…”

    Ucis din ordinul generalului Basta, cu acordul austriecilor…Mihai Viteazul, frate cu Petru Cercel, fiu al Theodorei şi al lui Pătrascu Vodă cel Bun (domnitor al Ţării Româneşti între anii 1554 – 1557).

    Avea un scris frumos şi ştia să vorbească greaca, turca, slavona şi latina. La 30 de ani era Bănişor de Mehedinţi, apoi Mare Stolnic. În 1591 a devenit Mare Postelnic, iar în 1593 era Mare Ban al Craiovei. Obţine de la Poartă numirea ca domn al Ţării Româneşti şi ocupă tronul pe 11 octombrie 1593.

    În 1599, în urma victoriei de la Şelimbar, uneşte Transilvania cu Ţara Românească. După doar câteva luni, câştigă bătalia pentru Moldova, iar la 27 mai 1600 emite un hrisov din Iaşi, în care se intitulează “Io, Mihai Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

    Se înfăptuia, astfel, prima unire politică a celor trei ţări române, în hotarele care cuprindeau cea mai mare parte a teritoriului vechii Dacii…Invidia, ura şi duşmănia l-au pierdut pe Mihai Viteazul – primul unificator al Ţărilor Române. “Ceea ce am făcut toate, le-am facut pentru credinţa creştinească”… »

    « asasinatul a apărut adversarilor lui Mihai ca “modalitatea” cea mai directă de a-1 înlătura. Ordinul a fost dat – după cum se ştie – de generalul imperial Gheorghe Basta: el era, de altfel, beneficiarul imediat al faptei, fiindcă urma să conducă Transilvania în numele împăratului Rudolf al II-lea. Asasinii direcţi au fost ofiţerii Jacques Beauri şi Mortagne, care comandau un detaşament de 300 de mercenari. În zorii zilei de 19 august 1601, intrînd în cortul voievodului, Beauri i-a spus: “Eşti prins!”.

    Mihai a rostit un singur cuvînt, “Ba!” – şi a dat să pună mîna pe sabie. În acelaşi moment, un valon l-a împuşcat, un al doilea i-a străpuns pieptul, alţii l-au lovit cu halebardele. Asasinii i-au tăiat capul, i-au batjocorit trupul şi l-au aruncat în tabără. Basta a ordonat asasinatul pentru că a fost sigur că nu va fi dezavuat de autorităţile imperiale, de Rudolf al II-lea.

    “Ne întrebăm, afirmă Dinu C. Giurescu, deşi este greu de crezut că dovezile scrise cu răspunsul la această întrebare se vor mai găsi vreodată: cînd a înţeles generalul Basta că beneficiază de acordul tacit al superiorilor săi? Nu este exclus ca unele sugestii să-i fi parvenit chiar în săptămînile premergătoare luptei de la Gorăslău, atunci cînd era aliat al domnului român”. »

  3. deja ne uimeste tupeul acestora , aveau si inainte pretentii, dar acum a luat amploare nemaiantalnita, oare cine so afla in spatele acestora?

  4. Nu-l văd printre ei pe revoluționarul numărul unu al României: popa Tokeș. Ca să vadă toți românii ce tămbălău demențial au făcut, ca să-l apere pe popă.

  5. Eu sunt din Cluj. Nu doresc ca limba maghiara sa devina limba oficiala. Sa nu uitam ce au facut ungurii la Ip si Traznea cand au ocupat Transilvania.
    Nu doresc autonomia tinuturilor romanesti Harghita si Covasna, unde romanii nu mai au drepturi si autoritatile de la Bucuresti stau si se uita.
    Intrarea armatei hortiste în Transilvania a îngrozit locuitorii. După încercarea de dislocare a romanilor a urmat teroarea, si anume tortură, batjocură şi chiar executare.
    Sa nu uitam ca hoardele maghiare sunt atestate in aceasta regiune doar din anul 900 en.

  6. Exista realitate si exista propadanga
    1° Realitatea=din “89 incoace s_au construit structuri si modele social_politice favorabile autonomiei. Cu acordul si chiar cooperarea unor parti importante din administratia Romaniei (SRI, SIE, principalii tradatori ai interesului national). Ramane acordul Germaniei pentru pasii inainte. Aici situatia e neclara, nu din prietenie pentru Romania (francofila din totdeauna) ci pentru ca nici prea multa Rusie nu e de dorit…iaca,acum si USA care transmite mesaje cel putin bizare.

    2° Propaganda=exagerarea realitatii (nici ungurii de la noi, nici Ungaria-stat n-au singuri forta de a schimba ceva) si pretentiilor (regula manipularii_negocierii=cere mai mult pentru a obtine ce vrei). Tot aici intra si “aratatul pisicii”=neica Tokes, sperietoarea extremista, fata de care UDMR_ul se defineste moderat_democrat.

    In plus, la nivel european, in razboiul imagologic pe care Romania l-a pierdut repede (pe mana lui I Iliescu, care a reusit sa distruga in martie 90 simpatia imensa post_decembrista) s_au creat doua “identitati”
    a) roman=rrom=tzigan (popor de mana a 2_a, primit de mila/acceptat in sila)
    b) ungur=mogyor=inclusiv SECUI (ceea e totusi o performanta, sa inghiti pe nemestecate povesti). Popor demn, civilizat, european.

    Cat despre origine=si Cumanii (Cumania neagra,cum aparem pe harta Europei inainte de statele romanesti, si Negru_Voda care trece..)tot de neam turanic pare_se ca erau.

    concluzia e simpla: “vae victis !”

  7. @c2, basarabenii deportati in Siberia erau numiti de bastinasi(sunt convinsa ca nu era ideea lor) tigani. Tara de unde a pornit ideea cu corectitudinea politica este cea care a interzis prima utilizarea cuvantului tigan si inlocuirea lui cu rom, de fapt abrevierea de la români. Dar nu e nicio problema daca românii sunt facuti tigani.
    Si ungurii si tiganii sunt folositi. Se doreste sa disparem ca neam, de fapt ca si crestini ortodocsi, si sa eliberam teritoriul pentru altii. Dumnezeu ingaduie ce se intampla pentru cele 16-20 milioane de avorturi si pentru alte pacate, ale noastre, si ale conducatorilor nostri. Citind, in Psaltire si in Vechiul Testament, despre pedepsele pe care Dumnezeu le-a dat poporului evreu pentru pacatele lui, nu poti sa nu te gandesti cat de bine se potrivesc cu situatia noastra din acest moment.
    Nu ne ramane decat sa ne rugam la Dumnezeu!

  8. ” inlocuirea lui cu rom, de fapt abrevierea de la români.”..NU e chiar corect.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Romi
    http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aigani

  9. Pingback: AUTONOMIA, PREVAZUTA IN CONSTITUTIA REVIZUITA? Prioritatea politica externa a Ungariei: DREPTUL MAGHIARILOR DE PESTE HOTARE DE A-SI FOLOSI SIMBOLURILE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: ABERATIE GRAVA A REVIZUIRII CONSTITUTIEI: interdictia discriminarii pe baza ORIENTARII SEXUALE. In plus, se introduce termenul de REGIUNE si se respinge CONSULTAREA POPULATIEI in procesul REGIONALIZARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: EXTREM DE GRAV: Liberalii introduc in Constitutie interzicerea discriminarii pe baza de "ORIENTARE SEXUALA", facand imposibila orice opozitie fata de LEGALIZAREA CASATORIILOR SI ADOPTILOR GAY! Remus Cernea exulta! "Cadou" de GAYFEST de
  12. Pingback: EXTREM DE GRAV: Liberalii introduc in Constitutie interzicerea discriminarii pe baza de "ORIENTARE SEXUALA", facand CULPABILA orice atitudine de opozitie fata de HOMOSEXUALITATE si facand facila LEGALIZAREA CASATORIILOR GAY! "Cadou" de
  13. Pingback: EXTREM DE GRAV: Liberalii introduc in Constitutie interzicerea discriminarii pe baza de "ORIENTARE SEXUALA", facand CULPABILA orice atitudine de opozitie fata de HOMOSEXUALITATE si facand facila LEGALIZAREA CASATORIILOR GAY! "Cadou" de
  14. Pingback: DREPTUL LA AUTONOMIE ETNICA INTRODUS PRIN USA DIN DOS IN CONSTITUTIA REVIZUITA la cererea UDMR? Minoritatile isi pot folosi public SIMBOLURILE si se pot organiza AUTONOM! Liber la STEAGUL SECUIESC (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Henry Kissinger: “BALCANIZAREA” SI DESTRAMAREA SIRIEI AR FI CEL MAI BUN REZULTAT [video]. PLANUL E GLOBAL: Fragmentarea statelor natiune si provocarea tulburarilor sociale sau PRIN HAOS LA NOUA ORDINE MONDIALA - Recomandari
  16. Pingback: CEL MAI GRAV: Surse De Ce News: Comisia de la Venetia ar fi cerut RENUNTAREA la ARTICOLUL 1 din CONSTITUTIE, adica renuntarea la SUVERANITATE si la STATUL NATIONAL! - Recomandari
  17. Pingback: IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirea de la BAILE TUSNAD sunt ca o SEDI
  18. Pingback: “Marele mars al secuilor” si cu participarea JOBBIK si a detasamentelor GARZII MAGHIARE. Obiectivul: AUTONOMIE CA IN ANII ’50 - Recomandari
  19. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
  20. Pingback: PSD REEVALUEAZA UDMR. Formatiunea maghiara – cooptata la guvernare la schimb cu: “SOLUTIONAREA” UMF Mures, a “steagurilor secuiesti” si a “REGORGANIZARII” in functie de “TRADITIILE” REGIONALE - Recoman
  21. Pingback: UDMR – adusa din nou la guvernare, acum de PSD. Sustinatorilor autonomiei Ardealului li se promite “solutionarea” UMF Mures, a “steagurilor secuiesti” si a “REORGANIZARII” in functie de “TRADITIILE” RE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare