Mitropolitul Moldovei, IPS TEOFAN a savarsit Sfantul Maslu si a citit rugaciunea de dezlegare pentru PARINTELE IUSTIN PARVU: “Sa ne rugam Domnului sa se faca voia Lui” (video)

25-05-2013 1 minut Sublinieri

mitropolitul-teofan-binecuvintind-pe-pr.-justin-24.05.2013

Actualizare 3 (Vineri, 24 Mai 2013, ora 23:00):

Astăzi dimineaţă, în jurul orei 11, obştea de călugări a Mănăstirii Petru Vodă a fost primită de părintele stareţ, care, deşi slăbit, s-a bucurat să îi vadă pe ucenicii săi. Începînd cu ora 17, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Teofan al Moldovei, sosit la Mănăstirea Paltin, a săvîrşit Taina Sfîntului Maslu împreună cu cîţiva preoţi şi diaconi, pentru Părintele Arhimandrit Justin Pârvu. La sfîrşit a ţinut un scurt cuvînt de îmbărbătare pentru maicile şi mirenii care erau de faţă.

Starea sănătăţii părintelui este stabilă; nu sînt schimbări majore. În ambele noastre mănăstiri se săvîrşeşte zilnic Taina Sfîntului Maslu; toţi cei ce vor să ni se alăture în rugăciune sînt bineveniţi, atît clerici şi monahi, cît şi mireni, ştiut fiind că adevărat şi prea-adevărat este cuvîntul Domnului nostru Iisus Hristos care zice “Amin grăiesc vouă, că dacă doi din voi se vor uni pe pămînt pentru tot lucrul ce vor cere, va fi lor de la Tatăl Meu care este în ceruri” (Matei 18:19).

“Fiecare avem gandul nostru, insa Domnul zice: gandurile Mele nu sunt gandurile voastre. Singurul gand care este purtator total de adevar, este singur cuvantul Domnului.  Incat, rugaciunea dumneavoastra, sa se faca pentru Parintele, asa, dupa gandul fiecaruia, dar la urma sa ziceti: faca-se voia Ta, Doamne. Eu doresc sa fie bine, eu doresc sa fie sanatos, eu doresc sa revina asa cum a fost, dar daca Domnul Hristos in Ghetsimani, El, Dumnezeu adevarat si Om adevarat a zis: si nu voia Mea sa se faca Doamne, ci voia Ta sa se implineasca, asa si rugaciunea dumneavoastra, acest gand sa-l aiba. Sa va daruiasca Dumnezeu gandul cel bun!”

Mitropolitul Teofan a citit ultima rugăciune a Sfîntului Maslu şi rugăciunea de iertare a păcatelor (“dezlegarea mare”) Părintelui Justin Pârvu, apoi i-a dat să sărute Evanghelia. Vineri, 24 Mai 2013

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Parintele Iustin, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Mitropolitul Moldovei, IPS TEOFAN a savarsit Sfantul Maslu si a citit rugaciunea de dezlegare pentru PARINTELE IUSTIN PARVU: “Sa ne rugam Domnului sa se faca voia Lui” (video)

  1. Dragul de el…ce-i mai BINE pentru el, aia sa i se implineasca!
    Nu ce vrem noi – in egoismul nostru…

    Sunt oameni – printre care, si Parintele nostru drag – pe care-i IUBESTI PUR SI SIMPLU….numai gandindu-te la ei, vazandu-i in poze, youtoube sau altceva, te induiosezi privindu-i cu drag si dor, de a-l mai vedea/auzii…

    Cinste IPS-titului Teofan ca a venit sa-l vada pe Pr.Iustin Parvu, citindu-i rugaciunea de dezlegare, fiindu-i aproape in asemenea momente….ma uitam si la ierarhul nostru cat/cum i s-a argintat parul capului sau, si barba! Ca sa duc ideea pana la capat – de doi ani, observ un proces de imbatranire brusca (as spune precoce) la multi dintre cunoscuti, devenind vizibila imbatranirea…si la femei, si la barbati!

  2. da Magda ai perfecta dreptate multi dintre noi nici nu ne dam seama de acest lucru, pe acest pamant si in aceasta lume suntem musafiri adica trecatori, in ceea ce il priveste pe Parintele Iustin pt noi va fi o pierdere imensa ca acesta sa plece dintre noi, intrucat a trezit la realitate pe ft. multi

  3. Absenta se va resimti mai ales in biruinta confuziei, a imposturii, a diversiunilor, a… deznadejdii. Insusi “chipul” si mesajul Parintelui nu e exclus sa se incerce a fi masluite, falsificate si instrumentate in scopuri mizerabile. Cum, in parte, unii au mai facut si fac deja. Inclusiv comitand asasinate morale folosind numele celui mai bland dintre duhovnicii batrani. La fel cum s-a intamplat si cu Sfintii inchisorilor. Din pacate, multi vulturi flamanzi stau acum la panda si se vor aduna foarte degraba dandu-se drept oite nevinovate. Pentru Parinte insa se termina chinul. Pentru noi abia incepe! Cel putin asta e presimtirea sau anticiparea noastra.

  4. Domnul Hristos sa miluiasca dupa voia Lui ! Dar stiu ca si daca ii e dat sa plece la Dumnezeu, parintelui Justin, noi nu l-am pierdut, caci rugator va fi si in Imparatie pentru neamul romanesc !

  5. De multi ani, multi dintre noi, ne -am obisnuit ca atunci cand avem o mare dilema, o problema, o ispita sa alergam la Parintele Justin sa ne puna la rugaciune si sa ne dea un sfat.Pentru multi, in mod stiut sau nestiut, s-a rugat si se roaga Parintele. Pentru popor s-a jertfit si i-a ascultat oful ( uneori si 20 de ore pe zi), plin de durere si dragoste. Nimic pentru el, totul pentru crestini, pentru acest popor si pentru aceasta tara!
    Acum e randul nostru, dupa puterile noastre, sa plecam genunchii la rugaciune si sa cerem indurarea, mila si harul Domnului nostru , predulcele Iisus , doctorul sufletelor si al trupurilor, pentru Parintele Justin!
    Sa facem un mic sacrificiu, macar cateva minute pe zi, si sa facem, cat ne lasa inima – o rugaciune scurta, un acatist, cateva metanii!

    Iisuse, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse, pentru rugaciunile Sfintilor Doctori fara-de-arginti, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse, pentru rugaciunile Sfintilor facatori de minuni, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse, pentru rugaciunile celor ce au tamaduit boli de nelecuit, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse, pentru rugaciunile sfintilor pe care ii cinstim cu evlavie, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse, pentru rugaciunile tuturor sfintilor, miluieste-l pe Parintele Justin;
    Iisuse preadulce, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, miluieste-l pe Parintele Justin!

  6. Oare numai mie mi se pare ciudat ca un doctor sa aplice pacientului tratamentul pe care-l doreste si il asuma el? Iar in cazul concret al Parintelui Iustin se pare ca nici nu a fost asumat de el (in cunostinta de cauza). Sau, daca e asa de grava boala si deciziile sunt greu de luat, cum de este acum stabila starea sa de sanatate, asteptandu-se revenirea post-operatorie?!? Ca sa nu mai zic de alte detalii legate de analize, bucurii si respingeri ciudate…

  7. Pai cand avva nu poate vorbi, cand are episoade (cateva/zi, noapte) de stop-cardio-respirator, cand IPS Teofan – care a fost langa dansul (induiosatoare fotografie…)-indeamna a ne ruga pentru “Voia Domnului” (posibil vazand si suferinta blandului Parinte), cat optimism sa fie pe capul acelor obsti (care au venit “sa-si ia ramas-bun”, asa cum se specifica…)?

    Desigur, Dumnezeu poate face minuni, insa(totusi), sa fim rationali.

    Poate exagerez insa totul pare cuprins de delir, isterie, o disperare deloc sincera. (Pacat de acei tineri care fac “jocurile”, usor fiind de manipulat, care afirma ca “alti” Parinti cu viata sfanta – trecuti la Domnul – nu s-au nevoit/implicat “la fel de mult”….).Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce spun!

    Bunul Avvă este de mult victima celor pe care nu i-a lasat sa …moara!

    Si, lui, nu cred ca i-ar place sa plece din aceasta viata cu asa tam-tam -spectacular!

  8. Ar fi bine daca fiecare si-ar vedea defectele si pacatele lui si doar s-ar ruga pentru Parinte. Toate acuzele si presupunerile nu-i fac decat rau. Se presupune ca cei care citesc si scriu aici sunt oameni duhovnicesti si inteleg ceea ce scriu.

    http://www.youtube.com/watch?v=CMi8AhlcgIo&feature=player_embedded

    Obstile nu au venit sa-si ia “ramas bun”, ci sa-l vada pe Parinte, ca orice copii care vor sa-si vada parintele intors acasa.

    Parintele si-a asumat constient suferinta pentru noi toti, el nu avea nevoie de o astfel de jertfa pentru a ajunge in lacasurile ceresti. Trebuie sa intelegem ca suferinta peste fire prin care trece Sfintia Sa e doar pentru noi! De aceea trebuie sa ne smerim, sa ne pocaim, si cu inima smerita si infranta sa ne rugam la Dumnezeu pentru Sfintia Sa . In loc sa pierdem timpul cu ganduri negative, presupuneri, acuzatii, judecati, mai bine sa ne rugam si sa ne caim. Sa nu ne asumam roluri care nu ne apartin.
    Iertati-ma toti care ar putea fi suparati de cuvintele mele.

    Hristos a inviat!

  9. Cu “ramasul bun” din comunicat ni s-a parut o sageata polemica cam otravita, care chiar nu avea ce cauta in contextul asta, despre care preferam sa nici nu discutam in plus. Apoi, in situatia asta, e aberant sa nu te gandesti ca orice zi poate fi si ultima intalnire. De parca cineva i-ar dori parintelui moartea si nu ca si cum ar fi ceva foarte firesc, ca si cum putem sa-l facem nemuritor, in mod minunat, prin rugaciuni. Daca Domnul voieste sa-l mai tina, EL il mai tine si o zi in plus. Dar daca noi nu intelegem pretul mucenicesc al fiecarei zile si nu ne misca deloc, nu invatam nimic, atunci nu ne va fi spre mantuire, ci spre osanda, caci fiecare zi e platita cu jertfa, cu chin. E vorba de cancer in metastaza,totusi… Cine nu constientizeaza asta, acela minte sau se minte cand spune ca participa la suferinta parintelui, imaginandu-si ca lupta cu moartea e ceva roz. Iar zbaterea disperata a unora pentru monopolul interpretarilor fiecarui gest al parintelui Iustin (tras spuza pe turta intereselor proprii), oricat ar fi de absurde unele, este si jenanta si necuviincioasa, in ordine duhovniceasca. Au mai fost insa asa si inainte, si vor exploda cu atat mai mult, dupa. In ce ne priveste, stim in cine sa (nu) ne incredem. Dar poate nu am inteles noi ideea, nici nu ne mai preocupa in mod deosebit.

    Nu e mai putin adevarat si versetul (citat, de altfel, in predica): “…nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar”. Dar e tardiv si inutil acum sa mai vorbim acum despre Adevar. Acum e ceasul Minciunii in lume. Oriunde! Dar Domnul vine curand si judeca pe fiecare, incepand cu cei care Il sfideaza si nu se tem de El. Noi nu mai putem face nimic, oricat ne-am zbate, dreptatea nu mai are loc in lumea asta. Chiar daca unele minciuni striga, evident, la cer si miros rau de departe, daca ele zgarie, ranesc, dor pe oricine nu are mintea si inima astupate, tot nu avem ce face, e prea tarziu si nu are rost sa tai urechea lui Malhus, daca Iisus S-a hotarat sa Se dea in mainile lor pentru mantuirea noastra. Dar macar la Judecata adevarul va iesi la lumina si toti faptuitorii minciunii, oricine ar fi ei, vor fi vaditi pentru toti. Ne zbatem in desert, unii sa acoperim, altii sa descoperim, cand mai e atat de putin… In alta ordine de idei, pentru tot ce va urma, suntem datori cu minte treaza si discernamant. Bine a zis cine a zis ca suferinta si zilele din urma ale unui mare duhovnic nu ar trebui sa fie prilej de spectacol si de fenomen mediatic in folosul unora…

    In rest, suntem de acord. Danion, in mod neasteptat, in predica de duminica, a pus punctul pe I in esenta cuvantului sau si e de apreciat asta (chiar daca asta nu inseamna deloc un cec in alb, 🙂 )

  10. Pingback: Predica la Duminica Slabanogului despre MUCENICIA BOLII PARINTELUI IUSTIN, despre PREDANIA SUFERINTEI, curajul credintei, ispita osandirii si LUPTA IMPOTRIVA BISERICII, a FAMILIEI SI A VALORILOR NORMALE (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: CUVINTELE PARINTELUI IUSTIN adresate poporului roman si arhiereilor Bisericii dupa SFANTUL MASLU SLUJIT DE MITROPOLITUL TEOFAN: "Daca nu exista unitate, nu putem face nimic" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): "Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Dragul nostru PARINTE, oare ce cuvinte, ce suspine vor spune durerea si golul lasat in sufletele noastree, a celor care am fost atat de binecuvantati sa primim mangaierea si imbarbatarea Sfntiei voastre?! Cu cat dor ne-ati vorbit de iubirea de tara, de unitate, de dragoste in Hristos … si cum v-ati luptat sa ne intariti in credinta pe noi cei de acasa dar si pe cei de departe de ‘acasa’ . Doamne, ce vom da in schimb binecuvantarii de a ne fi ingaduit un asemenea calauzitor? Poate macar curajul de a duce fiecare mai departe macar o frantura din dragostea si jertfelnicia bunului nostru parinte…in mai multa unitate si simtire de neam, intru nadejdea ca intr-o zi sa ne invrednicim de bucuria reintalnirii cu bunul nostru PARINTE Iustin, in imparatia Ta , Doamne!

    Preasfanta Fecioara si Sfintilor MArtiri Marturisitori ai inchisorilor rugati-va Bunului Dumnezeu pentru parintele nostru drag Iustin si pentru noi pacatosii! Dumnezeu sa il odihneasca primind multa sa jertfa!

  14. Pingback: VIDEO: IPS Teofan la capataiul Parintelui Iustin/ PARINTELE IUSTIN A AJUNS, IN SFARSIT, SI LA TRINITAS TV, numai la adormirea sa intru Domnul.../ Marele duhovnic in REPORTAJUL "SFINTII INCHISORILOR" (pt "In premiera", Antena 3) - Răzb
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare